Przystanek Turcja - kraj czterech mórz i wspaniałej kuchni, która powstała z połączenia lokalnych tradycji i wpływów innych ludów zamieszkujących niegdyś Imperium Osmańskie. Bakłażan jest jednym z podstawowych składników tej kuchni i wchodzi w skład najbardziej popularnego dania kuchni tureckiej jakim jest Karnıyarık. Jego wegetariańskim odpowiednikiem jest Imam bayıldı. Faszerowany bakłażan jest bardzo aromatycznym daniem, które idealnie nadaje się na lekki, letni obiad.
Porcje: 3
Składniki
- 250 g mielonej jagnięciny
- 3 średniej wielkości bakłażany
- 1 mała cebula
- 1 czerwona papryka
- 4 ząbki czosnku
- 3 średnie pomidory
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- pęczek natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- papryka słodka
- pieprz cayenne
- pieprz czarny
- sól
Dodatkowo
- natka pietruszki
Przygotowanie
- Bakłażana myjemy, kroimy na pół i wydrążamy ze środka miąższ. Solimy i odstawiamy na 10-15 minut, aby bakłażan puścił gorzki sok. W tym czasie przygotowujemy farsz. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. Do jagnięciny dodajemy wszystkie przyprawy i posiekana natkę pietruszki. Łączymy mięso z warzywami i mieszamy do połączenia się składników.
- Bakłażany osuszamy ręcznikiem papierowym i smarujemy oliwą z zewnątrz i od środka. Faszerujemy przygotowanym farszem i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na dno formy wlewamy odrobinę wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez godzinę. Bakłażan powinien być miękki. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.Afiyet olsun!!!
Uwagi dodatkowe
- jagnięcinę można zastąpić wołowiną
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Wygląda bardzo apetycznie, przypomniałaś mi , że bakłażany istnieją na tym świecie 🙂
Wygląda naprawdę smakowicie 😉 Będę musiała to kiedyś zrobić.
Jagnięcina to mięso, którego od dawna chcę spróbować! Niedawno nawet miałam w ręku, ale nie kupiłam, bo nie byłam pewna, czy znajdę na nią jakiś fajny sposób. Widzę, że te bakłażany to dobra opcja właśnie dla tych, którzy jeszcze są początkujący w temacie, bo przepis wydaje się stosunkowo prosty 🙂
Nigdy nie robiłam nic z jagnięciną, zawsze czymś ją zastępuję. Ale myślę, że takie tradycyjne danie zasługuje na to, żeby jednak postarać się i zrobić zgodnie z przepisem 🙂
Rzadko robię coś z bakłażanem, ale może wypróbuję przy najbliższej okazji 😉
Fajny przepis, zrobię na obiad, tylko mam pytanie – czy jagnięcinę można zamienić na jakiś drób? Nie jadam mięsa ssaków 🙂
Pewnie można, aczkolwiek to już nie ten sam smak 🙂
Nie jadłem nigdy bakłażana, ale spróbuje 🙂
Chętnie ten przepis wykorzystam tylko zamienię mięso na jakąś fajną mieszankę kaszy może z ciecierzycą 🙂
Kocham bakłażany! O jagnięcinie nie ma nawet mowy, ale w wersji wege chętnie bym spróbowała… 🙂
Czy bakłażany można także opalać, żeby ściągnąć skórkę?
Przepyszna propozycja 🙂 Uwielbiam 🙂
O rety! Jak ja lubię takie jedzonko. Jak zobaczyłam zdjęcie – pomyślałam Grecja, ale do Turcji całkiem blisko 😉 Pysznie to wygląda i na pewno jeszcze lepiej smakuje. Smaka mi narobiłaś niesamowitego!
Nie jadam jagnięciny, więc chyba zastąpię innym mięsem i przygotuję na kolację, bo poza mięsem nie dość, że smacznie brzmi, to jeszcze apetycznie wygląda 🙂 Dzięki za kulinarna inspirację 🙂
Ale to pysznie wygląda!!! 🙂
Wygląda bardzo apetycznie 😉 Lubię tego typu potrawy, a kuchnia śródziemnomorska jest jedną z moich ulubionych 🙂 Pozdrawiam
Kiedy to lato kiedy ? Niech przyjdzie jak najszybciej, pyszne danie i taka ciekawa nazwa 🙂
Raz na jakiś czas takie danie Ok i twoje mocno do mnie przemawia. ale generalnie kuchnia turecka dla mnie za ciężka
Po godzinnych poszukiwaniach w końcu znalazłam inspirację na jutrzejszy obiad! Zapowiada się przepysznie 🙂
Nie lubię bakłażana, ALE: myślę, że jeśli zamienie go na cukinię, całe danie będzie przepyszne! Chyba rozejrzę się dokładniej po Twoim blogu w poszukiwaniu inspiracji. 🙂
Danie wygląda fajnie, ale w moim wypadku nie wchodzi w grę przez obecność mięsa. Za to zainspirowałaś mnie do poszukania wersji wegetariańskiej 🙂
Robiłam je w wersji bezmięsnej. Brałam wtedy akurat udział w takiej akcji VIVO zostań vege na 30-dni 😀 Tego lata na pewno spróbuję wersji z mięsem, choć tamta też była super. Ogólnie fajne danie, przepis kradnę.