Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Ciasta ucierane, Ciasta z owocami, Przepisy, Wypieki  /  24 sierpnia, 2015

Kokosowe ciasto ucierane z morelami

Wędrówki po kuchni
Letnie ciasto, pachnące sezonowymi owocami i kokosem. Słodko - kwaśne, soczyste morele idealnie komponują się z lekkim, puszystym i wilgotnym ciastem. Przygotowanie go zajmuje zaledwie kilka chwil, więc polecam go w szczególności zapracowanym.
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie45 min., min.
Czas całkowity1 hour godz.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 15
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 235 g mąki tortowej
  • 120 g cukru pudru
  • 185 g masła
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo

  • 12 moreli
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 1-2 łyżki płynnego miodu

Przygotowanie

  • Morele myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i przesiewamy do miski. Miękkie masło ubijamy mikserem przez chwilę, dodajemy cukier puder i nadal ubijamy, aż masa będzie puszysta. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo po jednym jajku, następnie powoli wsypujemy suche składniki i mieszamy.
  • Dno formy do pieczenia o wymiarach 26x18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy przygotowane ciasto, wyrównujemy wierzch i posypujemy wiórkami kokosowymi. Na wierzchu ciasta układamy połówki moreli, lekko wciskając je w ciasto. Pieczemy w temperaturze 180'C przez około 45 minut. W trakcie pieczenia ciasto można przykryć folią aluminiową, aby zapobiec nadmiernemu przypieczeniu. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika. Morele smarujemy miodem.

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

Adapted from I love bake

4.3 3 votes
Article Rating

Tagi

  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Kokos
  • Morele

Nawigacja wpisu

Pulpety w sosie pomidorowym
Konfitura z marchwi i cytryn

Podobne wpisy

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty, Wypieki  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 120

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Tort Rafaello
Przepisy, Torty, Wypieki  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort Rafaello

Fit ciasto dyniowe
Ciasta ucierane, Na słodko, Przepisy, Wypieki, Zdrowo i Fit  /  2 maja, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 55

Fit ciasto dyniowe

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
36 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Sklerotyczka
Sklerotyczka
4 lat temu

Takie ciasta są najlepsze i najlepiej smakują. I najszybciej znikają!

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
4 lat temu

Prosto i smacznie. U nas też króluje kokos, bo Ślubny uwielbia.

0
Odpowiedz
Marlena H.
Marlena H.
4 lat temu

5 stars
Widziałam już to ciasto na Waszym Fb i już wtedy wpadli mi w oko. Prezentuje się na pewno pysznie i myślę, że tak też smakuje. Z pewnością przetestuję przepis.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lat temu
Reply to  Marlena H.

Polecam, jest łatwe i pyszne 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
4 lat temu

Bardzo lubię takie połączenia, są idealnie w moim guście 🙂

0
Odpowiedz
AgaMan
AgaMan
4 lat temu

Przekonało mnie to ciacho, robię je w weekend 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
4 lat temu

Każde ciasto, czy deser, który ma w sobie dodatek kokosa biorę w ciemno 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
4 lat temu

5 stars
Ależ ślicznie się prezentuje…Takie pyszności to ja lubię, oj lubię 🙂

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
4 lat temu

Czegoś takiego nigdy nie robiłam! Ależ mi smaka narobiłaś 🙂

0
Odpowiedz
Ann
Ann
4 lat temu

Oj zjadłabym 🙂

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
4 lat temu

Takiego połączenia jeszcze nie jadłam, ale wydaje mi się, że będzie pycha. Lubię takie nowości. W czum najlepiej ucierać ciasto?

0
Odpowiedz
Anna
Anna
4 lat temu

Pyszności, w sam raz do kawy. 🙂

0
Odpowiedz
Psyche Tee - Wirtualny Gabinet Psychologiczny
Psyche Tee - Wirtualny Gabinet Psychologiczny
4 lat temu

To ciasto przypomina mi placek Męża, robiony z kruszonką z wiórków kokosowych…pyszne to było, choć nigdzie nie mamy przepisu, bo wszystko robił „na oko” 😉
 
Domyślam się, ze to również smakuje pysznie, choć potrzebowałabym nieco zweganizować przepis:)

0
Odpowiedz
Sklerotyczka
Sklerotyczka
5 lat temu

Kocham wszystko co kokosowe! A tutaj aż mi ślinka pociekła, zrobiłbym ale mój piekarnik odmówił współpracy ?

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
5 lat temu

Co prawda za morelami nie przepadam, ale uwielbiam wszystko, co jest z dodatkiem kokosa. Czy z innymi owocami można zrobić to ciasto? 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lat temu
Reply to  Aleksandra Załęska

Oczywiście, można zrobić z innymi owocami 🙂

0
Odpowiedz
Monika Kilijańska
Monika Kilijańska
5 lat temu

Właśnie szukałam jakiegoś fajnego przepisu na ciasto kokosowe.

0
Odpowiedz
Izabela
Izabela
5 lat temu

Wszystko co ma kokosowy smak jest pyszne

0
Odpowiedz
Aleksandra
Aleksandra
5 lat temu

Uwielbiam kokos 🙂 Będę musiała wypróbować ten przepis z tymi lub innymi owocami.

0
Odpowiedz
ania
ania
5 lat temu

wygląda bardzo smacznie, może zrobię na weekend

0
Odpowiedz
Anna
Anna
5 lat temu

Aż kusi, żeby sięgnąć po kawałek. Zawsze późną porą widzę u Ciebie takie pyszności. 🙂

-1
Odpowiedz
Marta Flak
Marta Flak
5 lat temu

Kokos i morele – kocham! Przepis wypróbuję, bo morelek mam sporo! 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lat temu
Reply to  Marta Flak

Super, polecam 🙂

0
Odpowiedz
ladymamma.pl
ladymamma.pl
5 lat temu

Ja słodkie przepisy nie bardzo wdrażam w życie, bo wolę gotować zdecydowanie szybkie dania obiadowe… 😉 Ale przepis przekażę siostrze – ona jest mistrzynią ciast! 😉

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
6 lat temu

Uwielbiam połączenie kokosa i owoców.

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
6 lat temu

Ciekawa opcja czegoś na słodko:)

0
Odpowiedz
Marta
Marta
6 lat temu

Ohhh, kocham morele, kokos zresztą też. Szkoda, że wcześniej nie wyczaiłam przepisu, bo zeżarłam już (chyba) wszystkie morele ze swojego drzewa, no ale nic, powędruję do sklepu w takim razie 😀

0
Odpowiedz
Bea
Bea
6 lat temu

Wystarczy do mnie powiedzieć „kokosowe ciasto” i już wiem, że będzie dobre 😉

0
Odpowiedz
Coolpaki.pl
Coolpaki.pl
6 lat temu

Uwielbiam wszelkie kokosowe ciasta, ciasteczka, batoniki, ale z morelami jeszcze nie jadłam. Wyglądam mniamniaście 😀

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
6 lat temu

Morele, kokos i miód! Masz moje serce!

0
Odpowiedz
panisukienka
panisukienka
6 lat temu

idealne

0
Odpowiedz
Olga
Olga
6 lat temu

Wydaje się być idealne na lato!

0
Odpowiedz
Asa
Asa
6 lat temu

Na jaką formę jest to ciasto?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lat temu
Reply to  Asa

Taka jak podana w przepisie 🙂

0
Odpowiedz
Kamila / Z naciskiem na szczęście
Kamila / Z naciskiem na szczęście
7 lat temu

Wygląda tak domowe, jak u babci. Pychotka 😉

0
Odpowiedz
Radosna Chata
Radosna Chata
7 lat temu

Chętnie wypróbuję ten przepis 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
36
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Odpowiedz