Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Dania z kaszą, Obiady, Okazje, Przepisy, Wielkanoc, Wieprzowina  /  28 sierpnia, 2015

Kotleciki z białej kiełbasy z kaszą kuskus

Wędrówki po kuchni
Jakiś czas temu moja dość spora kolekcja książek o tematyce kulinarnej poszerzyła się o fantastyczną pozycję Nigelli Lawson. To właśnie w niej znalazłam przepis na te wspaniałe kotleciki. Dodałam do nich aksamitny sos chrzanowy i podałam z lekką kaszą kuskus. Tak powstało wspaniałe danie, które może być zarówno świątecznym, wielkanocnym obiadem jak i codziennym, pysznym daniem.
Przygotowanie30 min., min.
Gotowanie20 min., min.
Czas całkowity50 min., min.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 8
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 1 kg surowej białej kiełbasy
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • olej do smażenia
  • pieprz czarny
  • sól

Sos chrzanowy

  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki masła
  • 1½ łyżki mąki
  • pieprz biały
  • sól

Kasza kuskus

  • 200 g kaszy kuskus
  • 200 ml lekkiego bulionu warzywnego
  • ½ pęczka natki pietruszki

Przygotowanie

    Kotleciki

    • Kiełbasę wyciskamy z flaka. Dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy do smaku przyprawami. Pamiętajmy, że kiełbasa jest już doprawiona, więc należy uważać z solą. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Dłonie zwilżamy wodą i formujemy zgrabne, małe kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor.

    Sos chrzanowy

    • W rondelku rozgrzewamy masło. Kiedy masło całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Najlepiej użyć rózgi kuchennej. Dodajemy bulion, chrzan a na końcu mleko. Energicznie mieszamy, aby składniki się dobrze połączyły. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec sos doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.

    Kasza kuskus

    • Odmierzoną ilość kaszy wsypujemy do miski. Bulion doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nim kaszę. Przykrywamy i odstawiamy na około 5 minut. Następnie dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.
    • Kotleciki układamy na kaszy kuskus i polewamy odrobiną sosu. Resztę sosu podajemy na stół w sosjerce, aby każdy mógł dopasować sobie ilość sosu według własnych potrzeb.

    Uwagi dodatkowe

    • warto zadbać o to, aby kotleciki były zrobione z dobrej jakości kiełbasy. To zdecydowanie podnosi smak dania
    • chrzanu można dodać więcej jeśli lubicie zdecydowane, mocne smaki
    • mlekiem można regulować gęstość sosu
    • kotleciki świetnie się sprawdzą jako przekąska na wielkanocnym stole. Zrezygnujcie z kaszy kuskus, podajcie kotleciki z sosem
     

    Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

    Adapted from Nigela Lawson

    0 0 głosy
    Ocena artykułu

    Tagi

    • Wielkanoc
    • Wieprzowina

    Nawigacja wpisu

    Konfitura z marchwi i cytryn
    Pomidorowa z makaronem

    Podobne wpisy

    Pasztet drobiowy
    Boże Narodzenie, Mięsa i wędliny, Okazje, Przepisy, Swojskie wyroby, Wielkanoc  /  10 kwietnia, 2015
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 52

    Pasztet drobiowy

    Konfitura z czerwonej cebuli
    Boże Narodzenie, Domowa spiżarnia, Okazje, Przetwory z warzyw, Wielkanoc  /  17 grudnia, 2014
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 42

    Konfitura z czerwonej cebuli

    Babka z kruszonką orzechową
    Ciasta, Okazje, Przepisy, Wielkanoc, Wypieki  /  31 marca, 2021
    Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

    Babka z kruszonką orzechową

    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    guest
    Ocena przepisu




    Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
    32 Komentarze
    Najnowsze
    Najstarsze Najwięcej głosów
    Opinie w linii
    Zobacz wszystkie komentarze
    Monika Kilijańska
    Monika Kilijańska
    4 lata temu

    Nie wiem dlaczego, ale nie lubię nawet zapachu gotujacej się białej kiełbasy. Za to moze w takiej postaci dam radę?

    0
    Odpowiedz
    Akacja
    Akacja
    5 lata temu

    Bardzo lubię kuskus, ale z kotlecikami nie próbowałam.

    0
    Odpowiedz
    Bookendorfina
    Bookendorfina
    5 lata temu

    Przepis chętnie wykorzystam, coś innego, a jednak z nawiązaniem do tradycji, przyda się taka kulinarna odmiana. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Marysia K
    Marysia K
    5 lata temu

    Białą kiełbasę jem tylko z.okazji Wielkanocy chętnie wypróbuję przepis, może mi zasmakuje

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Marysia K

    Polecam to pyszne danie. Nawet się nie zorientujesz, że jesz białą kiełbasę 🙂

    0
    Odpowiedz
    Krystyna
    Krystyna
    5 lata temu

    5 stars
    Pomysł na inne śniadanie wielkanocne, bo biała kiełbasa tu występuje…

    0
    Odpowiedz
    Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
    Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
    5 lata temu

    Za kuskusem nie przepadamy, ale może damy mu szansę jeszcze raz

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Atrakcyjne wakacje z dzieckiem

    Kuskus można zamienić z powodzeniem na inną kaszę 🙂

    0
    Odpowiedz
    Justyna Nadine
    Justyna Nadine
    5 lata temu

    5 stars
    Bardzo apetycznie i smacznie one wygladją muszą być pyszne

    0
    Odpowiedz
    Pielęgnacyjny Zakątek
    Pielęgnacyjny Zakątek
    5 lata temu

    Ciekawy przepis. Jeszcze się z białą kiełbasą w takiej postaci nie spotkałam.

    0
    Odpowiedz
    Agnieszka Szczygieł
    Agnieszka Szczygieł
    5 lata temu

    Jestem fanką wszelkich kotlecików, ale z kiełbasy i to na dodatek białej jeszcze nie robiłam 🙂 Ciekawy przepis 🙂

    Z kabanosem znam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    5 lata temu
    Odpowiedź do  Agnieszka Szczygieł

    Polecam spróbować 🙂 Ja za to nie znam z kabanosów 🙂

    0
    Odpowiedz
    Marta Flak
    Marta Flak
    6 lata temu

    Ojejku, a to bardzo ciekawe! 😀 Wygląda pysznie!

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Marta Flak

    Dziękuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    Magda Dandelion
    Magda Dandelion
    6 lata temu

    Pierwszy raz spotykam się z takim przepisem 🙂

    0
    Odpowiedz
    Anna
    Anna
    6 lata temu

    Dziękuję za inspirację. 🙂

    0
    Odpowiedz
    Aleksandra
    Aleksandra
    6 lata temu

    Sos chrzanowy i kuskus brzmi świetnie 😀

    0
    Odpowiedz
    czerwonafilizanka
    czerwonafilizanka
    6 lata temu

    Bardzo ciekawy recept na białą kiełbasę:)

    0
    Odpowiedz
    Agnieszka Ciemińska
    Agnieszka Ciemińska
    6 lata temu

    Możliwe, że zrobię dodatkowo kotlety z Twojego przepisu na stół, biała luibę i kuskus równiez, jaglana tez była by dobra.

    0
    Odpowiedz
    Wędrówki po kuchni
    Autor
    Wędrówki po kuchni
    6 lata temu
    Odpowiedź do  Agnieszka Ciemińska

    Jaglana też się sprawdzi, polecam 🙂

    0
    Odpowiedz
    Marcin
    Marcin
    6 lata temu

    Wygląda nieźle ?

    0
    Odpowiedz
    Jasiovo
    Jasiovo
    7 lata temu

    Brzmi i wygląda bardzo ciekawie 🙂

    0
    Odpowiedz
    Ewa
    Ewa
    7 lata temu

    A jak zmodyfikować żeby był wege? 😉

    -1
    Odpowiedz
    krystynabozenna
    krystynabozenna
    7 lata temu

    Z białej kiełbasy to jeszcze nie jadłam 🙂 Ciekawy przepis… 🙂

    0
    Odpowiedz
    Lavania
    Lavania
    7 lata temu

    Fajny pomysł musze kiedyś spróbować 🙂

    0
    Odpowiedz
    Pomysłowa
    Pomysłowa
    7 lata temu

    Można powiedzieć, że to takie nietypowe mielone? Przepis już dodałam do zakładek i na pewno wkrótce wypróbuję 🙂

    0
    Odpowiedz
    AnimatorkaARTnusia
    AnimatorkaARTnusia
    7 lata temu

    Prosty przepis, myślę zatem,że warty wypróbowania.

    0
    Odpowiedz
    Emilia Versjada
    Emilia Versjada
    8 lata temu

    Zbytnio nie przepadam za biala kielbasa ale przepis wydaje sie byc smakowity 🙂

    versjada.blogspot.com

    0
    Odpowiedz
    Sikoreczka
    Sikoreczka
    8 lata temu

    świetny przepis, juz wiem co nowego będzie na obiadek 🙂
    pozdraiwam

    0
    Odpowiedz
    Serduszkowa mama
    Serduszkowa mama
    8 lata temu

    Super to wygląda. Pewnie spróbuje zrobić 😉

    0
    Odpowiedz
    Monika
    Monika
    8 lata temu

    Chetnie skorzystam z Twojego przepisu. Do tej pory wszystkie mi bardzo smakowaly <3

    0
    Odpowiedz
    Mayka.ok
    Mayka.ok
    8 lata temu

    Wygląda smakowicie, chętnie wykorzystam ten przepis w jakiś dzień 🙂

    0
    Odpowiedz
    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram

    Tagi

    • Boże Narodzenie
    • Ciasta kruche
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Cukinia
    • Czosnek niedźwiedzi
    • Dania bezmięsne
    • Dania jednogarnkowe
    • Dania z ryżem
    • Desery
    • Drób
    • Grzyby
    • Jabłka
    • Jajka
    • Jeżyny
    • Kapusta
    • Kokos
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Makarony
    • Maliny
    • Mięso mielone
    • Mleko kokosowe
    • Orzechy
    • Pieczarki
    • Pieczywo
    • Pierogi kluski naleśniki
    • Przetwory z warzyw
    • Ryby i owoce morza
    • Sałatki
    • Serniki pieczone
    • Szpinak
    • Torty
    • Truskawki
    • Wielkanoc
    • Wieprzowina
    • Wołowina
    • Zdrowo i Fit
    • Zupy klasyczne
    • Zupy kremy
    • Łosoś
    • Śliwki

    Facebook

    • Elara Pro by LyraThemes.com
    • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
    Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
    Polityka prywatności i cookies

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
    Necessary
    Always Enabled
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
    Non-necessary
    Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
    SAVE & ACCEPT
    wpDiscuz
    32
    0
    Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
    ()
    x
    | Odpowiedz