Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Domowa spiżarnia, Kuchnia gruzińska, Na zimno, Przekąski i przystawki, Przepisy, Przetwory z warzyw, Wędrówki kulinarne  /  17 września, 2015

Kawior z bakłażana

Wędrówki po kuchni
Zabieram Was do Gruzji, kraju przepięknych krajobrazów, cudownych niezwykle starych zabytków i wspaniałych smaków. Kuchnia gruzińska jest jeszcze na tyle egzotyczna w naszym kraju, że pobudza zmysły i wyobraźnię. Jest bardzo specyficzna i charakterystyczna, ale jednocześnie widać w niej wpływy innych tradycji kulinarnych z Europy, jak i Azji Zachodniej. Nazwa dzisiejszej potrawy brzmi bardzo melodyjnie, coś w rodzaju ''badridżani kizilala'' czyli kawior z bakłażana. A chodzi o bardzo różne pasty w których podstawą jest owa fioletowa jagoda. Ich głównym składnikiem jest pieczony bakłażan. Pozostałe składniki można modyfikować do woli, za każdym razem delektując się nową odsłoną tej wspaniałej przystawki. Ta wyśmienita przekąska świetnie sprawdzi się na przyjęciach czy spotkaniach z przyjaciółmi. Niestandardowa i oryginalna o ciekawym smaku idealnie będzie pasować do chleba, tostów czy krakersów.
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie1 hour godz. 15 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 30 min., min.
Drukuj
5 from 2 votes
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 1 kg bakłażana
  • 300 g zielonej papryki
  • 300 g pomidorów
  • 120 g cebuli
  • 100 g marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 30 g słodkiej papryki
  • 30 g octu 9%
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Bakłażany myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i owijamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez godzinę. Po tym czasie bakłażany powinny być miękkie, skórka ciemnobrązowa, a po naciśnięciu palcem łatwo się deformować. Marchewkę i cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy również w niewielką kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone warzywa i podsmażamy około 2 minut na średnim ogniu. Z upieczonego bakłażana usuwamy komory nasienne. Resztę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do podsmażonych warzyw. Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych warzyw. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy zmiażdżony czosnek, ocet i mieszamy.
  • Gotowy kawior przekładamy do umytych i wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy około 15 minut. Studzimy przekręcając słoiczki do góry dnem. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
    ღმერთმა გაამოთ!

Uwagi dodatkowe

  • porady dotyczące udanych przetworów oraz różnych metod pasteryzacji znajdziecie tu

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.4 11 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Kuchnia gruzińska
  • Przetwory z warzyw

Nawigacja wpisu

Tradycyjny krupnik staropolski
Ciasto ze śliwkami i bezą

Podobne wpisy

Marynowane pąki czosnku niedźwiedziego
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  21 kwietnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 48

Marynowane pąki czosnku niedźwiedziego

Sos z cukinii i papryki na zimę
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  20 sierpnia, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Sos z cukinii i papryki na zimę

Konfitura z czerwonej cebuli
Boże Narodzenie, Domowa spiżarnia, Okazje, Przetwory z warzyw, Wielkanoc  /  17 grudnia, 2014
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 42

Konfitura z czerwonej cebuli

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
34 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Marta
Marta
2 lata temu

5 stars
Kawior wyśmienity! Zrobiłam 4 słoiczki, ale może trzeba będzie dorobić więcej 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Marta

Świetnie, że posmakował. Pozdrawiam 🙂

0
Odpowiedz
Paula
Paula
3 lata temu

Nigdy chyba nawet nie jadłam bakłażana, a takiego kawioru tym bardziej.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
4 lata temu

Pomysł na taki kawior chętnie podchwytuję, bakłażan bardzo odpowiada mi smakowo. 🙂

0
Odpowiedz
Generacja Zet
Generacja Zet
5 lata temu

5 stars
Uwielbiam przepisy bez mięsa, a ten wpisuję na listę do wypróbowania! Wygląda bardzo smacznie, dzięki!

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
5 lata temu

Brzmi pysznie, ale jakoś nie mogę się przekonać do bakłażana.

0
Odpowiedz
Kamila
Kamila
5 lata temu

Świetny przepis, chociaż dziwna nazwa – czy, aby na pewno, przypomina to kawior? 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Kamila

Ja nazwy nie wymyśliłam, to przepis kuchni tego regionu 😉

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
5 lata temu

Lubię kuchnię gruzińska,choć wciąż jest mało popularna jeśli chodzi o Polskę.

0
Odpowiedz
Business English Magdalena
Business English Magdalena
5 lata temu

Tego typu potrawa to zapach podróży; uwielbiam tego typu przekąski. Bakłażan może posłużyć jako dodatek do obiadowych kombinacji.

0
Odpowiedz
Irena -Hooltaye w podróży
Irena -Hooltaye w podróży
5 lata temu

5 stars
Ja różne rzeczy jadłam, ale kawior z bakłażana?
Kawior uwielbiam, ale tego nie próbowałam. Nawet nie miałam pojęcia,że kawior to może być inny kawior.Idę po bakłażany i tę całą listę zakupów i zabieram się za produkcję.
Ciekawy przepis, a gruzińska kuchnia ponoć pyszna 🙂

0
Odpowiedz
Mirka
Mirka
6 lata temu

Nigdy nie miałam okazji kosztować gruzińskich potraw, ale ten kawior wygląda i brzmi bardzo zachęcająco!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Mirka

Dziękuję, jest ciekawy w smaku choć pewnie nie każdemu posmakuje

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
6 lata temu

Ależ brzmi ciekawie, lubię pasty ,
a tu dawno nie robiłam.
Taki przepis chętnie wypróbuję.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  krystynabozenna

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
Edyta
Edyta
6 lata temu

Chętnie spróbuje.

0
Odpowiedz
Justyna
Justyna
6 lata temu

Muszę przyznać, że jestem strasznie ciekawa smaku.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
6 lata temu

wygląda pysznie! 🙂

0
Odpowiedz
Aldona Zakrzewska
Aldona Zakrzewska
7 lata temu

Cudo! Wypróbuję 🙂 A nawiasem mówiąc uwielbiam gruzińską kuchnię 🙂

0
Odpowiedz
Places and Plants Blog
Places and Plants Blog
7 lata temu

Bakłażany kocham a baba ghanush mogłabym wciàgać nosem, więc duża szansa, że mi zasmakuje!

0
Odpowiedz
Olga
Olga
7 lata temu

Uwielbiam bakłażana w każdej postaci. Kawioru jeszcze nie jadłam, ale muszę spróbować!

0
Odpowiedz
Anszpi
Anszpi
7 lata temu

Nigdy nie jadłam bakłażana i ciekawa jestem smaku tej potrawy

0
Odpowiedz
Emilia
Emilia
7 lata temu

Kurczę, czosnku, papryki i octu niestety muszę od niedawna unikać. Ale przepis prezentuje się pysznie i z chęcią skorzystam, gdy będę pichcić bliskim. Pozdrawiam!

0
Odpowiedz
Wysmakowane
Wysmakowane
7 lata temu

Kawior z bakłażana?!? To mi się mega podoba!

0
Odpowiedz
Ta ane
Ta ane
7 lata temu

Bardzo ciekawy przepis.
Zapisuję go do zeszytu z przepisami by go wypróbować.

0
Odpowiedz
AMSOFF
AMSOFF
8 lata temu

Bardzo ciekawa potrawa. Mam nadzieję, że będę miała okazję ją kiedyś spróbować lub uda mi się zrobić ją samej 🙂

0
Odpowiedz
Ewelina Miszczuk
Ewelina Miszczuk
8 lata temu

Wygląda pysznie. Zapisuje 😉 Spróbuje zrobić!

0
Odpowiedz
Bernardeta
Bernardeta
8 lata temu

Naprawdę wytrawny przepis.

0
Odpowiedz
Klaudia J
Klaudia J
8 lata temu

bardzo oryginalne! Podoba mi się!

0
Odpowiedz
Dobre Zielsko
Dobre Zielsko
9 lata temu

Kolejny przetworowy przepis do wypróbowania 🙂

0
Odpowiedz
Klaudia J
Klaudia J
8 lata temu
Odpowiedź do  Dobre Zielsko

dokłądnie tak! Zwłaszcza, że zawsze zastanawiam się, w jakiej formie podawać bakłażan!

0
Odpowiedz
LifeTastepl
LifeTastepl
9 lata temu

Bakłażan to moje odkrycie zeszłego roku i już się cieszę na nowy sezon 🙂

0
Odpowiedz
Daria @ bezgrzesznarozpusta.pl
Daria @ bezgrzesznarozpusta.pl
9 lata temu

Jak dla mnie niebo w gebie <3

0
Odpowiedz
Asia
Asia
9 lata temu

Świetny pomysł, nigdy nie jadłam bakłażana w taki sposób, na pewno spróbuję 🙂
https://zawszenaobcasach.blogspot.com/

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
34
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz