Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Mięsa i wędliny, Okazje, Przepisy, Swojskie wyroby, Wielkanoc  /  20 kwietnia, 2014

Klops z jajkiem w cieście francuskim

Wędrówki po kuchni
No to klops! Ale nie byle jaki! Z niespodzianką! A kto nie lubi niespodzianek? - szczególnie tak smacznych. Klops z jajkiem w cieście francuskim to tradycyjna potrawa wielkanocna, bez której trudno wyobrazić sobie Wielkanoc. Jajka zatopione w soczystym mięsie pachnącym mnóstwem przypraw, a wszystko otulone delikatnym ciastem francuskim. Świetnie smakuje zarówno na gorąco, podany z sosem chrzanowym czy grzybowym jak i na zimno w formie przekąski.
Przygotowanie25 min., min.
Gotowanie1 hour godz.
Czas całkowity1 hour godz. 15 min., min.
Drukuj
Porcje: 8
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 1 czerstwa bułka
  • 150 ml mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki czubricy czerwonej
  • 2 łyżeczki musztardy
  • pieprz czarny
  • sól

Dodatkowo

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy, aż nasiąknie. Następnie dokładnie odciskamy w dłoniach. Mięso mielimy razem z bułką i cebulą. Do mięsa dodajemy jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
  • Następnie połowę mięsa wykładamy na blat, układamy na nim wzdłuż ugotowane jajka obtoczone wcześniej w mące. Przykrywamy drugą porcją mięsa i formujemy zgrabny rulon. Tak przygotowane mięso owijamy ciasno ciastem francuskim. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na około 60 minut.
    Smacznego!

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

3.7 3 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Wielkanoc

Nawigacja wpisu

Sernik kajmakowy
Sernik na zimno z truskawkami

Podobne wpisy

Pasztet drobiowy
Boże Narodzenie, Mięsa i wędliny, Okazje, Przepisy, Swojskie wyroby, Wielkanoc  /  10 kwietnia, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 52

Pasztet drobiowy

Konfitura z czerwonej cebuli
Boże Narodzenie, Domowa spiżarnia, Okazje, Przetwory z warzyw, Wielkanoc  /  17 grudnia, 2014
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 42

Konfitura z czerwonej cebuli

Babka z kruszonką orzechową
Ciasta, Okazje, Przepisy, Wielkanoc, Wypieki  /  31 marca, 2021
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

Babka z kruszonką orzechową

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
13 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Kasia Bu
Kasia Bu
7 lata temu

Witam, mam pytanie odnośnie pieczenia. Wiadomo, że piekąc przez godzinę ciasto by się spaliło, kiedy należy przykryć je folią aluminiową? Gdy się zarumieni czy od razu po włożeniu, a pod koniec pieczenia odkryć?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Kasia Bu

Ja nie przykrywałam, piekłam na dolnej grzałce. Pod koniec pieczenia dodałam górną grzałkę, żeby się ładnie przyrumienił. Wiadomo, że piekarniki są różne. Podczas pieczenia po 30 minutach obserwuj i jak coś to wtedy przykryj. Pozdrawiam

0
Odpowiedz
Gosia
Gosia
7 lata temu

O jej nie znam nigdy nie jadłam kocham wszystko co zawinięte w ciasto francuskie musimy zrobić z córką

0
Odpowiedz
ladymamma.pl
ladymamma.pl
7 lata temu

Wygląda przepysznie! Smakuje pewnie jeszcze lepiej! Wpraszam się ;P

0
Odpowiedz
Pracownia Pomocy Psychologicznej SALAMANDRA
Pracownia Pomocy Psychologicznej SALAMANDRA
7 lata temu

Mmmmm. Smakowitości. Na pewno wypróbujemy podczas naszych kulinarnych eksperymentów 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra Ćmachowska
Aleksandra Ćmachowska
7 lata temu

No wygląda super, a smakować musi jeszcze lepiej! :))

0
Odpowiedz
Katarzyna Mirek
Katarzyna Mirek
7 lata temu

Zupełnie nie znałam takiej potrawy świątecznej. Może w tym roku zaproponuję mojemu mężowi 🙂

0
Odpowiedz
Karolina
Karolina
7 lata temu

A ja nigdy klopsa na Wielkanoc nie robiłam i nie jadłam… Za to moi znajomi robią klopsa co chwilę 😉

0
Odpowiedz
Martyna
Martyna
7 lata temu

Szukałam pomysłu na wielkanocny stół. Jakoś tak się składa, że w święta przeważnie jestem człowiekiem od ciast, a w tym roku myślałam o czymś dodatkowym. Bardzo elegancko wygląda 🙂

0
Odpowiedz
Magda Mamit
Magda Mamit
7 lata temu

Nie jestem fanką ciasta francuskiego, ale przepis brzmi pysznieeeee! 🙂

0
Odpowiedz
Ewa
Ewa
7 lata temu

O tej porze takie smaki… To powinno być zakazane. 🙂 Fajny przepis, świetne zdjęcie, nic tylko zakasać rękawy i jutro na obiad 🙂

0
Odpowiedz
Adriana
Adriana
7 lata temu

U nas wśród dań wielkanocnych nie ma klopsa – pierwsze słyszę 🙂 To tradycja u Was w rodzinie, czy regionie?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Adriana

Z tego co się orientuję to w wielu regionach jest popularny 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
13
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz