• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Szybkie dania
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania z ryżem, Drób, Kuchnia azjatycka, Mięso mielone, Przepisy, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  5 maja, 2015

Klopsy drobiowe w sosie orzechowym

Wędrówki po kuchni
Tym razem zapraszam Was na orientalne smaki. Kuchnia orientalna to bogactwo smaków sztuki kulinarnej Japonii, Chin, Tajlandii oraz Wietnamu. Zachwyca nie tylko niezwykłymi smakami, ale także tym, że jest zdrowa i łatwa w przygotowaniu. Takie danie też Wam dziś prezentuję. Małe klopsiki w lekkim sosie z masła orzechowego i mleka kokosowego z dodatkiem przypraw tworzą na prawdę wspaniałe, aromatyczne i pełne smaku danie.
Przygotowanie30 min.
Gotowanie25 min.
Czas całkowity55 min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 4
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Klopsiki

    • 500 g drobiowego mięsa mielonego
    • 1 małe jajko
    • ½ łyżeczki czubricy czerwonej
    • 3-4 łyżki mielonych otrąb
    • pieprz czarny
    • sól

    Sos

    • 400 ml mleka kokosowego
    • 250 g zielonej fasoli szparagowej
    • 150 ml mleka
    • 3 łyżki masła orzechowego
    • ½ łyżki czerwonej pasty curry
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 szalotka
    • 1-2 łyżki masła
    • 1 łyżka kurkumy
    • 1 łyżka słodkiej papryki
    • pieprz czarny
    • sól

    Dodatkowo

    • 250 g ryżu basmati
    • świeża kolendra

    Przygotowanie

      Klopsiki

      • Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, otręby i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i formujemy małe klopsiki. Na blaszce do pieczenia układamy klopsiki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy około 15-20 minut.

      Sos

      • Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy na bok. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Szalotkę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek. Chwilkę podsmażamy uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy mleko kokosowe, masło orzechowe i przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu około 5 minut. Następnie dodajemy mleko i miksujemy na jednolity, gładki sos. Na talerz wykładamy porcję ryżu, kilka pulpecików, fasolkę i sos. Dekorujemy świeżą kolendrą.
        Smacznego!

      Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Tajski makaron smażony z krewetkami

      Adapted from Studio kuchnia

      5 1 vote
      Article Rating

      Tagi

      • Dania z ryżem
      • Drób
      • Kuchnia azjatycka
      • Mięso mielone
      • Mleko kokosowe
      • Orzechy
      • Zdrowo i Fit

      Zobacz wpisy

      Krem z ziemniaków
      Bułeczki odrywane z rabarbarem i waniliową kruszonką

      Podobne wpisy

      Tort waniliowo-malinowy
      Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

      Tort waniliowo-malinowy

      Tort Rafaello
      Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 68

      Tort Rafaello

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
      Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 62

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      31 komentarzy
      Newest
      Oldest Most Voted
      Inline Feedbacks
      View all comments
      Anna
      Anna
      1 miesiąc temu

      Rzadko jadam drób. Muszę naprawdę mieć mięso ze sprawdzonego źródła. A orzechów w ogóle. Dlatego nawet wirtualnie nie mogę ocenic tego dania…

      0
      Odpowiedz
      Katarzyna
      Katarzyna
      1 miesiąc temu

      Znowu kuszący przepis! I nawet to, że nie przepadam za orzechami, nie odrzuca mnie od tej receptury 🙂

      0
      Odpowiedz
      Candy Pandas
      Candy Pandas
      1 miesiąc temu

      Bardzo ciekawy ten sos, razem wszystko musiało smakować świetnie 🙂

      0
      Odpowiedz
      Karolina z Mamkowo.pl
      Karolina z Mamkowo.pl
      1 miesiąc temu

      Przypomniałaś mi tym wpisem o czubrycy! Dawno nie kupowałam tej przyprawy, a ona przecież jest świetna do tylu potraw

      0
      Odpowiedz
      Wiewiórka w okularach
      Wiewiórka w okularach
      1 miesiąc temu

      Wyglądają obłędnie, aż człowiek zgłodniał na taki widok. 🙂

      0
      Odpowiedz
      Bookendorfina
      Bookendorfina
      1 miesiąc temu

      Nuta orzechowa w sosie wszystkim zasmakowało, a podkreślona kokosem i kurkumą sprawdziła się wyśmienicie. 🙂

      0
      Odpowiedz
      Milena
      Milena
      1 miesiąc temu

      Kiedyś bardzo często jadałam klopsy, ale w sosie orzechowym to jeszcze nigdy. Jak znajdę chwilę czasu to spróbuję odtworzyć przepis.

      0
      Odpowiedz
      Ela
      Ela
      1 miesiąc temu

      5 stars
      ten sos orzechowy mnie urzekł i w dodatku przepis nie jest aż taki trudny dla mnie leniwej w kuchni, mniam,

      0
      Odpowiedz
      Kasia
      Kasia
      1 miesiąc temu

      Wygląda bardzo smacznie! 🙂

      0
      Odpowiedz
      Edyta
      Edyta
      1 miesiąc temu

      uwielbiam mleko kokosowe i moje dzieci też. ukradłam przepis. Czy myślisz ze masło orzechowe można jakoś zastąpić samymi orzechami gotowanymi? i miksowanymi?

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      1 miesiąc temu
      Reply to  Edyta

      Myślę, że będzie ciężko, ale możesz próbować 🙂

      0
      Odpowiedz
      Karolina z Zapowiedz
      Karolina z Zapowiedz
      1 miesiąc temu

      Ostatnio tak za mną chodzą klopsiki w sosie koperkowym, że jak zobaczyłam ten przepis to zaczęłam myśleć nad pójściem do sklepu. Nie wątpię też, że na pewno spróbuje tego przepisu!

      0
      Odpowiedz
      Monika Kilijańska
      Monika Kilijańska
      2 miesięcy temu

      5 stars
      Lubię takie dania z orientalną nutką. Myślę, że niedługo sprawdzę jak te klopsiki się u mnie przyjmą, tylko muszę wszystkie składniki kupić, bo mi trochę brakuje.

      0
      Odpowiedz
      Ania z Apetyt na Dom
      Ania z Apetyt na Dom
      1 rok temu

      Przyznam się szczerze, ze nie wpadłam na to, aby dodawać do sosu mleka kokosowego. Coś nowego, muszę spróbować.

      0
      Odpowiedz
      Bookendorfina
      Bookendorfina
      1 miesiąc temu
      Reply to  Ania z Apetyt na Dom

      Warto, sama sprawdziłam, nam zasmakowało. 🙂

      0
      Odpowiedz
      Joanna Bogielczyk
      Joanna Bogielczyk
      1 rok temu

      Bardzo lubię takie orientalne smaki, zwłaszcza gdy u podstaw leży mleko kokosowe. Spróbuję. 🙂

      0
      Odpowiedz
      LiliEss
      LiliEss
      1 rok temu

      Zainspirowałam się i już wiem co będzie u mnie dziś na obiadek

      0
      Odpowiedz
      Kasia
      Kasia
      2 lat temu

      Małgosiu ten pomysł jest genialny! Uwielbiam azjatycki się orzechowy. Pomysł utopienia w nim klopsików… mistrz!

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  Kasia

      Dziękuję Kasiu i polecam 🙂

      0
      Odpowiedz
      Holly
      Holly
      2 lat temu

      Sos jest bardzo oryginalny, a curry uwielbiam.

      0
      Odpowiedz
      Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
      Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
      2 lat temu

      Za sosem orzechowym nie przepadamy

      0
      Odpowiedz
      Ania
      Ania
      2 lat temu

      To już wiem co zrobię na obiad 😉

      0
      Odpowiedz
      Słodkie okruszki
      Słodkie okruszki
      2 lat temu

      O! Bardzo ciekawy sos. Muszę spróbować 🙂

      0
      Odpowiedz
      Wesellerka
      Wesellerka
      2 lat temu

      O rany… jak ja dawno nie jadłam klopsów! A z masłem orzechowym, to w ogóle nigdy. Aktualnie jestem na diecie ważonej co do grama, więc co najwyżej mogę o takich pysznościach poczytać, ale w przyszłości chętnie zrobię ten obiad. Zapisuję więc przepis na później.

      0
      Odpowiedz
      kasia
      kasia
      2 lat temu

      idealny pomysł na obiad 🙂

      0
      Odpowiedz
      Aneta
      Aneta
      3 lat temu

      Przepis bardzo mi bliski, gdyż mieszkam w Wietnamie i często wykorzystujemy połączenia orzechów, mleczka kokosowego, a z kuchni indyjskiej czerpiemy również dodając kurkumę i inne składniki. Przepis brzmi smakowicie i świetnie wygląda. Zapewne danie jest wyborne 🙂

      0
      Odpowiedz
      Monika
      Monika
      3 lat temu

      Pycha, koniecznie zapisuje przepis, a zdjecie to majstersztyk 😀

      0
      Odpowiedz
      Marta Jadzia
      Marta Jadzia
      3 lat temu

      świetny przepis. Drukuję i do wypróbowania. 🙂

      0
      Odpowiedz
      Klaudia /Ja Zwykła Matkaa
      Klaudia /Ja Zwykła Matkaa
      3 lat temu

      Ciekawa propozycja :), ten sos orzechowy bardzo intrygujący. Dla moich chłopaków odpada bo orzechy, mojemu mężowi przypadnie do gustu .

      0
      Odpowiedz
      Anna Kubisiak - A tak A nie
      Anna Kubisiak - A tak A nie
      3 lat temu

      Aż mi ślinka pociekła. Lubie bardzo azjatyckie smaki, będę musiała wypróbować ten przepis :D.

      0
      Odpowiedz
      Katarzyna
      Katarzyna
      3 lat temu

      Jestem pozytywnie zaskoczona składnikami przepisu. Mam nadzieję że znajdę chwile czasu aby przygotować bo wyglada apetycznie!

      0
      Odpowiedz

      wedrowkipokuchni

      wedrowkipokuchni
      Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
      Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
      Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
      Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
      Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

      Tagi

      • Babki
      • Boże Narodzenie
      • Ciasta biszkoptowe
      • Ciasta kruche
      • Ciasta ucierane
      • Ciasta z owocami
      • Ciasteczka
      • Ciasto francuskie
      • Cukinia
      • Czosnek niedźwiedzi
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania z ryżem
      • Desery
      • Drób
      • Jajka
      • Jeżyny
      • Kapusta
      • Kokos
      • Kuchnia azjatycka
      • Kuchnia polska
      • Kuchnia włoska
      • Makarony
      • Maliny
      • Mięso mielone
      • Mleko kokosowe
      • Orzechy
      • Pieczarki
      • Pieczywo
      • Pierogi kluski naleśniki
      • Przetwory z warzyw
      • Rabarbar
      • Ryby i owoce morza
      • Sałatki
      • Serniki na zimno
      • Serniki pieczone
      • Szpinak
      • Torty
      • Truskawki
      • Wielkanoc
      • Wieprzowina
      • Wołowina
      • Zdrowo i Fit
      • Zupy klasyczne
      • Zupy kremy

      Archiwum

      • LIFESTYLE
      • ABC kuchni
      • Podróże
      • Autorka
      • Współpraca
      • Kontakt
      • Polityka prywatności i cookies
      • Elara Pro by LyraThemes.com
      • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
      Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
      Polityka prywatności i cookies

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled

      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

      Non-necessary

      Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

      wpDiscuz
      31
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x
      | Reply