Tradycja picia kompotu najprawdopodobniej ma ponad 700 lat historii i pochodzi z czasów Imperium Osmańskiego. Tradycyjny polski kompot niestety w wielu domach trafił do lamusa i został zastąpiony przez kartonikowe soki, napoje i oranżady. To wielka szkoda, ponieważ kompot jest niczym innym jak odwarem z owoców, który wspiera nasze zdrowie, a ponadto świetnie smakuje. W upalne dni nie ma nic bardziej orzeźwiającego niż szklanka dobrze schłodzonego kompotu.
Porcje: 8
Składniki
- 600 g rabarbaru
- 100 g cukru
Dodatkowo
- listki mięty
- kostki lodu
Przygotowanie
- Łodygi rabarbaru dokładnie myjemy i kroimy w 1 cm kawałki. Zalewamy wodą tak,aby dobrze przykryć rabarbar. Dodajemy cukier i gotujemy do momentu, aż rabarbar będzie miękki. Jeśli zachodzi taka potrzeba dosładzamy i uzupełniamy wodą. Tak przygotowany kompot należy schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu dobrze jest do kompotu wrzucić parę listków świeżej mięty, co zdecydowanie podkreśli smak. Podajemy dobrze schłodzony, najlepiej z kostkami lodu.Smaczego!
Uwagi dodatkowe
- ilość cukru należy dopasować do własnych upodobań
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Smaki dzieciństwa. Może jutro zrobię na obiad? Dobry pomysł ?
Smak mojego dzieciństwa 🙂
Prosty a pyszny. Pozdrawiam
Ostatnio robiłem i wyszedł mi mętny, muszę skorzystać z tego przepisu 🙂
Uwielbiam kompoty 🙂 Muszę robić zdecydowanie częściej
super! uwielbiam rabarbar 🙂
Kompot zawsze kojarzy mi się z niedzielnym obiadem u many.
Wow jak pysznie wygląda i te kolory 🙂
A ja myślę że kompoty wracają – są jakoś takie hipsterskie 😉
Uwielbiam ciasta z rabarbarem 🙂 A jeśli chodzi o kompot to do rabarbaru dodaję truskawek i wtedy nie muszę już słodzić 🙂
Uwielbiam rabarbar, a mimo to rzadko jem potrawy z nim. Kompotu muszę spróbować, bo teraz trzeba będzie więcej pić 🙂
A ja wlasnie od lat robie latem kompoty zamiast kupowac zagestnikow hahaha, uwielbiam rabarbarowy z jablkami <3
Jakoś kompot z rabarbaru nigdy mnie do konca nie przekonal. Jakos za mdly jak dla mnie. Ale moze rzeczywiscie dodatek miety to fajny pomysl
Uwielbiam kompoty 😉