Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Obiady, Przepisy, Ryby i owoce morza  /  20 marca, 2025

Kotlety rybne

Wędrówki po kuchni

 

Kotlety rybne to dla mnie coś więcej niż danie – to smak dzieciństwa i wspomnienie obiadu, który zawsze znikał z talerza w mgnieniu oka. Wystarczy kilka prostych składników i odrobina przypraw, a na talerzu lądują złociste, pachnące kotleciki. Soczyste w środku, chrupiące na zewnątrz, pełne delikatnego smaku świeżej ryby. Świetnie komponują się z ziemniakami i surówką, a żeby było jeszcze pyszniej, podaję je z domową remuladą – kremowym, lekko pikantnym sosem duńskim, który doskonale podkreśla ich smak. Musisz tego spróbować!
Drukuj
Porcje: 5
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 500 g świeżych filetów z białej ryby *
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko L
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • pieprz czarny
  • sól morska

Panierka

  • 6 łyżek bułki tartej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko L
  • olej rzepakowy

Przygotowanie

  • Filety rybne mielimy w maszynce do mięsa. Bułkę zalewamy mlekiem i moczymy chwilę, aż zmięknie. Do miski wkładamy zmieloną rybę, jajko, odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę i posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Masę rybną mieszamy, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Jeśli masa rybna wyjdzie zbyt luźna, można dosypać 1-2 łyżki bułki tartej. Z tak przygotowanej masy formujemy kotlety.
  • Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Kotlety panierujemy najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety na średnim ogniu z obu stron, aż staną się rumiane.
    Smacznego!

Odnośniki

  • * użyłam dorsza, ale świetnie sprawdzi sie także miruna czy mintaj
    * kotleciki można także przygotować z mrożonej ryby, ale ze świeżej są o wiele smaczniejsze. Jeśli używamy filetów mrożonych, należy je najpierw rozmrozić i dobrze odcisnąć z wody. Następnie odważyć 500 g

Uwagi dodatkowe

  • z tej porcji uzyskałam 10 kotletów, ale ich liczba zależy od tego, jak duże je uformujecie

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.

4.5 2 głosy
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Orientalne smaki w polskiej kuchni – jak połączyć tradycję ze świeżością?
Biała kiełbasa pieczona w cydrze
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
17 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Akacja
Akacja
3 miesiące temu

Mój Ślubny jest fanem kotletów rybnych

0
Odpowiedz
Anna
Anna
3 miesiące temu

Ryby w każdej postaci są w naszym menu. Jadamy je często, wygrywają u nas z mięsem.

0
Odpowiedz
Anszpi
Anszpi
3 miesiące temu

Świetny pomysł na piątkowy obiad, zapisuje i będę robić

0
Odpowiedz
Czerwona Filizanka
Czerwona Filizanka
3 miesiące temu

Ja wolę kawałek ryby ale nie zmielonej. Rybkę uwielbiam, tak o dorszu pomyślałam

0
Odpowiedz
Miye
Miye
3 miesiące temu

Bardzo lubię, a nie cierpię tych gotowców sklepowych! Fajny przepis 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 miesiące temu
Odpowiedź do  Miye

No musze się z Tobą zgodzić. Gotowce maja tak twardą panierke, że można sobie na nich zęby złamać

0
Odpowiedz
Anna
Anna
3 miesiące temu

Najbardziej lubię kotlety z ryb mieszanych. To wspaniała kompozycja smakowa.

0
Odpowiedz
Anna
Anna
3 miesiące temu

Pyszne i zdrowe,. Polecam też w formie pulpetów w sosie koperkowo-cytrynowym na przykład.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 miesiące temu
Odpowiedź do  Anna

Też bardzo lubię rybę w takiej formie

0
Odpowiedz
Anna
Anna
3 miesiące temu

Bardzo je lubimy i często jadamy. Pyszny sposób na rybę.

0
Odpowiedz
Miye
Miye
3 miesiące temu
Odpowiedź do  Anna

Też tak uważam, szczególnie dla dzieci, dla których trafienie na ości mogłoby być niebezpieczne 🙂

0
Odpowiedz
Ania
Ania
3 miesiące temu

U nas właśnie dzisiaj były na obiad paluszki rybne, następnym razem wykorzystam Twój przepis

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 miesiące temu
Odpowiedź do  Ania

Bardzo polecam 🙂

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
3 miesiące temu

My często robimy sobie kotleciki i pulpeciki, czy fishburgery z ryb, które łapiemy. Uwielbiamy je. Twoja propozycja brzmi i wygląda kusząco.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 miesiące temu
Odpowiedź do  Aneta

Świetnie, że na waszym stole gości sporo mięsa ryb

0
Odpowiedz
Marysia K
Marysia K
3 miesiące temu

Cały czas boleję nad tym że moja rodzina je za mało ryb. Córki niestety średnio przepadają, ale spróbuję je przekonać tymi kotlecikami

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 miesiące temu
Odpowiedź do  Marysia K

Trzeba próbować, może przekonają się w końcu do jakiejś potrawy z ryb 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
17
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz