• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Szybkie dania
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Ciasta z kremem, Ciasta z owocami, Przepisy  /  9 czerwca, 2018

Kopiec skrzata

Wędrówki po kuchni
Truskawki - jeden z największych i najbardziej wyczekiwanych przysmaków lata. Te niezwykle lubiane owoce są symbolem zbliżającego się lata i wakacji. Stragany uginają się od łubianek pełnych dojrzałych truskawek, które kuszą intensywnym kolorem i apetycznym zapachem. Sezon jest krótki, więc staram się zawsze go dobrze wykorzystać. Najbardziej cenię sobie świeże truskawki z cukrem - są takim miłym wspomnieniem dzieciństwa. Truskawki bardzo lubię w koktajlach, dżemach czy lodach. Świetnie też spełniają swoją rolę w ciastach, dlatego często wykorzystuję je w wypiekach. Inspiracją do tego ciasta był słynny pudełkowy deser znany pod nazwą - Kopiec kreta oraz popularne ciasto - Leśny mech. Z połączenia tych dwóch ciast powstał Kopiec skrzata. Zielone, wilgotne ciasto szpinakowe, pyszna frużelina truskawkowa oraz delikatny krem stracciatella. Połączenie idealne. Urzeka nie tylko wspaniałym kolorem, ale także smakiem.
Przygotowanie30 min.
Gotowanie1 godz.
Czas całkowity1 godz. 30 min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 10
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Ciasto szpinakowe

    • 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
    • 170 g mąki tortowej
    • 210 g mąki krupczatki
    • 250 g cukru
    • 3 duże jajka
    • 250 ml oleju
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Frużelina truskawkowa

    • 350 g truskawek *
    • 50 ml zimnej wody
    • 2 łyżki cukru
    • 4 łyżeczki żelatyny spożywczej
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Krem stracciatella

    • 300 ml śmietany kremówki **
    • 200 g mascarpone
    • 40 g czekolady gorzkiej
    • 4 łyżki cukru pudru

    Przygotowanie

      Ciasto szpinakowe

      • Mąkę krupczatkę i mąkę tortową przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Szpinak rozmrażamy i odciskamy dokładnie w dłoniach z nadmiaru wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy bardzo powoli olej.
      • Następnie dodajemy szpinak i partiami oba rodzaje mąki. Mieszamy bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 60 minut. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.
      • Z ciasta ścinamy wierzch na wysokości około 2 cm. Środek ciasta wydrążamy tak, aby został 2,5 cm brzeg i cały spód. Ścięte części ciasta kruszymy.

      Frużelina truskawkowa

      • Truskawki (200 g) blendujemy na gładki mus. Przekładamy do rondelka, dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z palnika. W niewielkiej ilości gorącej wody ( około 10 łyżek ) rozpuszczamy dokładnie żelatynę i dodajemy do musu. Pozostałe truskawki kroimy na mniejsze kawałki (ja pokroiłam każdą truskawkę na 4 części ) i dodajemy do musu truskawkowego. Mieszamy i odstawiamy na bok. Kiedy truskawki wystygną, wstawiamy do lodówki. Gęstą frużelinę wykładamy na wydrążony spód ciasta i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia frużeliny.

      Krem straciatella

      • Do śmietany dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywny, puszysty krem. Pod koniec ubijania dodajemy schłodzone mascarpone i startą czekoladę. Mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowany krem wykładamy na frużelinę, tworząc kopiec. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem szpinakowym, lekko dociskając ciasto do kremu. Ciasto chłodzimy w lodówce.

      Odnośniki

      • * użyłam mrożonych malin
      • ** użyłam śmietany 48%

      To jest mój autorski przepis. Jeśli kopiujesz – podaj źródło!

      Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

      3.5 2 votes
      Article Rating

      Tagi

      • Ciasta ucierane
      • Ciasta z owocami
      • Szpinak
      • Truskawki

      Zobacz wpisy

      Downhill Beach/Game of Thrones
      Mussenden Temple and Downhill Demesne

      Podobne wpisy

      Tort waniliowo-malinowy
      Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

      Tort waniliowo-malinowy

      Tort Rafaello
      Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 68

      Tort Rafaello

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
      Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 62

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      35 komentarzy
      Newest
      Oldest Most Voted
      Inline Feedbacks
      View all comments
      Irena - Hooltaye w podróży
      Irena - Hooltaye w podróży
      8 miesięcy temu

      5 stars
      Wszyscy pieką, a ja nie będę i już 🙂
      Proszę mi zapakować ten kopiec i wysłać, tylko bez skrzatów i kretów, bo wszystko zjedzą po drodze.
      Wygląda cudownie, napatrzeć się nie mogę.
      Świeże truskawki uwielbiam 🙂

      0
      Odpowiedz
      Wędrówki po kuchni
      Autor
      Wędrówki po kuchni
      8 miesięcy temu
      Reply to  Irena - Hooltaye w podróży

      Dziękuję, pakuję i wysyłam 🙂

      0
      Odpowiedz
      Irena - Hooltaye w podróży
      Irena - Hooltaye w podróży
      8 miesięcy temu
      Reply to  Wędrówki po kuchni

      Dzięki!
      Adres podam na priv 😉

      0
      Odpowiedz
      Anszpi
      Anszpi
      1 rok temu

      Mam wszystkie składniki, może skuszę się przygotowabie takiegi ciasta 🙂

      0
      Odpowiedz
      czerwonafilizanka
      czerwonafilizanka
      1 rok temu

      Wygląda smakowicie to ciasto:)

      0
      Odpowiedz
      Patrycja Czubak
      Patrycja Czubak
      1 rok temu

      Jak pięknie wygląda. Niestety nie dla mnie ze względów zdrowotnych, ale na pewno jest smaczny. 🙂

      0
      Odpowiedz
      Monia
      Monia
      2 lat temu

      A czy zamiast mąki krupczatki i tortowej mogę zastąpić mąką pszenną?

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  Monia

      Raczej nie polecam tej zamiany, ciasto nie będzie tak puszyste

      0
      Odpowiedz
      Szczęśliwa Siódemka
      Szczęśliwa Siódemka
      2 lat temu

      Urocze i pomysłowe 🙂 Nigdy nie byłam przekonana do łączenia truskawek ze szpinakiem, ale w tej wersji wygląda to smakowicie!

      0
      Odpowiedz
      Agrafka Geografka
      Agrafka Geografka
      2 lat temu

      Genialne wygląda! Chyba zrobię na weekend, idealnie będzie pasowało do popołudniowej kawy 🙂

      0
      Odpowiedz
      green goodies
      green goodies
      2 lat temu

      wygląda obłędnie! na pewno wypróbuję 🙂

      0
      Odpowiedz
      Pau Elegancka Tracz
      Pau Elegancka Tracz
      2 lat temu

      Ale to pysznie i bardzo efektownie wygląda 🙂

      0
      Odpowiedz
      Malisalia
      Malisalia
      2 lat temu

      wygląda niesamowicie! koniecznie muszę spróbować go zrobić 🙂

      0
      Odpowiedz
      TosiMama
      TosiMama
      2 lat temu

      Wygląda obłędnie! I pewnie tak samo smakuje;)

      0
      Odpowiedz
      Rozkoszna
      Rozkoszna
      2 lat temu

      Ojej! Zrobił na mnie wrażenie twój przepis. W dodatku pięknie wygląda! ?

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu

      wow

      0
      Odpowiedz
      kasiaosiecka.pl
      kasiaosiecka.pl
      2 lat temu

      Świetny pomysł 🙂 Nie przepadam za truskawkami, czy maliny lub jagody sprawdzą się? Maliny niestety mają dużo więcej wody niż truskawki, stąd się zastanawiam…

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  kasiaosiecka.pl

      Kasiu, oczywiście możesz zastąpić malinami. Na blogu mam przepis na kopiec kreta z malinami, polecam 🙂 https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/kopiec-kreta-z-fruzelina-malinowa-i-kremem-waniliowym/

      0
      Odpowiedz
      Justyna
      Justyna
      2 lat temu

      Wygląda imponująco i smakowicie. Uwielbiam truskawki, a wyprobuje.

      0
      Odpowiedz
      Renata
      Renata
      2 lat temu

      Kiedyś jadłam bananowy kopiec kreta. Ale ten też super wygląda.

      0
      Odpowiedz
      blogierka
      blogierka
      2 lat temu

      Nie wiem jak smak, ale wygląd to ma 11/10 :D.

      0
      Odpowiedz
      Wesellerka
      Wesellerka
      2 lat temu

      Jakoś nie mogę sobie wyobrazić tutaj smaku szpinaku w tym cieście :> Czy ten smak jest wyczuwalny?

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      2 lat temu
      Reply to  Wesellerka

      Nie, zupełnie nie jest 🙂

      0
      Odpowiedz
      Agnieszka
      Agnieszka
      2 lat temu

      Bardzo ciekawe polaczenie i wyglada obłędnie! Mysle że przetestuje!

      0
      Odpowiedz
      Aleksandra
      Aleksandra
      2 lat temu

      Jakie pyszności ??

      0
      Odpowiedz
      Kasia
      Kasia
      2 lat temu

      Dam znać po zrobieniu ?

      0
      Odpowiedz
      Monika Ch.
      Monika Ch.
      2 lat temu

      Ależ to ciacho (deser) pysznie wygląda 🙂

      0
      Odpowiedz
      Jarek
      Jarek
      2 lat temu

      Jaki zdrowy i pewnie pyszny, przypomina mi on kopiec etkera. Może kiedyś spróbuję. Pozdrawiam ciepło.

      0
      Odpowiedz
      Kasia
      Kasia
      2 lat temu

      Wow! Coż to za cudo! Świetnie wyglada to ciacho! Łapię przepis??

      0
      Odpowiedz
      Warsztat Podróży
      Warsztat Podróży
      2 lat temu

      Świetne ciasto na dziecięce imprezy!

      0
      Odpowiedz
      MangoMania
      MangoMania
      2 lat temu

      Piękny szkoda go rozkrawać:)

      0
      Odpowiedz
      Marta
      Marta
      2 lat temu

      Jejku jak to bajecznie wygląda! *.* Trochę trzeba poświęcić czasu, ale warto!

      0
      Odpowiedz
      MangoMania
      MangoMania
      2 lat temu
      Reply to  Marta

      Cudny jest, ja bym się na niego gapiła i gapiła:)

      0
      Odpowiedz
      Aneta
      Aneta
      2 lat temu

      Wygląda zjawiskowo i zapewnie tak samo smakuje.

      0
      Odpowiedz
      Sylwia z Młoda mama pisze
      Sylwia z Młoda mama pisze
      2 lat temu

      Ciągle niw umiem sie przelamac do laczenia smaku owocow i warzyw.

      0
      Odpowiedz

      wedrowkipokuchni

      wedrowkipokuchni
      Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
      Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
      Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
      Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
      Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

      Tagi

      • Babki
      • Boże Narodzenie
      • Ciasta biszkoptowe
      • Ciasta kruche
      • Ciasta ucierane
      • Ciasta z owocami
      • Ciasteczka
      • Ciasto francuskie
      • Cukinia
      • Czosnek niedźwiedzi
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania z ryżem
      • Desery
      • Drób
      • Jajka
      • Jeżyny
      • Kapusta
      • Kokos
      • Kuchnia azjatycka
      • Kuchnia polska
      • Kuchnia włoska
      • Makarony
      • Maliny
      • Mięso mielone
      • Mleko kokosowe
      • Orzechy
      • Pieczarki
      • Pieczywo
      • Pierogi kluski naleśniki
      • Przetwory z warzyw
      • Rabarbar
      • Ryby i owoce morza
      • Sałatki
      • Serniki na zimno
      • Serniki pieczone
      • Szpinak
      • Torty
      • Truskawki
      • Wielkanoc
      • Wieprzowina
      • Wołowina
      • Zdrowo i Fit
      • Zupy klasyczne
      • Zupy kremy

      Archiwum

      • LIFESTYLE
      • ABC kuchni
      • Podróże
      • Autorka
      • Współpraca
      • Kontakt
      • Polityka prywatności i cookies
      • Elara Pro by LyraThemes.com
      • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
      Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
      Polityka prywatności i cookies

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled

      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

      Non-necessary

      Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

      wpDiscuz
      35
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x
      | Reply