Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Desery, Kuchnia włoska, Kulinarne ciekawostki i porady, Wędrówki kulinarne, Wypieki  /  7 czerwca, 2022

Kawa nie tylko w filiżance

Wędrówki po kuchni

Jak dobrze zacząć dzień? Dobrą kawą oczywiście! Bo przecież nie ma nic lepszego niż zapach kawy, który leniwie snuje się o poranku po mieszkaniu. Większość z nas nie wyobraża sobie początku dnia bez filiżanki aromatycznej kawy. I nie ma się co dziwić. Wprowadza nas w lepszy nastrój i pozwala na małą chwilę lenistwa przed rozpoczęciem kolejnego dnia. Jedni gustują w czarnej, gorzkiej kawie, inni zaś w orzeźwiającym café frappe czy pysznym latte macchiato z mleczną pianką. Wybór kaw mamy ogromny i z pewnością każdy amator kawy znajdzie coś dla siebie.

Czy tylko małą, czarną można zrobić z kawy? Otóż nie. Kawa ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. I nie mówimy tu o podawaniu dobrej kawy po posiłku, ale o użyciu jej jako składnika np. słodkiego deseru. Z kawy możemy przygotować pobudzające śniadaniowe owsianki, słodkie, kawowe ciasta, serniki czy pyszne i orzeźwiające lody. Jeśli mowa o deserach, to warto mieć na uwadze, iż kawa wyjątkowo lubi się z czekoladą. Ich połączenie w formie deseru tworzy autentyczną eksplozję smaku! Zwolennicy mocniejszych trunków z pewnością docenią ten kawowy posmak w różnych, fantazyjnych drinkach czy nalewkach.

Kawa jest także nietuzinkową przyprawą do różnorodnych dań mięsnych. Kucharze z całego świata powtarzają, że doskonale podkreśla smak mięsa. Często używają jej także jako przyprawy. Wywar z kawy dodany do chili con carne wspaniale wzbogaca jego smak i nadaje potrawie wyrazistości. Można jej użyć również do marynowania steków, żeberek, czy golonki. Kawa świetnie sprawdza się również do dań z grilla. Wystarczy zmielone ziarna kawy połączyć z innymi dodatkami, które stosujemy do doprawiania mięsa, a uzyskamy przyprawę o oryginalnym i niepowtarzalnym smaku.

Dla wielu z Was z pewnością zaskoczeniem będzie fakt, że kawa wspaniale łączy się z rybami, szczególnie z tłustymi gatunkami ryb jak łosoś czy tuńczyk. ”Odtłuszcza” je, a w połączeniu z różnymi mieszankami przypraw wzbogaca ich smak. Podobna sytuacja jest również z serami. Wystarczy minimalna ilość kawy, która ”odtłuści” ser i wzmocni jego mleczny smak, nie przytłaczając go. Jest to kolejna granica degustacji sera po serze z miodem.

Warto zaprzyjaźnić się z kawą, nie tylko w filiżance. Jej wspaniały smak i aromat może zupełnie odmienić potrawę, nadać jej interesującej i nieco egzotycznej nuty. Jednak jeśli zdecydujecie się na eksperymenty z kawą, warto pamiętać o jednej zasadzie. Do dań wytrawnych najlepiej wykorzystać kawę z kawiarki bądź espresso. Te dwie metody parzenia kawy dają najbardziej skondensowany i esencjonalny smak, nie rozcieńczając przy tym potraw.

A teraz coś na deser. Klasyczna, włoska panna cotta. Aksamitna i cudownie waniliowa. Z aromatyczną kawową żelką, pysznym syropem kawowym i chrupiącą, orzechową praliną. Wspaniały kofeinowy zastrzyk energii z efektem orzeźwienia!

Waniliowa panna cotta z kawową żelką, orzechową praliną i syropem kawowym

Przygotowanie30 min., min.
Gotowanie20 min., min.
Czas chłodzenia6 hours godz.
Czas całkowity6 hours godz. 50 min., min.
Drukuj
5 from 3 votes
Porcje: 2
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

Żelka kawowa

  • 65 ml mocnego espresso *
  • 2 łyżki cukru
  • ¾ łyżeczki żelatyny spożywczej

Panna Cotta

  • 125 ml śmietanki kremówki 36%
  • 125 ml mleka 3,2%
  • 40 g cukru
  • 1½ łyżeczki żelatyny spożywczej
  • ½ laska wanilii

Pralina orzechowa

  • 50 g orzechów laskowych
  • 70 g cukru pudru

Syrop kawowy

  • 150 ml świeżo zaparzonej kawy *
  • 30 g cukru pudru

Przygotowanie

    Żelka kawowa

    • Do gorącej kawy dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Kawę ponownie doprowadzamy do wrzenia, dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy, aby żelatyna dokładnie się rozpuściła. Tak przygotowaną kawę rozlewamy do foremek, studzimy i wstawiamy do lodówki.

    Panna cotta

    • W rondelku łączymy śmietanę i połowę mleka. Dodajemy cukier oraz nasiona wanilii. Aby bardziej z aromatyzować nasz deser, do rondelka ze śmietanką dodajemy także laskę wanilii, z której pozyskaliśmy nasiona. Całość podgrzewamy na niewielkiej mocy palnika do momentu, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy na bok.
    • Pozostałe mleko przelewamy do kubka i podgrzewamy w mikrofali, doprowadzając do wrzenia. Do gorącego mleka dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy tak, aby żelatyna całkowicie się rozpuściła. Ze śmietanki wyjmujemy laskę wanilii, dodajemy mleko z żelatyną i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
      Przestudzoną śmietankę rozlewamy do foremek ze stężałą żelką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

    Pralina orzechowa

    • Orzechy laskowe grubo siekamy. Na suchą patelnię wsypujemy cukier i podgrzewamy na średniej mocy palnika. Nie mieszamy! Po chwili kiedy cukier się rozpuści i zacznie się karmelizować (będzie miał złoty kolor) dodajemy orzechy. Całość dokładnie mieszamy (należy uważać, aby karmel się nie przypalił, ponieważ będzie gorzki). Szybko przekładamy na papier do pieczenia i odstawiamy do wystudzenia.

    Syrop kawowy

    • Wszystkie składniki syropu umieszczamy w rondelku. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 6-8 minut, aż syrop zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
    • Panna cottę przed podaniem przekładamy na talerzyk. Z łatwością można wyjąć deser z foremek, zanurzając go na chwilkę w ciepłej wodzie. Dekorujemy deser praliną orzechową oraz syropem kawowym.

    Odnośniki

    • * do przygotowania deseru użyłam kawy Caprissimo

    Uwagi dodatkowe

    • do przygotowania deseru użyłam foremek o pojemności 150 ml
    • z łatwością można wyjąć deser z foremek, zanurzając go na chwilkę w ciepłej wodzie

    Na koniec ciekawostka. Kawa sypana po zaparzeniu, świetnie sprawdza się jako płyn do mycia naczyń. Doskonale usuwa tłuszcz, nawet ten zaschnięty! Jeśli więc akurat skończył Wam się płyn, a w zlewie piętrzą się talerze i garnki, zaparzcie trochę kawy, a szybko pozbędziecie się problemu.

    Pozostaje mi już tylko życzyć Wam smacznych eksperymentów z kawą!

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    5 1 głos
    Ocena artykułu

    Nawigacja wpisu

    Nalewka truskawkowa
    Zioła na żołądek i jelita
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    33 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Anna
    Anna
    2 lata temu

    Uwielbiam deserki kawowe, więc chętnie wypróbuję Twój przepis. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bielecki.es
    Bielecki.es
    2 lata temu

    A ja polecam spróbować kawy w piwie, to świetny dodatek, który wzbogaca w szczególności ciemne style 😉

    0
    Odpowiedz
    Aldona
    Aldona
    2 lata temu

    Jeszcze nigdy nie jadłam kawowej panacotty. Z pewnością jest bardziej wytrawna od tradycyjnej. Jutro będę miała gości – mam ochotę poczęstować ich tym kawowym deserem 🙂

    0
    Odpowiedz
    Agaman
    Agaman
    2 lata temu

    Nie jestem jakąś wielką fanka panacotty, ale kawę uwiwlbiam, wiec mimo to chętnie sprobuje ten przepis 🙂

    0
    Odpowiedz
    czerwonafilizanka
    czerwonafilizanka
    3 lata temu

    kawowa żelka która daje kopa jak espresso które jest w składzie, oj sprytne, sprytne!

    0
    Odpowiedz
    Bożenka
    Bożenka
    3 lata temu

    5 stars
    Kawa jako przyprawa to tego jeszcze nie robiłam, ale warto ten pomysł wypróbować.

    0
    Odpowiedz
    Aga
    Aga
    3 lata temu

    Mega zaskoczenie to połączenie kawy i ryb, nigdy bym nie wpadła na to. A przepis wygląda tak, że prawie obśliniłam ekran. Panna cotta z kawą brzmi wybornie!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Aga

    Tak, połączenie jest mega ciekawe, warto spróbować 🙂

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    3 lata temu

    Kawa na pewno oferuje wiele mozliwosci, a waniliowa panna cotta prezentuje sie wspaniale

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Anna

    Dziękuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    toksyczna kosmetyczka
    toksyczna kosmetyczka
    3 lata temu

    Te żelki mnie kuszą. Zrobiłam się od razu głodna 🙂

    0
    Odpowiedz
    P. K.
    P. K.
    3 lata temu

    Nie miałam pojęcia, że dzięki kawie można usunąć też zabrudzenia.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  P. K.

    A no można 🙂

    0
    Odpowiedz
    M. Kwiatkowska
    M. Kwiatkowska
    3 lata temu

    Na taki deser z przyjemnością skusi się sporo osób.

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    3 lata temu

    5 stars
    Wygląda to przepysznie, ale pewnie zależy też od rodzaju użytej kawy…

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  krystynabozenna

    Tak, myślę że dobry produkt zapewnia świetny smak!

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra Załęska
    Aleksandra Załęska
    3 lata temu

    I określenie coś słodkiego do kawki nabiera zupełnie innego znaczenia 🙂 Panna cotty w takim wydaniu jeszcze nie jadlam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Aleksandra Załęska

    Masz rację 🙂

    0
    Odpowiedz
    MangoMania
    MangoMania
    3 lata temu

    Desery na bazie kawy zawsze chętnie kosztuję.

    0
    Odpowiedz
    Martyna
    Martyna
    3 lata temu

    Desery kawowe też zawsze znajdą swoich odbiorców.

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    3 lata temu

    Ciekawe, do tej pory nie patrzyłam na kawę z rybą w tle, ale chętnie sprawdzę, jak ten boski napój wzbogaca tłuste ryby. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Bookendorfina

    Warto poeksperymentować 🙂

    0
    Odpowiedz
    Paula
    Paula
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

    Eksperymenty w kuchni zawsze są naprawdę świetne.

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

    Jak najbardziej, kiedyś z lekkim oporem dodałam kawy do truskawkowej konfitury, a a teraz szalenie polubiłam ten kawowy rys w takim zestawieniu. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bielecki.es
    Bielecki.es
    3 lata temu

    Ciekawy i kuszący „wynalazek” zwłaszcza, że uwielbiam czarną kawę 😉

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Bielecki.es

    Ty bardziej polecam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Sisters92
    Sisters92
    3 lata temu

    Dziękuję za polecenie przepisu na ten przepyszny deser.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Sisters92

    Bardzo proszę 🙂

    0
    Odpowiedz
    Martyna K
    Martyna K
    3 lata temu

    Lubię takie różne warianty smakowe z tym deserem w roli głównej.

    0
    Odpowiedz
    Paula
    Paula
    3 lata temu

    Niewątpliwie taki deser swoim smakiem uświetni niejedno towarzyskie spotkanie.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Paula

    Z pewnością 🙂

    0
    Odpowiedz
    Pojedztam.pl
    Pojedztam.pl
    3 lata temu

    5 stars
    Ten deser na pewno jest nieziemski w smaku!

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Pojedztam.pl

    I jak pięknie podany, nasze oczy także lubią cieszyć się obietnicą smakowej uczty. 🙂

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    33
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz