W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały pod bardzo słodką i wdzięczną nazwą. Nie były to ani pierogi leniwe, ani kluski, nazywaliśmy je leniuszkami. Dziś przywołują we mnie ciepłe wspomnienia dzieciństwa i kuchni mojej mamy. Kuchni prostej, nieprzekombinowanej, opartej na zdrowych, sezonowych produktach. A sezon na leniwe jest zawsze, nieprawdaż? To taki comfort food dzieciństwa, który pozwala na sentymentalną podróż w czasie i skutecznie wprowadza w dobry nastrój. Przygotowanie leniuszków zajmuje tylko kwadrans, a ileż dają rozkoszy podczas jedzenia! Są niezwykle delikatne, mięciutkie i cudownie serowe. W najprostszej wersji z bułką tartą i masełkiem smakują najlepiej. Można delektować się bez końca!
Porcje: 4
Składniki
- 500 g twarogu tłustego
- 2 jajka M
- 100 -120 g mąki pszennej
- sól
Okrasa
- 2 łyżki bułki tartej
- 100 g masła
Przygotowanie
- Twaróg mielimy w maszynce do mięsa lub przepuszczamy przez praskę. Do twarogu dodajemy jajka, mąkę oraz sól i zagniatamy jednolite i zwarte ciasto, które z łatwością da się rolować. Mąkę warto dodawać stopniowo i z umiarem. Im mniej mąki, tym kluski będą smaczniejsze i delikatniejsze. Mokry twaróg będzie potrzebował większej ilości mąki.
- Ciasto dzielimy na 2-3 części. Blat oraz dłonie obsypujemy mąką. Z każdej części formujemy wałek o średnicy około 3 cm i lekko rozpłaszczamy go nożem. Na wierzchu możemy zrobić dekoracyjną kratkę, ale nie jest to konieczne. Kroimy pod skosem na zgrabne kluseczki o szerokości około 2 cm.
- Tak przygotowane leniuszki delikatnie wrzucamy partiami na gotującą się wodę z dodatkiem soli. Gotujemy około 1 minuty. Czas liczymy od wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. Łyżką cedzakową wyjmujemy kluseczki na talerz.
Okrasa
- Na patelni chwilę prażymy bułkę tartą. Dodajemy masło, szczyptę soli i podgrzewamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Tak przygotowaną okrasą polewamy leniuszki.Smacznego!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Dawno już nie jadłem leniwych czy leniuszków. Chyba zrobię jeszcze w tym tygodniu na obiad. Ale leniwe już zawsze będą kojarzyć mi się z reklamą Biedronki – Ruchy, kluchy leniwe.
Myślisz, że można zamiast mąki pszennej użyć np skrobi ziemniaczanej? Z chęcią zrobiłabym takie kluski, ale potrzebuję wersji bezglutenowej (celiakia). Wyglądają tak pysznie i przepis jest faktycznie prosty do wykonania! Kasia
Przyznam, że nie próbowałam. Myślę jednak, że spróbować można
Takie danie to prawdziwy rarytas dla wielu osób, ja dawno nie jadłam leniwych, może powinnam to zmienić;)
No to koniecznie musisz zrobić 🙂
Też pamiętam z lat dziecinnych jak u nas Babcia takie kluski robiła, pycha to było…
Ach! Takie kluski leniwe są w kręgu moich zainteresowań. Chyba sobie niedługo takie przyrządzę!
Na pewno jest się czym zachwycić i co nadrabiać w najbliższym czasie.
Kluski, kluseczki, leniwe nie wiem dlaczego taka nazwa, ale za to bardzo smaczne …
U nas w domu przyrządza je mama, jeśli akurat jest twaróg w lodówce. Bardzo lubimy!
to chyba jedno z moich ulubionych dań, proste, smaczne i syczące, aż się głodna zrobiłam 😉
Dawno ich nie robiłam. Myślisz, że bez jajka wyjdą? Nie mogę go stosować w diecie, bo trzy osoby z rodziny mają alergię.
Ja w tym wypadku zastępuję jajkami przepiórczymi 🙂
To bardzo szybkie danie, a to ważne w niektóre dni.
O tak, ratuje wtedy wszystko 🙂
Kluski leniwe to czasy mojego dzieciństwa czyli iłe i smaczne wspomnienie.
Uwielbiam leniwe kluski, tak jak mój syn. Tylko wielka szkoda, że nie bardzo mogę je jeść 🙂
Hmmm łączę się w bólu z Tobą, bo dla mnie też nie są one wskazane 🙁
Prawidłowa nazwa to pierogi leniwe albo pierogi leniwej gospodyni. Trzy składniki i obiad gotowy.
Nie ma prawidłowej nazwy, są regionalne i każda z nich jest poprawna
Z przyjemnością skuszę się na te kluski, lubię takie potrawy.
O tak! Prawdziwe wspomnienie dzieciństwa. Zawsze pyszne i słodkie.
Na pewno jest się czym zachwycić. Bardzo lubię takie propozycje.
Pycha, dawno nie robiłam, przypomniałaś mi i je zrobię wg twojego przepisu 🙂
Super, to będzie miłe wspomnienie 🙂
Wyglądają apetycznie. jak to mówią-jak u mamy! Patrycja
Juz dawno nie jadlam leniwych kluseczek 🙂 chyb zrobie je w weekend.
Dobry pomysł 🙂