Nic tak nie łączy ludzi, jak wspólne grillowanie będące świetnym sposobem na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi. Nie wiem jak Was, ale mnie zapach grilla od razu wprawia w dobry nastrój. Na ostatnim grillu nie mogło zabraknąć dobrze zamarynowanej karkówki, szaszłyków, kaszanki i warzyw. Ale największym uznaniem cieszyły się właśnie te małe klopsiki otulone plasterkami cukinii.
Porcje: 12
Składniki
- 2 duże cukinie
- sól
Klopsiki
- 300 g mięsa wieprzowego mielonego
- 3 łyżki słonecznika łuskanego
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 małe jajko
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mielonych otrąb *
- pieprz czarny
- sól
Przygotowanie
Cukinia
- Cukinię dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie paski. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i blanszujemy cukinię około minuty. Cukinię wyjmujemy i hartujemy w misce z zimną wodą. Układamy na ręczniku papierowym i odstawiamy na bok.
Klopsiki
- Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekane warzywa i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż cebulka się zeszkli. Do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, słonecznik, podsmażoną cebulkę i pozostałe przyprawy. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
- Z tak przygotowanego mięsa formujemy klopsiki wielkości śliwek. Każdy klopsik owijamy plasterkami cukinii i spinamy wykałaczką. Cukinia ma przypominać makaron cannelloni. Układamy na aluminiowej tacce i grillujemy około 15 minut, przekręcamy na drugą stronę i grillujemy kolejne 15 minut.
Odnośniki
- * można zastąpić bułką tartą, jednak otręby są znacznie zdrowsze
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Thank you very much for sharing, I learned a lot from your article. Very cool. Thanks.
tylko znaleźć ten czas, by zrobić takie smakowitości
Mimo że nie przepadam za mięsem mielonym to te klopsiki wyglądają bardzo elegancko i apetycznie.
Bardzo dziękuję i polecam 🙂
I pomyśleć, że kiedyś nie przepadałam za cukinią, na szczęście udało mi się do niej przekonać, właśnie za sprawą ciekawych przepisów. 🙂
Spróbowałabym mimo iż za cukinią nie przepadam 😂
Wyglądają całkiem apetycznie
Nie grilluję, ale chętnie wpadnę do Ciebie 🙂
Genialne w swej prostocie klopsiki.Wszystkie te dodatki mi smakują.
Na zdjęciu wyglądają rewelacyjnie.
Nie samą sałatą człowiek żyje,czasami trzeba zjeść trochę mięsa.
Super przepis.
Dziękuję, pewnie że czasem trzeba zjeść coś treściwego 🙂
No się mnie spodziewaj, jak tylko otworzą granice 🙂
Tylko żadnych słodkości!!
nie długo u mnie grill, także chyba zaskoczę gości 😉 dzięki za przepis!
Proszę bardzo 🙂
Bardzo ciekawy sposób podania! 😀
Nie grilluję, ale przepis pewnie bardzo smaczny jak zwykle u Ciebie 🙂
[…] niż typowe mięso w marynacie, mnie bardzo przypadła do gustu. Przepis to dzieło autorki bloga Wędrówki po kuchni, ma duuużo fajnych pomysłów […]
Dziękuję bardzo, że mój przepis trafił do tak zacnego grona fajnych przepisów 🙂
Następnym razem będę pamiętać i tych pysznosciach
Lubię przysmaki z grila ale takie klopsiki to dla mnie nowość. Zapisze przepis i robiąc grila zaskocze domowników
Będzie miłe zaskoczenie 🙂
Ciekawa propozycja! Jeszcze takich nie jadłam!
Właśnie szukałam nowych przepisów na grilla. Chętnie wykorzystam Twój przepis już w najbliższy weekend.
Polecam 🙂
Jak pomysłowo zrobione! ładne dania od razu smaczniej się zjada…. 😉
Zgadzam się 🙂
Jak widać grilla można cudnie urozmaicić. Wspaniała propozycja. Już mam na nią smaka. 🙂
Dziękuję 🙂 Trochę kreatywności i mamy coś innego 🙂
Ja bardzo lubię cukinię 🙂 Moja ulubiona to grillowana z serem pleśniowym. Ale pomysł z mini klopsikami wewnątrz jest też ok 🙂
Bardzo pomysłowo i smacznie to wygląda 🙂
Trzeba wypróbować przy okazji 🙂
Rzeczywiście fajne i proste danie dla osób lubiących mięsne potrawy. Ja osobiście, jako wegetarianka, na grilla szykuję szaszłyki z zamarynowanym wcześniej tofu oraz warzywami, czy po prostu marynuję różne warzywa i później lądują na grillu.
Ciekawy pomysł, zawsze dryluję cukinię i uzupełniam farsze, a teraz zrobię w takiej odsłonie. 🙂
Takich grillowych inspiracji mi potrzeba! Kocham cukiniowe wynalaszki, a klopsiki wyglądają pysznie!
Fajne! Zamiast nudnej kiełbasy 😀 przepis do wypróbowania zwłaszcza ze lubię cukinie z grilla!
Świetny pomysł dla mnie, bo zamierzam obsadzić ogródek cukiniami i w sezonie każdy, ciekawy przepis na ich zagospodarowanie jest na wagę złota.
Świetne! Nawet dania na grilla mogą być niecodzienne i imponujące 🙂
Wyglądają bardzo apetycznie. Pozdrawiam 🙂
Jakie pyszności, żeby mnie się chciało gotować :).
Świetny pomysł nie tylko na grilla
Idealna propozycja na majówkę 🙂
Może wypróbuję, bardzo lubię cukinię. Ach, zjadłabym coś z grilla… niech się tylko cieplej zrobi