Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Kuchnia polska, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  23 stycznia, 2015

Kopytka

Wędrówki po kuchni
Kopytka znane są i lubiane chyba przez wszystkich, a w szczególności przez dzieci. Po mimo ,iż są bardzo proste w przygotowaniu, wielu osobom sprawiają problem. Przyznam szczerze , że i mnie zdarzało się popełniać błędy w ich przygotowaniu, choć kiedyś nie byłam tego świadoma. Po latach doświadczeń w kuchni moje kopytka są takie jak u mamy: mięciutkie, leciutkie, puszyste i delikatne. Znajdziecie tu kilka ważnych wskazówek, jak zrobić idealne kopytka. Mam nadzieję, że Wam pomogą.
Przygotowanie30 min., min.
Gotowanie20 min., min.
Czas całkowity50 min., min.
Drukuj
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 250-300 g mąki pszennej
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 duże jajko
  • sól

Dodatkowo

  • łyżka oliwy

Przygotowanie

  • Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, jajko, sól i zaczynamy zagniatać ciasto, stopniowo dosypując mąkę. Ciasto powinno być zwarte i odchodzić od rąk.
  • Blat obsypujemy mąką, odrywamy kawałek ciasta i formujemy dłońmi wałek. Następnie delikatnie go spłaszczamy nożem i kroimy ukośnie, niewielkie kluseczki. Gotujemy partiami w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy około 1-1,5 od wypłynięcia klusków na wierzch. Kopytka podajemy z sosem pieczarkowym, mięsnym lub bułką tartą z masłem. Oczywiście jest wielu zwolenników odgrzewanym kopytek, które również rewelacyjnie smakują.

Uwagi dodatkowe

  • w kopytkach najważniejsze są ziemniaki, które powinny być mączyste, o sypkim miąższu po ugotowaniu
  • drugą ważną kwestią jest to, aby podczas przygotowania ziemniaki nie były ciepłe, powinny być całkowicie wystudzone.
  • Kolejny etap to ilość mąki. To ile użyjemy mąki zależy od gatunku użytych ziemniaków. Dlatego nie da się uwzględnić w przepisie odpowiedniej ilości mąki. Dodajemy jej tyle, aby ciasto było zwarte i odchodziło od rąk. Jeśli dodamy jej zbyt dużo, kopytka będą twarde i ciężkie
  • składnikach podałam również mąkę ziemniaczaną, ale nie zawsze ją dodaję. Jeśli do masy ziemniaczanej dodaję jajko, wtedy mąkę ziemniaczaną pomijam
  • podczas zagniatania ciasta ważne jest, aby nie robić tego zbyt długo. Im więcej glutenu uaktywni się podczas zagniatania, tym kluski będą bardziej twarde
  • gotowe ciasto ziemniaczane nie powinno również długo stać, dlatego od razu zabieramy się do robienia kopytek.
  • ostatni etap to gotowanie. Tu już nie ma większej filozofii. Ważne jest, aby wrzucać kopytka na gotującą się wodę partiami i nie doprowadzić do rozgotowania się klusek

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

0 0 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Kuchnia polska
  • Pierogi kluski naleśniki

Nawigacja wpisu

Muffiny a’la pączki
Toskańska zupa fasolowa z jarmużem

Podobne wpisy

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem
Dania bezmięsne, Fusion, Kuchnia polska, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  15 kwietnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 74

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem

Pierogi ruskie
Dania bezmięsne, Kuchnia polska, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  3 marca, 2013
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 37

Pierogi ruskie

Łazanki z kapustą i pieczarkami
Dania bezmięsne, Dania z makaronem, Kuchnia polska, Obiady, Przepisy, Szybkie dania, Wędrówki kulinarne  /  14 stycznia, 2016
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 37

Łazanki z kapustą i pieczarkami

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
0 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
0
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz