• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Ciasta ucierane, Przepisy  /  14 grudnia, 2015

Kokosanki

Wędrówki po kuchni
Kokosanki to jeden z najlepszych smaków dzieciństwa. Takie łakocie robiła moja mama. Ja często towarzyszyłam jej szczególnie w procesie końcowym, czyli namiętnie oczekiwałam na garnek. W rzeczy samej nie po to żeby go umyć, ale wylizać z czekolady. Cudowne wspomnienia... Wspaniałe, mięciutkie, delikatne i wilgotne ciasto, otulone polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Tak właśnie smakowało moje dzieciństwo.
Przygotowanie20 min.
Gotowanie40 min.
Czas całkowity1 godz.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 25
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 125 g masła
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki miodu prawdziwego
  • 1 łyżka sody oczyszczonej

Polewa

  • 450 g masła
  • 450 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 4-5 łyżek ciemnego kakao

Dodatkowo

  • 350 g wiórków kokosowych

Przygotowanie

  • W rondelku rozpuszczamy masło i miód, odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy, dodajemy sodę i mieszamy. Do jajek dodajemy cukier i ubijamy na wysokich obrotach miksera na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy na przemian mąkę z masłem i mlekiem. Mieszamy, aż składniki się połączą. Ciasto jest dość gęste.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 23 × 36 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, równamy wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy około 35-40 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Wystudzone ciasto kroimy w dużą kostkę, około 4-5 cm.

Polewa czekoladowa

  • W rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier, mleko i kakao. Polewę doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Wszystkie składniki powinny się połączyć.
  • Każdy kawałek ciasta moczymy w polewie czekoladowej i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Układamy na kratce i pozostawiamy do momentu, aż polewa zastygnie. Kokosanki najlepiej smakują następnego dnia.

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4 3 votes
Article Rating

Tagi

  • Ciasta ucierane
  • Kokos

Zobacz wpisy

Miodownik
Lasagne szpinakowa z białym serem

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 72

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
32 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Spirulina
Spirulina
1 miesiąc temu

Muszę się przyznać, że bardzo lubię kokosanmi 🙂

-1
Odpowiedz
Pojedztam
Pojedztam
1 miesiąc temu

5 stars
Nie robiłam nigdy z tego przepisu, więc może to zmienię.

0
Odpowiedz
Irek
Irek
1 miesiąc temu

Ja nie powinienem takich rzeczy jadać, ale uwielbiam, przepis już wysłany do żony, obiecała że zrobi na niedzielę

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
1 miesiąc temu

U nas nigdy się ich nie robiło 😀 Poznałyśmy je dopiero w internecie 😀

1
Odpowiedz
Akacja
Akacja
1 miesiąc temu

Wylizywanie naczyń po przygotowaniu ciasta to jedno z najsłodszych wspomnień dzieciństwa.

1
Odpowiedz
Koralina
Koralina
1 rok temu

zwłaszcza, że prawie wszystkie składniki mam w domu <3 ojjj chyba nawet dzisiaj zrobimy <3

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
1 rok temu

jest to jedno z moich ulubionych ciastek, także zapisuję przepis i na pewno spróbuję zrobić <3

0
Odpowiedz
Krzysiek
Krzysiek
1 rok temu

Zawsze mnie te wiórki kokosowa jakoś drażnią. Smak może i ok, ale mają taką dziwną teksturę :/

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
1 rok temu

5 stars
Wow, jakie miłe wspomnienia,
a takie pyszności to bym z przyjemnością zjadła…
Ty to potrafisz narobić człowiekowi apetytu 🙂

0
Odpowiedz
Marta
Marta
1 rok temu

Matko, ale bym jadła! Co ja mówię, zarlabym nawet siedząc w kąciku, żeby mi nikt nie zabrał.

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
1 rok temu
Reply to  Marta

Też tak mi się skojarzyło :-))) Bardzo lubię wszystko kokosowe :-))

0
Odpowiedz
Miye
Miye
1 rok temu

Kokosanki są najlepsze, a takie domowe, to już w ogóle! Pycha!

0
Odpowiedz
czerwonafilizanka
czerwonafilizanka
1 rok temu

Aż mi ślinianki sie pobudziły na ten widok… Mniam!

0
Odpowiedz
Ania W
Ania W
1 rok temu

ależ one wyglądają! po pewnej godzinie oglądanie takich zdjęć powinno być zakazane 😉 ale na pewno wypróbuję przepis, wszystko co do tej pory robiłam z Twojej strony było genialne, więc wiem, że i teraz się nie zawiodę :*

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Reply to  Ania W

Dziękuję i polecam, są pyszne i uzależniające 🙂

0
Odpowiedz
Olga
Olga
2 lat temu

Robiłam w dzieciństwie podobne 🙂

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
2 lat temu

O, takich kokosanek jeszcze nie jadłam.

0
Odpowiedz
Mayka.ok
Mayka.ok
2 lat temu

To jest mój deser na dziś ! Wracam z pracy i robię.

0
Odpowiedz
Megi18845AkiAkkermann
Megi18845AkiAkkermann
2 lat temu

Kokosanki, tortura z dzieciństwa;) Choć przyznam że twój przepis wygląda świetnie, może po latach warto spróbować!

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Megi18845AkiAkkermann

Zachęcam 🙂

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
2 lat temu

Proste, zrobię – już mi ślinka leci:)

0
Odpowiedz
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
2 lat temu

Jak są wiórki kokosowe to musi być pyszne

0
Odpowiedz
Magdalena Dziurowicz
Magdalena Dziurowicz
2 lat temu

Świetny przepis, tylko kiedy ja znajdę czas, aby to zrobić? 🙁

0
Odpowiedz
łapcio
łapcio
3 lat temu

450g masła na polewę tj 2 kostki?

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
3 lat temu
Reply to  łapcio

Tak. Polewy idzie dosyć sporo

0
Odpowiedz
Małgosia | Dobre Zielsko
Małgosia | Dobre Zielsko
4 lat temu

Mi również przypomniałaś Małgosiu jeden ze smaków dzieciństwa… Dawno ich nie jadłam… Może zrobię w najbliższy weekend…?

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
4 lat temu
Reply to  Małgosia | Dobre Zielsko

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
Asia
Asia
4 lat temu

Tez mi się to kojarzy z dzieciństwem. Ostatnio koleżanka przyniosła do pracy, teraz Ty wrzucasz przepis – to chyba znak, że muszę zrobić 😛

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
4 lat temu
Reply to  Asia

Koniecznie 🙂

0
Odpowiedz
Aga
Aga
4 lat temu

to też mój smak dzieciństwa 🙂 teraz czasem także je robię bo są po prostu pyszne 🙂

0
Odpowiedz
jogosfera
jogosfera
4 lat temu

Ale piękne 🙂

0
Odpowiedz
Sarna
Sarna
4 lat temu

WYGLĄDAJĄ PIĘKNIE 🙂 BARDZO LUBIĘ POŁACZENIE KAKAO Z KOKOSEM

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
"Byłaś moim ulubionym Dzień dobry i najtrudniej "Byłaś moim ulubionym Dzień dobry i najtrudniejszym Do widzenia" 💔
"You were my favorite Hello and my hardest Goodbye" 💔
Kolejny rok za mną. Dopadła mnie przemijalność Kolejny rok za mną. Dopadła mnie przemijalność i ogólny urodzinowy weltschmerz. Jednak mimo to, czuję ekscytację na to wszystko, co się może jeszcze wydarzyć i głęboko wierzę w to, że sporo jeszcze przede mną. Ten urodzinowy czas spędziłam w gronie najbliższych mi osób, bliskich mojemu sercu. Nie mogło oczywiście zabraknąć najważniejszego elementu uroczystości, czyli tortu. Skromny, mały i kobiecy, ale za to jaki pyszny! Inspirowany smakiem moich ulubionych batoników. Pod delikatnym i puszystym biszkoptem , solidnie nasączony alkoholowym ponczem skrywają się wspaniałe smaki. Aksamitna słodycz czekolady, orzeźwiająca mięta oraz subtelna, kokosowa nuta. Fantastyczne trio smakowe, które smakuje wyjątkowo!Tort Ruffles https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-ruffles/ #kokos #coconut
#czekolada #mint #ruffles #chocolate #mięta #birthdaycake #omnomnomnom
Znajdą się tu fani pierogów ruskich? Ja je uwie Znajdą się tu fani pierogów ruskich? Ja je uwielbiam ❤️ Muszą jednak spełniać tylko dwa warunki: ciasto mysi być delikatne i cienkie, a farsz dobrze doprawiony!  https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/pierogi-ruskie/ #pierogi #kuchniapolska #jestpysznie #omnomnom #deluciouse #ser
Dania jednogarnkowe, Kuchnia meksykańska, Mięs Dania jednogarnkowe, Kuchnia meksykańska, Mięso mielone, Przepisy, Wołownina  /  4 września, 2015

Chili con carne

WĘDRÓWKI PO KUCHNI

Przystanek: Meksyk ! Majańskie i azteckie miasta, skąpane w słońcu piramidy, kaktusy, wyśmienita tortilla, ostre papryczki i słynna czerwona fasola. Kuchnia meksykańska jest tak różnorodna jak przyroda i kultura tego kraju, przesycona intensywnymi barwami, bogactwem smaków i aromatów. U nas też jest dziś gorąco - gęste i rozgrzewające chili con carne, pełne smaku i aromatu. Jego pochodzenie budzi wiele sporów, gdyż spore grono osób twierdzi, że jest to typowe danie meksykańskie. Chili con carne zarejestrowane jest jako oficjalna potrawa stanu Teksas i stanowi tym samym jeden z elementów kuchni Tex-Mex. Oczywiście jego korzenie wywodzą się z Meksyku, gdyż należy pamiętać że Teksas był kiedyś jego częścią. Bez względu na swoje pochodzenie jest to wspaniałe danie, idealne na jesienno - zimowe wieczory.
Chili con carne

https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/chili-con-carne/ #chili #kuchnieświata #kuchniameksykańska #jestpysznie #deliciouse
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
32
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply