Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Kuchnia dla najmłodszych, Mięsa i wędliny, Przepisy, Swojskie wyroby  /  30 marca, 2020

Klasyczna szynka drobiowa z szynkowaru

Wędrówki po kuchni
Czy pamiętacie, jak smakowały dawne prawdziwe, dobre wędliny? Ich smak i zapach nierozerwalnie łączy się z naszymi wspomnieniami ze stołu rodzinnego, na którym królowały pyszne domowe wędliny, przyrządzone przez naszą babcię, czy rodziców. Ten wspaniały smak pozostał w pamięci. Niestety czasy prawdziwych wędlin odeszły w zapomnienie, a ich miejsce zajęły produkty wędlinopodobne, naszpikowane chemią, fosforanami i konserwantami, które ani nie smakują, ani nawet nie wyglądają tak jak kiedyś. Dlatego już jakiś czas temu zrezygnowaliśmy ze sklepowej wędliny i robimy ją w domu sami. Jeśli też tęsknicie za tym niepowtarzalnym smakiem wędlin z dawnych lat zachęcam Was do przygotowania domowej wędliny z pomocą szynkowaru. Przyrządzanie takiej wędliny jest bardzo proste, a efekt niezwykle smakowity! Klasyczna szynka drobiowa jest wspaniała w smaku, delikatna i soczysta. Pachnąca, apetyczna i zwarta, dzięki czemu bez problemu można ją kroić w cienkie plasterki. To prosty sposób na wspaniałą wędlinę bez barwników i sztucznych dodatków. Z pewnością posmakuje nie tylko miłośnikom swojskiej kuchni i nada niepowtarzalny smak każdej kanapce!
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie1 hour godz. 30 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 50 min., min.
Drukuj
5 from 7 votes
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 1,2 kg filetów z kurczaka ze skórą
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 100 ml zimnej wody
  • 2 łyżeczki soli peklowej *
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu białego
  • 1 łyżeczka żelatyny spożywczej
  • ½ łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie

  • Filety oczyszczamy, zdejmujemy skóry i kroimy w kostkę różnej wielkości, jednak nie większa niż 2 cm. Skóry i jeden filet z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól peklową, żelatynę, wodę oraz pozostałe przyprawy. Mięso bardzo dokładnie wyrabiamy przez 3-4 minuty, aż będzie szkliste.
  • Woreczek foliowy wkładamy do szynkowaru i partiami przekładamy mięso, dokładnie ugniatając każdą warstwę dodanego mięsa. Dzięki temu pozbędziemy się powietrza. Koniec woreczka mocno zakręcamy i dociskamy sprężyną, zamykając szynkowar. Wstawiamy do lodówki na 12-24 godziny.
  • Po tym czasie szynkowar wkładamy do wysokiego garnka, zalewamy wodą tak, aby sięgała do około 2 cm ponad poziom mięsa znajdującego się w szynkwarze. W garnku umieszczamy termometr i na najwyższej mocy palnika podgrzewamy garnek. Kiedy woda osiągnie temperaturę 70-75'C zmniejszamy gaz i parzymy mięso do osiągnięcia temperatury 72'C wewnątrz wsadu.
  • Szynkowar wyjmujemy ostrożnie z wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie szynkowar wstawiamy do lodówki na 24 -48 godzin. Po tym czasie szynkowar otwieramy i wyjmujemy mielonkę. Jeżeli jest problem z wyjęciem, należy zanurzyć na chwilę dno szynkowaru w ciepłej wodzie.

Odnośniki

  • * soli peklowej należy użyć zgodnie z zaleceniami na opakowaniu

Uwagi dodatkowe

-użyłam szynkowaru o pojemności 1,5 kg

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

3.6 100 głosy
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Kurczak słodko-kwaśny
7 faktów na temat dodatków do sushi
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
39 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Jowita
Jowita
2 lata temu

5 stars
Robiłam wędlinę 2 razy z tego przepisu i wychodzi ekstra. Robię tylko bez skór i miele całość na maszynce na oczku 'szarpak’. Zaraz robię kolejna. Nie kupuje wędlin w sklepach bo one po 2dniach zazwyczaj robią się śliskie i nigdy nie wiem co jest w środku ani czy są świeże. A tu jestem w stanie okreslic kaloryczność i skład i dłużej utrzymują świeżość, część mrożę. Polecam przepis. Dzieci też chętnie jedzą.

-1
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Jowita

Domowe najlepsze 🙂

0
Odpowiedz
Monika MonimePL
Monika MonimePL
5 lata temu

Zastanawiam się, czy dałoby jakoś się podrasować kolorek szynki. Wiem, że kupne mają domieszkę barwnika. Ale czy jakoś można wpłynąć na kolor domowego wyrobu?

-2
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Monika MonimePL

Nie wie, nigdy nie próbowałam i szczerze to nie widzę takiej potrzeby 🙂

2
Odpowiedz
Miye
Miye
5 lata temu

Z pewnością fajna sprawa dla osób, które jedzą mięso.

-12
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
5 lata temu

W sumie zastanawiałam się ostatnio nad szynkowarem. Może to dobry pomysł na zdrowe gotowanie.

2
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Monika Kilijańska

Bardzo dobry pomysł 🙂

1
Odpowiedz
pojedztam.pl
pojedztam.pl
5 lata temu

5 stars
Nie mamy szynkowaru, a poza tym jakoś specjalnie nie przepadamy za wędlinami.

-21
Odpowiedz
Magda
Magda
5 lata temu

5 stars
Dzięki za pomysł na domową wędline na wielkanocny stół:)

2
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
12 dni temu
Odpowiedź do  Magda

Proszę

0
Odpowiedz
Newenglandblog.pl
Newenglandblog.pl
5 lata temu

Gdybym tylko miała szynkowar

-6
Odpowiedz
Koralina
Koralina
5 lata temu

5 stars
nie ma innego wyboru, musze kupić szynkowar, zwłaszcza, że ostatnio nie mogę trafić dobrej wędliny

2
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Koralina

Polecam, nie pożałujesz 🙂

1
Odpowiedz
Kamil
Kamil
5 lata temu

Bardzo lubię takie delikatne szynki. Muszę koleżankę poprosić żeby mi zrobiła taką, bo często lubi działać na tym polu 🙂

2
Odpowiedz
Bielecki.es
Bielecki.es
5 lata temu

Zdecydowanie polecam wypróbować szynek, boczków i kiełbas z własnej wędzarni tych smaków i aromatów nic nie pobije

2
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Bielecki.es

Wędzonych niestety nie mogę jeść

0
Odpowiedz
Angelika
Angelika
5 lata temu

Wow! Nie wiedziałam, ze istnieje coś takiego jak szynkowar!

2
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
12 dni temu
Odpowiedź do  Angelika

🙂

0
Odpowiedz
Ewelina
Ewelina
5 lata temu

Nigdy nie robiłam sama szynki, ale święta Wielkanoce i kwarantanna sprzyja mojemu kulinarnemu rozwoju, więc kto wie 🙂

2
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
12 dni temu
Odpowiedź do  Ewelina

No może się skusisz?

0
Odpowiedz
Izabela
Izabela
5 lata temu

Zastanawiałam się kiedyś nad zakupem szynkowaru, a teraz widzę, że warto.

2
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
12 dni temu
Odpowiedź do  Izabela

I to bardzo

0
Odpowiedz
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
5 lata temu

Własna kiełbasa, to musi być coś 👍

2
Odpowiedz
Krystyna
Krystyna
5 lata temu

5 stars
A nie można zwykłej soli zamiast peklowej?
Pysznie wygląda 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Krystyna

Z drobiem bym nie ryzykowała

0
Odpowiedz
Vademecum Mamy
Vademecum Mamy
5 lata temu

Wow! Nie wiedziałam nawet, że istnieje takie urzadzenie
Taka własna wędlinka musi być przepyszna!

2
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Vademecum Mamy

Jest mega pyszna 🙂

0
Odpowiedz
Krystyna
Krystyna
5 lata temu
Odpowiedź do  Vademecum Mamy

5 stars
Jest i tak się zastanawiam, a może kupić, ale nie wiem jaki…
Jakie powinienem mieć parametry, skąd garnek do gotowania…

0
Odpowiedz
Irek Wis
Irek Wis
5 lata temu

Oj tak, dania z szybkowaru są super, wiesz co jesz itd. Ja drób w szybkowarze mocno doprawiam

0
Odpowiedz
Ewa Smaś
Ewa Smaś
5 lata temu

Jeśli tylko ktoś posiada teraz szynkowar, to to jest świetny przepis na wieczorną kolację 😀

1
Odpowiedz
Miłość mamy
Miłość mamy
5 lata temu

I to jest szynka. Uwielbiam naturalne produkty;)

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
12 dni temu
Odpowiedź do  Miłość mamy

Ja także

0
Odpowiedz
justyna
justyna
5 lata temu

Aż poczułam ten zapach i smak <3 Chyba rozważę zakup szynkowaru 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
5 lata temu

W aktualnej sytuacji potrawa bardzo na czasie! Dziekuje za przepis, mam taka doze i sprobuje odtworzyc recepture:-)

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Anna

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
Marta
Marta
5 lata temu

Moja teściowa robiła ostatnio taką wędlinę, była przepyszna 🙂

0
Odpowiedz
sabina
sabina
5 lata temu

Faktycznie kiedyś wędliny miały zupełnie inny smak i nie było w nich chemii. Dzisiaj to szkoda gadać niestety. Ja z racji tego, że mieszkam we Włoszech, zajadam się prosciutto, zwłaszcza crudo. No niebo w gębie.

-1
Odpowiedz
Irena - Hooltaye w podróży
Irena - Hooltaye w podróży
5 lata temu

5 stars
Chyba nigdy nie pamiętam tak dobrych wędlin, jak z dzieciństwa.
W Twojej kuchni to mogę zamieszkać na stałe. Jak się ten wirus ulotni, to ja tam zawitam, a wtedy biada Ci!
Już się bój i rób zapasy-)
Super przepis z tego szynkowara. Tylko jeść!
Pozdrawiam!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Irena - Hooltaye w podróży

A ja bardzo serdecznie Cię zapraszam. Uwielbiam karmić ludzi 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
39
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz