Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Wypieki wytrawne  /  31 grudnia, 2013

Kiełbaski koktajlowe w cieście francuskim

Wędrówki po kuchni
Przekonałam się nareszcie do kiełbasek, które Irlandczycy jedzą niemalże codziennie i do wszystkiego. Towarzyszą im przy klasycznym, irlandzkim śniadaniu. Są również dodatkiem do lunchu czy obiadu. Zawierają w sobie 90% mięsa i są bardzo dobrze przyprawione. Jeśli nie macie zbyt wiele czasu na sylwestrowe przygotowania, polecam Was tą szybką i prostą w przygotowaniu przekąskę. Kiełbaski świetnie komponują się z ciastem francuskim i smakują wybornie zarówno na ciepło jak i na zimno. To mój ostatni tegoroczny wpis na blogu. Kolejnym przywitam Was już w Nowym Roku. Zatem życzę smacznego i udanej sylwestrowej zabawy !
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie20 min., min.
Czas całkowity35 min., min.
Drukuj
Porcje: 18
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 18 kiełbasek wieprzowych koktajlowych *
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 łyżka czarnuszki

Przygotowanie

  • Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy na blacie, kroimy na paski szerokości kiełbasek. Każdą kiełbaską owijamy ciastem, zlepiając dokładnie brzegi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do blachy. Wierzch smarujemy wodą i posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 20 minut.

Odnośniki

  • * użyłam brytyjskich kiełbasek koktajlowych. Można je zastąpić dobrej jakości parówkami, choć nie wiem czy w Polsce takie istnieją. Kiełbaski, których użyłam mają dość intensywny smak. Jeśli zastępujecie je parówkami, warto wtedy dodać odrobinę ostrego sera żółtego np ementalera

Uwagi dodatkowe

  • przystawka zarówno na ciepło jak i na zimno smakuje doskonale
  • kiełbaski można podać z ulubionymi sosami

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 1 głos
Ocena artykułu

Tagi

  • Ciasto francuskie

Nawigacja wpisu

Cynamonowe gwiazdki
Sakiewki z tuńczykiem

Podobne wpisy

Wytrawna tarta ze szparagami i prosciutto
Przepisy, Wypieki wytrawne  /  18 maja, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 43

Wytrawna tarta ze szparagami i prosciutto

Śniadaniowe mini tarty z czosnkiem niedźwiedzim i szynką parmeńską
Na ciepło, Przekąski i przystawki, Przepisy, Śniadania, Wypieki wytrawne  /  12 kwietnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 42

Śniadaniowe mini tarty z czosnkiem niedźwiedzim i szynką parmeńską

Wytrawne francuskie ciastka z chorizo
Przepisy, Wypieki wytrawne  /  30 czerwca, 2016
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 41

Wytrawne francuskie ciastka z chorizo

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
23 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Monika
Monika
5 lata temu

Kiełbasek nie lubię ale takie np paszteciki itp z ciasta francuskiego bardzo 🙂

0
Odpowiedz
Bielecki.es
Bielecki.es
5 lata temu

Szybkie danie w sam raz na niespodziewanie rozkręconą domówkę 😉

0
Odpowiedz
Jaka matka takie dzieci
Jaka matka takie dzieci
5 lata temu

Uwielbiam je… Ale jak ktoś zrobi
Raz próbowałam, i nie wiedzieć jakim cudem… nie wyszły…

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
5 lata temu

Idealne! Jeszcze zdążę zrobić na jutro

0
Odpowiedz
Olga
Olga
5 lata temu

Idealna przekąska na imprezę 🙂

0
Odpowiedz
AgataMan
AgataMan
5 lata temu

Uwielbiam takie przekąski, u mnie na Sylwestra na pewno pojawią się w wersji z grzybkami:) robię ze zwykłymi parówkami, ale miałam już okazję jeść kiełbaski koktajlowe i w sumie troszkę za nimi tęsknie 😛

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
5 lata temu

Na pewno wypróbuję ten przepis na sylwestrowej domówce, wydaje się prosty do zrobienia 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Aleksandra Załęska

Bardzo prosty i pyszny!

0
Odpowiedz
czerwona filiżanka
czerwona filiżanka
5 lata temu

Całkiem fajna przekąska, zwłaszcza na Sylwestra:)

0
Odpowiedz
Pielęgnacyjny Zakątek
Pielęgnacyjny Zakątek
5 lata temu

Dla osób, które lubią posiłki z kiełbasą, przepis będzie trafiony.

0
Odpowiedz
Zołza z kitką
Zołza z kitką
5 lata temu

Aleś mi smaka zrobiła! Jadłabym, aż by się uszy trzęsły!

0
Odpowiedz
Waldemar Pać
Waldemar Pać
7 lata temu

Wygląda smacznie. W końcu nie jest to coś mega trudnego więc zrobię u siebie w domu.

0
Odpowiedz
Magda
Magda
7 lata temu

Ale pysznie to wygląda!!! 🙂

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
7 lata temu

A ja pierwszy raz słyszę o kiełbaskach koktajlowych 😉 Ale połączenie kiełbasek z ciastem francuskim brzmi pysznie.

0
Odpowiedz
Jull Krajewska
Jull Krajewska
7 lata temu

Super przepis! Wyglądaja wspaniale 🙂

0
Odpowiedz
Jull Krajewska
Jull Krajewska
7 lata temu

Fajna szybka przekąska ! Idealne dla gości – na szybko 🙂 tego to juz nawet ja nie zepsuje 🙂

0
Odpowiedz
Weronika
Weronika
7 lata temu

Bardzo często robię. Fajna, szybka w przygotowaniu przekąska 😉

0
Odpowiedz
Inspirujaca XL-ka
Inspirujaca XL-ka
7 lata temu

moje dzieciaki uwielbiają tą przekąskę 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
7 lata temu

Co za pysznosci , aż ślinka cieknie 🙂

0
Odpowiedz
Ewa
Ewa
7 lata temu

Uwielbiam połączenia z ciastem francuskim. Jednakże ostatnio pozbywam się mięsa ze swojej diety 😉

0
Odpowiedz
Iza
Iza
8 lata temu

Właśnie dzisiaj kupiłam ciasto francuskie i czeka na kulinarne pomysły 🙂 Twoje kiełbaski w cieście wyglądają smakowicie 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra - Cooking Monster
Aleksandra - Cooking Monster
8 lata temu

Uwielbiam takie przekąski! Świetne na luźne spotkanie z przyjaciółmi, bo smaczne, a człowiek się przy nich nie narobi jak głupol 🙂

0
Odpowiedz
Kobiecemysli
Kobiecemysli
8 lata temu

aaaa jak ja tęsknie za ciastem francuskim (nie jem glutenu, a na bezglutenowe się nie skusiłam, ale chyba dzięki Tobie będę musiała). Cudnie.

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
23
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz