Krem sułtański to deser pełen elegancji i nostalgii, który w czasach PRL-u zdobywał serca miłośników słodyczy. Serwowany w eleganckich pucharkach, był nie tylko deserem, ale i symbolem luksusu oraz dobrobytu tamtych czasów. To przepyszna klasyka kuchni polskiej, gdzie delikatność bitej śmietany, głębia czekolady i słodycz bakalii tworzą harmonijną kompozycję smaków. Spróbujcie ożywić dawną tradycję! Stworzyć most między przeszłością a teraźniejszością, odnajdując ducha epoki, w której prostota skrywała odrobinę luksusu. Niech ten deser znów zabłyśnie na naszych stołach, przypominając, że prawdziwa elegancja tkwi w prostocie i wspomnieniach.
Porcje: 3
Składniki
- 500 ml śmietanki kremówki *
- 5 łyżek cukru pudru
- 4 łyżki rodzynek sułtańskich
- 3 łyżki naturalnego kakao
- 50 ml rumu
- 3 biszkopciki **
Przygotowanie
- Rodzynki przekładamy do miseczki, zalewamy rumem i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odsączamy je na sitku i odstawiamy na bok.
- Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy 3 łyżki cukru pudru, kakao oraz 1½ łyżki rodzynek. Całość delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Do drugiej części dodajemy 2 łyżki cukru pudru, 1½ łyżki rodzynek i również mieszamy.
- Krem czekoladowy rozkładamy równomiernie w trzech pucharkach, lekko wyrównując wierzch. Na krem kakaowy wykładamy jasny krem. Wierzch posypujemy pozostałymi rodzynkami i dekorujemy biszkopcikami. Deser przed podaniem chłodzimy w lodówce przez minimum godzinę.Smacznego!
Odnośniki
- * użyłam śmietany whipping cream 38%** podłużne bądź okrągłe
Uwagi dodatkowe
- krem sułtański można wzbogacić o orzechy, migdały lub bezy
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy.
Jestem dzieckiem PRLu i wiem, że był popularny. Ja smakowałam w galaretkach ze śmietanką.
O tak, galaretka też była popularnym i lubianym deserem 🙂
Kojarzę ten film o koleżankach które zajadały się w lokalu tym deserem.
Trzeba będzie spróbować tego smakołyku
Polecam 🙂
Kobieto! Ależ wspomnienia mi ożyły- niedawno o nim myślałam, że muszę go odtworzyć. Teraz to już koniecznie. Mega!!!
No ja również kiedyś go sentymentalnie wspominałam i zrobiłam 🙂 Koniecznie przygotuj 🙂
Bardzo popularny deser z czasów PRLu. Ciekawe, czy teraz by mi smakował.
Trzeba się przekonać 🙂
Może kiedyś spróbuję. Góra bitej śmietany już mnie tak nie pociąga jak w nastoletnich czasach.
To taki powrót do innej epoki, chętnie popodrożuję w czasie i spróbuję 😊
Normalnie, to bym ten krem mogła jeść łyżkami, jednak nie lubię rodzynek.
Wystarczy nie dodawać rodzynek, szkoda pozbawiać się przyjemności z powodu szczegółu 😊
Zdecydowanie by mi posmakował!
Uwielbiam Twoje zdjęcia, można dosłownie „jeść oczami” 🙂
Bardzo dziekuję 🙂
Fantastyczny deser! Muszę przygotować taki moim córkom. Tylko jestem ciekawa czy można czymś zastąpić rum.
W dzieciństwie nie próbowałam z powodu obecności alkoholu, teraz chętnie skosztuję
Przyznam, że moja rodzina kompletnie się tym nie przejmowała – również we wszelkiego rodzaju tortach i ciastach. Takie były czasy.
A woesz, że u mnie było tak samo 🙂 Lata 80-te rządziły się swoimi prawami
Za to przynajmniej zostały nam miłe wspomnienia (że rodzice aż tak bardzo się nie przejmowali i np cały dzień można było spędzić na podwórku). 🙂