Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z owoców  /  1 października, 2021

Konfitura z jarzębiny do mięs

Wędrówki po kuchni
Jesień zasypuje nas bogactwem owoców dziko żyjących roślin. Jarzębina, berberys, tarnina, rokitnik czy dziki bez - rosną obficie, naturalnie i bez planu. Pięknie dekorują lasy, parki i ogrody, czarując prawdziwą feerią barw. Z tych nietypowych jesiennych darów niewątpliwie warto korzystać. Przetwory z ich owoców mają ciekawy i oryginalny smak, magiczne właściwości i co najważniejsze - są zupełnie za darmo! Można przygotować z nich wspaniałe nalewki, słodkie konfitury i dżemy lub suszyć owoce, aby zimową porą cieszyć się aromatyczną i pyszną herbatą. Konfitura z jarzębiny zdecydowanie zasługuje na uwagę. Ma unikalny i niepowtarzalny smak, który zachwyci koneserów i wielbicieli takich niecodziennych połączeń. Jest wspaniałym dodatkiem smakowym do pieczonych mięs, wędlin czy deski serów. Łyżeczkę tej wspaniałej konfitury można zanurzyć w gorącej herbacie z miodem - wspaniale rozgrzewa i wzmacnia w chłodny, zimowy wieczór. Konfitura ma fantastyczny kolor i smakuje niezwykle oryginalnie. Jest słodka, z lekką nutą jarzębinowej goryczki i ledwo zauważalną kwaskowatością, podkręcona odrobiną brandy dla podkreślenia i wydobycia smaku. Tak właśnie smakuje jesień!
Przygotowanie30 min., min.
Gotowanie3 hours godz.
Czas całkowity3 hours godz. 30 min., min.
Drukuj
5 from 4 votes
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 1 kg dojrzałej jarzębiny
  • 800 g cukru białego
  • 500 g jabłek
  • 400 g dojrzałych gruszek
  • ½ szklanki wody
  • 4 łyżki brandy *
  • 1 łyżka startego świeżego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka płatków chili **

Przygotowanie

  • Słoiki oraz nakrętki dokładnie myjemy i wyparzamy. Zakrętki dodatkowo osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • Jarzębinę przebieramy, usuwamy wszelkie gałązki. Jeśli jarzębina była zbierana przed przymrozkami, należy ją włożyć do foliowego woreczka i przemrozić w zamrażarce przez 2-3 dni. Przemrożoną jarzębinę przelewamy na durszlaku wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut.
  • Jarzębinę przekładamy do rondla lub garnka z grubym dnem, dodajemy cukier oraz wodę i smażymy na małym ogniu około pół godziny, mieszając. W międzyczasie jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy je do gotującej się jarzębiny razem z imbirem. Ja dodawałam je na bieżąco podczas krojenia, aby nie ciemniały. Całość smażymy na małym ogniu bez przykrycia, aż owoce staną się szkliste, jabłka oraz gruszki rozpadną się, a płyn odparuje. Trwa to około 2-3 godzin. Pod koniec smażenia dodajemy brandy. Alkohol świetnie podkreśla smak owoców jarzębiny. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Nie ma potrzeby pasteryzacji, ale jeśli jednak macie obawy poniżej podaję proces pasteryzacji.

Pasteryzacja

  • Słoiki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 120'C i pasteryzujemy przez 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Słoiczki z grzybami przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Odnośniki

  • * można zastąpić whisky
    ** można dodać więcej lub całkowicie pominąć

Uwagi dodatkowe

  • wagę owoców podałam po obraniu
  • owoce jarzębiny zbieramy na przełomie września i października (a najlepiej po przymrozkach), kiedy są dojrzałe i nabiorą czerwonej barwy. Pamiętajcie, aby zbierać jarzębinę z dala od dróg
  • owoców nie należy spożywać na surowo, jarzębina zawiera bowiem kwas parasorbowy, który wywołuje wymioty i biegunkę. Tego ryzyka pozbędziemy się, poddając owoce obróbce termicznej
  • porady dotyczące udanych przetworów oraz różnych metod pasteryzacji znajdziecie tu
 
Korzystajcie z tych dobrodziejstw natury z umiarem i rozwagą, pamiętając, aby nie ogołocić drzew i nie zahamować ich naturalnego rozwoju. Należy pozostawić też coś dla ptaków

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 3 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Przetwory z owoców

Nawigacja wpisu

Sałatka z opieniek miodowych
Bulion warzywny bio – wygoda w każdej kuchni

Podobne wpisy

Dżem ananasowy
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z owoców  /  11 sierpnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 40

Dżem ananasowy

Nutella biała z jabłek
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z owoców  /  7 lipca, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 32

Nutella biała z jabłek

Tradycyjne powidła śliwkowe
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z owoców  /  9 września, 2021
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 24

Tradycyjne powidła śliwkowe

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
29 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Mariola
Mariola
2 lata temu

Czy można dodać łyżeczkę suszonego imbiru zamiast świeżego?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lata temu
Odpowiedź do  Mariola

Nie próbowałam, ale stawiałabym raczej na świeży

0
Odpowiedz
CzteryFajery.pl - blog kulinarny
CzteryFajery.pl - blog kulinarny
3 lata temu

Bardzo fajny przepis i smaczna odmiana po tradycyjnej żurawinie

1
Odpowiedz
Karolina
Karolina
3 lata temu

Jako dziecko nigdy nie lubiłam jarzębiny w czekoladzie, ale czuję, że w takim połączeniu smaków mogłabym ją pokochać 🙂 Pięknie się prezentuje 🙂

0
Odpowiedz
Spirulina
Spirulina
3 lata temu

5 stars
Brzmi ciekawie. Nigdy nie miałem okazji spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
3 lata temu

Właśnie zerwałam ostatnią partię jarzębiny. Chyba na konfiturę…

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
3 lata temu

Noe wiem dlaczego ja nigdy nie słyszałam o konfiturze z jarzębiny a widzę po komentarzach ze jest ona dość popularna. Czy tylko ja jestem taka w tyle?
Muszę spróbować przepis – nawet nie tyle co ja a ktoś z rodziny bo osobiście to mam dwie lewe ręce do gotowania !:) świetny wpis !

0
Odpowiedz
Kinga
Kinga
3 lata temu

Jestem teraz w totalnym szoku. Tyle lat żyje a nie spotkalam się z konfinturą z jarzębiny. Zawsze słyszałam, że jej owoce są dla nas trujące…jestem w szoku.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Kinga

Nie są trujące, no może na surowo miałabyś pewne problemy 🙂

0
Odpowiedz
P.K.
P.K.
3 lata temu

Nie pomyślałabym, żeby zrobić z jarzębiny konfiturę do mięs. Dziękuję za pomysł.

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
3 lata temu

5 stars
nie długo jadę do znajomych na grilla, może zaskoczę ich taką konfiturą 🙂

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
3 lata temu

O wow chyba nigdy nie jadłam nic z jarzębiny 😀 Bardzo ciekawi mnie ten smak 😀

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
3 lata temu

5 stars
jestem bardzo ciekawa tego smaku, chyba upiekę specjalnie jakieś mięsko 😉

0
Odpowiedz
Kasia Chicbykate.com
Kasia Chicbykate.com
3 lata temu

5 stars
Przepis i sam pomysł wygląda u Ciebie bardzo zachęcająco. Jak pozbędę się oporu żeby jeść jarzębinę, chętnie sięgnę po Twój przepis. ale zdjęcia masz przeurocze.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Kasia Chicbykate.com

Dziękuję i mam nadzieję, że szybko się przekonasz 🙂

0
Odpowiedz
Anna z Bilingual kid
Anna z Bilingual kid
3 lata temu

Nie wiedzialam, ze jarzebine mozna jesc. Dziekuje za przepis, chetnie wyprobuje 🙂

0
Odpowiedz
Martyna
Martyna
3 lata temu

Możliwe,że skuszę się na taką jarzębinową konfiturę, jestem jej bardzo ciekawa.

0
Odpowiedz
Irek
Irek
3 lata temu

JA chyba zostanę przy Jarzębiaku czyli wódce aromatyzowanej jarzębiną. A tak na serio to muszę kiedyś wypróbować, problemem jest, ze jarzębina o której wiem rośnie przy ruchliwych ulicach, i w owocach jest od cholery zanieczyszczeń z rur wydechowych

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Irek

Ja nastawiłam również nalewkę z jarzębiny. Ale fakt, trzeba mieć dostęp do czystej, nie zanieczyszczonej jarzębiny 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
3 lata temu

Mam jeszcze zeszłoroczną jarzębinę w słoikach, więc w tym roku nastawiłam nalewkę.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Anna

Nalewka również u mnie już nastawiona 🙂

0
Odpowiedz
Parabloguje
Parabloguje
3 lata temu

Nie wiedziałam że jarzębina jest jadalna. Wygląda ciekawie .

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
3 lata temu

Przepis chętnie wykorzystam, nieco inny niż mój, zatem przyda się delikatna odmiana smakowa. 🙂

0
Odpowiedz
Irena
Irena
3 lata temu

Brzmi naprawdę pysznie i zawsze to cos innego jako dodatek.

0
Odpowiedz
Donna
Donna
3 lata temu

Nigdy nie jadłam takiej konfitury z jarzebiny, jestem ciekawa jaka jest w smaku 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 lata temu
Odpowiedź do  Donna

Warto spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
3 lata temu
Odpowiedź do  Donna

Ile wartości zdrowotnych w niej drzemie, warto i ten walor wziąć pod uwagę. 🙂

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
3 lata temu

Taka jarzębinowa konfitura na pewno świetnie komponuje się z mięsnymi potrawami.

0
Odpowiedz
pojedztam.pl
pojedztam.pl
3 lata temu

Nie słyszałam wcześniej o takiej konfiturze, może być miłą odmianą.

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
29
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz