Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Boże Narodzenie, Domowa spiżarnia, Okazje, Przetwory z warzyw, Wielkanoc  /  17 grudnia, 2014

Konfitura z czerwonej cebuli

Wędrówki po kuchni
Na pierwszy rzut oka nazwa może być nie co myląca, gdyż konfitura przeważnie kojarzy się ze słodkimi owocami. Konfitura jednak wcale nie musi być słodka! Dla miłośników niepowtarzalnych smaków mam propozycję na wyjątkową w smaku konfiturę z czerwonej cebuli. Słodka, słona i wytrawna jednocześnie – smakuje genialnie! Jest doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs, pasztetów i pieczonej białej kiełbasy. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do deski serów, a nawet do dań z grilla czy hamburgerów. Konfiturę można przechowywać w słoiczkach dość długo, dlatego zachęcam Was do zrobienia większej porcji. Zapewniam, że nie będziecie żałować.
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie1 hour godz. 10 min., min.
Czas całkowity1 hour godz. 25 min., min.
Drukuj
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 1 kg cebuli czerwonej
  • 125 ml czerwonego wytrawnego wina *
  • 60 ml czerwonego octu winnego
  • 100 g ciemnego cukru brązowego
  • 4 łyżki rodzynek
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Następnie dodajemy cukier i dusimy tak długo, aż cebula zmięknie i uzyska delikatnie słodko karmelowy posmak. Trwa to około 40 minut. Dobrze jest co jakiś czas cebulę zamieszać.
  • Dodajemy rodzynki, ocet winny, wino i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy cebulę tak długo, aż odparuje płyn, a cebula wyraźnie gęstnieje. Gorącą konfiturę przekładamy do umytych i wyparzonych słoiczków, szczelnie zamykamy. Konfitura nie wymaga dodatkowej pasteryzacji, jeśli jednak macie obawy poniżej podaję proces pasteryzacji.

Pasteryzacja

    Odnośniki

    • Słoiki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180'C i pasteryzujemy przez 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Słoiczki z grzybami przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
    • * użyłam wina cabernet sauvignon

    Uwagi dodatkowe

    • czas pasteryzacji zależy od wielkości słoików
    • porady dotyczące udanych przetworów oraz różnych metod pasteryzacji znajdziecie tu

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    3.7 6 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Przetwory z warzyw
    • Wielkanoc

    Nawigacja wpisu

    Waniliowe ciasteczka z Rudolfem
    Zimowe gwiazdki

    Podobne wpisy

    Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi
    Boże Narodzenie, Ciasta, Okazje, Przepisy, Wypieki  /  25 listopada, 2019
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 53

    Szybki piernik przekładany powidłami śliwkowymi

    Pasztet drobiowy
    Boże Narodzenie, Mięsa i wędliny, Okazje, Przepisy, Swojskie wyroby, Wielkanoc  /  10 kwietnia, 2015
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 52

    Pasztet drobiowy

    Marynowane pąki czosnku niedźwiedziego
    Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  21 kwietnia, 2020
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 48

    Marynowane pąki czosnku niedźwiedziego

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    42 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Jerzy
    Jerzy
    1 rok temu

    Witam
    W składzie konfitury z czerwonej cebuli jest oliwa z oliwek.
    W wykonaniu nie jest podane kiedy należy ją dodać/
    Wdzięczny będę za podpowidź.
    Dziękuję

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    1 rok temu
    Odpowiedź do  Jerzy

    Witam. Jest podane: ”W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę…” Pozdrawiam

    0
    Odpowiedz
    pojedztam.pl
    pojedztam.pl
    4 lata temu

    Nigdy nie robiłam konfitury z czerwonej cebuli, chętnie polecę przepis mamie.

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    4 lata temu

    Ciekawy pomysł, jeszcze nie miałam okazji spotkac się z takim smakiem, zatem przepis chętnie sprawdzę. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Pieprzyć z Fantazją
    Pieprzyć z Fantazją
    4 lata temu

    Właśnie zrobiłam, jest pyszna!

    1
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    4 lata temu
    Odpowiedź do  Pieprzyć z Fantazją

    Cieszę się, że smakowało 🙂

    0
    Odpowiedz
    Katarzyna Krasoń
    Katarzyna Krasoń
    5 lata temu

    Ooo, brzmi apetycznie. Pierwszy raz widzę pomysł na taką konfiturę! Niemal czuje smak na końcu języka, chyba jutro zrobię 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Katarzyna Krasoń

    Polecam, jest świetna!

    0
    Odpowiedz
    Monika Kilijańska
    Monika Kilijańska
    5 lata temu

    Może to być ciekawy dodatek do mięs.

    0
    Odpowiedz
    wielopokoleniowo
    wielopokoleniowo
    5 lata temu

    Rewelacyjny pomysł, chętnie wypróbuję 😉

    0
    Odpowiedz
    Magda
    Magda
    6 lata temu

    Uwielbiam konfiturę z czerwonej cebuli:)

    0
    Odpowiedz
    Bea
    Bea
    6 lata temu

    I niestety dalej jej nie zrobiłam….

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra
    Aleksandra
    6 lata temu

    Świetny pomysł 😀 A czy wino można czymś zastąpić?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Aleksandra

    W tym przypadku będzie ciężko 🙂

    0
    Odpowiedz
    Świat Toli
    Świat Toli
    6 lata temu

    Nigdy czegoś takiego nie jadłam. To może być niezwykły smak.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Świat Toli

    Zdecydowanie jest! 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kasia
    Kasia
    6 lata temu

    Wygląda apetycznie:) zapisuję przepis, tylko swoją wersję zrobię bez rodzynek

    0
    Odpowiedz
    Ciekawska Magdalena
    Ciekawska Magdalena
    6 lata temu

    Konfitury z cebuli? To tak można wow

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Ciekawska Magdalena

    A no można 🙂

    0
    Odpowiedz
    Bea
    Bea
    6 lata temu

    Na pewno jest pyszna! Ja jak to ja, wyrzuciłabym tylko rodzynki 😀

    0
    Odpowiedz
    Gosia
    Gosia
    6 lata temu

    Z taką konfitura jeszcze się nie spotkałam 😉

    0
    Odpowiedz
    MangoMania
    MangoMania
    6 lata temu

    Ja ogólnie cenię sobie czerwoną cebulę i często jej używam w różnych potrawach:)

    0
    Odpowiedz
    urszula
    urszula
    6 lata temu

    Wygląda super-zapisałam-wypróbuję Pozdrawiam

    0
    Odpowiedz
    Adam
    Adam
    6 lata temu

    świetny pomysł. na pewno super się nadaje do mięs. w szczególności do wołowiny

    0
    Odpowiedz
    Grafy w Podróży
    Grafy w Podróży
    6 lata temu

    Pierwszy raz spotykam się z takim pomysłem, ale zaryzykowałem i zrobiłem kiedyś jabłka z musztardą. Wyszedł świetny dodatek do ryb i mięs, więc myślę, że czerwona cebula w tej roli też, by się sprawdziła w naszej kuchni.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Grafy w Podróży

    Zachęcam do wypróbowania 🙂

    0
    Odpowiedz
    Marek
    Marek
    6 lata temu

    I myk na Wigilijnym stole nowe danie zagości u nas 🙂

    Pozdrawiam

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Marek

    Cieszę się 🙂

    0
    Odpowiedz
    Kasia
    Kasia
    6 lata temu

    Mniam! czuję, że będzie idealna do śledzi!

    0
    Odpowiedz
    Holly
    Holly
    6 lata temu

    Ciekawa kompozycja.

    0
    Odpowiedz
    Magda M. blog
    Magda M. blog
    7 lata temu

    Jeszcze nigdy nie robiłam, a coś czuję, że stanę się wielką fanką! Ile to moze stać?

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    7 lata temu
    Odpowiedź do  Magda M. blog

    U nas dość szybko znika, bo uwielbiamy. Najdłużej miałam 3 tygodnie

    0
    Odpowiedz
    Sylwia z Młoda mama pisze
    Sylwia z Młoda mama pisze
    7 lata temu

    Uwielbiamy mięsa więc muszę wypróbować.

    0
    Odpowiedz
    Holly
    Holly
    7 lata temu

    Można robić taki dodatek również z owoców.

    0
    Odpowiedz
    Americas On A Stroller
    Americas On A Stroller
    7 lata temu

    A ja nigdy o takiej nie słyszałam 🙂 Przepysznie wygląda!

    0
    Odpowiedz
    Justyna
    Justyna
    7 lata temu

    Robię ją do śledzi!!!! Pychota… czasem wyjadam wprost ze słoika 😉

    0
    Odpowiedz
    Jull Krajewska
    Jull Krajewska
    7 lata temu

    To dla mnie nowość! Super 🙂 i jakie zdrowe !

    0
    Odpowiedz
    Natalia
    Natalia
    7 lata temu

    O rany, rewelacja! Wygląda apetycznie

    0
    Odpowiedz
    Lyda
    Lyda
    7 lata temu

    Uwielbiamy cebulę 🙂 Ale w takiej odłonie jeszcze jej nie znałam. Spróbuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    PAULA LUDWICZUK | FOODDIARY.PL
    PAULA LUDWICZUK | FOODDIARY.PL
    9 lata temu

    Rany! Wyglada rewelacyjnie?W zyciu bym czegos takiego nie wymyśliła, a to jest totalnie moj smak. Zapisuje, wypróbuje!?

    0
    Odpowiedz
    Ala Res WYSPA SZCZĘŚLIWA
    Ala Res WYSPA SZCZĘŚLIWA
    9 lata temu

    Pięknie wygląda:) Przyznam się, że jeszcze nie robiłam. Twoja musi być pyszna:)

    0
    Odpowiedz
    Ewelina
    Ewelina
    9 lata temu

    Baaardzo lubię.Wygląda smakowicie

    1
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    42
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz