Jakiś czas temu moja dość spora kolekcja książek o tematyce kulinarnej poszerzyła się o fantastyczną pozycję Nigelli Lawson. To właśnie w niej znalazłam przepis na te wspaniałe kotleciki. Dodałam do nich aksamitny sos chrzanowy i podałam z lekką kaszą kuskus. Tak powstało wspaniałe danie, które może być zarówno świątecznym, wielkanocnym obiadem jak i codziennym, pysznym daniem.
Porcje: 8
Składniki
- 1 kg surowej białej kiełbasy
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- majeranek
- olej do smażenia
- pieprz czarny
- sól
Sos chrzanowy
- 200 ml bulionu warzywnego
- 150 ml mleka
- 2 łyżki chrzanu
- 2 łyżki masła
- 1½ łyżki mąki
- pieprz biały
- sól
Kasza kuskus
- 200 g kaszy kuskus
- 200 ml lekkiego bulionu warzywnego
- ½ pęczka natki pietruszki
Przygotowanie
Kotleciki
- Kiełbasę wyciskamy z flaka. Dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy do smaku przyprawami. Pamiętajmy, że kiełbasa jest już doprawiona, więc należy uważać z solą. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Dłonie zwilżamy wodą i formujemy zgrabne, małe kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor.
Sos chrzanowy
- W rondelku rozgrzewamy masło. Kiedy masło całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Najlepiej użyć rózgi kuchennej. Dodajemy bulion, chrzan a na końcu mleko. Energicznie mieszamy, aby składniki się dobrze połączyły. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec sos doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.
Kasza kuskus
- Odmierzoną ilość kaszy wsypujemy do miski. Bulion doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nim kaszę. Przykrywamy i odstawiamy na około 5 minut. Następnie dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.
- Kotleciki układamy na kaszy kuskus i polewamy odrobiną sosu. Resztę sosu podajemy na stół w sosjerce, aby każdy mógł dopasować sobie ilość sosu według własnych potrzeb.
Uwagi dodatkowe
- warto zadbać o to, aby kotleciki były zrobione z dobrej jakości kiełbasy. To zdecydowanie podnosi smak dania
- chrzanu można dodać więcej jeśli lubicie zdecydowane, mocne smaki
- mlekiem można regulować gęstość sosu
- kotleciki świetnie się sprawdzą jako przekąska na wielkanocnym stole. Zrezygnujcie z kaszy kuskus, podajcie kotleciki z sosem
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Nigela Lawson
Nie wiem dlaczego, ale nie lubię nawet zapachu gotujacej się białej kiełbasy. Za to moze w takiej postaci dam radę?
Bardzo lubię kuskus, ale z kotlecikami nie próbowałam.
Przepis chętnie wykorzystam, coś innego, a jednak z nawiązaniem do tradycji, przyda się taka kulinarna odmiana. 🙂
Białą kiełbasę jem tylko z.okazji Wielkanocy chętnie wypróbuję przepis, może mi zasmakuje
Polecam to pyszne danie. Nawet się nie zorientujesz, że jesz białą kiełbasę 🙂
Pomysł na inne śniadanie wielkanocne, bo biała kiełbasa tu występuje…
Za kuskusem nie przepadamy, ale może damy mu szansę jeszcze raz
Kuskus można zamienić z powodzeniem na inną kaszę 🙂
Bardzo apetycznie i smacznie one wygladją muszą być pyszne
Ciekawy przepis. Jeszcze się z białą kiełbasą w takiej postaci nie spotkałam.
Jestem fanką wszelkich kotlecików, ale z kiełbasy i to na dodatek białej jeszcze nie robiłam 🙂 Ciekawy przepis 🙂
Z kabanosem znam 🙂
Polecam spróbować 🙂 Ja za to nie znam z kabanosów 🙂
Ojejku, a to bardzo ciekawe! 😀 Wygląda pysznie!
Dziękuję 🙂
Pierwszy raz spotykam się z takim przepisem 🙂
Dziękuję za inspirację. 🙂
Sos chrzanowy i kuskus brzmi świetnie 😀
Bardzo ciekawy recept na białą kiełbasę:)
Możliwe, że zrobię dodatkowo kotlety z Twojego przepisu na stół, biała luibę i kuskus równiez, jaglana tez była by dobra.
Jaglana też się sprawdzi, polecam 🙂
Wygląda nieźle ?
Brzmi i wygląda bardzo ciekawie 🙂
A jak zmodyfikować żeby był wege? 😉
Z białej kiełbasy to jeszcze nie jadłam 🙂 Ciekawy przepis… 🙂
Fajny pomysł musze kiedyś spróbować 🙂
Można powiedzieć, że to takie nietypowe mielone? Przepis już dodałam do zakładek i na pewno wkrótce wypróbuję 🙂
Prosty przepis, myślę zatem,że warty wypróbowania.
Zbytnio nie przepadam za biala kielbasa ale przepis wydaje sie byc smakowity 🙂
versjada.blogspot.com
świetny przepis, juz wiem co nowego będzie na obiadek 🙂
pozdraiwam
Super to wygląda. Pewnie spróbuje zrobić 😉
Chetnie skorzystam z Twojego przepisu. Do tej pory wszystkie mi bardzo smakowaly <3
Wygląda smakowicie, chętnie wykorzystam ten przepis w jakiś dzień 🙂