Uwielbiam zapach i smak kokosów, pewnie już zdążyliście to zauważyć. Szczególnie lubię go łączyć z różnymi owocami. Morele, truskawki czy jeżyny świetnie sprawdziły się w zestawieniu z kokosem. Teraz przyszedł czas na maliny. Ciasto jest cudownie kokosowe, przełamane kwaskową masą malinową. To rozpustne połączenie smaków świetnie ze sobą współgra. A ciasto powstało zupełnie przez przypadek, bo jak człowiek spać nie może, to wymyśla nowe przepisy. Potem rano wstaje, biegnie do sklepu po maliny i piecze. Efekty bezsenności przelany na pyszne ciasto, idealne do popołudniowej kawy.
Porcje: 24
Składniki
Biszkopt kokosowy
- 40 g mąki pszennej
- 40 g wiórek kokosowych
- 85 g drobnego cukru
- 4 jajka
- ½ łyżeczki ekstraktu kokosowego
- szczypta soli
Blat kokosowy
- 4 białka
- 120 g cukru
- 150 g wiórek kokosowych
- szczypta soli
Krem budyniowy
- 400 ml mleka kokosowego
- 150 ml mleka
- 60 g cukru
- 200 g masła
- 2 budynie śmietankowe
- 2 łyżki spirytusu
- ½ łyżeczki ekstraktu kokosowego
Masa malinowa
- 600 g malin *
- 65 g cukru
- 2 łyżki wody
- 100 g galaretki malinowej
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku oraz ekstrakt kokosowy. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe i przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy najlepiej przy pomocy szpatułki.
- Dno formy do pieczenia o wymiarach 25x30 wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 20-25 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Blat kokosowy
- Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Masa powinna być bardzo sztywna. Dodajemy wiórki kokosowe i przy pomocy szpatułki delikatnie mieszamy.
- Dno formy do pieczenia o wymiarach 25x30 wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy pianę i równamy wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 20 minut. Wierzch powinien się delikatnie przyrumienić. Odstawiamy do wystudzenia.
Krem kokosowy
- Do kubeczka wlewamy mleko, dodajemy proszek budyniowy i dokładnie mieszamy. W rondelku doprowadzamy do wrzenia mleko kokosowe z cukrem. Kiedy zacznie się gotować dodajemy mleko z budyniem i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Odstawiamy na bok do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy po łyżce zimny budyń. Dokładnie mieszamy, aby krem był gładki. Pod koniec dodajemy spirytus.
Masa malinowa
- W rondelku umieszczamy maliny, dodajemy wodę i cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut na małym ogniu, aby owoce się rozpadły. Następnie maliny przecieramy przez sito. Otrzymany mus malinowy uzupełniamy wodą tak, aby otrzymać 800 ml płynu.
- Doprowadzamy ponownie do wrzenia, zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretką malinową. Mieszamy dokładnie, aby galaretka całkowicie się rozpuściła. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie wstawiamy do lodówki, aby masa zaczęła tężeć.
Przełożenie
- Na biszkopt wykładamy tężejącą masę malinową. Wstawiamy do lodówki, aby masa zastygła. Następnie wykładamy krem kokosowy i równamy wierzch. Przykrywamy blatem kokosowym i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Odnośniki
- * można użyć zarówno świeżych jak i mrożonych owoców
Uwagi dodatkowe
- ciasto przed podaniem należy wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej
- do kremu kokosowego zamiast ekstraktu kokosowego i spirytusu można dodać likier kokosowy
- krem kokosowy nie jest bardzo słodki, więc jeśli lubicie bardziej słodkie wypieki, dodajcie więcej cukru
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Czy jedna galaretka na 800 ml malin nie będzie za mało?
Malin jest 600 g i z pewnością wystarczy, ponieważ mus malinowy są dość gęsty 🙂
Mleko kokosowe z kartonu czy mleczko kokosowe z puszki ?
z puszki 🙂
Wiórki kokosowe, mleko kokosowe i maliny z … zamrażarki. Już sobie wyobrażam jak za parę dni jem to ciasto. Wygląda dobrze. Mam nadzieję, że smakuje równie dobrze:)
Przepis ciekawy, choć trochę pracochłonny. Ale myślę, że warto go zachować w swojej pamięci
Bardziej niż piec ciasta wolę robić konkrety, ale zdazy mi się oczywiście coś upiec. Tak jak uwielbiam malinoea chmurke, tak już wiem, że i to ciasto także polubie, ale widzę że będzie tu trochę pracy.
Chociaż za kokosem nie przepadam specjalnie, ale w ciągu ostatnich kilku lat wiele ciast zdołało mnie do niego przekonać. 🙂
Pysznie wygląda, jesteśmy pewne, że to ciasto by nam smakowało. Uwielbiamy słodkości.
Tak, kokos z owocami smakuje wyśmienicie 🙂 Wspaniałe ciacho 🙂
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Z mąką pszenną nie dla mnie, ale wygląda pysznie 🙂
Prawdziwa kokosocepcja, ale ja nie mam nic przeciwko, też uwielbiam, więc ciacho na pewno zrobię 🙂
Ciasto jak zawsze u Ciebie wygląda przepysznie!
Wyglada kusząco to ciasto, chętnie skosztowałabym kawałek…..
Uwielbiam wszystko to, co kokosowe, a maliny to jedne z moich ulubionych przysmaków. Z przyjemnością skosztowałabym choć odrobinkę.
Tak, kokos to jest to. Też tak myślę:)
i jak tak tu sobie poczytam, obliżę się, popiję łyk kawy – i …. zjem sucharka 🙂
no może te patriotyczne barwy zrobię na majowy weekend
Z całego serca polecam 🙂
Czy ten ekstrakt kokosowy daje dużo smaku , bo nigdzie nie mogę znaleźć
Ekstrakt kokosowy daje dużo smaku. Ja używam takiego https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/polecane-produkty/beau-concentrated-food-flavourings/ . W sklepach w PL pewnie będzie ciężko o ekstrakty, ale w sklepach internetowych z pewnością są dostępne
Blog super i mnóstwo ciekawych i smacznych przepisów. Zapisuje i będę korzystać! –
Prawdziwa fantazja 🙂 Rozmarzyłam się…
Również lubię kokos więc to coś dla mnie 🙂
Gdzie można kupić ekstrakt kokosowy?
W Polsce to nie wiem, mieszkam w NI. Pewnie w sklepach internetowych. O tym ekstrakcie można przeczytać tu:https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/polecane-produkty/beau-concentrated-food-flavourings/
Uwielbiam wszelkie ciasta z kremem budyniowym, a połączenie z malinami to mmm… Poezja…!
Czy budyń mogę ugotować na zwykłym mleku, a nie na mleku kokosowym?
Można, choć smak zapewne już nie będzie ten sam 🙂
Lista zakupów zanotowana, wieczorkiem ruszam z pierwszą próbą 🙂
Brzmi jak poezja a nie ciasto, podziwiam a i ten smak , maliny bardzo lubię i kokos też 🙂
Pysznosci 🙂
no nie… a dopiero co schudłam trochę… a tu takie pyszności, mniam mniam, dobrze, że to tylko na monitorze 😉
Dobrze, że od patrzenia się nie tyje 😛 Pozdrawiam
Wygląda tak smakowicie, że zrobiłam się głodna ciasta. Niestety ja jestem mało piekąca a przepis chyba trudny. Dam mamie, ona lubi takie wyzwania. Zaprosi mnie na kawę, uwielbiam kokos.
Dla kokosów zrobię wszystko! Swojego czasu piłam wodę kokosową. Bo niby taka zdrowa;) …
Mmmm ciekawa propozycja! 🙂 Z tymi malinami w galaretce musi smakować obłędnie!
Jakie apetyczne ciasto! Śliczne zdjęcie, piękny wypiek!
Dziękuję 🙂
uroczo się prezentuje ta kostka 🙂