Kiedy na straganach pojawiają się sezonowe warzywa to znak, że nadszedł czas na przygotowywanie przetworów. To nic, że sklepy są pełne półproduktów i wymyślnych przetworów, a zamrażarki w marketach oferują warzywa w dziesiątkach wariantów i przygotowane do spożycia po ugotowaniu lub zagrzaniu. Nic nie zastąpi domowych przetworów. Zimą nie zawsze mam czas, aby przygotować świeżą sałatkę do obiadu. Wtedy właśnie sięgam do spiżarni po różne, kolorowe sałatki. Otwieram słoik a tam smaki, zapachy i kolory lata. Sałatka z cukinii jest pyszna, chrupiąca i aromatyczna. Pasuje do wielu dań obiadowych, ale również jako dodatek do kanapek.
Składniki
- 2 kg młodej cukinii
- 500 g czerwonej papryki
- 500 g marchwi
- 250 g białej cebuli
- 1 duży pęczek koperku
- 2 ½ łyżki soli
Zalewa
- 130 g cukru
- 60 ml oleju
- 60 ml octu
Przygotowanie
- Cukinie i paprykę dokładnie myjemy. Cukinię kroimy wzdłuż na cztery części, a następnie kroimy w plasterki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki. Cebulę i marchew obieramy. Cebulę kroimy na pół, a następnie w cienkie piórka. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa łączymy ze sobą, dodajemy sól i dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Odstawiamy na 30 minut.
- W tym czasie myjemy i wyparzamy słoiki i pokrywki. Pokrywki wycieramy do sucha.
- Warzywa odsączamy z soku, przekładamy do drugiej miski . Dodajemy posiekany koperek. Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy zalewę do warzyw i dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły.
- Tak przygotowaną sałatkę przekładamy do słoików. Sałatkę należy dobrze docisnąć w słoiku, aby pozbyć się powietrza. Słoiki dobrze zakręcamy. Pasteryzujemy w kąpieli wodnej przez 15 minut od zagotowania się wody. Gorące słoiki po wyjęciu z wody stawiamy do góry dnem.
Odnośniki
- * waga warzyw po obraniu i oczyszczeniu
Uwagi dodatkowe
- porady dotyczące udanych przetworów oraz różnych metod pasteryzacji znajdziecie tu
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Często przygotowuję dania z cukinią w roli głównej, także zachowam link do przepisu. 🙂
Nigdy sałatki z cukinii nie robiłyśmy, ale wygląda bardzo smacznie.
Mam nadzieję w tym roku mimo wszystko trochę przetworów zrobić i chyba skuszę je na ten przepis ♡
I znowu szczęśliwy traf! ❤️ Dostałam właśnie od mamy kilka cukinii i nie wiedziałam co z nimi zrobić. I już wiem! Zrobię to, co polecacie!
Sałatka wygląda bardzo smacznie, ale ja nie jestem fanką cukinii
Wygląda pysznie! Chętnie bym spróbowała. 🙂
Robiłam kiedyś bardzo podobną.
Sałatka wygląda pysznie. Chętnie bym spróbowała. 🙂
Sałatka wyglada na bardzo wiosenna
Kolorowo i jesiennie się zrobiło w tej sałatce. Wszystkie kolory liści podane na talerzu 🙂
Serdeczności.
Ale mi ochoty narobiłaś! Sałatka wyglada przepysznie, chętnie podeśle przepis mamie
Wszystkie produkty mam w domu, zrobie dzis Twoja sałatke na dzisiejszy obiadek. Cukinia to częsty gość w moich progach, zazwyczaj gotowałam ją i podawałam z masełkiem dla roczniaka.
Dobry pomysł. My robiliśmy teraz do słoików cukinię w sosie pomidorowym. Cukinia w naszej kuchni to podstawa.
Lubię cukinię i zdecydowanie skorzystam z Twojego przepisu. Bo kocham korzystać z warzyw sezonowych. A za chwilę będę robić przetwory! Dzięki ci za niego!
Proszę bardzo 🙂
Chętnie wypróbuję ten przepis, zapowiada się ciekawie
Wygląda pysznie! Ahh, zalety lata, tyle warzyw i owoców do kombinowania, że aż żal nie skorzystać 😀
Dokładnie
kurcze nie przepadam za cukinią
Uwielbiam leczo z cukinia.
Gosiu u Ciebie jak zwykle przepysznie.
Kocham cukinię! Dziś, np. robię z niej leczo. Niestety w tym roku nie robię przetworów, ale przepis udostępniam 🙂 Wygląda naprawdę apetycznie i na pewno kiedyś wykorzystam Twój przepis. W wolnej chwili spiszę recepturę na sałatkę do mojego zeszytu z przepisami 🙂
Rewelacja, idealna propozycja na chwilowy nadmiar cukinii.
Wygląda świetnie! A cukinię wprost uwielbiam praktycznie pod każdą postacią!
Lekka i smaczna. Idealna na popołudniowy posiłek w graczy dzień 🙂
Fajne wykorzystanie cukini :).
Pięknie wygląda, nie jadłam nigdy jeszcze takiej 🙂
Za cukinią nie przepadam, ale w takiej sałatce chętnie bym ją zjadła 🙂 na zimę jak znalazł <3
Uwielbiam tę porę roku za warzywa i czas spędzony nad ich „obróbką”. Potem tak zimą, otwierając słoiczek, można delektować się wspomnieniami letnich chwil 🙂