Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  22 sierpnia, 2016

Kolorowa sałatka z cukinii

Wędrówki po kuchni
Kiedy na straganach pojawiają się sezonowe warzywa to znak, że nadszedł czas na przygotowywanie przetworów. To nic, że sklepy są pełne półproduktów i wymyślnych przetworów, a zamrażarki w marketach oferują warzywa w dziesiątkach wariantów i przygotowane do spożycia po ugotowaniu lub zagrzaniu. Nic nie zastąpi domowych przetworów. Zimą nie zawsze mam czas, aby przygotować świeżą sałatkę do obiadu. Wtedy właśnie sięgam do spiżarni po różne, kolorowe sałatki. Otwieram słoik a tam smaki, zapachy i kolory lata. Sałatka z cukinii jest pyszna, chrupiąca i aromatyczna. Pasuje do wielu dań obiadowych, ale również jako dodatek do kanapek.
Przygotowanie25 min., min.
Gotowanie25 min., min.
Czas całkowity50 min., min.
Drukuj
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 2 kg młodej cukinii
  • 500 g czerwonej papryki
  • 500 g marchwi
  • 250 g białej cebuli
  • 1 duży pęczek koperku
  • 2 ½ łyżki soli

Zalewa

  • 130 g cukru
  • 60 ml oleju
  • 60 ml octu

Przygotowanie

  • Cukinie i paprykę dokładnie myjemy. Cukinię kroimy wzdłuż na cztery części, a następnie kroimy w plasterki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki. Cebulę i marchew obieramy. Cebulę kroimy na pół, a następnie w cienkie piórka. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa łączymy ze sobą, dodajemy sól i dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Odstawiamy na 30 minut.
  • W tym czasie myjemy i wyparzamy słoiki i pokrywki. Pokrywki wycieramy do sucha.
  • Warzywa odsączamy z soku, przekładamy do drugiej miski . Dodajemy posiekany koperek. Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy zalewę do warzyw i dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły.
  • Tak przygotowaną sałatkę przekładamy do słoików. Sałatkę należy dobrze docisnąć w słoiku, aby pozbyć się powietrza. Słoiki dobrze zakręcamy. Pasteryzujemy w kąpieli wodnej przez 15 minut od zagotowania się wody. Gorące słoiki po wyjęciu z wody stawiamy do góry dnem.

Odnośniki

  • * waga warzyw po obraniu i oczyszczeniu

Uwagi dodatkowe

  • porady dotyczące udanych przetworów oraz różnych metod pasteryzacji znajdziecie tu

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

3.8 15 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Cukinia
  • Przetwory z warzyw

Nawigacja wpisu

Francuskie ślimaki z cukinią
Oleje i oliwy

Podobne wpisy

Marynowane pąki czosnku niedźwiedziego
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  21 kwietnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 48

Marynowane pąki czosnku niedźwiedziego

Sałatka cukiniowa z kurkumą
Domowa spiżarnia, Przetwory z warzyw  /  9 września, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 48

Sałatka cukiniowa z kurkumą

Sos z cukinii i papryki na zimę
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  20 sierpnia, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Sos z cukinii i papryki na zimę

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
29 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Anna
Anna
5 lata temu

Często przygotowuję dania z cukinią w roli głównej, także zachowam link do przepisu. 🙂

0
Odpowiedz
pojedztam.pl
pojedztam.pl
5 lata temu

5 stars
Nigdy sałatki z cukinii nie robiłyśmy, ale wygląda bardzo smacznie.

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
5 lata temu

Mam nadzieję w tym roku mimo wszystko trochę przetworów zrobić i chyba skuszę je na ten przepis ♡

0
Odpowiedz
Karolina z Zapowiedz
Karolina z Zapowiedz
5 lata temu

I znowu szczęśliwy traf! ❤️ Dostałam właśnie od mamy kilka cukinii i nie wiedziałam co z nimi zrobić. I już wiem! Zrobię to, co polecacie!

0
Odpowiedz
Sylwia
Sylwia
5 lata temu

Sałatka wygląda bardzo smacznie, ale ja nie jestem fanką cukinii

0
Odpowiedz
Anna
Anna
5 lata temu

Wygląda pysznie! Chętnie bym spróbowała. 🙂

0
Odpowiedz
Marta
Marta
5 lata temu

Robiłam kiedyś bardzo podobną.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
5 lata temu

Sałatka wygląda pysznie. Chętnie bym spróbowała. 🙂

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
6 lata temu

Sałatka wyglada na bardzo wiosenna

0
Odpowiedz
Edi i Marco
Edi i Marco
6 lata temu

Kolorowo i jesiennie się zrobiło w tej sałatce. Wszystkie kolory liści podane na talerzu 🙂
Serdeczności.

0
Odpowiedz
Natalia
Natalia
6 lata temu

Ale mi ochoty narobiłaś! Sałatka wyglada przepysznie, chętnie podeśle przepis mamie

0
Odpowiedz
Agnieszka Ciemińska
Agnieszka Ciemińska
6 lata temu

Wszystkie produkty mam w domu, zrobie dzis Twoja sałatke na dzisiejszy obiadek. Cukinia to częsty gość w moich progach, zazwyczaj gotowałam ją i podawałam z masełkiem dla roczniaka.

0
Odpowiedz
Naturalni.eu
Naturalni.eu
6 lata temu

Dobry pomysł. My robiliśmy teraz do słoików cukinię w sosie pomidorowym. Cukinia w naszej kuchni to podstawa.

0
Odpowiedz
Sklerotyczka
Sklerotyczka
6 lata temu

Lubię cukinię i zdecydowanie skorzystam z Twojego przepisu. Bo kocham korzystać z warzyw sezonowych. A za chwilę będę robić przetwory! Dzięki ci za niego!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Sklerotyczka

Proszę bardzo 🙂

0
Odpowiedz
damazprowincji
damazprowincji
6 lata temu

Chętnie wypróbuję ten przepis, zapowiada się ciekawie

0
Odpowiedz
Marta Flak
Marta Flak
7 lata temu

Wygląda pysznie! Ahh, zalety lata, tyle warzyw i owoców do kombinowania, że aż żal nie skorzystać 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Marta Flak

Dokładnie

0
Odpowiedz
odjechanestudia
odjechanestudia
7 lata temu

kurcze nie przepadam za cukinią

0
Odpowiedz
Anna
Anna
7 lata temu

Uwielbiam leczo z cukinia.

0
Odpowiedz
SYLWIA
SYLWIA
8 lata temu

Gosiu u Ciebie jak zwykle przepysznie.

0
Odpowiedz
Marlena
Marlena
8 lata temu

Kocham cukinię! Dziś, np. robię z niej leczo. Niestety w tym roku nie robię przetworów, ale przepis udostępniam 🙂 Wygląda naprawdę apetycznie i na pewno kiedyś wykorzystam Twój przepis. W wolnej chwili spiszę recepturę na sałatkę do mojego zeszytu z przepisami 🙂

0
Odpowiedz
Justyna
Justyna
8 lata temu

Rewelacja, idealna propozycja na chwilowy nadmiar cukinii.

0
Odpowiedz
Toukie
Toukie
6 lata temu
Odpowiedź do  Justyna

Wygląda świetnie! A cukinię wprost uwielbiam praktycznie pod każdą postacią!

0
Odpowiedz
Olga
Olga
8 lata temu

Lekka i smaczna. Idealna na popołudniowy posiłek w graczy dzień 🙂

0
Odpowiedz
Świat Toli
Świat Toli
8 lata temu

Fajne wykorzystanie cukini :).

0
Odpowiedz
patrycja
patrycja
8 lata temu

Pięknie wygląda, nie jadłam nigdy jeszcze takiej 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra - Cooking Monster
Aleksandra - Cooking Monster
9 lata temu

Za cukinią nie przepadam, ale w takiej sałatce chętnie bym ją zjadła 🙂 na zimę jak znalazł <3

0
Odpowiedz
Dobre Zielsko
Dobre Zielsko
9 lata temu

Uwielbiam tę porę roku za warzywa i czas spędzony nad ich „obróbką”. Potem tak zimą, otwierając słoiczek, można delektować się wspomnieniami letnich chwil 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
29
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz