Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Ciasta, Przepisy, Serniki na zimno, Wypieki  /  2 czerwca, 2016

Kokosowa pianka z truskawkami

Wędrówki po kuchni
Słońce z każdym dniem coraz mocniej grzeje. Na targach, straganach pojawia się co raz więcej truskawek, na które wszyscy chyba z utęsknieniem czekaliśmy. W mojej kuchni w sezonie truskawkowym pojawia się dość sporo przepisów z truskawkami. Do tej sporej kolekcji dołącza deser w postaci lekkiej jak puszek kokosowej pianki, z orzeźwiającymi truskawkami.
Przygotowanie20 min., min.
Drukuj
5 from 3 votes
Porcje: 12
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Spód

  • 300 g czekoladowych ciastek zbożowych *
  • 80 g masła

Pianka kokosowa

  • 500 g jogurtu greckiego
  • 300 ml śmietany 36%
  • 110 g wiórków kokosowych
  • 170 g cukru pudru
  • 25 g żelatyny spożywczej
  • 100 ml wody
  • kilka kropel ekstraktu kokosowego

Dodatkowo

  • 250 g truskawek

Przygotowanie

    Spód

    • Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno formy o wymiarach 26 x 18 wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę ciasteczkową. Równo i dokładnie dociskamy, aby masa była zwarta. Wstawiamy do lodówki na 20 minut, aby masa się schłodziła.

    Pianka kokosowa

    • Truskawki myjemy pozostawiając szypułki i osuszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy na bok do przestudzenia. Do miski przekładamy jogurt, dodajemy wiórki kokosowe i ekstrakt kokosowy. Mieszamy, aby składniki się połączyły. W drugiej misce ubijamy schłodzoną śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
    • Do jogurtu dodajemy ubitą śmietanę, delikatnie mieszamy. Następnie powoli, stopniowo dodajemy żelatynę i mieszamy. Masę przekładamy na przygotowany wcześniej spód, równamy wierzch i układamy w równych odstępach truskawki, lekko wciskając je w masę. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby masa stężała.

    Odnośniki

    • * użyłam ciastek degistive

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    Adapted from Przepisy.pl

    4 8 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Ciasta bez pieczenia
    • Kokos
    • Serniki na zimno
    • Truskawki

    Nawigacja wpisu

    Szynka wieprzowa z szynkowaru
    Makaron

    Podobne wpisy

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  11 listopada, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 120

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

    Tort Rafaello
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  25 października, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

    Tort Rafaello

    Tort Ruffles
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  23 lutego, 2021
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 52

    Tort Ruffles

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    32 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    blogierka
    blogierka
    5 lata temu

    Genialne! Spróbuję zrobić 🙂

    1
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    5 lata temu

    Taki ciekawy przepis, że aż grzech nie zrobić…:-)

    0
    Odpowiedz
    Ciekawska Magdalena
    Ciekawska Magdalena
    5 lata temu

    Niebo w buzi penwie jest za każdym razem gdy pianka ląduje w ustach

    0
    Odpowiedz
    pojedztam.pl
    pojedztam.pl
    5 lata temu

    5 stars
    Truskawki i kokos to nasze ulubione smaki. Może kiedyś wypróbujemy to ciasto. Jak zwykle, wygląda pysznie.

    0
    Odpowiedz
    Irena -Hooltaye w podróży
    Irena -Hooltaye w podróży
    5 lata temu

    5 stars
    Wreszcie coś dla mnie!
    Nie trzeba piec i babrać się w mące.
    Takie ciasto to „upiekę” 😉
    Dzięki za znakomity przepis!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Irena -Hooltaye w podróży

    Bardzo proszę 🙂

    0
    Odpowiedz
    Pierzyć z Fantazją
    Pierzyć z Fantazją
    5 lata temu

    5 stars
    Czytając przepis ślinka cieknie. Dziękuję za pomysł na moje weekendowe ciacho 😘

    0
    Odpowiedz
    Beata Herbata
    Beata Herbata
    6 lata temu

    To jest coś co mojemu dziecko na bank mega by smakowało jednak nie umiem robić sama żelatyny. Próbowałam kilka razy i zawsze wychodzi mi jakaś kluska lub grudy xd A dodam, że ogólnie umiem i lubię robić desery 🙂

    0
    Odpowiedz
    Ewa
    Ewa
    6 lata temu

    Może też je upiekę, w sumie niedziela, na po południu ciasto będzie jak znalazł 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Ewa

    Super 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra
    Aleksandra
    6 lata temu

    Proste, ale smakowite ciasto 🙂 Trzeba korzystać z truskawek, dopóki są.

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    6 lata temu

    Pyszności, chętnie zjadłabym kawałek. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Marcin
    Marcin
    6 lata temu

    Od razu idę gotować 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kamila Ka.
    Kamila Ka.
    6 lata temu

    Pianka wygląda bardzo apetycznie 🙂 Muszę w najbliższym czasie zrobić do kawki 🙂

    0
    Odpowiedz
    Olga
    Olga
    7 lata temu

    Niestety nie dla mnie, nie jem żelatyny. Ale muszę przyznać, że wygląda smakowicie

    0
    Odpowiedz
    paulina
    paulina
    7 lata temu

    wygląda cudownie i wydaje się być prosta w przygotowaniu. Chętnie wypróbuję w weekend 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bea
    Bea
    7 lata temu

    Podoba mi się, że ta truskawka jest świeża i w całości 🙂

    0
    Odpowiedz
    Edyta
    Edyta
    7 lata temu

    Wygląda świetnie! Zapisuję przepis i zrobię w weekend, tylko z malinami zamiast truskawek 🙂

    0
    Odpowiedz
    Joanna
    Joanna
    7 lata temu

    Wygląda apetycznie. 🙂

    0
    Odpowiedz
    NewEnglandBlog
    NewEnglandBlog
    7 lata temu

    Truskawki i kokos – idealne połączenie ?

    0
    Odpowiedz
    Magdalena
    Magdalena
    7 lata temu

    O Matyldo! Jak cudnie wygląda. Jeszcze z większym zniecierpliwieniem czekam na truskawy!! Mniam! Pozdrawiam, Magda z sasanki.com

    0
    Odpowiedz
    Ka Ewa
    Ka Ewa
    7 lata temu

    Wygląda obłędnie, zaraz rzucam wszystko i robię. Myślę, że też smakuje tak jak wygląda.

    0
    Odpowiedz
    Natalia - Naturalnie Niebanalnie
    Natalia - Naturalnie Niebanalnie
    7 lata temu

    Ojej, ale pięknie wygląda! Narobiłaś smaka 😀 Przepis na pewno wypróbuję, zapisałam do zakładek 🙂

    0
    Odpowiedz
    Jull Krajewska
    Jull Krajewska
    7 lata temu

    ooo qrcze kokos ! uwielbiam!

    0
    Odpowiedz
    Pat
    Pat
    7 lata temu

    Wow ! Wygląda cudownie !;)

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra
    Aleksandra
    7 lata temu

    Uwielbiam wszystko co kokosowe, więc muszę wypróbować ten przepis <3 Zaraz go sobie zapiszę ^^

    0
    Odpowiedz
    Gosia
    Gosia
    7 lata temu

    Czekam tylko na polskie truskawi i pichcimy bez pieczena to jest to.

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    7 lata temu

    Lubię ciasta na zimno , bo nie przepadam za pieczeniem,
    pięknie dekoracyjnie pianka wygląda 🙂

    0
    Odpowiedz
    Endżi
    Endżi
    8 lata temu

    Uwielbiam ciasta na zimno, jedyna słuszna opcja na upały ??

    0
    Odpowiedz
    Anka
    Anka
    8 lata temu

    Nie jestem pewna czy znajde ekstrakt kokosowy… Czym mozna go zastapic albo zupelnie pominac?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 lata temu
    Odpowiedź do  Anka

    Ekstrakt kokosowy jest dostępny w Polsce w sklepach on-line. https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/polecane-produkty/beau-concentrated-food-flavourings/
    Nie polecam go pomijać, smak nie będzie już ten sam. Można spróbować go zastąpić likierem kokosowym.

    0
    Odpowiedz
    Zielona Karuzela
    Zielona Karuzela
    9 lata temu

    Jakże to genialnie wygląda <3 Muszę koniecznie spróbować bo to same moje ulubione smaki 🙂

    Pozdrawiam ciepło
    Karolina z Zielona Karuzela

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    32
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz