Sezon na truskawki uważam za otwarty! Inauguracją tego sezonu jest lekka tarta kokosowa z truskawkami. Banalnie prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Tarta jest cudownie kokosowa - kruchy, kokosowy spód i delikatny kokosowy krem. Do tego truskawki delikatnie muśnięte majowym słońcem. To rozpustne połączenie smaków świetnie ze sobą współgra - przekonajcie się sami.
Porcje: 16
Składniki
Kruche ciasto
- 340 g mąki
- 200 g masła
- 1 jajko
- 50 g cukru pudru
- 40 g drobnych wiórek kokosowych
- ½ łyżeczki ekstraktu kokosowego
Krem kokosowy
- 220 ml śmietany kremówki
- 200 g serka mascarpone
- 40 g drobnych wiórek kokosowych
- 35 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego
- 1 łyżeczka żelatyny spożywczej
Dodatkowo
- 500 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
Przygotowanie
Kruche ciasto
- Do przesianej mąki dodajemy pokrojone w kostkę masło. Siekamy nożem, aż powstanie coś w rodzaju kruszonki. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy kruche ciasto. Ciasto owijamy folia spożywcza i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
- Formę o wymiarach 26x18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wałkujemy na prostokąt większy od foremki i wykładamy nim spód i boki. Boki formy docinamy na wysokości około 5 cm. Wierzch ciasta przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy kulki ceramiczne lub suchy groch, co zapobiegnie wyrastaniu ciasta. Tak przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce przez 20 minut. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 20 minut. Ciasto powinno być lekko rumiane. Gotowe ciasto odstawiamy do wystudzenia.
Krem kokosowy
- Do schłodzonej śmietany dodajemy zimny serek mascarpone i ubijamy na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, ekstrakt kokosowy i wiórki. Żelatynę rozpuszczamy w 4-5 łyżkach gorącej wody. Przestudzoną, ale wciąż płynną dodajemy do kremu i mieszamy do połączenia się składników. Krem wykładamy na kruchy spód i równomiernie rozprowadzamy.
- Na wierzchu układamy truskawki, delikatnie wciskając je w krem. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Przestudzoną wylewamy na wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego schłodzenia.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
truskawki i kokosy to połączenie idealne 🙂
Uwielbiam serek mascarpone ♥ A taka tarta jest idealną alternatywą dla serników na zimno z galaretką. Mniam!
Moje ulubione smaki 😉
Pyszne ciasto, zwłaszcza ten dodatek kokosu no i truskawki…Uwielbiam!
wygląda cudnie!
Pyszotka, łączyłam już truskawki z sernikiem kokosowym ale ta tarta to poezja
jej, na bogato!
fakt, wygląda i czyta się pysznie!
ciekawe, czy ciasto udałoby się zrobić bezglutenowo, z mąką kokosową… muszę chyba wypróbować. a krem kokosowy może ze śmietanki kokosowej… 😉
Sądzę, że by się dało pokombinować 🙂
czy mascarpone dodany do rzadniej smietany sprawi,ze ubije sie ona na sztywno?? Nie lepiej dodac ciut ubity mikserem serek do juz gestej smietany?
Ja zawsze tak ubijam bez problemu 🙂
Mniam, wygląda pysznie i nie wydaje się trudne w zrobieniu. Chyba się skuszę 🙂
Wiesz co lubię 🙂
kokos i truskawki to moje ulubione połączenie ;]