Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Ciasta, Przepisy, Wypieki  /  10 września, 2016

Kokosowo – malinowa fantazja

Wędrówki po kuchni
Uwielbiam zapach i smak kokosów, pewnie już zdążyliście to zauważyć. Szczególnie lubię go łączyć z różnymi owocami. Morele, truskawki czy jeżyny świetnie sprawdziły się w zestawieniu z kokosem. Teraz przyszedł czas na maliny. Ciasto jest cudownie kokosowe, przełamane kwaskową masą malinową. To rozpustne połączenie smaków świetnie ze sobą współgra. A ciasto powstało zupełnie przez przypadek, bo jak człowiek spać nie może, to wymyśla nowe przepisy. Potem rano wstaje, biegnie do sklepu po maliny i piecze. Efekty bezsenności przelany na pyszne ciasto, idealne do popołudniowej kawy.
Przygotowanie1 hour godz.
Gotowanie40 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 40 min., min.
Drukuj
4.67 from 3 votes
Porcje: 24
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Biszkopt kokosowy

  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g wiórek kokosowych
  • 85 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • ½ łyżeczki ekstraktu kokosowego
  • szczypta soli

Blat kokosowy

  • 4 białka
  • 120 g cukru
  • 150 g wiórek kokosowych
  • szczypta soli

Krem budyniowy

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 150 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 200 g masła
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki spirytusu
  • ½ łyżeczki ekstraktu kokosowego

Masa malinowa

  • 600 g malin *
  • 65 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 100 g galaretki malinowej

Przygotowanie

    Biszkopt

    • Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku oraz ekstrakt kokosowy. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe i przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy najlepiej przy pomocy szpatułki.
    • Dno formy do pieczenia o wymiarach 25x30 wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 20-25 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

    Blat kokosowy

    • Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Masa powinna być bardzo sztywna. Dodajemy wiórki kokosowe i przy pomocy szpatułki delikatnie mieszamy.
    • Dno formy do pieczenia o wymiarach 25x30 wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy pianę i równamy wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 20 minut. Wierzch powinien się delikatnie przyrumienić. Odstawiamy do wystudzenia.

    Krem kokosowy

    • Do kubeczka wlewamy mleko, dodajemy proszek budyniowy i dokładnie mieszamy. W rondelku doprowadzamy do wrzenia mleko kokosowe z cukrem. Kiedy zacznie się gotować dodajemy mleko z budyniem i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Odstawiamy na bok do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy po łyżce zimny budyń. Dokładnie mieszamy, aby krem był gładki. Pod koniec dodajemy spirytus.

    Masa malinowa

    • W rondelku umieszczamy maliny, dodajemy wodę i cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut na małym ogniu, aby owoce się rozpadły. Następnie maliny przecieramy przez sito. Otrzymany mus malinowy uzupełniamy wodą tak, aby otrzymać 800 ml płynu.
    • Doprowadzamy ponownie do wrzenia, zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretką malinową. Mieszamy dokładnie, aby galaretka całkowicie się rozpuściła. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie wstawiamy do lodówki, aby masa zaczęła tężeć.

    Przełożenie

    • Na biszkopt wykładamy tężejącą masę malinową. Wstawiamy do lodówki, aby masa zastygła. Następnie wykładamy krem kokosowy i równamy wierzch. Przykrywamy blatem kokosowym i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

    Odnośniki

    • * można użyć zarówno świeżych jak i mrożonych owoców

    Uwagi dodatkowe

    • ciasto przed podaniem należy wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej
    • do kremu kokosowego zamiast ekstraktu kokosowego i spirytusu można dodać likier kokosowy
    • krem kokosowy nie jest bardzo słodki, więc jeśli lubicie bardziej słodkie wypieki, dodajcie więcej cukru

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    3.6 19 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Ciasta biszkoptowe
    • Ciasta z kremem
    • Kokos
    • Maliny
    • Mleko kokosowe

    Nawigacja wpisu

    Karkówka w sosie paprykowo – pomidorowym
    Bataty faszerowane kurczakiem fajitas

    Podobne wpisy

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  11 listopada, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 120

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

    Tort waniliowo-malinowy
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  21 sierpnia, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

    Tort waniliowo-malinowy

    Tort Rafaello
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  25 października, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

    Tort Rafaello

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    40 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Agnieszka
    Agnieszka
    3 lata temu

    Czy jedna galaretka na 800 ml malin nie będzie za mało?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Agnieszka

    Malin jest 600 g i z pewnością wystarczy, ponieważ mus malinowy są dość gęsty 🙂

    0
    Odpowiedz
    Ika
    Ika
    3 lata temu

    Mleko kokosowe z kartonu czy mleczko kokosowe z puszki ?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    3 lata temu
    Odpowiedź do  Ika

    z puszki 🙂

    0
    Odpowiedz
    English 4 work
    English 4 work
    5 lata temu

    Wiórki kokosowe, mleko kokosowe i maliny z … zamrażarki. Już sobie wyobrażam jak za parę dni jem to ciasto. Wygląda dobrze. Mam nadzieję, że smakuje równie dobrze:)

    0
    Odpowiedz
    tradycyjne-przepisy.pl
    tradycyjne-przepisy.pl
    5 lata temu

    4 stars
    Przepis ciekawy, choć trochę pracochłonny. Ale myślę, że warto go zachować w swojej pamięci

    0
    Odpowiedz
    Kinga
    Kinga
    5 lata temu

    Bardziej niż piec ciasta wolę robić konkrety, ale zdazy mi się oczywiście coś upiec. Tak jak uwielbiam malinoea chmurke, tak już wiem, że i to ciasto także polubie, ale widzę że będzie tu trochę pracy.

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    5 lata temu

    Chociaż za kokosem nie przepadam specjalnie, ale w ciągu ostatnich kilku lat wiele ciast zdołało mnie do niego przekonać. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Paulina Kwiatkowska
    Paulina Kwiatkowska
    5 lata temu

    5 stars
    Pysznie wygląda, jesteśmy pewne, że to ciasto by nam smakowało. Uwielbiamy słodkości.

    0
    Odpowiedz
    Candy Pandas
    Candy Pandas
    5 lata temu

    Tak, kokos z owocami smakuje wyśmienicie 🙂 Wspaniałe ciacho 🙂

    0
    Odpowiedz
    Rafał
    Rafał
    5 lata temu

    Wygląda bardzo apetycznie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Joanna | Organiczni.eu
    Joanna | Organiczni.eu
    5 lata temu

    Z mąką pszenną nie dla mnie, ale wygląda pysznie 🙂

    0
    Odpowiedz
    AgataMan
    AgataMan
    5 lata temu

    Prawdziwa kokosocepcja, ale ja nie mam nic przeciwko, też uwielbiam, więc ciacho na pewno zrobię 🙂

    0
    Odpowiedz
    Miye's Imaginations
    Miye's Imaginations
    5 lata temu

    5 stars
    Ciasto jak zawsze u Ciebie wygląda przepysznie!

    0
    Odpowiedz
    czerwonafilizanka
    czerwonafilizanka
    5 lata temu

    Wyglada kusząco to ciasto, chętnie skosztowałabym kawałek…..

    0
    Odpowiedz
    Aneta
    Aneta
    6 lata temu

    Uwielbiam wszystko to, co kokosowe, a maliny to jedne z moich ulubionych przysmaków. Z przyjemnością skosztowałabym choć odrobinkę.

    0
    Odpowiedz
    English 4 work
    English 4 work
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Aneta

    Tak, kokos to jest to. Też tak myślę:)

    0
    Odpowiedz
    sawka
    sawka
    6 lata temu

    i jak tak tu sobie poczytam, obliżę się, popiję łyk kawy – i …. zjem sucharka 🙂
    no może te patriotyczne barwy zrobię na majowy weekend

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  sawka

    Z całego serca polecam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kinga
    Kinga
    6 lata temu

    Czy ten ekstrakt kokosowy daje dużo smaku , bo nigdzie nie mogę znaleźć

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Kinga

    Ekstrakt kokosowy daje dużo smaku. Ja używam takiego https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/polecane-produkty/beau-concentrated-food-flavourings/ . W sklepach w PL pewnie będzie ciężko o ekstrakty, ale w sklepach internetowych z pewnością są dostępne

    0
    Odpowiedz
    slow.authentic.life
    slow.authentic.life
    7 lata temu

    Blog super i mnóstwo ciekawych i smacznych przepisów. Zapisuje i będę korzystać! –

    0
    Odpowiedz
    Aldona Zakrzewska
    Aldona Zakrzewska
    7 lata temu

    Prawdziwa fantazja 🙂 Rozmarzyłam się…

    0
    Odpowiedz
    Kasia
    Kasia
    7 lata temu

    Również lubię kokos więc to coś dla mnie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aga
    Aga
    7 lata temu

    Gdzie można kupić ekstrakt kokosowy?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  Aga

    W Polsce to nie wiem, mieszkam w NI. Pewnie w sklepach internetowych. O tym ekstrakcie można przeczytać tu:https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/polecane-produkty/beau-concentrated-food-flavourings/

    0
    Odpowiedz
    Olga Kłos
    Olga Kłos
    7 lata temu

    Uwielbiam wszelkie ciasta z kremem budyniowym, a połączenie z malinami to mmm… Poezja…!

    0
    Odpowiedz
    Joanna
    Joanna
    7 lata temu

    Czy budyń mogę ugotować na zwykłym mleku, a nie na mleku kokosowym?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  Joanna

    Można, choć smak zapewne już nie będzie ten sam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Przemek
    Przemek
    7 lata temu

    Lista zakupów zanotowana, wieczorkiem ruszam z pierwszą próbą 🙂

    0
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    7 lata temu

    Brzmi jak poezja a nie ciasto, podziwiam a i ten smak , maliny bardzo lubię i kokos też 🙂

    0
    Odpowiedz
    Jull Krajewska
    Jull Krajewska
    8 lata temu

    Pysznosci 🙂

    0
    Odpowiedz
    Agnieszka Gertner
    Agnieszka Gertner
    8 lata temu

    no nie… a dopiero co schudłam trochę… a tu takie pyszności, mniam mniam, dobrze, że to tylko na monitorze 😉

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 lata temu
    Odpowiedź do  Agnieszka Gertner

    Dobrze, że od patrzenia się nie tyje 😛 Pozdrawiam

    0
    Odpowiedz
    Danka
    Danka
    8 lata temu

    Wygląda tak smakowicie, że zrobiłam się głodna ciasta. Niestety ja jestem mało piekąca a przepis chyba trudny. Dam mamie, ona lubi takie wyzwania. Zaprosi mnie na kawę, uwielbiam kokos.

    0
    Odpowiedz
    Krysia
    Krysia
    8 lata temu

    Dla kokosów zrobię wszystko! Swojego czasu piłam wodę kokosową. Bo niby taka zdrowa;) …

    0
    Odpowiedz
    Edyta Mój kawałek podłogi
    Edyta Mój kawałek podłogi
    9 lata temu

    Mmmm ciekawa propozycja! 🙂 Z tymi malinami w galaretce musi smakować obłędnie!

    0
    Odpowiedz
    MangoPapaja
    MangoPapaja
    9 lata temu

    Jakie apetyczne ciasto! Śliczne zdjęcie, piękny wypiek!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    9 lata temu
    Odpowiedź do  MangoPapaja

    Dziękuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aga
    Aga
    9 lata temu

    uroczo się prezentuje ta kostka 🙂

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    40
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz