Na pierwszy rzut oka nazwa może być nie co myląca, gdyż konfitura przeważnie kojarzy się ze słodkimi owocami. Konfitura jednak wcale nie musi być słodka! Dla miłośników niepowtarzalnych smaków mam propozycję na wyjątkową w smaku konfiturę z czerwonej cebuli. Słodka, słona i wytrawna jednocześnie – smakuje genialnie! Jest doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs, pasztetów i pieczonej białej kiełbasy. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do deski serów, a nawet do dań z grilla czy hamburgerów. Konfiturę można przechowywać w słoiczkach dość długo, dlatego zachęcam Was do zrobienia większej porcji. Zapewniam, że nie będziecie żałować.
Składniki
- 1 kg cebuli czerwonej
- 125 ml czerwonego wytrawnego wina *
- 60 ml czerwonego octu winnego
- 100 g ciemnego cukru brązowego
- 4 łyżki rodzynek
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz czarny
- sól
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Następnie dodajemy cukier i dusimy tak długo, aż cebula zmięknie i uzyska delikatnie słodko karmelowy posmak. Trwa to około 40 minut. Dobrze jest co jakiś czas cebulę zamieszać.
- Dodajemy rodzynki, ocet winny, wino i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy cebulę tak długo, aż odparuje płyn, a cebula wyraźnie gęstnieje. Gorącą konfiturę przekładamy do umytych i wyparzonych słoiczków, szczelnie zamykamy. Konfitura nie wymaga dodatkowej pasteryzacji, jeśli jednak macie obawy poniżej podaję proces pasteryzacji.
Pasteryzacja
Odnośniki
- Słoiki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180'C i pasteryzujemy przez 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Słoiczki z grzybami przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
- * użyłam wina cabernet sauvignon
Uwagi dodatkowe
- czas pasteryzacji zależy od wielkości słoików
- porady dotyczące udanych przetworów oraz różnych metod pasteryzacji znajdziecie tu
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Witam
W składzie konfitury z czerwonej cebuli jest oliwa z oliwek.
W wykonaniu nie jest podane kiedy należy ją dodać/
Wdzięczny będę za podpowidź.
Dziękuję
Witam. Jest podane: ”W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę…” Pozdrawiam
Nigdy nie robiłam konfitury z czerwonej cebuli, chętnie polecę przepis mamie.
Ciekawy pomysł, jeszcze nie miałam okazji spotkac się z takim smakiem, zatem przepis chętnie sprawdzę. 🙂
Właśnie zrobiłam, jest pyszna!
Cieszę się, że smakowało 🙂
Ooo, brzmi apetycznie. Pierwszy raz widzę pomysł na taką konfiturę! Niemal czuje smak na końcu języka, chyba jutro zrobię 🙂
Polecam, jest świetna!
Może to być ciekawy dodatek do mięs.
Rewelacyjny pomysł, chętnie wypróbuję 😉
Uwielbiam konfiturę z czerwonej cebuli:)
I niestety dalej jej nie zrobiłam….
Świetny pomysł 😀 A czy wino można czymś zastąpić?
W tym przypadku będzie ciężko 🙂
Nigdy czegoś takiego nie jadłam. To może być niezwykły smak.
Zdecydowanie jest! 🙂
Wygląda apetycznie:) zapisuję przepis, tylko swoją wersję zrobię bez rodzynek
Konfitury z cebuli? To tak można wow
A no można 🙂
Na pewno jest pyszna! Ja jak to ja, wyrzuciłabym tylko rodzynki 😀
Z taką konfitura jeszcze się nie spotkałam 😉
Ja ogólnie cenię sobie czerwoną cebulę i często jej używam w różnych potrawach:)
Wygląda super-zapisałam-wypróbuję Pozdrawiam
świetny pomysł. na pewno super się nadaje do mięs. w szczególności do wołowiny
Pierwszy raz spotykam się z takim pomysłem, ale zaryzykowałem i zrobiłem kiedyś jabłka z musztardą. Wyszedł świetny dodatek do ryb i mięs, więc myślę, że czerwona cebula w tej roli też, by się sprawdziła w naszej kuchni.
Zachęcam do wypróbowania 🙂
I myk na Wigilijnym stole nowe danie zagości u nas 🙂
Pozdrawiam
Cieszę się 🙂
Mniam! czuję, że będzie idealna do śledzi!
Ciekawa kompozycja.
Jeszcze nigdy nie robiłam, a coś czuję, że stanę się wielką fanką! Ile to moze stać?
U nas dość szybko znika, bo uwielbiamy. Najdłużej miałam 3 tygodnie
Uwielbiamy mięsa więc muszę wypróbować.
Można robić taki dodatek również z owoców.
A ja nigdy o takiej nie słyszałam 🙂 Przepysznie wygląda!
Robię ją do śledzi!!!! Pychota… czasem wyjadam wprost ze słoika 😉
To dla mnie nowość! Super 🙂 i jakie zdrowe !
O rany, rewelacja! Wygląda apetycznie
Uwielbiamy cebulę 🙂 Ale w takiej odłonie jeszcze jej nie znałam. Spróbuję 🙂
Rany! Wyglada rewelacyjnie?W zyciu bym czegos takiego nie wymyśliła, a to jest totalnie moj smak. Zapisuje, wypróbuje!?
Pięknie wygląda:) Przyznam się, że jeszcze nie robiłam. Twoja musi być pyszna:)
Baaardzo lubię.Wygląda smakowicie