Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania mięsne, Kuchnia grecka, Mięso mielone, Obiady, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Wieprzowina, Wołownina  /  16 stycznia, 2015

Keftedes, czyli pulpeciki po grecku

Wędrówki po kuchni
Dziś zabieram Was do Grecji – kraju starożytnych bogów i herosów, miejsca narodzin demokracji, poezji, filozofii i igrzysk olimpijskich. Grecja to przede wszystkim wspaniała kuchnia o wielowiekowej tradycji uznawana za najzdrowszą na świecie. Pełna warzyw, ryb, owoców morza, świeżych ziół, wina i słynnej greckiej oliwy z oliwek nazwanej „płynnym złotem” przez Homera w „Odysei”. Keftedes to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. Pod tą nazwą kryją się małe pulpeciki z mięsa mielonego, z pysznym pomidorowym sosie. Nie może w nich zabraknąć takich składników jak oliwki i feta, którym zawdzięczają swój ciekawy smak.
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie40 min., min.
Czas całkowity1 hour godz.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 8
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 250 g pomidorów pelati z puszki
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 80 g oliwek czarnych
  • 60 g sera feta
  • 1 średnia cebula
  • 4 kromki chleba
  • 1 jajko
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki brandy
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ szklanki wody
  • ½ łyżeczki cukru
  • pieprz czarny
  • sól
  • oliwa z oliwek

Dodatkowo

  • 40 g sera feta
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  • Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy. Masę dzielimy na pół. Jedna posłuży nam do pulpetów, druga zaś do sosu.

Sos

  • W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy połowę masy cebulowo-pietruszkowej. Smażymy na średnim ogniu około 2 minut. Dodajemy pomidory pelati, koncentrat pomidorowy i 1 łyżkę brendy. Mieszamy, dodajemy wodę, zmniejszamy ogień i dusimy około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem, cukrem i solą.

Pulpeciki

  • Chleb obieramy ze skórki i rozdrabniamy miąższ. Oliwki drobno siekamy . Do mięsa dodajemy drugą połowę mieszanki cebulowo-pietruszkowej, posiekane oliwki, miąższ chleb i pokruszony ser feta. Dodajemy jajko, 2 łyżki brandy, mleko i przyprawiamy do smaku cynamonem, świeżo mielonym pieprzem i solą. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  • Dłonie smarujemy oliwą i formujemy małe pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy pulpeciki na złoto-brązowy kolor. Usmażone pulpety wkładamy do sosu i dusimy wszystko razem jeszcze około 5 minut. Pulpety wykładamy na talerz, polewamy sosem. Wierzch posypujemy pokruszoną fetą i posiekaną natką pietruszki.
    καλή όρεξη !

Uwagi dodatkowe

  • pulpety świetnie smakują z makaronem spaghetti

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

0 0 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Kuchnia grecka
  • Mięso mielone
  • Wieprzowina

Nawigacja wpisu

Kalafiorowe stripsy
Gołąbki bez zawijania

Podobne wpisy

Grillowane kofty jagnięce
Grill, Jagnięcina, Kuchnia grecka, Obiady, Okazje, Szybkie dania, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  7 sierpnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 44

Grillowane kofty jagnięce

Klopsiki w cukinii na grilla
Grill, Mięso mielone, Obiady, Okazje, Przepisy, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  18 sierpnia, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

Klopsiki w cukinii na grilla

Zupa lasagne
Klasyczne, Kuchnia włoska, Mięso mielone, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Zupy  /  25 maja, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

Zupa lasagne

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
30 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Paula
Paula
4 lata temu

Nigdy nie miałam okazji jeść, ale jestem ciekawa ich smaku.

0
Odpowiedz
Warsztat Podróży
Warsztat Podróży
4 lata temu

Fajnie musi smakowac z feta !

0
Odpowiedz
Donna
Donna
4 lata temu

Nie jadłam jeszcze takich pulpecików, ale na pewno są smaczne 🙂

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
4 lata temu

Nigdy nie jadłam takich greckich pulpecików, ale wyglądają przepysznie.

0
Odpowiedz
pojedztam.pl
pojedztam.pl
4 lata temu

5 stars
Bardzo lubię grecką kuchnię, byłam kilka razy w takiej restauracji.

0
Odpowiedz
Bookowa
Bookowa
6 lata temu

Ale smakowicie ?

0
Odpowiedz
Kasia J. :)
Kasia J. :)
6 lata temu

Dziękuję – dzięki temu wpisowi mam super pomysł na kolejne spotkanie w gronie znajomych

0
Odpowiedz
karolina
karolina
6 lata temu

Aż mi ślinka poleciała i prawie poczułam ich smak! Uwielbiam takie dania, myślę że faktycznie z makaronem mogą smakować fantastycznie!

0
Odpowiedz
ews
ews
6 lata temu

Świetny pomysł na weekendowy obiad 🙂

0
Odpowiedz
Holly
Holly
6 lata temu

Do makaronu wręcz wydają się idealne?

0
Odpowiedz
Edyta
Edyta
6 lata temu

Sciagam na obiad

0
Odpowiedz
Bom dia, Portugal
Bom dia, Portugal
6 lata temu

Fajny przepis. Choć oliwki do pulpetów często dodaję, to nie pomyślałabym o serze feta, a ten na pewno nada im specyficznego smaku. Na pewno wypróbuję.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Bom dia, Portugal

Polecam, danie jest pyszne 🙂

0
Odpowiedz
NaturalnieAndzia
NaturalnieAndzia
6 lata temu

Mniam znów same pyszności do wypróbowania. ?

0
Odpowiedz
Vademecum Mamy
Vademecum Mamy
6 lata temu

Nigdy nie miałam okazji jeść takiego się specjału, a wygląda pysznie!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Vademecum Mamy

Polecam wypróbować 🙂

0
Odpowiedz
Marcin
Marcin
6 lata temu

Uwielbiam kuchnię śródziemnomorską. Jest wyjątkowo prosta, nieudziwniona a jej wyjątkowość wynika z najwyższej jakości produktów. Jak pomidory to najlepsze, najsłodsze… Pycha

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Marcin

I wszystko się zgadza 🙂

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
7 lata temu

Lubimy dania z pomidorami, a i pulpeciki czasami robimy. Może więc następnym razem spróbujemy według Twojego przepisu. 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
7 lata temu

Dla mnie kuchnia grecka to głównie ośmiornice suszące się na słońcu, kalmary, ryby i warzywa.. może dlatego, ze poznawałam ją od strony wody i portów:)

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
7 lata temu

Długo szukałam dobrego przepisu na pulpeciki, bo jakoś zawsze coś było z nimi nie tak. I oto jest! Dzięki wielkie 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
7 lata temu

Ze względu na kuchnię gercką żałuję ,że nie urodziłam się Greczynką, wyjątkowo mi ta kuchnia odpowiada.
Pyszne pulpeciki 🙂

0
Odpowiedz
Młodzi na Dorobku
Młodzi na Dorobku
7 lata temu

A mi się dzisiaj śniło, żeby zrobić mielone 😀 I mam przepis z pomidorkami i oliwkami. Dziękuję 😉

0
Odpowiedz
Anna Fit
Anna Fit
8 lata temu

Fajne są takie kulinarne podróże! Ja niestety tego przepisu nie wypróbuję, bo zawiera mięso, ale jestem pewna, że dla mięsożerców ta potrawa jest przepyszna 🙂

0
Odpowiedz
Justyna - Pielęgnacja-Ciała.net
Justyna - Pielęgnacja-Ciała.net
8 lata temu

oo rany, ale to musi być pyszne. Zapisuję Twój przepis i na pewno wypróbuję go w przyszłą niedzielę, albo nawet w środę 🙂

0
Odpowiedz
Zosia
Zosia
8 lata temu

mniam! super przepis 🙂

0
Odpowiedz
M.
M.
8 lata temu

Świetny przepis, robiłam już kilka razy i za każdym razem wszystkim smakuje 🙂

0
Odpowiedz
Jilian Prazynka
Jilian Prazynka
8 lata temu

Brzmi pysznie 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 lata temu
Odpowiedź do  Jilian Prazynka

Dziękuję

0
Odpowiedz
Marzena
Marzena
9 lata temu

Pysznie. Ja robię podobnie ale na styl włoski 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
30
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz