Kiszonki kocham całym sercem! Fascynuje mnie również proces przeobrażania warzyw za pomocą czasu i bakterii. Ot, trochę wody z solą i zyskujemy coś tak fenomenalnego. No magia! Kiszonki to nie tylko wspaniały smak. Proces kiszenia wydobywa z warzyw wszystko, co najcenniejsze dla naszego zdrowia. O prozdrowotnych właściwościach kiszonek można by trylogię napisać, ale skondensujmy to w trzech słowach – to superfood's naszych czasów! Jeśli uwielbiacie kiszonki, tą pokochacie od pierwszego gryza! Kiszony kalafior jest pełen smaku. Przyjemnie chrupiący, delikatny, obłędny! Gorąco Wam polecam!
Składniki
- 1 kg kalafiora *
- 4 ząbki czosnku
- 2-3 łodygi kopru z baldachami
- korzeń chrzanu
- 1 duży liść chrzanu
Zalewa
- 2½ litra wody
- 2 płaskie łyżki soli kłodawskiej **
Przygotowanie
- Słoiki oraz zakrętki dokładnie myjemy i wyparzamy. Zakrętki wycieramy do sucha czystą ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Do każdego słoika wrzucamy mały kawałek chrzanu oraz podzielone na mniejsze kawałki ząbki czosnku.
- Z kalafiora zdejmujemy liście, odcinamy głąb i dzielimy na małe różyczki. Różyczki płuczemy pod bieżącą wodą. Słoiki wypełniamy różyczkami kalafiora. Na wierzch każdego słoika wkładamy podzielony koper oraz liście chrzanu.
Zalewa
- Do zimnej wody dodajemy sól i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się soli. Używam zimnej wody kranowej. Każdy słoik uzupełniamy zalewą. Zalewa powinna przykryć kalafior w całości. Słoiki lekko zakręcamy i odstawiamy na 2-3 dni w miejsce, gdzie temperatura nie przekracza 20'C.
- Warto pod słoiki podłożyć ściereczkę, ponieważ w pierwszych dniach kiszenia zalewa może trochę wyciekać ze słoików. Nie ma się czym martwić, to normalny proces kiszenia. Po 3 dniach słoiki mocno dokręcamy i przenosimy do spiżarni.
Odnośniki
- * waga kalafiora po obraniu, usunięciu trzonu i podzieleniu na różyczki** można użyć zwykłej soli jodowanej, choć polecam jednak sól kamienną/kłodawską, która ma najwięcej cennych minerałów i pierwiastków śladowych
Uwagi dodatkowe
- do kiszenia można użyć, jak w przypadku ogórków liści porzeczki i wiśn
- proces kiszenia trwa około 14 dni. Po tym czasie ogórki nadają się do jedzenia
- porady dotyczące udanych przetworów znajdziecie tu
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Kalafior kiszony jest smaczny. U mnie kiszą się słoje z pomidorami.
Kiszonki znane są ze swoich pro zdrowotnych właściwości, ja najczęściej ogórki jadam, kalafiora jeszcze nia miałam okazji kiszonego jeść
Brzmi wspaniale, chętnie spróbuję taki przygotować.
Trafiłem tu całkiem przez przypadek. Świetny blog, pełen smacznych przepisów, które są jasno i czytelnie napisane. Będę tu zaglądać
Bardzo dziękuję. Oczywiście zapraszam w moje smaczne progi 🙂
Wielokrotnie czytałam tu i tam, że kiszony kalafior świetnie smakuje, ale jakoś nie miałam odwagi. Jednak chyba przekonałaś mnie. Zrobię 😍
Zachęcam. Jest świetny!