• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania bezmięsne, Fusion, Kuchnia polska, Pierogi, kluski, naleśniki, Przepisy  /  15 kwietnia, 2020

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem

Wędrówki po kuchni
Wiosną poszukujemy świeżości, koloru i lekkości na talerzu. W ten schemat idealnie wpisuje się czosnek niedźwiedzi - pierwsza wiosenna nowalijka, która pojawia się na przełomie lutego i marca. Prawdziwy cud natury, z którego można wyczarować wiele fantastycznych i zdrowych potraw. Dziś na talerzu proste, ale jakże smaczne kluseczki z czosnkiem niedźwiedzim. Wyglądają bardzo świeżo i mają piękny, wiosenny kolor. Do tego są niezwykle delikatne i unikalne w smaku. Długo zastanawiałam się, z czym je podać. Postawiłam na palone masło. Jego cudowny, orzechowy smak i wspaniały karmelowy kolor, bez wątpienia jest dopełnieniem tego dania. Chrupiące pistacje o delikatnym, maślanym smaku nadają potrawie ciekawą teksturę. Dekoracja dania również nie jest przypadkowa. Delikatne kwiaty polnej stokrotki o lekko ostrym smaku stanowią wspaniały dodatek smakowy i zapewniając przyjemne orzeźwienie. Finalnie z tej kompozycji powstało ciekawe, eleganckie i pełne smaku danie. Zaproś wiosnę do kuchni już dziś!
Przygotowanie40 min.
Gotowanie20 min.
Czas całkowity1 godz.
Drukuj
5 from 9 votes
Porcje: 4
Autor: Wędrówki po kuchni

Kluseczki

  • 1 kg ziemniaków
  • 400 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
  • 400 g twarogu półtłustego
  • 200 g mąki pszennej*
  • sól

Masło palone

  • 160 g masła 82%

Dodatkowo

  • 4 łyżki orzeszków piniowych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • stokrotki polne

Kluseczki

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę. Odstawiamy na bok do całkowitego wystudzenia.
    W tym czasie liście czosnku niedźwiedziego siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodając 2- 3 łyżki wody. Krótko podsmażamy do momentu, aż liście zmniejszą swoją objętość i zmiękną. Czosnek niedźwiedzi odcedzamy na sicie. Odsączony czosnek przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy. Można go zblendować całkowicie na pastę. Ja jednak pozostawiłam na wpół zblendowany, gdyż chciałam zachować wygląd widocznych liści.
    Do ostudzonych ziemniaków dodajemy zblendowany czosnek niedźwiedzi, przepuszczony przez praskę twaróg. Dodajemy mąkę oraz sól do smaku. Mieszamy i zagniatamy jednolite ciasto. Z tak przygotowanego ciasta formujemy w dłoniach zgrabne kluseczki. Dłonie od czasu do czasu należy oprószyć mąką. Kluseczki gotujemy w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy do momentu wypłynięcia.

Masło palone

  • Masło przekładamy do rondla i powoli je podgrzewamy. Podczas topienia się masła na wierzchu pojawi się piana. Nie pozbywamy się jej jak w przypadku masła klarowanego, ponieważ w niej znajdują się potrzebne do karmelizacji cukry i białka. Podgrzewamy cały czas masło, od czasu do czasu mieszając i kontrolując temperaturę, aby nie była zbyt wysoka. W przeciwnym razie masło spali się na czarno. Kiedy masło osiągnie odpowiednią temperaturę substancje stałe, opadną na dno i zaczną brązowieć. Masło osiągnie wtedy odpowiedni, karmelowy kolor i orzechowy zapach. Należy w tym momencie zdjąć rondelek z ognia i ostrożnie przelać masło do innego naczynia, aby zatrzymać proces podgrzewania. Świetnie się tu sprawdzi użycie filtru do kawy.
    Tak przygotowanym masłem polewamy kluseczki. Posypujemy prażonymi orzechami piniowymi i dekorujemy stokrotkami.
    Smacznego!

Odnośniki

  • jeśli zachodzi taka potrzeba, można dodać więcej mąki, ale nie za dużo, bowiem kluseczki będą twarde

Uwagi dodatkowe

- pamiętajmy, aby stokrotki zbierać w bezpiecznym miejscu, z dala od ulicy
- do zrobienia palonego masła należy użyć produktu o zawartości 82-83% tłuszczu. W przeciwnym razie, nie uda nam się z niego przygotować beurre noisette, czyli palonego masła.

To jest mój autorski przepis. Jeśli kopiujesz-podaj źródło!

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

 

 

5 2 votes
Article Rating

Tagi

  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Kuchnia polska
  • Pierogi kluski naleśniki

Zobacz wpisy

Czym zastąpić tradycyjne kremy czekoladowe będąc na diecie bezglutenowej?
Domowa mielonka z papryką

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 70

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
56 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazją
1 miesiąc temu

Nie miałam okazji kosztować czosnku niedźwiedziego, ale chętnie spróbowałabym.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 miesiąc temu
Reply to  Pieprzyć z Fantazją

Może jak do mnie przyjedziesz, to będziesz miała okazję 🙂

0
Odpowiedz
Sylwia
Sylwia
5 miesięcy temu

Ale to apetycznie wygląda !!!

0
Odpowiedz
Kasia Kowalska
Kasia Kowalska
8 miesięcy temu

5 stars
Przepis bardzo ciekawy, ale przyznaję, że chyba bardziej zaciekawiło mnie to masło palone. Nigdy jeszcze nie próbowałam. Zrobię do kopytek, może się nada 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 miesięcy temu
Reply to  Kasia Kowalska

Koniecznie spróbuj, ale ostrzegam, bo można się od niego uzależnić 🙂

0
Odpowiedz
Ania
Ania
8 miesięcy temu

Wyglądają bardzo apetycznie, ale muszę przyznać że pierwszy raz o nich słyszę

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
8 miesięcy temu

Te kluseczki serowe muszą być przepyszne

0
Odpowiedz
Angela
Angela
8 miesięcy temu

A toci dopiero smakołyki! Z palonym masłem muszę wypróbować:). Dziękuję za kolejny przepis w akcji i podzielenie się pomysłem!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
8 miesięcy temu
Reply to  Angela

Koniecznie spróbuj. Tylko ostrzegam, że palone masło może uzależnić 🙂

0
Odpowiedz
Bielecki.es
Bielecki.es
8 miesięcy temu

Widzę, że to modyfikacja popularnych “leniwych” które znam i lubię – trzeba będzie to sprawdzić 😉

0
Odpowiedz
Magda
Magda
9 miesięcy temu

5 stars
Te stokrotki w tym wyglądają przepięknie. Fajny przepis , dzięki. Oprócz tego, że wygląda to bardzo ładnie to i smacznie.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesięcy temu
Reply to  Magda

Dziękuję bardzo i polecam 🙂

0
Odpowiedz
Irena - Hooltaye w podróży
Irena - Hooltaye w podróży
9 miesięcy temu

5 stars
Czosnek niedźwiedzi zaczyna śnić mi się po nocach 😀
Rewelacyjne te kluseczki.Bardzo lubię dodatek kwiatów do potraw,wiele jest jadalnych i danie pięknie wygląda.
Ten przepis zabieram 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesięcy temu
Reply to  Irena - Hooltaye w podróży

Dziękuję bardzo i polecam 🙂

0
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
9 miesięcy temu

Kuszące,pysznie podane 🙂 muszę kiedyś zrobić .

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesięcy temu
Reply to  Słodko Słodka

Polecam, jest pyszne 🙂

0
Odpowiedz
Karolina z Rudeiczarne.pl
Karolina z Rudeiczarne.pl
9 miesięcy temu

Woooow genialne! Uwielbiam czosnek, szczególnie niedźwiedzi – zapisuję na przyszłość do zrobienia!

0
Odpowiedz
Ania z Wychowanie to przygoda
Ania z Wychowanie to przygoda
9 miesięcy temu

Nigdy nie słyszałam o czosnku niedźwiedzim, spróbuję☺. Pozdrawiam serdecznie!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesięcy temu
Reply to  Ania z Wychowanie to przygoda

Bardzo polecam te cud natury. Pozdrawiam

0
Odpowiedz
Świat toli
Świat toli
9 miesięcy temu

Ta potrawa wygląda bardzo smacznie. Zjadłoby się.

0
Odpowiedz
Beata Herbata
Beata Herbata
9 miesięcy temu

Żeby mi się tak chciało robić haha Ale skosztowalabym bardzo chętnie :))

0
Odpowiedz
Smakołyki Asi
Smakołyki Asi
9 miesięcy temu

Aż ślinka cieknie na widok tego wiosennego dania 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesięcy temu
Reply to  Smakołyki Asi

Dziękuję 🙂

0
Odpowiedz
Paulina Wu
Paulina Wu
9 miesięcy temu

5 stars
Uwielbiam wszystko co z czosnkiem niedźwiedzim, ten przepis brzmi kusząco 😊

0
Odpowiedz
Agnieszka
Agnieszka
9 miesięcy temu

Ciekawy pomysł z dodaniem tych stokrotek.

0
Odpowiedz
pojedztam.pl
pojedztam.pl
9 miesięcy temu

5 stars
Takich kluseczek to z całą pewnością jeszcze nigdy nie robiłam. Muszę kiedyś spróbować.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesięcy temu
Reply to  pojedztam.pl

Polecam, są pyszne 🙂

0
Odpowiedz
Irek Wis
Irek Wis
9 miesięcy temu

Smakowite

0
Odpowiedz
Agata
Agata
9 miesięcy temu

Wygląda pięknie, a przegotowanie ma szansę mnie nie przerosnąć, więc może się skuszę 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesięcy temu
Reply to  Agata

Nie są trudne do wykonania, więc polecam 🙂

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
9 miesięcy temu

Uwielbiam zielsko w kluskach, choć u mnie to zazwyczaj są pokrzywy lub podagrycznik. Ale ten dodatek pistacji mnie ujął.

0
Odpowiedz
Magda
Magda
9 miesięcy temu

To najlepsze co kiedykolwiek jadłam. Przepis sprawdzony i pyszności nieziemskie. Nawet dziecko zjadło ze smakiem zielone kluseczki <3 Dzięki za przepis!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesięcy temu
Reply to  Magda

Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂 Jeśli masz zdjęcie to proszę o przesłanie na fun page lub drogą mailową, umieszczę go w galerii 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
9 miesięcy temu

Prezentują się atrakcyjnie, kuszą wiosennym wyglądem, przepis chętnie wykorzystam. 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesięcy temu
Reply to  Bookendorfina

Dziękuję 🙂

0
Odpowiedz
Marlena H.
Marlena H.
9 miesięcy temu

Myślałam, że to kluski ze szpinakiem, które robię, kiedy zostaje mi trochę ziemniaków z obiadu.😊 Twoja propozycja prezentuje się wspaniale i smakuje pewnie też super. Ja tylko pomijam te wszystkie kwiatki, bo akurat ich dodatek nawet do dekoracji nawet mnie nie przekonuje. Nawet w restauracji proszę, aby mi ich nie wkładać do talerza. 😊 Tak po prostu mam i już. 😄

0
Odpowiedz
Katarzyna
Katarzyna
9 miesięcy temu

5 stars
Pysznie wyglądają te kluseczki, ale nadal nie mam pojęcia, gdzie ja ten czosnek niedźwiedzi znajdę?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesięcy temu
Reply to  Katarzyna

Czosnek niedźwiedzi rośnie w lasach, ale w PL jest pod częściową ochroną. Można hodować w ogrodzie 🙂

0
Odpowiedz
Dominim
Dominim
9 miesięcy temu

Skąd bierzesz czosnek niedźwiedzi? Zbierasz czy gdzieś kupujesz? Już kolejny raz spotykam się z tym jak polecany jest czosnek niedźwiedzi…

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesięcy temu
Reply to  Dominim

Zbieram w lesie, ale nie mieszkam w PL i tu nie jest pod ochroną 🙂

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
9 miesięcy temu

Ile tego czosnku do kluseczek ma być, bo nie widzę w składnikach? 🙂 Nigdy nie jadłyśmy świeżego czosnku niedźwiedziego i jeśli uda nam się go tym razem gdzieś kupić to kluseczki będą grane 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesięcy temu
Reply to  Candy Pandas

Już dodany do składników, nie wiem jak to się stało, że go tam brakło 🙂

0
Odpowiedz
Rebel
Rebel
9 miesięcy temu

Jak za czosnkiem nie przepadam tak te kluseczki bym zjadła.

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
9 miesięcy temu

ale one smacznie wyglądają ! aż narobiłam sobie ochoty ! 🙂

0
Odpowiedz
Krystyna Bożenna
Krystyna Bożenna
9 miesięcy temu

5 stars
Wow, nie dość ,że smaczne to i piękne 🙂 Marzenie 🙂

0
Odpowiedz
Beata punktsiedzenia.pl
Beata punktsiedzenia.pl
9 miesięcy temu

To się całkiem fajnie składa, bo odkryłam w lodówce, że mam aż dwie kostki twarogu – sama nie wiem skąd 😀

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
9 miesięcy temu

Pyszne sprawy robisz :). W tym przypadku wygląda i wiosennie, i smacznie. 😀 No i to masło palone, muszę wypróbować.

0
Odpowiedz
Sawka
Sawka
9 miesięcy temu

jej! no nie możesz robić takich rzeczy 🙂 przecież ślina skapuje mi na klawiaturę

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesięcy temu
Reply to  Sawka

Oj przepraszam 🙂

0
Odpowiedz
Marta
Marta
9 miesięcy temu

Bardzo smakowicie wyglądają te kluseczki 🙂 Nigdy nie jadłam takiej wersji kopytek (bo tak u nas się mówi na kluseczki o takim składzie podstawowym) 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesięcy temu
Reply to  Marta

Kopytka są z samych ziemniaków, tu jeszcze jest ser 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
9 miesięcy temu

5 stars
Już mam na to ochotę 😀 Wypróbuję chętnie

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
9 miesięcy temu

5 stars
wyglądają zabawnie, niestety pewnie tylko ja bym chciała ich spróbować, chociaż to oznacza, że cała porcja byłaby dla mnie <3

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
9 miesięcy temu
Reply to  Koralina

Tylko się cieszyć, więcej dla Ciebie 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
9 miesięcy temu

Coś w sam raz dla mnie! Z przyjemnością przetestuję przepis.

0
Odpowiedz
Sawka
Sawka
9 miesięcy temu
Reply to  Miye

to ja bym może się wprosiła? chętnie posmakuję

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elem Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Wiem, że każdy ma swój ulubiony przepis na rosół i każdy na pewno nazwie go najlepszym. Postanowiłam podzielić się swoim przepisem, swoim smakiem dzieciństwa. Jak zauważyłam, wiele gospodyń do rosołu dodaje żółte kostki rosołowe i przyprawy typu vegeta czy maggi, co przyprawia mnie o mdłości. Błagam Was nasze babcie nie miały takich przypraw, a rosół zawsze smakował genialnie. Jeżeli nie pożałujecie składników, nie będziecie zmuszeni dodawać glutaminianu sodu i innej chemii. Rosół nie jest skomplikowaną potrawą, ale wymaga powolnego gotowania i trzymania się kilku ważnych zasad. Wtedy właśnie jest idealny, aromatyczny, klarowny i nie za tłusty.  A Wy używacie kostek rosołowych?
 Przepis znajdziecie na blogu 😍 https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/rosol/ #rosół #kuchniapolska
Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

wpDiscuz
56
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply