Letnie ciasto, pachnące sezonowymi owocami i kokosem. Słodko - kwaśne, soczyste morele idealnie komponują się z lekkim, puszystym i wilgotnym ciastem. Przygotowanie go zajmuje zaledwie kilka chwil, więc polecam go w szczególności zapracowanym.
Porcje: 15
Składniki
- 235 g mąki tortowej
- 120 g cukru pudru
- 185 g masła
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo
- 12 moreli
- 50 g wiórek kokosowych
- 1-2 łyżki płynnego miodu
Przygotowanie
- Morele myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i przesiewamy do miski. Miękkie masło ubijamy mikserem przez chwilę, dodajemy cukier puder i nadal ubijamy, aż masa będzie puszysta. Nie przerywając ucierania dodajemy stopniowo po jednym jajku, następnie powoli wsypujemy suche składniki i mieszamy.
- Dno formy do pieczenia o wymiarach 26x18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy przygotowane ciasto, wyrównujemy wierzch i posypujemy wiórkami kokosowymi. Na wierzchu ciasta układamy połówki moreli, lekko wciskając je w ciasto. Pieczemy w temperaturze 180'C przez około 45 minut. W trakcie pieczenia ciasto można przykryć folią aluminiową, aby zapobiec nadmiernemu przypieczeniu. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika. Morele smarujemy miodem.
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from I love bake
Takie ciasta są najlepsze i najlepiej smakują. I najszybciej znikają!
Prosto i smacznie. U nas też króluje kokos, bo Ślubny uwielbia.
Widziałam już to ciasto na Waszym Fb i już wtedy wpadli mi w oko. Prezentuje się na pewno pysznie i myślę, że tak też smakuje. Z pewnością przetestuję przepis.
Polecam, jest łatwe i pyszne 🙂
Bardzo lubię takie połączenia, są idealnie w moim guście 🙂
Przekonało mnie to ciacho, robię je w weekend 🙂
Każde ciasto, czy deser, który ma w sobie dodatek kokosa biorę w ciemno 🙂
Ależ ślicznie się prezentuje…Takie pyszności to ja lubię, oj lubię 🙂
Czegoś takiego nigdy nie robiłam! Ależ mi smaka narobiłaś 🙂
Oj zjadłabym 🙂
Takiego połączenia jeszcze nie jadłam, ale wydaje mi się, że będzie pycha. Lubię takie nowości. W czum najlepiej ucierać ciasto?
Pyszności, w sam raz do kawy. 🙂
To ciasto przypomina mi placek Męża, robiony z kruszonką z wiórków kokosowych…pyszne to było, choć nigdzie nie mamy przepisu, bo wszystko robił „na oko” 😉
Domyślam się, ze to również smakuje pysznie, choć potrzebowałabym nieco zweganizować przepis:)
Kocham wszystko co kokosowe! A tutaj aż mi ślinka pociekła, zrobiłbym ale mój piekarnik odmówił współpracy ?
Co prawda za morelami nie przepadam, ale uwielbiam wszystko, co jest z dodatkiem kokosa. Czy z innymi owocami można zrobić to ciasto? 🙂
Oczywiście, można zrobić z innymi owocami 🙂
Właśnie szukałam jakiegoś fajnego przepisu na ciasto kokosowe.
Wszystko co ma kokosowy smak jest pyszne
Uwielbiam kokos 🙂 Będę musiała wypróbować ten przepis z tymi lub innymi owocami.
wygląda bardzo smacznie, może zrobię na weekend
Aż kusi, żeby sięgnąć po kawałek. Zawsze późną porą widzę u Ciebie takie pyszności. 🙂
Kokos i morele – kocham! Przepis wypróbuję, bo morelek mam sporo! 🙂
Super, polecam 🙂
Ja słodkie przepisy nie bardzo wdrażam w życie, bo wolę gotować zdecydowanie szybkie dania obiadowe… 😉 Ale przepis przekażę siostrze – ona jest mistrzynią ciast! 😉
Uwielbiam połączenie kokosa i owoców.
Ciekawa opcja czegoś na słodko:)
Ohhh, kocham morele, kokos zresztą też. Szkoda, że wcześniej nie wyczaiłam przepisu, bo zeżarłam już (chyba) wszystkie morele ze swojego drzewa, no ale nic, powędruję do sklepu w takim razie 😀
Wystarczy do mnie powiedzieć „kokosowe ciasto” i już wiem, że będzie dobre 😉
Uwielbiam wszelkie kokosowe ciasta, ciasteczka, batoniki, ale z morelami jeszcze nie jadłam. Wyglądam mniamniaście 😀
Morele, kokos i miód! Masz moje serce!
idealne
Wydaje się być idealne na lato!
Na jaką formę jest to ciasto?
Taka jak podana w przepisie 🙂
Wygląda tak domowe, jak u babci. Pychotka 😉
Chętnie wypróbuję ten przepis 🙂