Dziś zabieram Was do Grecji – kraju starożytnych bogów i herosów, miejsca narodzin demokracji, poezji, filozofii i igrzysk olimpijskich. Grecja to przede wszystkim wspaniała kuchnia o wielowiekowej tradycji uznawana za najzdrowszą na świecie. Pełna warzyw, ryb, owoców morza, świeżych ziół, wina i słynnej greckiej oliwy z oliwek nazwanej „płynnym złotem” przez Homera w „Odysei”. Keftedes to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. Pod tą nazwą kryją się małe pulpeciki z mięsa mielonego, z pysznym pomidorowym sosie. Nie może w nich zabraknąć takich składników jak oliwki i feta, którym zawdzięczają swój ciekawy smak.
Porcje: 8
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 250 g pomidorów pelati z puszki
- 20 g koncentratu pomidorowego
- 80 g oliwek czarnych
- 60 g sera feta
- 1 średnia cebula
- 4 kromki chleba
- 1 jajko
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki brandy
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ szklanki wody
- ½ łyżeczki cukru
- pieprz czarny
- sól
- oliwa z oliwek
Dodatkowo
- 40 g sera feta
- natka pietruszki
Przygotowanie
- Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy. Masę dzielimy na pół. Jedna posłuży nam do pulpetów, druga zaś do sosu.
Sos
- W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy połowę masy cebulowo-pietruszkowej. Smażymy na średnim ogniu około 2 minut. Dodajemy pomidory pelati, koncentrat pomidorowy i 1 łyżkę brendy. Mieszamy, dodajemy wodę, zmniejszamy ogień i dusimy około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem, cukrem i solą.
Pulpeciki
- Chleb obieramy ze skórki i rozdrabniamy miąższ. Oliwki drobno siekamy . Do mięsa dodajemy drugą połowę mieszanki cebulowo-pietruszkowej, posiekane oliwki, miąższ chleb i pokruszony ser feta. Dodajemy jajko, 2 łyżki brandy, mleko i przyprawiamy do smaku cynamonem, świeżo mielonym pieprzem i solą. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Dłonie smarujemy oliwą i formujemy małe pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy pulpeciki na złoto-brązowy kolor. Usmażone pulpety wkładamy do sosu i dusimy wszystko razem jeszcze około 5 minut. Pulpety wykładamy na talerz, polewamy sosem. Wierzch posypujemy pokruszoną fetą i posiekaną natką pietruszki.καλή όρεξη !
Uwagi dodatkowe
- pulpety świetnie smakują z makaronem spaghetti
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Nigdy nie miałam okazji jeść, ale jestem ciekawa ich smaku.
Fajnie musi smakowac z feta !
Nie jadłam jeszcze takich pulpecików, ale na pewno są smaczne 🙂
Nigdy nie jadłam takich greckich pulpecików, ale wyglądają przepysznie.
Bardzo lubię grecką kuchnię, byłam kilka razy w takiej restauracji.
Ale smakowicie ?
Dziękuję – dzięki temu wpisowi mam super pomysł na kolejne spotkanie w gronie znajomych
Aż mi ślinka poleciała i prawie poczułam ich smak! Uwielbiam takie dania, myślę że faktycznie z makaronem mogą smakować fantastycznie!
Świetny pomysł na weekendowy obiad 🙂
Do makaronu wręcz wydają się idealne?
Sciagam na obiad
Fajny przepis. Choć oliwki do pulpetów często dodaję, to nie pomyślałabym o serze feta, a ten na pewno nada im specyficznego smaku. Na pewno wypróbuję.
Polecam, danie jest pyszne 🙂
Mniam znów same pyszności do wypróbowania. ?
Nigdy nie miałam okazji jeść takiego się specjału, a wygląda pysznie!
Polecam wypróbować 🙂
Uwielbiam kuchnię śródziemnomorską. Jest wyjątkowo prosta, nieudziwniona a jej wyjątkowość wynika z najwyższej jakości produktów. Jak pomidory to najlepsze, najsłodsze… Pycha
I wszystko się zgadza 🙂
Lubimy dania z pomidorami, a i pulpeciki czasami robimy. Może więc następnym razem spróbujemy według Twojego przepisu. 🙂
Dla mnie kuchnia grecka to głównie ośmiornice suszące się na słońcu, kalmary, ryby i warzywa.. może dlatego, ze poznawałam ją od strony wody i portów:)
Długo szukałam dobrego przepisu na pulpeciki, bo jakoś zawsze coś było z nimi nie tak. I oto jest! Dzięki wielkie 🙂
Ze względu na kuchnię gercką żałuję ,że nie urodziłam się Greczynką, wyjątkowo mi ta kuchnia odpowiada.
Pyszne pulpeciki 🙂
A mi się dzisiaj śniło, żeby zrobić mielone 😀 I mam przepis z pomidorkami i oliwkami. Dziękuję 😉
Fajne są takie kulinarne podróże! Ja niestety tego przepisu nie wypróbuję, bo zawiera mięso, ale jestem pewna, że dla mięsożerców ta potrawa jest przepyszna 🙂
oo rany, ale to musi być pyszne. Zapisuję Twój przepis i na pewno wypróbuję go w przyszłą niedzielę, albo nawet w środę 🙂
mniam! super przepis 🙂
Świetny przepis, robiłam już kilka razy i za każdym razem wszystkim smakuje 🙂
Brzmi pysznie 🙂
Dziękuję
Pysznie. Ja robię podobnie ale na styl włoski 🙂