Sernik królewski to jeden z najpopularniejszych i chyba najbardziej znanych serników w naszym kraju. To smak dzieciństwa, który często gościł na świątecznym stole. Dziś w wersji kokosowej. Tradycyjne kruche czekoladowe ciasto z delikatną, kremową i wilgotną masą serową, wiórkami i likierem kokosowym. Smaki w pełni się uzupełniają dlatego sernik bajecznie smakuje. Z pewnością sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole.
Porcje: 18
Składniki
Ciasto kruche
- 250 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 1 łyżka smalcu
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki gęstej śmietany 18%
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
- 1 kg twarogu
- 250 ml mleka kokosowego
- 120 g masła
- 260 g cukru
- 5 jajek
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka likieru kokosowego
Przygotowanie
Kruche ciasto
- Do przesianej mąki dodajemy zimne, posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy jednolite, kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Każdą owijamy folią spożywczą. Jedną część ciasta chłodzimy w lodówce, drugą wkładamy do zamrażarki na około 2 godziny.
Masa serowa
- Masło należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby było miękkie. Twaróg mielimy przynajmniej dwukrotnie. Masło ucieramy przy pomocy miksera, następnie dodajemy cukier i ucieramy na puszystą masę. Dodajemy partiami twaróg i jajka nie przerywając miksowania.Na sam koniec dodajemy mleko kokosowe, wiórki, oba rodzaje mąki i likier kokosowy. Mieszamy do połączenia się składników.
- Formę do pieczenia o wymiarach 22 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciastem z lodówki wykładamy spód, wylewamy masę serową. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażarki. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez godzinę. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Chłodzimy najlepiej przez całą noc.Smacznego!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Jedna z moich ulubionych wersji sernika 🙂 Grunt, żeby był bez rodzynek 😉
kocham serniki! może w tym roku skuszę się na Twoj przepis 🙂
Mężowi taki sernik będzie smakował.
Nie mogę zrobić tego ciasta. Ja uwielbiam sernik – każdy <3 pochłonęłabym całą blachę i z nikim bym się nie podzieliła 🙂
Boski. Ja mam już osobny notes z przepisami na serniki, uwielbiam! Twój też już zabieram 🙂
Uwielbiam – jedno z moich ulubionych ciast 😀
Jest przepiękny i moglibyśmy jeść go codziennie
Juz mi sie gdzies przewinal ten twoj sernik dzis i nabralam na niego mega ochote.
Pychotka. Dla męża tylko wersja bez kokosu… Ogólnie serniki uwielbiamy oboje.
Sernik wygląda naprawdę przepysznie. Ale nie przepadm za wiórkami kokosowymi. ALe to raczej nie problem zmodyfikować przepis pod siebie 😉
Ale cudowny !;) Aż ślinka cieknie !
Uwielbiam serniki 😀 musi być przepyszny, trzeba będzie wypróbować przepis
Uwielbiam sernik królewski! Kokosa też uwielbiam! Na co ja właściwie jeszcze czekam? 😀
Tyle tych przepisów u ciebie czytam…mimo, że jestem naprawdę w kuchni jak słoń w składzie porcelany, to przynajmniej w teorii dzięki tobie będę ekspertem 😀
Uwielbiam, często robię serniki w różnych postaciach 😀
Wygląda obłędnie :D, idealne na dzień wolny od diety 🙂
Czy po dodaniu mleka kokosowego masa serowa nie jest zbyt rzadka?
Nie 🙂
Czy mleczo kokosowe to to w puszce? Takie twarde?
Tak, chodzi o mleczko z puszki
Witam
Czy moge nie dodawac skladnikow kokosowych i zrobic zwykly sernik krolewski czy trzeba bedzie dopasowqc ilosc innych skladnikow?
Można pominąć kokos 🙂
Dziekuje 🙂
Smalec do ciasta ?? pierwszy raz się z tym spotykam 🙂
Kruche ciasto jest najlepsze z dodatkiem smalcu – jest delikatne i kruchutkie.