Kartofelsalat jest jednym z kulinarnych dóbr kuchni niemieckiej. Można by powiedzieć, że sporo ma wspólnego z naszą ponadczasową sałatką jarzynową. I absolutnie nie chodzi tu o smak! Kartofelsalat jest tak popularny u naszych zachodnich sąsiadów, jak nasza wszystkim znana królowa jarzynowa. Jest nieodłącznym elementem każdych świąt i uroczystości. W dodatku w każdym regionie smakuje inaczej - zupełnie jak nasza jarzynowa, nieprawdaż? Każda gospodyni ma swoją sprawdzoną recepturę. Na północy Niemiec istotnym składnikiem tej sałatki jest majonez. Na południu zaś przybiera ona zupełnie inną formę. Przygotowywana jest w dość charakterystyczny sposób. Ziemniaki zalewa się sosem na bazie bulionu z dodatkiem octu oraz przypraw. Wchłaniają one cały smak, a sałatka jest znacznie lżejsza i mniej kaloryczna. Obie wersje są pyszne i obie warto spróbować, choć u mnie w domu największym uznaniem cieszy się ta druga, na bazie sosu majonezowego. Fantastycznie pasuje do pieczonych mięs, jak i grilla, choć i solo smakuje naprawdę wyjątkowo. Prostota zamknięta w niebywałym smaku!
Porcje: 6
Składniki
- 600 g ziemniaków sałatkowych
- 180 g korniszonów
- 6 jajek
- 1 cebula
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 łyżeczki soli
Sos
- 100 g majonezu
- 2 łyżki creme fraiche *
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 5 łyżek wody z ogórków
- 1 szczypta cukru
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Przygotowanie
- Ziemniaki dokładnie myjemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Kiedy ostygną, obieramy ze skórki i kroimy w większą kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Jajka zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy jajka się zagotują, zdejmujemy z palnika i pozostawiamy we wrzątku na 10 minut. Następnie przelewamy zimną wodą i odstawiamy do wystudzenia. Ten sposób gotowania jajek zapobiega powstawaniu ciemnej otoczki wokół żółtka. Jajka oraz ogórki odsączone z zalewy kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą.
Sos
- Majonez łączymy ze śmietaną. Dodajemy musztardę, wodę z ogórków oraz wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany sos dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Pod koniec dodajemy posiekany szczypiorek. Guten Appetit!
Odnośniki
- * można zastąpić kwaśną śmietaną bądź gęstym jogurtem greckim
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Ale trafiłam – chodzi za mną ta sałatka, jadłam ją kiedyś na jakiejś imprezie, ale nie mogłam dotrzeć, co tam w środku jest i oto przepis!
Cieszę się, że pomogłam 🙂
bardzo lubię takie sałatki, idealnie sprawdzają się na wszelkich imprezach 🙂
Ziemniaki zawsze dobrze smakują nie ważne w jakim wydaniu
Właśnie zajadam się sałatką warzywną, ale na ziemniaczaną też przyjdzie czas.
pychota, którą uwielbiam w każdej wariacji
Dobra to okazja, by nieco przełamać klasycznego ziemniaka 😉
Bardzo lubię takie jedzonko, nie ma nic lepszego 🙂
Dopytam, masz jakiś ulubiony majonez? Ja zawsze robię na kieleckim, kiedyś zrobiłem na Winiary i musiałem dodać octu
Jeśli nie mam czasu na robienie swojego, to używam kieleckiego. Najlepszy majonez na rynku z czystym składem 🙂
Nigdy nie robiłam z kieleckim, więc może czas to zmienić.
Winiary bardzo pasuje mi do sałatek, ale na kanapki wolę kielecki. 🙂
Zapisuje i spróbuje. Na pewno będzie pyszna 🙂
Nie jestem wielką miłośniczką ziemniaczanych dań, ale siostra mogłaby jeść je kilogramami.
Mój mąż i synowie uwielbiają sałatki z ziemniakami pod każdą postacią. Ta też by im smakowała.
Szczerze mówiąc byłam przekonana, że sałatka ziemniaczana pochodzi z Rosji. Często mozna ja spotkać w hotelach na południu Europy, gdzie właśnie Rosjanie zajadają sie tym przysmakiem.
A nasza polską jarzynową – uwielbiam . Najlepszą robi moja mama 😍
Myślę, że w europie sałatka ziemniaczana jest bardzo popularna i każdy kraj ma swój przepis 🙂
Bardzo lubię rózne rodzaje sałatek z udziałem warzyw, wiele mozliwości ich kompozycji. 🙂
Nie znałam wcześniej takiego sosu do sałatki, chętnie wypróbuję przy najbliższej okazji
Warto spróbować 🙂
Woda z ogórków kiszonych czy z konserwowych?
Takich , jakie są uwzględnione w przepisie
lubimy tę sałatkę i czasami robię ją dla urozmaicenia.
Bardzo lubię tego typu sałatki. Często robię podobne. 🙂
A którą wolisz bardziej? Taką, czy naszą klasyczną jarzynową?
Obie są pyszne, ale na święta pozostaję wierna naszej jarzynowej 🙂
Sałatka bardzo mnie przekonuje i na pewno znajdzie swoich zwolenników.
Jestem bardzo ciekawa tej sałatki, bo przepadam za ziemniaczanymi propozycjami.
Ziemniak, takie niepozorne warzywo, a ile smaku dodaje swoim towarzyszom. 🙂