Słońce z każdym dniem coraz mocniej grzeje. Na targach, straganach pojawia się co raz więcej truskawek, na które wszyscy chyba z utęsknieniem czekaliśmy. W mojej kuchni w sezonie truskawkowym pojawia się dość sporo przepisów z truskawkami. Do tej sporej kolekcji dołącza deser w postaci lekkiej jak puszek kokosowej pianki, z orzeźwiającymi truskawkami.
Porcje: 12
Składniki
Spód
- 300 g czekoladowych ciastek zbożowych *
- 80 g masła
Pianka kokosowa
- 500 g jogurtu greckiego
- 300 ml śmietany 36%
- 110 g wiórków kokosowych
- 170 g cukru pudru
- 25 g żelatyny spożywczej
- 100 ml wody
- kilka kropel ekstraktu kokosowego
Dodatkowo
- 250 g truskawek
Przygotowanie
Spód
- Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno formy o wymiarach 26 x 18 wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę ciasteczkową. Równo i dokładnie dociskamy, aby masa była zwarta. Wstawiamy do lodówki na 20 minut, aby masa się schłodziła.
Pianka kokosowa
- Truskawki myjemy pozostawiając szypułki i osuszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy na bok do przestudzenia. Do miski przekładamy jogurt, dodajemy wiórki kokosowe i ekstrakt kokosowy. Mieszamy, aby składniki się połączyły. W drugiej misce ubijamy schłodzoną śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
- Do jogurtu dodajemy ubitą śmietanę, delikatnie mieszamy. Następnie powoli, stopniowo dodajemy żelatynę i mieszamy. Masę przekładamy na przygotowany wcześniej spód, równamy wierzch i układamy w równych odstępach truskawki, lekko wciskając je w masę. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby masa stężała.
Odnośniki
- * użyłam ciastek degistive
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Przepisy.pl
Genialne! Spróbuję zrobić 🙂
Taki ciekawy przepis, że aż grzech nie zrobić…:-)
Niebo w buzi penwie jest za każdym razem gdy pianka ląduje w ustach
Truskawki i kokos to nasze ulubione smaki. Może kiedyś wypróbujemy to ciasto. Jak zwykle, wygląda pysznie.
Wreszcie coś dla mnie!
Nie trzeba piec i babrać się w mące.
Takie ciasto to „upiekę” 😉
Dzięki za znakomity przepis!
Bardzo proszę 🙂
Czytając przepis ślinka cieknie. Dziękuję za pomysł na moje weekendowe ciacho 😘
To jest coś co mojemu dziecko na bank mega by smakowało jednak nie umiem robić sama żelatyny. Próbowałam kilka razy i zawsze wychodzi mi jakaś kluska lub grudy xd A dodam, że ogólnie umiem i lubię robić desery 🙂
Może też je upiekę, w sumie niedziela, na po południu ciasto będzie jak znalazł 🙂
Super 🙂
Proste, ale smakowite ciasto 🙂 Trzeba korzystać z truskawek, dopóki są.
Pyszności, chętnie zjadłabym kawałek. 🙂
Od razu idę gotować 🙂
Pianka wygląda bardzo apetycznie 🙂 Muszę w najbliższym czasie zrobić do kawki 🙂
Niestety nie dla mnie, nie jem żelatyny. Ale muszę przyznać, że wygląda smakowicie
wygląda cudownie i wydaje się być prosta w przygotowaniu. Chętnie wypróbuję w weekend 🙂
Podoba mi się, że ta truskawka jest świeża i w całości 🙂
Wygląda świetnie! Zapisuję przepis i zrobię w weekend, tylko z malinami zamiast truskawek 🙂
Wygląda apetycznie. 🙂
Truskawki i kokos – idealne połączenie ?
O Matyldo! Jak cudnie wygląda. Jeszcze z większym zniecierpliwieniem czekam na truskawy!! Mniam! Pozdrawiam, Magda z sasanki.com
Wygląda obłędnie, zaraz rzucam wszystko i robię. Myślę, że też smakuje tak jak wygląda.
Ojej, ale pięknie wygląda! Narobiłaś smaka 😀 Przepis na pewno wypróbuję, zapisałam do zakładek 🙂
ooo qrcze kokos ! uwielbiam!
Wow ! Wygląda cudownie !;)
Uwielbiam wszystko co kokosowe, więc muszę wypróbować ten przepis <3 Zaraz go sobie zapiszę ^^
Czekam tylko na polskie truskawi i pichcimy bez pieczena to jest to.
Lubię ciasta na zimno , bo nie przepadam za pieczeniem,
pięknie dekoracyjnie pianka wygląda 🙂
Uwielbiam ciasta na zimno, jedyna słuszna opcja na upały ??
Nie jestem pewna czy znajde ekstrakt kokosowy… Czym mozna go zastapic albo zupelnie pominac?
Ekstrakt kokosowy jest dostępny w Polsce w sklepach on-line. https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/polecane-produkty/beau-concentrated-food-flavourings/
Nie polecam go pomijać, smak nie będzie już ten sam. Można spróbować go zastąpić likierem kokosowym.
Jakże to genialnie wygląda <3 Muszę koniecznie spróbować bo to same moje ulubione smaki 🙂
Pozdrawiam ciepło
Karolina z Zielona Karuzela