Ketchup z cukinii? Tak, to możliwe. Cieszy się on na prawdę dużą popularnością, a w otchłani internetu można znaleźć wiele różnych przepisów na przygotowanie tego specjału. Różnią się one jednak składnikami i sposobem przygotowania. Wspólnym elementem przepisów jest niezaprzeczalny fakt, że ketchup jest pyszny. Postanowiłam to sprawdzić i przygotowałam swoją wersję ketchupu i przyznam, że faktycznie jest wspaniały! Pełen dobrych składników bez konserwantów, barwników i chemicznych dodatków. Ma lekko słodki smak, z nutką kwaśności oraz pikanterii o której intensywności możecie zdecydować sami. Wspaniały dodatek do kanapek, pizzy i wielu dań.
Porcje: 24
Składniki
- 1,5 kg młodej cukinii *
- 400 g koncentratu pomidorowego
- 400 g pomidorów pelati
- ½ kg cebuli
- 170 ml octu 10%
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- ½ pieprzu cayenne
- 1 łyżka soli
Przygotowanie
- Cebulę obieramy. Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy razem z cebulą na tarce o grubych oczkach. Jeśli cukinia jest młoda (a taka polecam) to nie ma konieczności obierania jej ze skórki oraz usuwania gniazd nasiennych. Cukinię przekładamy do garnka, zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 4-6 godzin.
- Po tym czasie zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy około 25 minut. Następnie dodajemy cukier i ocet. Gotujemy kolejne 20 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory oraz wszystkie przyprawy i ponownie gotujemy przez 20 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec całość miksujemy blenderem na gładką papkę. Ketchup przekładamy do umytych i wyparzonych słoiczków. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 130'C.
Odnośniki
- * waga po obraniu
Uwagi dodatkowe
- ketchup warto przygotować w małych słoiczkach, bowiem nie zawiera konserwantów i po otwarciu nie może zbyt długo stać w lodówce
- porady dotyczące udanych przetworów oraz różnych metod pasteryzacji znajdziecie tu
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
No proszę!
Z cukinii można wszystko zrobić, nawet ketchup.
Nigdy nie jadłam i nie próbowałam.
Dodałabym chilli, bo ja lubię ostre potrawy.
Twój ketchup wygląda rewelacyjnie 🙂
Robię co roku, nawet mam na blogu przepis, ale z pomidorami, bo nie uznaję kupnego przecieru.
Nie robiłam jeszcze keczupu z cukinii, a tak się składa, że mam kilka w ogrodzie warzywnym. Chętnie sprawdzę przepis.
To tym bardziej zachęcam do zrobienia 🙂
Moja mama robiła i był pyszny! Z tego przepisu też chce skorzystać. ?
Moja mama robiła kiedyś keczup z cukini. Co to był za smak! Zapomniałam o nim zupełnie. Koniecznie muszę zrobić go sama, a. twój przepis nie wygląda na skomplikowany. ?
Akurat dostałam cukinię….
Zrobię ten kechup, bo lubię,
ale takiego jeszcze nie jadłam 🙂
Napewno przygotuje sobie, też taki ketchup jak będę miała chwilę ?
Niesamowity, piekny kolor i konsystencja 🙂
zrobilam to cudo, pychota!
Już mam zapisany twój przepis i czekam na dostawę cukinii od dziadków z działki 🙂
To jest bardzo fajna propozycja i ja ją zaraz zrobię!
To jest bardzo fajna propozycja i ja ją zrobię!
Jeszcze nie jadłam ketchupu z cukinii, odstrasza mnie cebula w przepisie której nie lubię.;-p Natomiast uwielbiam cukinię w każdej postaci. 😉
O czymś takim to ja jeszcze nie słyszałam :O
Nigdy nie słyszałam o takim przepisie! Muszę wypróbować.
Polecam, bo jest pyszny
Mam cukinię ale jeszcze nigdy nie robiłam z niej ketchupu. Muszę wypróbować ten przepis
Można czymś zastąpić koncentrat pomidorowy? ?
Sądzę, że świetnie sprawdzi się tu przecier pomidorowy
Jadłam, w połączeniu ze spaghetti jest przepyszny!
Myślę, że to mogłoby smakować moim dzieciom
Nigdy takiego keczupu nie przygotowywałam, skorzystam:)
Polecam 🙂
Wyglada jak zwykly kechup nigdy nie pasteryzowalam w piekarniku na jaka temperature nastawc ?
180 'C 🙂
uwielbiam ketchup . kradne przepis .
Brzmi wyśmienicie! Koniecznie trzeba wypróbować.
Mam w domu konesera ketchupu, wydaje mi się ciekawym zamiennikiem taki 🙂
Nigdy nie słyszałam o ketchupie z cukinii.. Ciekawe
Ale odkrycie! nie znałam takiego ketchupu musi być pewnie pyszny!!