Mam dziś dla Was przepis na fantastyczną przekąskę w stylu finger food – idealną na jeden kęs i doskonałą do pochrupania przy kieliszku wina. Małe, ale pełne smaku krakersy, przełożone kremowym serkiem z łososiem i otulone chrupiącymi orzechami, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu przekąska świetnie wpisuje się w klimat kameralnych spotkań, imprez czy wieczorów z przyjaciółmi. Smacznego chrupania!
Porcje: 15
Składniki
- 30 małych, okrągłych krakersów
- 200 g serka kremowego *
- 70 g łososia wędzonego na zimno
- 1 łyżka posiekanego koperku
- pieprz biały
- sól
Dodatkowo
- 20 g orzechów laskowych **
Przygotowanie
- Łososia drobno siekamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy serek, świeży koperek, pieprz biały oraz opcjonalnie sól. Należy pamiętać, że krakersy, jak i łosoś są już słone, więc dodatkowa porcja soli może okazać się zbędna. Całość mieszamy i dobrze rozgniatamy widelcem, aby kawałki łososia były jak najmniejsze.
- Tak przygotowanym nadzieniem przekładamy krakersy. Na krakersa wykładamy sporą łyżeczkę nadzienia, przykrywamy drugim krakersem i dociskamy, aby masa wypełniła przestrzeń pomiędzy krakersami. Nadmiar masy zbieramy łyżeczką. Przełożone krakersy obtaczamy w posiekanych orzechach. Przed podaniem chłodzimy w lodówce około pół godziny.Smacznego!
Odnośniki
- Smacznego!* serek typu Philadelphia** krakersy można obtoczyć w mieszance orzechów, sezamie lub innych nasionach
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.
Lubię takie przekąski z pastą jajeczną i szynką.
Nadzienie mozna zrobić przeróżne 🙂
Bardzo fajny pomysł na przystawkę!
Dziękuję
Super pomysł na małą przystawkę. Takie przekąski wyglądają bardzo efektownie, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut.
Potwierdzam 🙂
Z podobnego zestawu składników robię roladki, tylko zamiast krakersów wykorzystuję tortille. Na pewno zrobię niedługo z Twojego przepisu 🙂
I goście je lubią 🙂 Często znacznie bardziej od tych tradycyjnych.