Kotlety rybne to dla mnie coś więcej niż danie – to smak dzieciństwa i wspomnienie obiadu, który zawsze znikał z talerza w mgnieniu oka. Wystarczy kilka prostych składników i odrobina przypraw, a na talerzu lądują złociste, pachnące kotleciki. Soczyste w środku, chrupiące na zewnątrz, pełne delikatnego smaku świeżej ryby. Świetnie komponują się z ziemniakami i surówką, a żeby było jeszcze pyszniej, podaję je z domową remuladą – kremowym, lekko pikantnym sosem duńskim, który doskonale podkreśla ich smak. Musisz tego spróbować!
Porcje: 5
Składniki
- 500 g świeżych filetów z białej ryby *
- 200 ml mleka
- 1 jajko L
- 1 czerstwa bułka
- 1 łyżka posiekanego koperku
- pieprz czarny
- sól morska
Panierka
- 6 łyżek bułki tartej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko L
- olej rzepakowy
Przygotowanie
- Filety rybne mielimy w maszynce do mięsa. Bułkę zalewamy mlekiem i moczymy chwilę, aż zmięknie. Do miski wkładamy zmieloną rybę, jajko, odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę i posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Masę rybną mieszamy, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Jeśli masa rybna wyjdzie zbyt luźna, można dosypać 1-2 łyżki bułki tartej. Z tak przygotowanej masy formujemy kotlety.
- Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Kotlety panierujemy najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety na średnim ogniu z obu stron, aż staną się rumiane.Smacznego!
Odnośniki
- * użyłam dorsza, ale świetnie sprawdzi sie także miruna czy mintaj* kotleciki można także przygotować z mrożonej ryby, ale ze świeżej są o wiele smaczniejsze. Jeśli używamy filetów mrożonych, należy je najpierw rozmrozić i dobrze odcisnąć z wody. Następnie odważyć 500 g
Uwagi dodatkowe
- z tej porcji uzyskałam 10 kotletów, ale ich liczba zależy od tego, jak duże je uformujecie
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.
Mój Ślubny jest fanem kotletów rybnych
Ryby w każdej postaci są w naszym menu. Jadamy je często, wygrywają u nas z mięsem.
Świetny pomysł na piątkowy obiad, zapisuje i będę robić
Ja wolę kawałek ryby ale nie zmielonej. Rybkę uwielbiam, tak o dorszu pomyślałam
Bardzo lubię, a nie cierpię tych gotowców sklepowych! Fajny przepis 🙂
No musze się z Tobą zgodzić. Gotowce maja tak twardą panierke, że można sobie na nich zęby złamać
Najbardziej lubię kotlety z ryb mieszanych. To wspaniała kompozycja smakowa.
Pyszne i zdrowe,. Polecam też w formie pulpetów w sosie koperkowo-cytrynowym na przykład.
Też bardzo lubię rybę w takiej formie
Bardzo je lubimy i często jadamy. Pyszny sposób na rybę.
Też tak uważam, szczególnie dla dzieci, dla których trafienie na ości mogłoby być niebezpieczne 🙂
U nas właśnie dzisiaj były na obiad paluszki rybne, następnym razem wykorzystam Twój przepis
Bardzo polecam 🙂
My często robimy sobie kotleciki i pulpeciki, czy fishburgery z ryb, które łapiemy. Uwielbiamy je. Twoja propozycja brzmi i wygląda kusząco.
Świetnie, że na waszym stole gości sporo mięsa ryb
Cały czas boleję nad tym że moja rodzina je za mało ryb. Córki niestety średnio przepadają, ale spróbuję je przekonać tymi kotlecikami
Trzeba próbować, może przekonają się w końcu do jakiejś potrawy z ryb 🙂