• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Kuchnia gruzińska, Na zimno, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  17 września, 2015

Kawior z bakłażana

Wędrówki po kuchni
Zabieram Was do Gruzji, kraju przepięknych krajobrazów, cudownych niezwykle starych zabytków i wspaniałych smaków. Kuchnia gruzińska jest jeszcze na tyle egzotyczna w naszym kraju, że pobudza zmysły i wyobraźnię. Jest bardzo specyficzna i charakterystyczna, ale jednocześnie widać w niej wpływy innych tradycji kulinarnych z Europy, jak i Azji Zachodniej. Nazwa dzisiejszej potrawy brzmi bardzo melodyjnie, coś w rodzaju ''badridżani kizilala'' czyli kawior z bakłażana. A chodzi o bardzo różne pasty w których podstawą jest owa fioletowa jagoda. Ich głównym składnikiem jest pieczony bakłażan. Pozostałe składniki można modyfikować do woli, za każdym razem delektując się nową odsłoną tej wspaniałej przystawki. Ta wyśmienita przekąska świetnie sprawdzi się na przyjęciach czy spotkaniach z przyjaciółmi. Niestandardowa i oryginalna o ciekawym smaku idealnie będzie pasować do chleba, tostów czy krakersów.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie1 godz. 15 min.
Czas całkowity1 godz. 30 min.
Drukuj
5 from 1 vote
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 1 kg bakłażana
  • 300 g zielonej papryki
  • 300 g pomidorów
  • 120 g cebuli
  • 100 g marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 30 g słodkiej papryki
  • 30 g octu 9%
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Bakłażany myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i owijamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez godzinę. Po tym czasie bakłażany powinny być miękkie, skórka ciemnobrązowa, a po naciśnięciu palcem łatwo się deformować. Marchewkę i cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy również w niewielką kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone warzywa i podsmażamy około 2 minut na średnim ogniu. Z upieczonego bakłażana usuwamy komory nasienne. Resztę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do podsmażonych warzyw. Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych warzyw. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy zmiażdżony czosnek, ocet i mieszamy.
  • Gotowy kawior przekładamy do umytych i wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy około 15 minut. Studzimy przekręcając słoiczki do góry dnem. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
    ღმერთმა გაამოთ!

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.8 4 votes
Article Rating

Tagi

  • Kuchnia gruzińska
  • Przetwory z warzyw

Nawigacja wpisu

Tradycyjny krupnik staropolski
Ciasto ze śliwkami i bezą

Podobne wpisy

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 85

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 73

Tort Rafaello

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
32 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Paula
Paula
4 miesięcy temu

Nigdy chyba nawet nie jadłam bakłażana, a takiego kawioru tym bardziej.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
10 miesięcy temu

Pomysł na taki kawior chętnie podchwytuję, bakłażan bardzo odpowiada mi smakowo. 🙂

0
Odpowiedz
Generacja Zet
Generacja Zet
1 rok temu

5 stars
Uwielbiam przepisy bez mięsa, a ten wpisuję na listę do wypróbowania! Wygląda bardzo smacznie, dzięki!

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
1 rok temu

Brzmi pysznie, ale jakoś nie mogę się przekonać do bakłażana.

0
Odpowiedz
Kamila
Kamila
1 rok temu

Świetny przepis, chociaż dziwna nazwa – czy, aby na pewno, przypomina to kawior? 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Kamila

Ja nazwy nie wymyśliłam, to przepis kuchni tego regionu 😉

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
1 rok temu

Lubię kuchnię gruzińska,choć wciąż jest mało popularna jeśli chodzi o Polskę.

0
Odpowiedz
Business English Magdalena
Business English Magdalena
1 rok temu

Tego typu potrawa to zapach podróży; uwielbiam tego typu przekąski. Bakłażan może posłużyć jako dodatek do obiadowych kombinacji.

0
Odpowiedz
Irena -Hooltaye w podróży
Irena -Hooltaye w podróży
1 rok temu

5 stars
Ja różne rzeczy jadłam, ale kawior z bakłażana?
Kawior uwielbiam, ale tego nie próbowałam. Nawet nie miałam pojęcia,że kawior to może być inny kawior.Idę po bakłażany i tę całą listę zakupów i zabieram się za produkcję.
Ciekawy przepis, a gruzińska kuchnia ponoć pyszna 🙂

0
Odpowiedz
Mirka
Mirka
2 lat temu

Nigdy nie miałam okazji kosztować gruzińskich potraw, ale ten kawior wygląda i brzmi bardzo zachęcająco!

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Mirka

Dziękuję, jest ciekawy w smaku choć pewnie nie każdemu posmakuje

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
2 lat temu

Ależ brzmi ciekawie, lubię pasty ,
a tu dawno nie robiłam.
Taki przepis chętnie wypróbuję.

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  krystynabozenna

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
Edyta
Edyta
2 lat temu

Chętnie spróbuje.

0
Odpowiedz
Justyna
Justyna
2 lat temu

Muszę przyznać, że jestem strasznie ciekawa smaku.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
2 lat temu

wygląda pysznie! 🙂

0
Odpowiedz
Aldona Zakrzewska
Aldona Zakrzewska
3 lat temu

Cudo! Wypróbuję 🙂 A nawiasem mówiąc uwielbiam gruzińską kuchnię 🙂

0
Odpowiedz
Places and Plants Blog
Places and Plants Blog
3 lat temu

Bakłażany kocham a baba ghanush mogłabym wciàgać nosem, więc duża szansa, że mi zasmakuje!

0
Odpowiedz
Olga
Olga
3 lat temu

Uwielbiam bakłażana w każdej postaci. Kawioru jeszcze nie jadłam, ale muszę spróbować!

0
Odpowiedz
Anszpi
Anszpi
3 lat temu

Nigdy nie jadłam bakłażana i ciekawa jestem smaku tej potrawy

0
Odpowiedz
Emilia
Emilia
3 lat temu

Kurczę, czosnku, papryki i octu niestety muszę od niedawna unikać. Ale przepis prezentuje się pysznie i z chęcią skorzystam, gdy będę pichcić bliskim. Pozdrawiam!

0
Odpowiedz
Wysmakowane
Wysmakowane
4 lat temu

Kawior z bakłażana?!? To mi się mega podoba!

0
Odpowiedz
Ta ane
Ta ane
4 lat temu

Bardzo ciekawy przepis.
Zapisuję go do zeszytu z przepisami by go wypróbować.

0
Odpowiedz
AMSOFF
AMSOFF
4 lat temu

Bardzo ciekawa potrawa. Mam nadzieję, że będę miała okazję ją kiedyś spróbować lub uda mi się zrobić ją samej 🙂

0
Odpowiedz
Ewelina Miszczuk
Ewelina Miszczuk
4 lat temu

Wygląda pysznie. Zapisuje 😉 Spróbuje zrobić!

0
Odpowiedz
Bernardeta
Bernardeta
4 lat temu

Naprawdę wytrawny przepis.

0
Odpowiedz
Klaudia J
Klaudia J
4 lat temu

bardzo oryginalne! Podoba mi się!

0
Odpowiedz
Dobre Zielsko
Dobre Zielsko
5 lat temu

Kolejny przetworowy przepis do wypróbowania 🙂

0
Odpowiedz
Klaudia J
Klaudia J
4 lat temu
Reply to  Dobre Zielsko

dokłądnie tak! Zwłaszcza, że zawsze zastanawiam się, w jakiej formie podawać bakłażan!

0
Odpowiedz
LifeTastepl
LifeTastepl
5 lat temu

Bakłażan to moje odkrycie zeszłego roku i już się cieszę na nowy sezon 🙂

0
Odpowiedz
Daria @ bezgrzesznarozpusta.pl
Daria @ bezgrzesznarozpusta.pl
5 lat temu

Jak dla mnie niebo w gebie <3

0
Odpowiedz
Asia
Asia
5 lat temu

Świetny pomysł, nigdy nie jadłam bakłażana w taki sposób, na pewno spróbuję 🙂
https://zawszenaobcasach.blogspot.com/

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Chorizo
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Facebook

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały pod bardzo słodką i wdzięczną nazwą. Nie były to ani pierogi leniwe, ani kluski, nazywaliśmy je leniuszkami. Dziś przywołują we mnie ciepłe wspomnienia dzieciństwa i kuchni mojej mamy. Kuchni prostej, nieprzekombinowanej, opartej na zdrowych, sezonowych produktach. A sezon na leniwe jest zawsze, nieprawdaż? To taki comfort food dzieciństwa, który pozwala na sentymentalną podróż w czasie i skutecznie wprowadza w dobry nastrój. Przygotowanie leniuszków zajmuje tylko kwadrans, a ileż dają rozkoszy podczas jedzenia! Są niezwykle delikatne, mięciutkie i cudownie serowe. W najprostszej wersji z bułką tartą i masełkiem smakują najlepiej. Można delektować się bez końca!  Kluski leniwe.  przepis w 1 komentarzu
#obiad #kluski #kuchniapolska #pysznie #delicious
Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, Jedni grillują, inni pracują, a ja korzystając, że dziś Bank Holiday i mam wolne odpaliłam domową piekarnię ❤️ I tak powstał wspaniały chlebek pszrnny na żytnim zakwasie. Niesamowity zapach rozniósł się po domu... #chleb #breadmaking #homemadebread #domowapiekarnia
Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny pod Słodkie, leniwe śniadanie? A może rozkoszny podwieczorek? Te placuszki smakują wyjątkowo o każdej porze dnia. Niezwykle proste i ekspresowe w przygotowaniu i co najważniejsze prze-py-szne! Placuszki są jak małe chmurki o cudownym serowym smaku z lekko wyczuwalną cytrynową nutą. Chrupiące i jednocześnie bardzo kremowe. Warto się skusić od czasu do czasu na taką poranną, kulinarną rozpustę, prawda? Cytrynowe placuszki z ricotty

#placuszki #ricotta #jestpysznie #ricottaecioccolato #śniadaniemistrzów #podwieczorek  Link do przepisu w pierwszym komentarzu👇
Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek Mam dziś coś pysznego dla miłośników sałatek i makaronu! Prostą i niezwykle smaczną sałatkę, którą przygotujecie w kilka chwil! Jest kompozycją kilku niewyszukanych i ogólnodostępnych składników. W towarzystwie pożywnego makaronu znajdziecie delikatne mięso tuńczyka, chrupiący seler naciowy i kilka pysznych dodatków. Sałatka świetnie sprawdzi się nie tylko na lunch czy kolację. Jest idealna na każdą okazję!  #tuna #sałatki #makaron #tuńczyk Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Link do przepisu w 1 komentarzu
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Archiwum

  • Lifestyle
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
32
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply