Truskawki - jeden z największych i najbardziej wyczekiwanych przysmaków lata. Te niezwykle lubiane owoce są symbolem zbliżającego się lata i wakacji. Stragany uginają się od łubianek pełnych dojrzałych truskawek, które kuszą intensywnym kolorem i apetycznym zapachem. Sezon jest krótki, więc staram się zawsze go dobrze wykorzystać. Najbardziej cenię sobie świeże truskawki z cukrem - są takim miłym wspomnieniem dzieciństwa. Truskawki bardzo lubię w koktajlach, dżemach czy lodach. Świetnie też spełniają swoją rolę w ciastach, dlatego często wykorzystuję je w wypiekach. Inspiracją do tego ciasta był słynny pudełkowy deser znany pod nazwą - Kopiec kreta oraz popularne ciasto - Leśny mech. Z połączenia tych dwóch ciast powstał Kopiec skrzata. Zielone, wilgotne ciasto szpinakowe, pyszna frużelina truskawkowa oraz delikatny krem stracciatella. Połączenie idealne. Urzeka nie tylko wspaniałym kolorem, ale także smakiem.
Porcje: 10
Składniki
Ciasto szpinakowe
- 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
- 170 g mąki tortowej
- 210 g mąki krupczatki
- 250 g cukru
- 3 duże jajka
- 250 ml oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Frużelina truskawkowa
- 350 g truskawek *
- 50 ml zimnej wody
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem stracciatella
- 300 ml śmietany kremówki **
- 200 g mascarpone
- 40 g czekolady gorzkiej
- 4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Ciasto szpinakowe
- Mąkę krupczatkę i mąkę tortową przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Szpinak rozmrażamy i odciskamy dokładnie w dłoniach z nadmiaru wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy bardzo powoli olej.
- Następnie dodajemy szpinak i partiami oba rodzaje mąki. Mieszamy bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 60 minut. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.
- Z ciasta ścinamy wierzch na wysokości około 2 cm. Środek ciasta wydrążamy tak, aby został 2,5 cm brzeg i cały spód. Ścięte części ciasta kruszymy.
Frużelina truskawkowa
- Truskawki (200 g) blendujemy na gładki mus. Przekładamy do rondelka, dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z palnika. W niewielkiej ilości gorącej wody ( około 10 łyżek ) rozpuszczamy dokładnie żelatynę i dodajemy do musu. Pozostałe truskawki kroimy na mniejsze kawałki (ja pokroiłam każdą truskawkę na 4 części ) i dodajemy do musu truskawkowego. Mieszamy i odstawiamy na bok. Kiedy truskawki wystygną, wstawiamy do lodówki. Gęstą frużelinę wykładamy na wydrążony spód ciasta i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia frużeliny.
Krem straciatella
- Do śmietany dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywny, puszysty krem. Pod koniec ubijania dodajemy schłodzone mascarpone i startą czekoladę. Mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowany krem wykładamy na frużelinę, tworząc kopiec. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem szpinakowym, lekko dociskając ciasto do kremu. Ciasto chłodzimy w lodówce.
Odnośniki
- * użyłam mrożonych malin
- ** użyłam śmietany 48%
To jest mój autorski przepis. Jeśli kopiujesz – podaj źródło!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Robiłam już kiedyś z truskawkami. Dziś spróbuję z jagodami 🙂
Wszyscy pieką, a ja nie będę i już 🙂
Proszę mi zapakować ten kopiec i wysłać, tylko bez skrzatów i kretów, bo wszystko zjedzą po drodze.
Wygląda cudownie, napatrzeć się nie mogę.
Świeże truskawki uwielbiam 🙂
Dziękuję, pakuję i wysyłam 🙂
Dzięki!
Adres podam na priv 😉
Mam wszystkie składniki, może skuszę się przygotowabie takiegi ciasta 🙂
Wygląda smakowicie to ciasto:)
Jak pięknie wygląda. Niestety nie dla mnie ze względów zdrowotnych, ale na pewno jest smaczny. 🙂
A czy zamiast mąki krupczatki i tortowej mogę zastąpić mąką pszenną?
Raczej nie polecam tej zamiany, ciasto nie będzie tak puszyste
Urocze i pomysłowe 🙂 Nigdy nie byłam przekonana do łączenia truskawek ze szpinakiem, ale w tej wersji wygląda to smakowicie!
Genialne wygląda! Chyba zrobię na weekend, idealnie będzie pasowało do popołudniowej kawy 🙂
wygląda obłędnie! na pewno wypróbuję 🙂
Ale to pysznie i bardzo efektownie wygląda 🙂
wygląda niesamowicie! koniecznie muszę spróbować go zrobić 🙂
Wygląda obłędnie! I pewnie tak samo smakuje;)
Ojej! Zrobił na mnie wrażenie twój przepis. W dodatku pięknie wygląda! ?
wow
Świetny pomysł 🙂 Nie przepadam za truskawkami, czy maliny lub jagody sprawdzą się? Maliny niestety mają dużo więcej wody niż truskawki, stąd się zastanawiam…
Kasiu, oczywiście możesz zastąpić malinami. Na blogu mam przepis na kopiec kreta z malinami, polecam 🙂 https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/kopiec-kreta-z-fruzelina-malinowa-i-kremem-waniliowym/
Wygląda imponująco i smakowicie. Uwielbiam truskawki, a wyprobuje.
Kiedyś jadłam bananowy kopiec kreta. Ale ten też super wygląda.
Nie wiem jak smak, ale wygląd to ma 11/10 :D.
Jakoś nie mogę sobie wyobrazić tutaj smaku szpinaku w tym cieście :> Czy ten smak jest wyczuwalny?
Nie, zupełnie nie jest 🙂
Bardzo ciekawe polaczenie i wyglada obłędnie! Mysle że przetestuje!
Jakie pyszności ??
Dam znać po zrobieniu ?
Ależ to ciacho (deser) pysznie wygląda 🙂
Jaki zdrowy i pewnie pyszny, przypomina mi on kopiec etkera. Może kiedyś spróbuję. Pozdrawiam ciepło.
Wow! Coż to za cudo! Świetnie wyglada to ciacho! Łapię przepis??
Świetne ciasto na dziecięce imprezy!
Piękny szkoda go rozkrawać:)
Jejku jak to bajecznie wygląda! *.* Trochę trzeba poświęcić czasu, ale warto!
Cudny jest, ja bym się na niego gapiła i gapiła:)
Wygląda zjawiskowo i zapewnie tak samo smakuje.
Ciągle niw umiem sie przelamac do laczenia smaku owocow i warzyw.