New York Cheesecake to jeden z tych serników, który pokochał chyba cały świat. Przyznam szczerze, że i ja mam do niego słabość. Wyśmienicie smakuje z frużeliną owocową, polewą czekoladową jak i solo. Stanowi również świetną bazę do różnych wariacji smakowych. I właśnie dziś klasyczny sernik nowojorski wzbogaciłam o wspaniałą, kawową nutę. Miłośnicy kawy z pewnością będą zachwyceni. Ale uwaga! Sernik uzależnia podobnie jak kawa! Wspaniale komponuje się z pysznym espresso, choć moim subiektywnym zdaniem filiżanka kawy wydaje się tu zbędna. Sernik jest niezwykle delikatny, aksamitny, o cudownej kremowej konsystencji i subtelnym smaku kawy. Nowojorska klasyka, której grzechem byłoby nie spróbować!
Porcje: 16
Składniki
Spód
- 200 g ciasteczek zbożowych *
- 75 g masła
Sernik
- 1200 g serka kremowego **
- 260 g cukru
- 4 jajka
- 60 g mąki pszennej
- 150 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 150 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej liofilizowanej
Polewa kawowa
- 300 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej liofilizowanej
- 3 łyżki drobnego cukru
Dekoracja
- 100 ml śmietany kremówki
- 100 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie
Spód
- Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Sernik
- Do sera dodajemy cukier, jajka, mąkę oraz kwaśną śmietanę. Do śmietany kremówki dodajemy kawę i podgrzewamy lekko w mikrofali. Mieszamy, aby kawa całkowicie się rozpuściła. Przestudzoną śmietankę z kawą dodajemy do pozostałych składników i mieszamy mikserem do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na spód, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 45 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160'C i pieczemy kolejne 20 minut.
Polewa kawowa
- Do śmietany dodajemy cukier oraz kawę. Mieszamy i odstawiamy na bok. Kawa powinna się rozpuścić podczas kiedy sernik się piecze.
- Sernik wyjmujemy z piekarnika i rozprowadzamy na wierzchu polewę kawową. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut góra - dół.
Odnośniki
- * użyłam ciastek degistive
- ** użyłam serka philadelphia
Uwagi dodatkowe
- wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową
- masy serowej nie należy zbyt długo miksować. W przeciwnym wypadku serniczki mocno urosną, a potem opadną
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Dobrze, że trafiłam na ten przepis. Sernik będzie idealny na deser.
Jako miłośniczka kawy – bardzo chętnie wypróbuję przepis 🙂
kolejny sernik, który na pewno wypróbuję, już wiem, ze bez serniczka nic się nie liczy 😉
Nigdy nie jadłam serników nowojorskich, ale widzę, że nie muszę aż tak daleko się wybierać, by spróbować takiego serniczka 😉 Dzięki za przepis
Kawa, sernik i Nowy York razem w jednym poście! *_* Ten przepis musi zostać wypróbowany przeze mnie i to jak najszybciej. 😀
Jak zawsze u Ciebie ciasto prezentuje się naprawdę wspaniale!
Serniki nowojorskie bardzo lubię, bo są mega wilgotne i kremowe. Z dodatkiem kawy jeszcze nie robiłam. Serniki to moja słabość, więc pewnie kiedyś zrobię tez z kawą. Dzięki za inspiracje
Serniki to ja zawsze a powiem Ci że takiego jeszcze nie próbowałem – ślinka cieknie 🙂
Trzeba to nadrobić 🙂
takiego sernika jeszcze nie jadłam, ale chętnie bym spróbowała 🙂
Wszystko z kawą biorę w ciemno!
Wygląda przepysznie. Uwielbiam sernik i z chęcią wypróbuję ten przepis. Pozdrawiam
Polecam, jest pyszny 🙂
Mmm ten kawowy serniki braku znakomicie
Jak nie lubię sernika tak ten bym zjadła
Dziś zrobię!!!
Jak czytam opis tego sernika, to robię się natychmiast głodna na taki wspaniały deser :-))
Pyszny, oj oczami wyobrazni widze ten serniczek, deszczowy jesienny wieczor, dobra ksiazka no i ja – sam na sam z tym serniczkiem.
Staram się stawiać na fit słodycze, ale ten przepis , ten smak… chyba wypróbuję 😀 Wygląda mega apetycznie!
Raczej też unikam tak kalorycznych wypieków, ale serniki uwielbiam. Do tego była okazja, bo co roku na imieniny męża robię sernik 🙂
chcę!
kawowy i nowojorski
i kawowy, i nowojorski – chcę!
Nie mam serca do robienia ciast, a wszystkie wypieki koncza sie katastrofa, ale z checia bym takiego serniczka sprobowala 😉
Muszę zrobić dzięki za przepis
Mimo, iż za smakiem kawy nie przepadam, to na ten sernik bym się skusiła 😉
Już lubię! Kawowy mniam.. myślę, że zakochałabym się w jego smaku.;-)
Jeśli kawowy to jestem na tak 🙂
Ostatnio na nowo odkryłam sernik i teraz robię sernik w każdej postaci 🙂 W weekend muszę wypróbować twój przepis 🙂
Polecam, jest pyszny 🙂
Wygląda na idealny deser do kawy 🙂
Wygląda pysznie, a polewa kawowa intryguje.
sernik kawowy i jeszcze ta mazista kremowa konsystencja. Pyszne!
Zdecydowanie 🙂
Kurczę, nie sądziłam, że serek philapelphia można piec w piekarniku! Zawsze mi się wydawało, że ten rodzaj serów nadaje się tylko do serników na zimno 🙂 A sernik na zdjęciu wygląda obłędnie!
Tak, wychodzi pyszny sernik o niezwykle kremowej konsystencji. Polecam wypróbować 🙂
Wygląda pysznie! Chętnie wypróbuję przepis 🙂
z chęcią bym spróbowała 🙂
Uwielbiamy serniki, więc pewnie i ten zacnie się prezentujący by nam bardzo smakował. Szkoda, że tutaj jest mały dostęp białego sera. My robimy sami, ale wówczas wolimy go po prostu zjeść w czystej postaci. 🙂 Pozdrawiam serdecznie z Wietnamu. 🙂
Przekazałam siostrze. Zapewne, gdy ją odwiedzę w Polsce to zrobi ten serniczek, albo jemu podobny, bo prezentuje się zacnie. 🙂
O jaka kusząca propozycja. Lubię kawę, to skorzystam.