Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dziczyzna, Obiady, Przepisy  /  14 lipca, 2018

Klopsiki z jelenia w sosie z brandy

Wędrówki po kuchni
Lubicie dziczyznę? Jeśli nie mieliście okazji próbować, to zachęcam. Mięso z dziczyzny ma tą zaletę, że pochodzi od zwierząt, które nie są sztucznie dokarmiane. Żywią się głównie roślinami z lasu, więc nie natkniemy się w nim na wszelkie niespodzianki nowoczesnego świata w postaci antybiotyków, pestycydów i nawozów. W dodatku mięso jest bardzo delikatne, smaczne i zdrowe - zdecydowanie chudsze od mięsa zwierząt hodowlanych. Jeśli Was przekonałam, to zapraszam na pulpeciki z jelenia. Podczas przyrządzania tego dania nie miałam świadomości, że finalnie wyjdzie tak pyszne i aromatyczne danie. Klopsiki są bardzo delikatne, mięciutkie i charakterystyczne w smaku. Idealnie komponują się ze wspaniałym i jakże aromatycznym sosem z brandy, która spełnia tu ważną rolę: podkreśla smak potrawy, nadając dodatkowej głębi smaku.
Przygotowanie30 min., min.
Gotowanie30 min., min.
Czas całkowity1 hour godz.
Drukuj
5 from 3 votes
Porcje: 4
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Pulpeciki

  • 400 g udźca z jelenia
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 25 g masła
  • szczypta suszonego cząbru
  • szczypta suszonego rozmarynu
  • szczypta suszonego estragonu
  • pieprz czarny
  • sól

Sos

  • 350 g brązowych pieczarek
  • 400 ml bulionu wołowego
  • 150 ml brandy
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 owoce jałowca
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki suszonego cząbru
  • ½ suszonego rozmarynu
  • ½ suszonego estragonu
  • szczypta cukru
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

    Pulpeciki

    • Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek i podsmażamy chwilę, aby cebula zmiękła. Odstawiamy do wystudzenia. Mięso jelenia mielimy, dodajemy musztardę, jajko, bułkę tartą, podsmażoną cebulę i wszystkie przyprawy. Dokładnie wyrabiamy przez 10 minut, aby składniki się połączyły i formujemy małe pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy pulpeciki z każdej strony, aż będą rumiane. Przekładamy na talerz.

    Sos

    • Na tą samą patelnię wrzucamy masło i dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy na bardzo wysokim ogniu, aż wszystkie soki odparują, a pieczarki będą rumiane. Zmniejszamy temperaturę, dodajemy paprykę wędzoną oraz mąkę i smażymy przez minutę. Następnie dodajemy bulion wołowy, brandy oraz jałowiec. Delikatnie przy pomocy drewnianej łyżki zeskrobujemy z patelni to co do niej przywarło. Gotujemy na wolnym ogniu przez 3 minuty. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę, śmietanę oraz cukier. Całość gotujemy około 15 minut. Do sosu dodajemy klopsiki i gotujemy kolejne 10 minut. Klopsiki podałam z makaronem tagliatelle. Świetnie również będą smakować z kaszą bądź ziemniakami.

    Uwagi dodatkowe

    • pamiętajmy, że mięso musi pochodzić ze zidentyfikowanego miejsca i koniecznie musi być przebadane przez weterynarza, aby potwierdził, że mięso nadaje się do spożycia.
    • do dania polecam łagodne w smaku wino ze szczepu Shiraz, które świetnie pasuje do dań z dziczyzny.

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    4.6 10 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Dziczyzna
    • Grzyby
    • Pieczarki

    Nawigacja wpisu

    Mourne Coastal Path
    Grillowany kurczak z pikantnym sosem morelowym

    Podobne wpisy

    Tortellini w kremowym sosie z pieczarkami i karmelizowaną cebulą
    Dania bezmięsne, Dania z makaronem, Kuchnia włoska, Obiady, Wędrówki kulinarne  /  1 sierpnia, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 43

    Tortellini w kremowym sosie z pieczarkami i karmelizowaną cebulą

    Faszerowane pieczarki portobello z jajkiem przepiórczym
    Na ciepło, Przekąski i przystawki, Przepisy, Śniadania, Wytrawnie  /  9 maja, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 42

    Faszerowane pieczarki portobello z jajkiem przepiórczym

    Łazanki z kapustą i pieczarkami
    Dania bezmięsne, Dania z makaronem, Kuchnia polska, Obiady, Przepisy, Szybkie dania, Wędrówki kulinarne  /  14 stycznia, 2016
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 37

    Łazanki z kapustą i pieczarkami

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    42 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Michał
    Michał
    2 lata temu

    Robię co jakiś czas z młodej łańki, Jest z tą potrawą trochę zachodu ale końcowy efekt wynagradza. Potrawa smakuje wyśmienicie

    0
    Odpowiedz
    Sylwka
    Sylwka
    3 lata temu

    5 stars
    Dzisiaj zrobiłam. Fantastyczne. Na pewno zrobię jeszcze nie raz

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Sylwka

    Super, cieszę się, że smakowały 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aneta
    Aneta
    3 lata temu

    Zrobilam z tego przepisu i bylo przePyszne 😉

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Aneta

    Dziękuję za komentarza. Cieszę się, że smakowało 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aneta
    Aneta
    3 lata temu

    Moj narzeczony jest mysliwym i mamy bardzo duzo dziczyzny, jelen, sarnina, los i powiem ze uzywam bardzo duzo sarniny i jelenia bo jakos specjalnie los mi nie smakuje. Chetnie wyprubuje w najblizszym czasie ta potrawe bo wyglada bardzo apetycznie. Potrzebuje inspiracji na dziczyzne.

    0
    Odpowiedz
    Michał
    Michał
    2 lata temu
    Odpowiedź do  Aneta

    Proszę publicznie nie pisać, że narzeczony dostarcza do domu łosinę. No chyba, że mieszkają Państwo w Skandynawii, Kanadzie lub innym kraju gdzie polowanie na łosie jest dozwolone 🙂

    0
    Odpowiedz
    Akacja
    Akacja
    4 lata temu

    Dziczyzna staje się modna w niektórych kręgach, zwłaszcza rodzinach myśliwych.

    0
    Odpowiedz
    Karolina
    Karolina
    4 lata temu

    5 stars
    alkohol w jedzeniu zawsze dodaje niesamowitego smaku, ale musiałaś napachnić w kuchni 😉

    0
    Odpowiedz
    Paulina Kwiatkowska
    Paulina Kwiatkowska
    4 lata temu

    5 stars
    Przepis wygląda zachęcająco, danie wygląda smacznie i na pewno ktoś się skusi.

    0
    Odpowiedz
    Czarny
    Czarny
    4 lata temu

    Ja też niestety nie wiem, gdzie mógłbym kupić mięso z jelenia. W Biedronce ? 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Czarny

    W Polsce to chyba w Macro

    0
    Odpowiedz
    MangoMania
    MangoMania
    4 lata temu

    U nas w menu domowym nie mamy nic z dziczyzny, nie wiem też czy by mojemu mężowi smakowało to danie.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  MangoMania

    Trzeba by spróbować 🙂

    0
    Odpowiedz
    Patrycja Michalis
    Patrycja Michalis
    4 lata temu

    Sos z brendy? Brzmi super, ostatnio uwielbiam dodawać alkochol do sosów !:)

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Patrycja Michalis

    Koniecznie spróbuj, smakuje bajecznie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Pojedztam.pl
    Pojedztam.pl
    4 lata temu

    Jeśli chodzi o ten przepis na pewno znajdzie swoich zwolenników i smakoszy.

    0
    Odpowiedz
    czerwonafilizanka
    czerwonafilizanka
    5 lata temu

    To taki przepis de luxe, w sam raz by wypróbować na wyjątkową okazje. Szkoda że ja nie mam dostępu do mięsa z jelenia….no i cena….no ale na wyjątkową okazje…

    0
    Odpowiedz
    Akacja
    Akacja
    5 lata temu

    Chyba zostanę przy swojej kozinie.

    0
    Odpowiedz
    Ola
    Ola
    5 lata temu

    Dobrze przygotowana dziczyzna to niebo w gębie. A ten przepis zapowiada się smakowicie. Zapisuję do wykorzystania.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Ola

    Polecam, jest pysznie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Anna Kot
    Anna Kot
    5 lata temu

    ależ to pysznie wygląda! mniam!

    0
    Odpowiedz
    ania
    ania
    5 lata temu

    Mąż jest myśliwym i uwielbia to danie

    0
    Odpowiedz
    Neave
    Neave
    5 lata temu

    Brzmi ciekawie, myślę że chłopcom by zasmakowało, tylko skąd ja wezmę dzika w wielkim mieście?

    0
    Odpowiedz
    Katharos
    Katharos
    6 lata temu

    Dziczyzny nie jadam ale zdjęcie prezentuje ciekawie.

    0
    Odpowiedz
    Candy Pandas
    Candy Pandas
    6 lata temu

    Nigdy nie jadłyśmy takiego rodzaju mięsa. W sumie jesteśmy ciekawe jak smakuje 🙂

    0
    Odpowiedz
    Iwona
    Iwona
    6 lata temu

    Bardzo lubię dziczyznę, choć nie łatwo dostać dobrą. Fajny przepis.

    0
    Odpowiedz
    natalia
    natalia
    6 lata temu

    Przepis zapisany do zakładki…ponieważ w moim domu często jemy dziczyznę. Trzeba tez umieć odpowiednio doprawić ten rodzaj mięsa…ale smak niesamowity

    0
    Odpowiedz
    Hamak Life
    Hamak Life
    6 lata temu

    Przepis dla myśliwego ? Jak to jest z obrotem takim mięsem? W sensie regulacji?

    0
    Odpowiedz
    Kamomil
    Kamomil
    6 lata temu

    Ostatnio mam jakiś wstręt do mięsa, ale może jak mi wróci ochota to zamienię tego jelenia na indyka, czy wołowinę 😉
    Ciekawy przepis 🙂

    0
    Odpowiedz
    Pat
    Pat
    6 lata temu

    Tak szczeże nigy nie widziałam żeby ktoś robił coś z Jelenia 😉 Dla mnie to nowość. Ale jak ktoś lubi dźczyzne to czemu nie.

    0
    Odpowiedz
    Kasia
    Kasia
    6 lata temu

    Ciekawy pomysł z tym brandy.

    0
    Odpowiedz
    Beata Herbata
    Beata Herbata
    6 lata temu

    Może mojej rodzinie by smakowały

    0
    Odpowiedz
    Edyta
    Edyta
    6 lata temu

    Ja nie jadam dziczyzny i staram się redukować mięso w diecie ? przepis jednak ciekawy dla fanów tego typu dań.

    0
    Odpowiedz
    Mama pod prąd
    Mama pod prąd
    6 lata temu

    Wygląda wspaniale, ale nie sądzę, bym była w stanie psychicznie zjeść jelenia… :/

    -1
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Mama pod prąd

    Z kurczakiem i krówką większość nie ma problemu…

    0
    Odpowiedz
    Justyna
    Justyna
    6 lata temu

    Jejciu, klopsiki to chyba z 5 lat temu ostatnio jadłam.

    -1
    Odpowiedz
    Słodkie okruszki
    Słodkie okruszki
    6 lata temu

    Wyglądają pysznie, choć to nie danie dla mnie 😉

    0
    Odpowiedz
    Sikoreczka
    Sikoreczka
    6 lata temu

    Ależ to musi być smaczne. Muszę spróbować.

    0
    Odpowiedz
    Warsztat Podróży
    Warsztat Podróży
    6 lata temu

    Muszę spróbować zrobić. Nigdy nie gotowałam dziczyzny

    0
    Odpowiedz
    Karolina
    Karolina
    6 lata temu

    Szczerze dziczyzny jeszcze nie jadłam nigdy w życiu. Wyglądają pięknie.

    0
    Odpowiedz
    Nihil Novi
    Nihil Novi
    6 lata temu

    Chętnie bym spróbowała – wolałabym jednak zacząć od wizyty w restauracji lub u osoby, która na dziczyźnie się zna – wtedy wiedziałabym, jak to powinno smakować i czy ewentualnie (w przyszłości w domu) ja coś skonciłam, czy z mięsem coś nie tak 😉

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śledzie

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    42
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz