Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Boże Narodzenie, Mięsa i wędliny, Okazje, Przepisy, Swojskie wyroby, Wielkanoc  /  31 października, 2025

Kiełbasa Królewska

Wędrówki po kuchni

 

Od wielu lat nie kupuję wędlin w sklepach. Mam wrażenie, że wszystkie smakują podobnie, a po dwóch dniach w lodówce i tak kończą w koszu, bo nie nadają się do spożycia. Nie znoszę marnowania jedzenia, za to cenię prawdziwy, oryginalny smak. Dlatego wolę upiec porządny kawałek mięsa niż sięgać po byle jaką wędlinę. Domowe, naturalne wyroby nie mają sobie równych ani pod względem smaku, ani składu. To luksus, na który każdy może sobie pozwolić. Wystarczy kilka prostych składników, dobre mięso i odrobina cierpliwości. Nic więcej. Bez wędzenia, bez specjalnego sprzętu. A efekt? Prawdziwa esencja smaku w każdym kęsie.
Przygotowanie30 min., min.
Gotowanie3 hours godz.
Peklowanie1 day d
Czas całkowity1 day d 3 hours godz. 30 min., min.
Drukuj
5 from 1 vote
Author: Wędrówki po kuchni

Zanim zaczniesz, przeczytaj cały przepis - na końcu często znajdziesz wskazówki, które ułatwią przygotowanie i pomogą uniknąć niespodzianek.

Składniki

  • 1½ kg wytrybowanego mięsa z ćwiartek kurczaka *
  • 1 kg udźca z indyka
  • 800 g surowego boczku bez skóry
  • 100 ml zimnej wody
  • 18 g soli peklowej/ kg mięsa

Przyprawy

  • 7 g czosnku granulowanego/kg mięsa (23 g)
  • 2 g pieprzu ziołowego/kg mięsa (6,5 g)
  • 2 g pieprzu białego/kg mięsa (6,5 g)
  • 2 g kolendry mielonej/kg mięsa (6,5 g)

Dodatkowo

  • osłonki fi 70mm
  • sznurek wędliniarski

Przygotowanie

  • Mięso z udźca indyka kroimy w kostkę o wielkości około 2 cm. Dodajemy peklosól i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie nią pokryty. Mięso przekładamy do pojemnika i szczelnie zamykamy.
  • Mięso z ćwiartek kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, mniej więcej 3 cm. Dodajemy peklosól, dokładnie mieszamy, przekładamy do pojemnika i szczelnie zamykamy.
  • Boczek kroimy w kostkę o wielkości około 3 cm. Dodajemy peklosól, dokładnie mieszamy, przekładamy do pojemnika i szczelnie zamykamy.
  • Wszystkie pojemniki z mięsem wstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Rozdrabnianie

  • Po 24 godzinach peklowania mięso z ćwiartek kurczaka mielimy na sitku o średnicy 12 mm, a boczek na sitku 10 mm.
  • Wszystkie rodzaje mięsa (boczek, kurczaka i indyka) łączymy ze sobą. Dodajemy zimną wodę oraz przyprawy. Dokładnie wyrabiamy przez około 10 minut, aż masa stanie się kleista. Następnie przekładamy mięso do szczelnego pojemnika i ponownie wstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Nadziewanie

  • Wyjmujemy mięso z lodówki i dokładnie mieszamy. Osłonki tniemy na odcinki o długości 30 - 40 cm. Jedną stronę ciasno zawiązujemy sznurkiem, a następnie napełniamy farszem - najlepiej używając nadziewarki.
  • Jeśli jej nie mamy, można to zrobić ręcznie: nakładamy niewielką porcję mięsa łyżką i przesuwamy ją w dół osłonki, masując ręką, aby usunąć powietrze i uniknąć pustych przestrzeni. Mięso musi być ciasno ułożone.
  • Po napełnieniu wiążemy drugi koniec osłonki. Następnie masujemy każdą kiełbaskę na blacie, aby farsz równomiernie się rozłożył. Gotowe kiełbasy wycieramy do sucha i wieszamy na sznurku na 2 - 3 godziny, aby obeschły i się osadziły.
  • Pieczenie
  • Na spód piekarnika wkładamy blachę, aby zapobiec ewentualnemu zabrudzeniu. Kratkę piekarnika ustawiamy na środkowym poziomie i układamy na niej kiełbasy, zachowując odstępy między nimi. Piekarnik włączamy i ustawiamy temperaturę na 80 - 90°C.
  • Nie pieczemy na czas! Kiełbasy pieczemy do momentu, aż osiągną 68 - 70°C wewnątrz wsadu. Aby kontrolować temperaturę, w jedną z kiełbas wbijamy sondę termometru. Gdy kiełbasa osiągnie pożądaną temperaturę, wyłączamy piekarnik, wyjmujemy kiełbasy i studzimy. Po całkowitym wystudzeniu wkładamy je do lodówki na 24 godziny.

Odnośniki

  • * bez skóry i kości

Uwagi dodatkowe

  • można użyć szerszych osłonek, należy jednak pamiętać, że im grubsza osłonka, tym dłuższy czas pieczenia

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.

5 1 głos
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Jak uzupełniać dietę w kwasy omega-3, 6 i 9 – pożywienie, suplementy i dobre praktyki
Galareta wieprzowo-drobiowa
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
17 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Maria Kasperczak
Maria Kasperczak
5 dni temu

5 stars
Mam w najbliżej rodzinie dwóch takich specjalistów od wyrobów mięsnych – zdecydowanie tak przygotowana kiełbasa i wędliny to rarytas.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 dni temu
Odpowiedź do  Maria Kasperczak

Wspaniale 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
6 dni temu

Świetny przepis – dokładnie taki, jaki lubię! Prosty, domowy, a jednocześnie bardzo dopracowany. 

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 dni temu
Odpowiedź do  Miye

Dziękuję

0
Odpowiedz
Miye
Miye
6 dni temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

Na pewno go wypróbuję w najbliższym czasie!

0
Odpowiedz
Izabela
Izabela
8 dni temu

Najlepsze są wyroby własne lub pochodzące ze sprawdzonego źródła. Ja bardzo rzadko kupuję mięso, a jeśli już, to albo w sklepie zakładowym przy masarni lub od sprzedawcy na targu którego mam poleconego i sprawdzonego.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 dni temu
Odpowiedź do  Izabela

Dobrze jest mieć sprawdzonych sprzedawców 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
3 dni temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

Też jestem tego zdania!

0
Odpowiedz
Anna
Anna
8 dni temu

Doceniam domowe rzemiosło. W mojej rodzinie zawsze było takie jedzenie, które nie powstawało w ,fabryce’. Przeraża mnie ilość przetworzonej żywności w sklepach.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 dni temu
Odpowiedź do  Anna

Przyznam, że i ja jestem przerażona tym, co jest w sklepach

0
Odpowiedz
Miye
Miye
6 dni temu
Odpowiedź do  Anna

Ja również takie doceniam, moja mama jest specjalistką od pieczenia mięs.

0
Odpowiedz
zaczytanamarzycielka8
zaczytanamarzycielka8
11 dni temu

Świetny, dopracowany przepis dla miłośników domowych wędlin!. Wszystko jasno opisane od peklowania po pieczenie. Efekt musi być wyjątkowo soczysty i aromatyczny

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
11 dni temu
Odpowiedź do  zaczytanamarzycielka8

Dziękuję. Starałam się, aby było wszystko jasne i zrozumiałe 🙂

0
Odpowiedz
Ania
Ania
11 dni temu

Domowe wędliny kojarzą mi się z dzieciństwem – piękne wspomnienia

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 dni temu
Odpowiedź do  Ania

Tak, kiedyś wszystko smakowało lepiej

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
12 dni temu

Ja też nie znoszę marnowania jedzenia, racja że wiele wędlin smakuje podobnie

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
11 dni temu
Odpowiedź do  czerwonafilizanka

Marnowanie jedzenia nie powinno mieć miejsca, prawda?

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
17
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz