Przekonałam się nareszcie do kiełbasek, które Irlandczycy jedzą niemalże codziennie i do wszystkiego. Towarzyszą im przy klasycznym, irlandzkim śniadaniu. Są również dodatkiem do lunchu czy obiadu. Zawierają w sobie 90% mięsa i są bardzo dobrze przyprawione. Jeśli nie macie zbyt wiele czasu na sylwestrowe przygotowania, polecam Was tą szybką i prostą w przygotowaniu przekąskę. Kiełbaski świetnie komponują się z ciastem francuskim i smakują wybornie zarówno na ciepło jak i na zimno. To mój ostatni tegoroczny wpis na blogu. Kolejnym przywitam Was już w Nowym Roku. Zatem życzę smacznego i udanej sylwestrowej zabawy !
Porcje: 18
Składniki
- 18 kiełbasek wieprzowych koktajlowych *
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 łyżka czarnuszki
Przygotowanie
- Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy na blacie, kroimy na paski szerokości kiełbasek. Każdą kiełbaską owijamy ciastem, zlepiając dokładnie brzegi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do blachy. Wierzch smarujemy wodą i posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 20 minut.
Odnośniki
- * użyłam brytyjskich kiełbasek koktajlowych. Można je zastąpić dobrej jakości parówkami, choć nie wiem czy w Polsce takie istnieją. Kiełbaski, których użyłam mają dość intensywny smak. Jeśli zastępujecie je parówkami, warto wtedy dodać odrobinę ostrego sera żółtego np ementalera
Uwagi dodatkowe
- przystawka zarówno na ciepło jak i na zimno smakuje doskonale
- kiełbaski można podać z ulubionymi sosami
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Kiełbasek nie lubię ale takie np paszteciki itp z ciasta francuskiego bardzo 🙂
Szybkie danie w sam raz na niespodziewanie rozkręconą domówkę 😉
Uwielbiam je… Ale jak ktoś zrobi
Raz próbowałam, i nie wiedzieć jakim cudem… nie wyszły…
Idealne! Jeszcze zdążę zrobić na jutro
Idealna przekąska na imprezę 🙂
Uwielbiam takie przekąski, u mnie na Sylwestra na pewno pojawią się w wersji z grzybkami:) robię ze zwykłymi parówkami, ale miałam już okazję jeść kiełbaski koktajlowe i w sumie troszkę za nimi tęsknie 😛
Na pewno wypróbuję ten przepis na sylwestrowej domówce, wydaje się prosty do zrobienia 🙂
Bardzo prosty i pyszny!
Całkiem fajna przekąska, zwłaszcza na Sylwestra:)
Dla osób, które lubią posiłki z kiełbasą, przepis będzie trafiony.
Aleś mi smaka zrobiła! Jadłabym, aż by się uszy trzęsły!
Wygląda smacznie. W końcu nie jest to coś mega trudnego więc zrobię u siebie w domu.
Ale pysznie to wygląda!!! 🙂
A ja pierwszy raz słyszę o kiełbaskach koktajlowych 😉 Ale połączenie kiełbasek z ciastem francuskim brzmi pysznie.
Super przepis! Wyglądaja wspaniale 🙂
Fajna szybka przekąska ! Idealne dla gości – na szybko 🙂 tego to juz nawet ja nie zepsuje 🙂
Bardzo często robię. Fajna, szybka w przygotowaniu przekąska 😉
moje dzieciaki uwielbiają tą przekąskę 🙂
Co za pysznosci , aż ślinka cieknie 🙂
Uwielbiam połączenia z ciastem francuskim. Jednakże ostatnio pozbywam się mięsa ze swojej diety 😉
Właśnie dzisiaj kupiłam ciasto francuskie i czeka na kulinarne pomysły 🙂 Twoje kiełbaski w cieście wyglądają smakowicie 🙂
Uwielbiam takie przekąski! Świetne na luźne spotkanie z przyjaciółmi, bo smaczne, a człowiek się przy nich nie narobi jak głupol 🙂
aaaa jak ja tęsknie za ciastem francuskim (nie jem glutenu, a na bezglutenowe się nie skusiłam, ale chyba dzięki Tobie będę musiała). Cudnie.