Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  26 sierpnia, 2015

Konfitura z marchwi i cytryn

Wędrówki po kuchni
Dawniej niemal każda dobra gospodyni miała spiżarnię, a w niej zapasy w postaci konfitur, marmolad, kompotów, warzyw kiszonych i marynowanych. Nie mogło ich zabraknąć zimową porą, kiedy o sezonowych warzywach w naturalnej postaci trzeba było zapomnieć. Dziś nie mamy tego zmartwienia, gdyż wszelkie tego typu dobra dostępne są przez cały rok, a półki sklepowe wręcz uginają się od dżemów, syropów owocowych czy marynat. Jednak nie zapominajmy, że przetwory nawet najlepszych firm nie zastąpią smaku tych prawdziwych, domowych, przyrządzanych własnoręcznie. A konfitury z marchewki zapewne w sklepie nie znajdziecie, więc warto przygotować ją w domu. Wspaniały kolor, zapach i smak zamknięty w kilku słoiczkach.
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie40 min., min.
Czas całkowity55 min., min.
Drukuj
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 1 kg marchewki
  • 1 kg cukru
  • 2 cytryny
  • 100 ml wody

Przygotowanie

  • Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż marchew będzie miękka, ale nadal chrupka. Odcedzamy, przekładamy do miski i zasypujemy 1/3 cukru. Odstawiamy na bok. Cytryny myjemy, sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Cytryny kroimy w cienkie plasterki i usuwamy z nich pestki. Skórki cytryn blanszujemy przez około 5-7 minut i odstawiamy do wystudzenia. Następnie kroimy je w cienkie paseczki.
  • Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy resztę cukru, pokrojoną skórkę z cytryn i gotujemy w syropie około godziny. Po tym czasie dodajemy marchewkę i pokrojone cytryny. Mieszamy i gotujemy tak długo, aż syrop zgęstnieje, a marchew stanie się przezroczysta. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamykamy. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Uwagi dodatkowe

  • konfitura świetnie się sprawdzi do dekoracji ciast, babeczek, deserów jak również mięs
  • porady dotyczące udanych przetworów znajdziecie tu

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.2 6 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Przetwory z warzyw

Nawigacja wpisu

Kokosowe ciasto ucierane z morelami
Kotleciki z białej kiełbasy z kaszą kuskus

Podobne wpisy

Sos z cukinii i papryki na zimę
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  20 sierpnia, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Sos z cukinii i papryki na zimę

Konfitura z czerwonej cebuli
Boże Narodzenie, Domowa spiżarnia, Okazje, Przetwory z warzyw, Wielkanoc  /  17 grudnia, 2014
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 42

Konfitura z czerwonej cebuli

Marynowane pąki czosnku niedźwiedziego
Domowa spiżarnia, Przepisy, Przetwory z warzyw  /  21 kwietnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 40

Marynowane pąki czosnku niedźwiedziego

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
28 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Reveil
Reveil
5 lata temu

Chętnie wypróbuje ten przepis 🙂

0
Odpowiedz
Ewelina
Ewelina
5 lata temu

Przepis w trafia na listę do wypróbowania. Ten blog obfituję w apetyczne wspaniałości.
Nigdy nie próbowałam smaku marchewki w takiej formie i jestem strasznie zaintrygowana. Pozdrawiam 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Ewelina

Dziękuję, polecam spróbować 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
5 lata temu

Bardzo ciekawy pomysł i pewnie konfitura bardzo smaczna,
musze wypróbować 🙂

0
Odpowiedz
monikabloguje
monikabloguje
5 lata temu

Uwielbiam marchewkę, nigdy nie próbowałam robić z niej konfitury, brzmi przepysznie 🙂

0
Odpowiedz
BlondeKitsune
BlondeKitsune
5 lata temu

Musiałabym najpierw jej spróbować u kogoś, żeby wiedzieć, czy warto ją robić. Nigdy nie jadłam, a u mnie z marchewką bywa różnie 🙂 Nie lubię np. surowej, tylko gotowaną, lody marchewkowe lubię bardzo, ale ciasto już mi nie podchodzi..

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
5 lata temu

Jestem ciekawa jak smakuje taka konfitura

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
5 lata temu

Nie wyszła Ci zbyt słodka? Gdy robiłam z pomarańczami, bardzo uważałam, by nie przesadzić z cukrem.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Akacja

Ogólnie konfitura jest słodka 🙂

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
5 lata temu

Domowe konfitury mają niepowtarzalny smak i aromat, a przede wszystkim wiesz, co do nich włożyłaś 🙂

0
Odpowiedz
donna
donna
5 lata temu

O wow ciekawe jak to smakuje 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
5 lata temu

Chętnie bym spróbowała. Wypróbuję przepis. 🙂

0
Odpowiedz
GosiaK
GosiaK
5 lata temu

Właściwie od razu dopasowałam ja do mięsa 🙂
Chętnie skorzystam z przepisu.

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
6 lata temu

Małgosiu to brzmi super ciekawie! Wreszcie coś innego!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Kasia

Dziękuję i polecam 🙂

0
Odpowiedz
Ewa
Ewa
6 lata temu

Nie słyszałam o konfiturze z marchwi, ale chyba trzeba będzie spróbować 😀

0
Odpowiedz
lwk@wp.pl
lwk@wp.pl
6 lata temu

na pewno sporządzę!!! tym bardziej, ze łatwa i prosta<3

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
6 lata temu

Na pewno zrobię. Wygląda świetnie.

0
Odpowiedz
Kinga Kulczycka
Kinga Kulczycka
6 lata temu

Ostatnio miałam przyjemność kosztować bardzo podobną i była przepyszna! 🙂

0
Odpowiedz
Agnieszka
Agnieszka
7 lata temu

A to dopiero ciekawe! Nigdy nie słyszałam o konfiturze z marchwi. Musi być pyszna!

0
Odpowiedz
Karolina
Karolina
7 lata temu

Brzmi pysznie – będę próbować 🙂

0
Odpowiedz
Magda
Magda
7 lata temu

To musi być niewiarygodnie pyyyszne 😀

0
Odpowiedz
Marcin
Marcin
7 lata temu

Właśnie to jest niesamowite. Pamiętam czasy, kiedy półki w sklepach nie uginały się od nieskończonego wyboru różnych produktów. Wtedy w moim rodzinnym domu powstawały kompoty, marmolady i wszelkiego rodzaju marynowane i kiszone specjały. Teraz to już nie takie oczywiste. Praktycznie każdy ułatwia sobie życie i stara się oszczędzić czas kupując gotowce i zapominając o frajdzie przy wyrobie, jak i walorach smakowych.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Marcin

Dokładnie 🙂

0
Odpowiedz
Panna Kwiatkowska
Panna Kwiatkowska
7 lata temu

Nie jestem w stanie sobie wyobrazić jej smaku ?

0
Odpowiedz
Danka
Danka
7 lata temu

Mam swoją spiżarkę pełną zapraw, ale tej jeszcze nie robiłam. Ciekawa jestem smaku.

0
Odpowiedz
Piotrek
Piotrek
7 lata temu

Coś nowego, trzeba będzie spróbować.

0
Odpowiedz
momandlilgirl.pl
momandlilgirl.pl
7 lata temu

Fajny pomysł, dobry skład, pysznie i zdrowo 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
28
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz