Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania bezmięsne, Kuchnia dla najmłodszych, Kuchnia polska, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Szybkie dania, Wędrówki kulinarne  /  11 maja, 2022

Kluski leniwe

Wędrówki po kuchni

 

W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonują pod bardzo słodką i wdzięczną nazwą. Nie były to ani pierogi leniwe, ani kluski, nazywaliśmy je leniuszkami. Dziś przywołują we mnie ciepłe wspomnienia dzieciństwa i kuchni mojej mamy. Kuchni prostej, nieprzekombinowanej, opartej na zdrowych, sezonowych produktach. A sezon na leniwe jest zawsze, nieprawdaż? To taki comfort food dzieciństwa, który pozwala na sentymentalną podróż w czasie i skutecznie wprowadza w dobry nastrój. Przygotowanie leniuszków zajmuje tylko kwadrans, a ileż dają rozkoszy podczas jedzenia! Są niezwykle delikatne, mięciutkie i cudownie serowe. W najprostszej wersji z bułką tartą i masełkiem smakują najlepiej. Można delektować się bez końca!
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie5 min., min.
Czas całkowity20 min., min.
Drukuj
5 from 5 votes
Porcje: 4
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 500 g twarogu tłustego
  • 2 jajka M
  • 100 -120 g mąki pszennej
  • sól

Okrasa

  • 2 łyżki bułki tartej
  • 100 g masła

Przygotowanie

  • Twaróg mielimy w maszynce do mięsa lub przepuszczamy przez praskę. Do twarogu dodajemy jajka, mąkę oraz sól i zagniatamy jednolite i zwarte ciasto, które z łatwością da się rolować. Mąkę warto dodawać stopniowo i z umiarem. Im mniej mąki, tym kluski będą smaczniejsze i delikatniejsze. Mokry twaróg będzie potrzebował większej ilości mąki.
  • Ciasto dzielimy na 2-3 części. Blat oraz dłonie obsypujemy mąką. Z każdej części formujemy wałek o średnicy około 3 cm i lekko rozpłaszczamy go nożem. Na wierzchu możemy zrobić dekoracyjną kratkę, ale nie jest to konieczne. Kroimy pod skosem na zgrabne kluseczki o szerokości około 2 cm.
  • Tak przygotowane leniuszki delikatnie wrzucamy partiami na gotującą się wodę z dodatkiem soli. Gotujemy około 1 minuty. Czas liczymy od wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. Łyżką cedzakową wyjmujemy kluseczki na talerz.

Okrasa

  • Na patelni chwilę prażymy bułkę tartą. Dodajemy masło, szczyptę soli i podgrzewamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Tak przygotowaną okrasą polewamy leniuszki.
    Smacznego!

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 2 głosy
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Bio zakupy – dlaczego warto i co można kupić?
Impreza w stylu hawajskim: hawajskie przekąski, desery i napoje
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
35 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Marek z Bywalec Życia
Marek z Bywalec Życia
3 lata temu

Dawno już nie jadłem leniwych czy leniuszków. Chyba zrobię jeszcze w tym tygodniu na obiad. Ale leniwe już zawsze będą kojarzyć mi się z reklamą Biedronki – Ruchy, kluchy leniwe.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
26 dni temu
Odpowiedź do  Marek z Bywalec Życia

Dobry plan 🙂

0
Odpowiedz
koza domowa
koza domowa
3 lata temu

Myślisz, że można zamiast mąki pszennej użyć np skrobi ziemniaczanej? Z chęcią zrobiłabym takie kluski, ale potrzebuję wersji bezglutenowej (celiakia). Wyglądają tak pysznie i przepis jest faktycznie prosty do wykonania! Kasia

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  koza domowa

Przyznam, że nie próbowałam. Myślę jednak, że spróbować można

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
3 lata temu

Takie danie to prawdziwy rarytas dla wielu osób, ja dawno nie jadłam leniwych, może powinnam to zmienić;)

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  czerwonafilizanka

No to koniecznie musisz zrobić 🙂

0
Odpowiedz
Krystyna
Krystyna
3 lata temu

5 stars
Też pamiętam z lat dziecinnych jak u nas Babcia takie kluski robiła, pycha to było…

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
26 dni temu
Odpowiedź do  Krystyna

🙂

0
Odpowiedz
Stacja Książka
Stacja Książka
3 lata temu

Ach! Takie kluski leniwe są w kręgu moich zainteresowań. Chyba sobie niedługo takie przyrządzę!

1
Odpowiedz
PAULA
PAULA
3 lata temu
Odpowiedź do  Stacja Książka

Na pewno jest się czym zachwycić i co nadrabiać w najbliższym czasie.

0
Odpowiedz
Bożenka
Bożenka
3 lata temu

5 stars
Kluski, kluseczki, leniwe nie wiem dlaczego taka nazwa, ale za to bardzo smaczne …

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
26 dni temu
Odpowiedź do  Bożenka

Potwierdzam 🙂

0
Odpowiedz
Martyna i Paulina
Martyna i Paulina
3 lata temu

5 stars
U nas w domu przyrządza je mama, jeśli akurat jest twaróg w lodówce. Bardzo lubimy!

0
Odpowiedz
Karolina
Karolina
3 lata temu

5 stars
to chyba jedno z moich ulubionych dań, proste, smaczne i syczące, aż się głodna zrobiłam 😉

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
26 dni temu
Odpowiedź do  Karolina

Te z baardzooo lubię

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
3 lata temu

Dawno ich nie robiłam. Myślisz, że bez jajka wyjdą? Nie mogę go stosować w diecie, bo trzy osoby z rodziny mają alergię.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Monika Kilijańska

Ja w tym wypadku zastępuję jajkami przepiórczymi 🙂

0
Odpowiedz
Pojedztam
Pojedztam
3 lata temu

To bardzo szybkie danie, a to ważne w niektóre dni.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Pojedztam

O tak, ratuje wtedy wszystko 🙂

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
3 lata temu

Kluski leniwe to czasy mojego dzieciństwa czyli iłe i smaczne wspomnienie.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
26 dni temu
Odpowiedź do  MangoMania

I u mnie kojarzą się z dzieciństwem 🙂

0
Odpowiedz
Katarzyna
Katarzyna
3 lata temu

Uwielbiam leniwe kluski, tak jak mój syn. Tylko wielka szkoda, że nie bardzo mogę je jeść 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Katarzyna

Hmmm łączę się w bólu z Tobą, bo dla mnie też nie są one wskazane 🙁

0
Odpowiedz
Anna
Anna
3 lata temu

Prawidłowa nazwa to pierogi leniwe albo pierogi leniwej gospodyni. Trzy składniki i obiad gotowy.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Anna

Nie ma prawidłowej nazwy, są regionalne i każda z nich jest poprawna

0
Odpowiedz
Paula
Paula
3 lata temu

Z przyjemnością skuszę się na te kluski, lubię takie potrawy.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
26 dni temu
Odpowiedź do  Paula

Polecam

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
3 lata temu

O tak! Prawdziwe wspomnienie dzieciństwa. Zawsze pyszne i słodkie.

0
Odpowiedz
Martyna K.
Martyna K.
3 lata temu

Na pewno jest się czym zachwycić. Bardzo lubię takie propozycje.

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
3 lata temu

5 stars
Pycha, dawno nie robiłam, przypomniałaś mi i je zrobię wg twojego przepisu 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  krystynabozenna

Super, to będzie miłe wspomnienie 🙂

0
Odpowiedz
Patrycja
Patrycja
3 lata temu

Wyglądają apetycznie. jak to mówią-jak u mamy! Patrycja

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
26 dni temu
Odpowiedź do  Patrycja

Dziękuję

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
3 lata temu

Juz dawno nie jadlam leniwych kluseczek 🙂 chyb zrobie je w weekend.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Agaman

Dobry pomysł 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
35
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz