Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Przepisy, Serniki pieczone, Wypieki  /  4 stycznia, 2014

Kokosowy sernik królewski

Wędrówki po kuchni

 

Sernik królewski to jeden z najbardziej znanych serników – prawdziwy smak dzieciństwa, który często gościł na naszych stołach. Tym razem w wersji kokosowej – kruche, czekoladowe ciasto skrywa puszystą, kremową masę serową, wzbogaconą wiórkami i nutą likieru kokosowego. Te doskonale harmonizujące smaki sprawiają, że sernik smakuje bajecznie!
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie1 hour godz.
Czas całkowity1 hour godz. 20 min., min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 18
Author: Małgorzata Hert

Składniki

Ciasto kruche

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 1 kg twarogu
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 120 g masła
  • 260 g cukru
  • 5 jajek
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka likieru kokosowego

Przygotowanie

    Kruche ciasto

    • Do przesianej mąki dodajemy zimne, posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy jednolite, kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Każdą owijamy folią spożywczą. Jedną część ciasta chłodzimy w lodówce, drugą wkładamy do zamrażarki na około 2 godziny.

    Masa serowa

    • Masło należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby było miękkie. Twaróg mielimy przynajmniej dwukrotnie. Masło ucieramy przy pomocy miksera, następnie dodajemy cukier i ucieramy na puszystą masę. Dodajemy partiami twaróg i jajka nie przerywając miksowania.Na sam koniec dodajemy mleko kokosowe, wiórki, oba rodzaje mąki i likier kokosowy. Mieszamy do połączenia się składników.
    • Formę do pieczenia o wymiarach 22 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciastem z lodówki wykładamy spód, wylewamy masę serową. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażarki. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez godzinę. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Chłodzimy najlepiej przez całą noc.
      Smacznego!

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

     

    3.6 5 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Kokos
    • Mleko kokosowe
    • Serniki pieczone

    Nawigacja wpisu

    Sakiewki z tuńczykiem
    Eton Mess

    Podobne wpisy

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  11 listopada, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 120

    Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

    Tort Rafaello
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  25 października, 2018
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

    Tort Rafaello

    Tort Ruffles
    Przepisy, Torty, Wypieki  /  23 lutego, 2021
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 52

    Tort Ruffles

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    25 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Beata
    Beata
    5 lata temu

    Jedna z moich ulubionych wersji sernika 🙂 Grunt, żeby był bez rodzynek 😉

    1
    Odpowiedz
    Monika Kampczyk
    Monika Kampczyk
    5 lata temu

    kocham serniki! może w tym roku skuszę się na Twoj przepis 🙂

    0
    Odpowiedz
    Akacja
    Akacja
    5 lata temu

    5 stars
    Mężowi taki sernik będzie smakował.

    0
    Odpowiedz
    AgataMan
    AgataMan
    5 lata temu

    Nie mogę zrobić tego ciasta. Ja uwielbiam sernik – każdy <3 pochłonęłabym całą blachę i z nikim bym się nie podzieliła 🙂

    0
    Odpowiedz
    AgataMan
    AgataMan
    5 lata temu

    Boski. Ja mam już osobny notes z przepisami na serniki, uwielbiam! Twój też już zabieram 🙂

    0
    Odpowiedz
    Justa
    Justa
    7 lata temu

    Uwielbiam – jedno z moich ulubionych ciast 😀

    0
    Odpowiedz
    Atrakcyjne wakacje
    Atrakcyjne wakacje
    7 lata temu

    Jest przepiękny i moglibyśmy jeść go codziennie

    0
    Odpowiedz
    Kasia
    Kasia
    7 lata temu

    Juz mi sie gdzies przewinal ten twoj sernik dzis i nabralam na niego mega ochote.

    0
    Odpowiedz
    Ami-chan
    Ami-chan
    7 lata temu

    Pychotka. Dla męża tylko wersja bez kokosu… Ogólnie serniki uwielbiamy oboje.

    0
    Odpowiedz
    Dominika D.
    Dominika D.
    7 lata temu

    Sernik wygląda naprawdę przepysznie. Ale nie przepadm za wiórkami kokosowymi. ALe to raczej nie problem zmodyfikować przepis pod siebie 😉

    0
    Odpowiedz
    Pat
    Pat
    7 lata temu

    Ale cudowny !;) Aż ślinka cieknie !

    0
    Odpowiedz
    Needle & Wool
    Needle & Wool
    7 lata temu

    Uwielbiam serniki 😀 musi być przepyszny, trzeba będzie wypróbować przepis

    0
    Odpowiedz
    Magda
    Magda
    7 lata temu

    Uwielbiam sernik królewski! Kokosa też uwielbiam! Na co ja właściwie jeszcze czekam? 😀

    0
    Odpowiedz
    Jull Krajewska
    Jull Krajewska
    7 lata temu

    Tyle tych przepisów u ciebie czytam…mimo, że jestem naprawdę w kuchni jak słoń w składzie porcelany, to przynajmniej w teorii dzięki tobie będę ekspertem 😀

    0
    Odpowiedz
    PaulinaWu Lemonade St.
    PaulinaWu Lemonade St.
    7 lata temu

    Uwielbiam, często robię serniki w różnych postaciach 😀

    0
    Odpowiedz
    Oskar
    Oskar
    7 lata temu

    Wygląda obłędnie :D, idealne na dzień wolny od diety 🙂

    0
    Odpowiedz
    Dziewczyna z agencji
    Dziewczyna z agencji
    7 lata temu

    Czy po dodaniu mleka kokosowego masa serowa nie jest zbyt rzadka?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  Dziewczyna z agencji

    Nie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aga
    Aga
    8 lata temu

    Czy mleczo kokosowe to to w puszce? Takie twarde?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 lata temu
    Odpowiedź do  Aga

    Tak, chodzi o mleczko z puszki

    0
    Odpowiedz
    Ania
    Ania
    8 lata temu

    Witam
    Czy moge nie dodawac skladnikow kokosowych i zrobic zwykly sernik krolewski czy trzeba bedzie dopasowqc ilosc innych skladnikow?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    8 lata temu
    Odpowiedź do  Ania

    Można pominąć kokos 🙂

    0
    Odpowiedz
    Ania
    Ania
    8 lata temu
    Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

    Dziekuje 🙂

    0
    Odpowiedz
    Agata
    Agata
    9 lata temu

    Smalec do ciasta ?? pierwszy raz się z tym spotykam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    9 lata temu
    Odpowiedź do  Agata

    Kruche ciasto jest najlepsze z dodatkiem smalcu – jest delikatne i kruchutkie.

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    25
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz