Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Desery, Karnawał, Kuchnia polska, Ponadczasowe przepisy, Przepisy  /  14 stycznia, 2025

Krem sułtański

Wędrówki po kuchni
Krem sułtański to deser pełen elegancji i nostalgii, który w czasach PRL-u zdobywał serca miłośników słodyczy. Serwowany w eleganckich pucharkach, był nie tylko deserem, ale i symbolem luksusu oraz dobrobytu tamtych czasów. To przepyszna klasyka kuchni polskiej, gdzie delikatność bitej śmietany, głębia czekolady i słodycz bakalii tworzą harmonijną kompozycję smaków. Spróbujcie ożywić dawną tradycję! Stworzyć most między przeszłością a teraźniejszością, odnajdując ducha epoki, w której prostota skrywała odrobinę luksusu. Niech ten deser znów zabłyśnie na naszych stołach, przypominając, że prawdziwa elegancja tkwi w prostocie i wspomnieniach.
Przygotowanie10 min., min.
Chłodzenie1 hour godz.
Czas całkowity1 hour godz. 10 min., min.
Drukuj
Porcje: 3
Author: Wędrówki po kuchni

Składniki

  • 500 ml śmietanki kremówki *
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki rodzynek sułtańskich
  • 3 łyżki naturalnego kakao
  • 50 ml rumu
  • 3 biszkopciki **

Przygotowanie

  • Rodzynki przekładamy do miseczki, zalewamy rumem i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odsączamy je na sitku i odstawiamy na bok.
  • Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy 3 łyżki cukru pudru, kakao oraz 1½ łyżki rodzynek. Całość delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Do drugiej części dodajemy 2 łyżki cukru pudru, 1½ łyżki rodzynek i również mieszamy.
  • Krem czekoladowy rozkładamy równomiernie w trzech pucharkach, lekko wyrównując wierzch. Na krem kakaowy wykładamy jasny krem. Wierzch posypujemy pozostałymi rodzynkami i dekorujemy biszkopcikami. Deser przed podaniem chłodzimy w lodówce przez minimum godzinę.
    Smacznego!

Odnośniki

  • * użyłam śmietany whipping cream 38%
    ** podłużne bądź okrągłe

Uwagi dodatkowe

  • krem sułtański można wzbogacić o orzechy, migdały lub bezy

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.

5 2 głosy
Ocena artykułu

Nawigacja wpisu

Przepalanka rosyjska
Nalewka cytrynowa
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
20 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Gosia B
Gosia B
5 miesiące temu

Jestem dzieckiem PRLu i wiem, że był popularny. Ja smakowałam w galaretkach ze śmietanką.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 miesiące temu
Odpowiedź do  Gosia B

O tak, galaretka też była popularnym i lubianym deserem 🙂

0
Odpowiedz
Czerwona Filizanka
Czerwona Filizanka
5 miesiące temu

Kojarzę ten film o koleżankach które zajadały się w lokalu tym deserem.
Trzeba będzie spróbować tego smakołyku

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 miesiące temu
Odpowiedź do  Czerwona Filizanka

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
Kinga
Kinga
5 miesiące temu

Kobieto! Ależ wspomnienia mi ożyły- niedawno o nim myślałam, że muszę go odtworzyć. Teraz to już koniecznie. Mega!!!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 miesiące temu
Odpowiedź do  Kinga

No ja również kiedyś go sentymentalnie wspominałam i zrobiłam 🙂 Koniecznie przygotuj 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
5 miesiące temu

Bardzo popularny deser z czasów PRLu. Ciekawe, czy teraz by mi smakował.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 miesiące temu
Odpowiedź do  Anna

Trzeba się przekonać 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
5 miesiące temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

Może kiedyś spróbuję. Góra bitej śmietany już mnie tak nie pociąga jak w nastoletnich czasach.

0
Odpowiedz
Ania
Ania
5 miesiące temu

To taki powrót do innej epoki, chętnie popodrożuję w czasie i spróbuję 😊

0
Odpowiedz
Wiejska Biblioteczka
Wiejska Biblioteczka
5 miesiące temu

Normalnie, to bym ten krem mogła jeść łyżkami, jednak nie lubię rodzynek.

0
Odpowiedz
Ania
Ania
5 miesiące temu
Odpowiedź do  Wiejska Biblioteczka

Wystarczy nie dodawać rodzynek, szkoda pozbawiać się przyjemności z powodu szczegółu 😊

0
Odpowiedz
Di bloguje
Di bloguje
5 miesiące temu

Zdecydowanie by mi posmakował!

0
Odpowiedz
Miye
Miye
5 miesiące temu

Uwielbiam Twoje zdjęcia, można dosłownie „jeść oczami” 🙂

1
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 miesiące temu
Odpowiedź do  Miye

Bardzo dziekuję 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
5 miesiące temu

Fantastyczny deser! Muszę przygotować taki moim córkom. Tylko jestem ciekawa czy można czymś zastąpić rum.

0
Odpowiedz
Ania
Ania
5 miesiące temu

W dzieciństwie nie próbowałam z powodu obecności alkoholu, teraz chętnie skosztuję

0
Odpowiedz
Miye
Miye
5 miesiące temu
Odpowiedź do  Ania

Przyznam, że moja rodzina kompletnie się tym nie przejmowała – również we wszelkiego rodzaju tortach i ciastach. Takie były czasy.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 miesiące temu
Odpowiedź do  Miye

A woesz, że u mnie było tak samo 🙂 Lata 80-te rządziły się swoimi prawami

0
Odpowiedz
Miye
Miye
4 miesiące temu
Odpowiedź do  Wędrówki po kuchni

Za to przynajmniej zostały nam miłe wspomnienia (że rodzice aż tak bardzo się nie przejmowali i np cały dzień można było spędzić na podwórku). 🙂

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
20
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz