Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Faszerowane, Jagnięcina, Kuchnia turecka, Obiady, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  8 sierpnia, 2013

Karnıyarık

Wędrówki po kuchni
Przystanek Turcja - kraj czterech mórz i wspaniałej kuchni, która powstała z połączenia lokalnych tradycji i wpływów innych ludów zamieszkujących niegdyś Imperium Osmańskie. Bakłażan jest jednym z podstawowych składników tej kuchni i wchodzi w skład najbardziej popularnego dania kuchni tureckiej jakim jest Karnıyarık. Jego wegetariańskim odpowiednikiem jest Imam bayıldı. Faszerowany bakłażan jest bardzo aromatycznym daniem, które idealnie nadaje się na lekki, letni obiad.
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie1 hour godz.
Czas całkowity1 hour godz. 20 min., min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 3
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 250 g mielonej jagnięciny
  • 3 średniej wielkości bakłażany
  • 1 mała cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 średnie pomidory
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • pęczek natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • papryka słodka
  • pieprz cayenne
  • pieprz czarny
  • sól

Dodatkowo

  • natka pietruszki

Przygotowanie

  • Bakłażana myjemy, kroimy na pół i wydrążamy ze środka miąższ. Solimy i odstawiamy na 10-15 minut, aby bakłażan puścił gorzki sok. W tym czasie przygotowujemy farsz. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. Do jagnięciny dodajemy wszystkie przyprawy i posiekana natkę pietruszki. Łączymy mięso z warzywami i mieszamy do połączenia się składników.
  • Bakłażany osuszamy ręcznikiem papierowym i smarujemy oliwą z zewnątrz i od środka. Faszerujemy przygotowanym farszem i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na dno formy wlewamy odrobinę wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez godzinę. Bakłażan powinien być miękki. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
    Afiyet olsun!!!

Uwagi dodatkowe

  • jagnięcinę można zastąpić wołowiną

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 3 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Faszerowane
  • Jagnięcina
  • Kuchnia turecka
  • Zdrowo i Fit

Nawigacja wpisu

Tarta z botwinką
Drożdżowe odrywane bułeczki z jeżynami

Podobne wpisy

Fit ciasto dyniowe
Ciasta, Na słodko, Przepisy, Wypieki, Zdrowo i Fit  /  2 maja, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 55

Fit ciasto dyniowe

Łosoś z maślanym sosem cytrynowym i szparagami
Obiady, Przepisy, Ryby i owoce morza, Szybkie dania, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  13 czerwca, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 47

Łosoś z maślanym sosem cytrynowym i szparagami

Kurczak w sosie barbecue pieczony w folii
Drób, Grill, Obiady, Okazje, Przepisy, Szybkie dania, Zdrowo i Fit  /  16 września, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 45

Kurczak w sosie barbecue pieczony w folii

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
22 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
krystynabozenna
krystynabozenna
5 lata temu

5 stars
Wygląda bardzo apetycznie, przypomniałaś mi , że bakłażany istnieją na tym świecie 🙂

0
Odpowiedz
Dominika D.
Dominika D.
5 lata temu

Wygląda naprawdę smakowicie 😉 Będę musiała to kiedyś zrobić.

0
Odpowiedz
Ania
Ania
6 lata temu

Jagnięcina to mięso, którego od dawna chcę spróbować! Niedawno nawet miałam w ręku, ale nie kupiłam, bo nie byłam pewna, czy znajdę na nią jakiś fajny sposób. Widzę, że te bakłażany to dobra opcja właśnie dla tych, którzy jeszcze są początkujący w temacie, bo przepis wydaje się stosunkowo prosty 🙂

0
Odpowiedz
Bea
Bea
6 lata temu

Nigdy nie robiłam nic z jagnięciną, zawsze czymś ją zastępuję. Ale myślę, że takie tradycyjne danie zasługuje na to, żeby jednak postarać się i zrobić zgodnie z przepisem 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
6 lata temu

Rzadko robię coś z bakłażanem, ale może wypróbuję przy najbliższej okazji 😉

0
Odpowiedz
Ewa
Ewa
6 lata temu

Fajny przepis, zrobię na obiad, tylko mam pytanie – czy jagnięcinę można zamienić na jakiś drób? Nie jadam mięsa ssaków 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Ewa

Pewnie można, aczkolwiek to już nie ten sam smak 🙂

0
Odpowiedz
Marcin
Marcin
6 lata temu

Nie jadłem nigdy bakłażana, ale spróbuje 🙂

0
Odpowiedz
Speckled Fawn
Speckled Fawn
6 lata temu

Chętnie ten przepis wykorzystam tylko zamienię mięso na jakąś fajną mieszankę kaszy może z ciecierzycą 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
6 lata temu

Kocham bakłażany! O jagnięcinie nie ma nawet mowy, ale w wersji wege chętnie bym spróbowała… 🙂

0
Odpowiedz
Agrafka Geografka
Agrafka Geografka
7 lata temu

Czy bakłażany można także opalać, żeby ściągnąć skórkę?

0
Odpowiedz
Słodkie okruszki
Słodkie okruszki
7 lata temu

Przepyszna propozycja 🙂 Uwielbiam 🙂

0
Odpowiedz
shoot and food
shoot and food
7 lata temu

O rety! Jak ja lubię takie jedzonko. Jak zobaczyłam zdjęcie – pomyślałam Grecja, ale do Turcji całkiem blisko 😉 Pysznie to wygląda i na pewno jeszcze lepiej smakuje. Smaka mi narobiłaś niesamowitego!

0
Odpowiedz
Monika Sobieraj
Monika Sobieraj
7 lata temu

Nie jadam jagnięciny, więc chyba zastąpię innym mięsem i przygotuję na kolację, bo poza mięsem nie dość, że smacznie brzmi, to jeszcze apetycznie wygląda 🙂 Dzięki za kulinarna inspirację 🙂

0
Odpowiedz
Magda
Magda
7 lata temu

Ale to pysznie wygląda!!! 🙂

0
Odpowiedz
Klaudia
Klaudia
7 lata temu

Wygląda bardzo apetycznie 😉 Lubię tego typu potrawy, a kuchnia śródziemnomorska jest jedną z moich ulubionych 🙂 Pozdrawiam

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
7 lata temu

Kiedy to lato kiedy ? Niech przyjdzie jak najszybciej, pyszne danie i taka ciekawa nazwa 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
7 lata temu

Raz na jakiś czas takie danie Ok i twoje mocno do mnie przemawia. ale generalnie kuchnia turecka dla mnie za ciężka

0
Odpowiedz
Emigrantkanazachodzie
Emigrantkanazachodzie
7 lata temu

Po godzinnych poszukiwaniach w końcu znalazłam inspirację na jutrzejszy obiad! Zapowiada się przepysznie 🙂

0
Odpowiedz
Książkowe powroty
Książkowe powroty
8 lata temu

Nie lubię bakłażana, ALE: myślę, że jeśli zamienie go na cukinię, całe danie będzie przepyszne! Chyba rozejrzę się dokładniej po Twoim blogu w poszukiwaniu inspiracji. 🙂

0
Odpowiedz
Anna Fit
Anna Fit
8 lata temu

Danie wygląda fajnie, ale w moim wypadku nie wchodzi w grę przez obecność mięsa. Za to zainspirowałaś mnie do poszukania wersji wegetariańskiej 🙂

0
Odpowiedz
Pożałowana Wanda
Pożałowana Wanda
8 lata temu

Robiłam je w wersji bezmięsnej. Brałam wtedy akurat udział w takiej akcji VIVO zostań vege na 30-dni 😀 Tego lata na pewno spróbuję wersji z mięsem, choć tamta też była super. Ogólnie fajne danie, przepis kradnę.

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
22
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz