No to klops! Ale nie byle jaki! Z niespodzianką! A kto nie lubi niespodzianek? - szczególnie tak smacznych. Klops z jajkiem w cieście francuskim to tradycyjna potrawa wielkanocna, bez której trudno wyobrazić sobie Wielkanoc. Jajka zatopione w soczystym mięsie pachnącym mnóstwem przypraw, a wszystko otulone delikatnym ciastem francuskim. Świetnie smakuje zarówno na gorąco, podany z sosem chrzanowym czy grzybowym jak i na zimno w formie przekąski.
Porcje: 8
Składniki
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 1 duża cebula
- 1 czerstwa bułka
- 150 ml mleka
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżeczki czubricy czerwonej
- 2 łyżeczki musztardy
- pieprz czarny
- sól
Dodatkowo
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy, aż nasiąknie. Następnie dokładnie odciskamy w dłoniach. Mięso mielimy razem z bułką i cebulą. Do mięsa dodajemy jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
- Następnie połowę mięsa wykładamy na blat, układamy na nim wzdłuż ugotowane jajka obtoczone wcześniej w mące. Przykrywamy drugą porcją mięsa i formujemy zgrabny rulon. Tak przygotowane mięso owijamy ciasno ciastem francuskim. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na około 60 minut.Smacznego!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Witam, mam pytanie odnośnie pieczenia. Wiadomo, że piekąc przez godzinę ciasto by się spaliło, kiedy należy przykryć je folią aluminiową? Gdy się zarumieni czy od razu po włożeniu, a pod koniec pieczenia odkryć?
Ja nie przykrywałam, piekłam na dolnej grzałce. Pod koniec pieczenia dodałam górną grzałkę, żeby się ładnie przyrumienił. Wiadomo, że piekarniki są różne. Podczas pieczenia po 30 minutach obserwuj i jak coś to wtedy przykryj. Pozdrawiam
O jej nie znam nigdy nie jadłam kocham wszystko co zawinięte w ciasto francuskie musimy zrobić z córką
Wygląda przepysznie! Smakuje pewnie jeszcze lepiej! Wpraszam się ;P
Mmmmm. Smakowitości. Na pewno wypróbujemy podczas naszych kulinarnych eksperymentów 🙂
No wygląda super, a smakować musi jeszcze lepiej! :))
Zupełnie nie znałam takiej potrawy świątecznej. Może w tym roku zaproponuję mojemu mężowi 🙂
A ja nigdy klopsa na Wielkanoc nie robiłam i nie jadłam… Za to moi znajomi robią klopsa co chwilę 😉
Szukałam pomysłu na wielkanocny stół. Jakoś tak się składa, że w święta przeważnie jestem człowiekiem od ciast, a w tym roku myślałam o czymś dodatkowym. Bardzo elegancko wygląda 🙂
Nie jestem fanką ciasta francuskiego, ale przepis brzmi pysznieeeee! 🙂
O tej porze takie smaki… To powinno być zakazane. 🙂 Fajny przepis, świetne zdjęcie, nic tylko zakasać rękawy i jutro na obiad 🙂
U nas wśród dań wielkanocnych nie ma klopsa – pierwsze słyszę 🙂 To tradycja u Was w rodzinie, czy regionie?
Z tego co się orientuję to w wielu regionach jest popularny 🙂