Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Mięso mielone, Obiady, Przepisy, Wieprzowina  /  2 marca, 2015

Kotlety mielone

Wędrówki po kuchni
Dobrych mielonych kotletów nie przyrządzimy z jakiegokolwiek mięsa obtoczonego w bułce tartej i usmażonego na tłuszczu. O nie, mielone kotlety wymagają uwagi i smacznych dodatków. Zatem jak przyrządzić kotlety idealne? Doskonałej i niezawodnej receptury oczywiście nie ma, ale na pewno należy zacząć od dobrej jakości mięsa. Odradzam zakup mięsa paczkowanego mielonego, zwłaszcza w supermarketach. Najlepiej kupić kawałek dobrego mięsa i samodzielnie zmielić go w domu. Przyprawy również odgrywają tu ważną rolę. Pieprz i sól to w zupełności wszystko co tradycyjnym kotletom potrzeba. Rodzaj wybranego tłuszczu na którym smażymy kotlety również ma ogromne znaczenie. Wiele osób używa do smażenia oleju. Oczywiście olej jest jak najbardziej wskazany, ale kotlety usmażone na smalcu smakują naprawdę wyjątkowo.
Przygotowanie20 min., min.
Gotowanie20 min., min.
Czas całkowity40 min., min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 10
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 2 czerstwe bułki
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka
  • 125 ml zimnej wody
  • pieprz czarny
  • sól

Dodatkowo

  • 75 g bułki tartej
  • 300 g smalcu wieprzowego

Przygotowanie

  • Kajzerki dzielimy na mniejsze części, zalewamy mlekiem i odstawiamy na około 15 minut, aby bułki nasiąkły. Następnie dokładnie odciskamy w dłoniach. Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Do mięsa mielonego dodajemy jajka, cebulę, odciśniętą bułkę, wodę, przyprawy i wyrabiamy. Pamiętaj, że mięso mielone musi być bardzo dobrze wyrobione, najlepiej przez około 5 minut do momentu, gdy stanie się gładkie i jakby szkliste.
  • Tak przygotowane mięso odstawiamy na 30 minut, aby przyprawy dobrze się rozpuściły. Na deskę wysypujemy bułkę tartą. Dłonie moczymy w zimnej wodzie, formujemy płaskie kotleciki, które od razu obtaczamy w bułce tartej. Po uformowaniu, na każdym kotlecie przy pomocy noża robimy kratkę.
  • Na patelni rozgrzewamy smalec. Podczas smażenia kotlety powinny być zanurzone w 1/4 swej wysokości w tłuszczu. Najpierw smażymy na dużym ogniu, potem go zmniejszamy i smażymy przez 3-4 minuty na średnim ogniu. Kotlety mielone powinny mieć złotobrązowy kolor. Najlepiej smakują oczywiście klasycznie: z ziemniakami posypanymi świeżo posiekanym koperkiem i buraczkami.

Uwagi dodatkowe

  • najlepiej kupić kawałek dobrego mięsa i własnoręcznie zmielić

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

4.2 9 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Kuchnia polska
  • Mięso mielone
  • Wieprzowina

Nawigacja wpisu

Ciasto Fiona
Babka nagietkowo-pomarańczowa

Podobne wpisy

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem
Dania bezmięsne, Fusion, Kuchnia polska, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  15 kwietnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 74

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem

Klopsiki w cukinii na grilla
Grill, Mięso mielone, Obiady, Okazje, Przepisy, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  18 sierpnia, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

Klopsiki w cukinii na grilla

Zupa lasagne
Klasyczne, Kuchnia włoska, Mięso mielone, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Zupy  /  25 maja, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 39

Zupa lasagne

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
1 Komentarz
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
GRAZYNA
GRAZYNA
3 lata temu

5 stars
Ja jeszcze dodaje troche startego swiezego czosnku i oczywiscie troche mielonej cieleciny. Sa wysmienite.

2
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
1
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz