Dawniej niemal każda dobra gospodyni miała spiżarnię, a w niej zapasy w postaci konfitur, marmolad, kompotów, warzyw kiszonych i marynowanych. Nie mogło ich zabraknąć zimową porą, kiedy o sezonowych warzywach w naturalnej postaci trzeba było zapomnieć. Dziś nie mamy tego zmartwienia, gdyż wszelkie tego typu dobra dostępne są przez cały rok, a półki sklepowe wręcz uginają się od dżemów, syropów owocowych czy marynat. Jednak nie zapominajmy, że przetwory nawet najlepszych firm nie zastąpią smaku tych prawdziwych, domowych, przyrządzanych własnoręcznie. A konfitury z marchewki zapewne w sklepie nie znajdziecie, więc warto przygotować ją w domu. Wspaniały kolor, zapach i smak zamknięty w kilku słoiczkach.
Składniki
- 1 kg marchewki
- 1 kg cukru
- 2 cytryny
- 100 ml wody
Przygotowanie
- Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż marchew będzie miękka, ale nadal chrupka. Odcedzamy, przekładamy do miski i zasypujemy 1/3 cukru. Odstawiamy na bok. Cytryny myjemy, sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Cytryny kroimy w cienkie plasterki i usuwamy z nich pestki. Skórki cytryn blanszujemy przez około 5-7 minut i odstawiamy do wystudzenia. Następnie kroimy je w cienkie paseczki.
- Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy resztę cukru, pokrojoną skórkę z cytryn i gotujemy w syropie około godziny. Po tym czasie dodajemy marchewkę i pokrojone cytryny. Mieszamy i gotujemy tak długo, aż syrop zgęstnieje, a marchew stanie się przezroczysta. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamykamy. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Uwagi dodatkowe
- konfitura świetnie się sprawdzi do dekoracji ciast, babeczek, deserów jak również mięs
- porady dotyczące udanych przetworów znajdziecie tu
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Chętnie wypróbuje ten przepis 🙂
Przepis w trafia na listę do wypróbowania. Ten blog obfituję w apetyczne wspaniałości.
Nigdy nie próbowałam smaku marchewki w takiej formie i jestem strasznie zaintrygowana. Pozdrawiam 🙂
Dziękuję, polecam spróbować 🙂
Bardzo ciekawy pomysł i pewnie konfitura bardzo smaczna,
musze wypróbować 🙂
Uwielbiam marchewkę, nigdy nie próbowałam robić z niej konfitury, brzmi przepysznie 🙂
Musiałabym najpierw jej spróbować u kogoś, żeby wiedzieć, czy warto ją robić. Nigdy nie jadłam, a u mnie z marchewką bywa różnie 🙂 Nie lubię np. surowej, tylko gotowaną, lody marchewkowe lubię bardzo, ale ciasto już mi nie podchodzi..
Jestem ciekawa jak smakuje taka konfitura
Nie wyszła Ci zbyt słodka? Gdy robiłam z pomarańczami, bardzo uważałam, by nie przesadzić z cukrem.
Ogólnie konfitura jest słodka 🙂
Domowe konfitury mają niepowtarzalny smak i aromat, a przede wszystkim wiesz, co do nich włożyłaś 🙂
O wow ciekawe jak to smakuje 🙂
Chętnie bym spróbowała. Wypróbuję przepis. 🙂
Właściwie od razu dopasowałam ja do mięsa 🙂
Chętnie skorzystam z przepisu.
Małgosiu to brzmi super ciekawie! Wreszcie coś innego!
Dziękuję i polecam 🙂
Nie słyszałam o konfiturze z marchwi, ale chyba trzeba będzie spróbować 😀
na pewno sporządzę!!! tym bardziej, ze łatwa i prosta<3
Na pewno zrobię. Wygląda świetnie.
Ostatnio miałam przyjemność kosztować bardzo podobną i była przepyszna! 🙂
A to dopiero ciekawe! Nigdy nie słyszałam o konfiturze z marchwi. Musi być pyszna!
Brzmi pysznie – będę próbować 🙂
To musi być niewiarygodnie pyyyszne 😀
Właśnie to jest niesamowite. Pamiętam czasy, kiedy półki w sklepach nie uginały się od nieskończonego wyboru różnych produktów. Wtedy w moim rodzinnym domu powstawały kompoty, marmolady i wszelkiego rodzaju marynowane i kiszone specjały. Teraz to już nie takie oczywiste. Praktycznie każdy ułatwia sobie życie i stara się oszczędzić czas kupując gotowce i zapominając o frajdzie przy wyrobie, jak i walorach smakowych.
Dokładnie 🙂
Nie jestem w stanie sobie wyobrazić jej smaku ?
Mam swoją spiżarkę pełną zapraw, ale tej jeszcze nie robiłam. Ciekawa jestem smaku.
Coś nowego, trzeba będzie spróbować.
Fajny pomysł, dobry skład, pysznie i zdrowo 🙂