Tym razem zapraszam Was na orientalne smaki. Kuchnia orientalna to bogactwo smaków sztuki kulinarnej Japonii, Chin, Tajlandii oraz Wietnamu. Zachwyca nie tylko niezwykłymi smakami, ale także tym, że jest zdrowa i łatwa w przygotowaniu. Takie danie też Wam dziś prezentuję. Małe klopsiki w lekkim sosie z masła orzechowego i mleka kokosowego z dodatkiem przypraw tworzą na prawdę wspaniałe, aromatyczne i pełne smaku danie.
Porcje: 4
Składniki
Klopsiki
- 500 g drobiowego mięsa mielonego
- 1 małe jajko
- ½ łyżeczki czubricy czerwonej
- 3-4 łyżki mielonych otrąb
- pieprz czarny
- sól
Sos
- 400 ml mleka kokosowego
- 250 g zielonej fasoli szparagowej
- 150 ml mleka
- 3 łyżki masła orzechowego
- ½ łyżki czerwonej pasty curry
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 1-2 łyżki masła
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżka słodkiej papryki
- pieprz czarny
- sól
Dodatkowo
- 250 g ryżu basmati
- świeża kolendra
Przygotowanie
Klopsiki
- Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, otręby i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i formujemy małe klopsiki. Na blaszce do pieczenia układamy klopsiki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy około 15-20 minut.
Sos
- Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy na bok. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Szalotkę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek. Chwilkę podsmażamy uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy mleko kokosowe, masło orzechowe i przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu około 5 minut. Następnie dodajemy mleko i miksujemy na jednolity, gładki sos. Na talerz wykładamy porcję ryżu, kilka pulpecików, fasolkę i sos. Dekorujemy świeżą kolendrą.Smacznego!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Studio kuchnia
ten sos orzechowy mnie bardzo kusi, aż ślinka mi cieknie na samą myśl 😉
Rzadko jadam drób. Muszę naprawdę mieć mięso ze sprawdzonego źródła. A orzechów w ogóle. Dlatego nawet wirtualnie nie mogę ocenic tego dania…
Znowu kuszący przepis! I nawet to, że nie przepadam za orzechami, nie odrzuca mnie od tej receptury 🙂
Bardzo ciekawy ten sos, razem wszystko musiało smakować świetnie 🙂
Przypomniałaś mi tym wpisem o czubrycy! Dawno nie kupowałam tej przyprawy, a ona przecież jest świetna do tylu potraw
Wyglądają obłędnie, aż człowiek zgłodniał na taki widok. 🙂
Nuta orzechowa w sosie wszystkim zasmakowało, a podkreślona kokosem i kurkumą sprawdziła się wyśmienicie. 🙂
Kiedyś bardzo często jadałam klopsy, ale w sosie orzechowym to jeszcze nigdy. Jak znajdę chwilę czasu to spróbuję odtworzyć przepis.
ten sos orzechowy mnie urzekł i w dodatku przepis nie jest aż taki trudny dla mnie leniwej w kuchni, mniam,
Wygląda bardzo smacznie! 🙂
uwielbiam mleko kokosowe i moje dzieci też. ukradłam przepis. Czy myślisz ze masło orzechowe można jakoś zastąpić samymi orzechami gotowanymi? i miksowanymi?
Myślę, że będzie ciężko, ale możesz próbować 🙂
Ostatnio tak za mną chodzą klopsiki w sosie koperkowym, że jak zobaczyłam ten przepis to zaczęłam myśleć nad pójściem do sklepu. Nie wątpię też, że na pewno spróbuje tego przepisu!
Lubię takie dania z orientalną nutką. Myślę, że niedługo sprawdzę jak te klopsiki się u mnie przyjmą, tylko muszę wszystkie składniki kupić, bo mi trochę brakuje.
Przyznam się szczerze, ze nie wpadłam na to, aby dodawać do sosu mleka kokosowego. Coś nowego, muszę spróbować.
Warto, sama sprawdziłam, nam zasmakowało. 🙂
Bardzo lubię takie orientalne smaki, zwłaszcza gdy u podstaw leży mleko kokosowe. Spróbuję. 🙂
Zainspirowałam się i już wiem co będzie u mnie dziś na obiadek
Małgosiu ten pomysł jest genialny! Uwielbiam azjatycki się orzechowy. Pomysł utopienia w nim klopsików… mistrz!
Dziękuję Kasiu i polecam 🙂
Sos jest bardzo oryginalny, a curry uwielbiam.
Za sosem orzechowym nie przepadamy
To już wiem co zrobię na obiad 😉
O! Bardzo ciekawy sos. Muszę spróbować 🙂
O rany… jak ja dawno nie jadłam klopsów! A z masłem orzechowym, to w ogóle nigdy. Aktualnie jestem na diecie ważonej co do grama, więc co najwyżej mogę o takich pysznościach poczytać, ale w przyszłości chętnie zrobię ten obiad. Zapisuję więc przepis na później.
idealny pomysł na obiad 🙂
Przepis bardzo mi bliski, gdyż mieszkam w Wietnamie i często wykorzystujemy połączenia orzechów, mleczka kokosowego, a z kuchni indyjskiej czerpiemy również dodając kurkumę i inne składniki. Przepis brzmi smakowicie i świetnie wygląda. Zapewne danie jest wyborne 🙂
Pycha, koniecznie zapisuje przepis, a zdjecie to majstersztyk 😀
świetny przepis. Drukuję i do wypróbowania. 🙂
Ciekawa propozycja :), ten sos orzechowy bardzo intrygujący. Dla moich chłopaków odpada bo orzechy, mojemu mężowi przypadnie do gustu .
Aż mi ślinka pociekła. Lubie bardzo azjatyckie smaki, będę musiała wypróbować ten przepis :D.
Jestem pozytywnie zaskoczona składnikami przepisu. Mam nadzieję że znajdę chwile czasu aby przygotować bo wyglada apetycznie!