Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Bezmięsne, Kremy, Przepisy, Zdrowo i Fit, Zupy  /  27 marca, 2013

Krem z batatów

Wędrówki po kuchni
Bataty, pataty czy po prostu wilec ziemniaczany. Nazywać możemy go jak chcemy, jednak polecam włączyć go do jadłospisu, gdyż jest o wiele zdrowszy od zwykłego ziemniaka. Mają niski indeks glikemiczny, są bogate w witaminy i praktycznie nie zawiera tłuszczu. Mają cudownie rozgrzewający kolor i przyjemny, kremowy smak. Można je wykorzystywać na wiele sposobów. Są składnikiem wielu sałatek, ciast, zup i wielu innych dań. Ja tym razem wykorzystałam je do kremowej i rozgrzewającej zupy, która świetnie sprawdziła się ten chłodny, zimowy dzień.
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie30 min., min.
Czas całkowity45 min., min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 6
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 500 g batatów
  • 100 g pora
  • 1½ litra bulionu warzywnego
  • 1 mały ziemniak
  • 2 średnie marchewki
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka curry
  • ⅓ łyżeczki chili
  • pieprz czarny
  • sól

Dodatkowo

  • 3 łyżki jogurtu greckiego

Przygotowanie

  • Warzywa obieramy i kroimy w większa kostkę. Pora kroimy w grubsze półplasterki. Do bulionu dodajemy wszystkie warzywa, liście laurowe i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. Warzywa powinny być miękkie.
  • Wyjmujemy liście laurowe i blendujemy zupę na jednolity, gładki krem. Doprawiamy do smaku przyprawami i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Zupę przez podaniem dekorujemy jogurtem greckim i posypujemy świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Podajemy z grzankami.
    Smacznego!

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

Adapted from Paleta smaku

4 5 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Bataty
  • Dania bezmięsne
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy kremy

Nawigacja wpisu

Wielkanocna tarta z białą kiełbasą i karmelizowaną cebulą
Biała kiełbasa na karmelizowanej czerwonej cebuli

Podobne wpisy

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem
Dania bezmięsne, Fusion, Kuchnia polska, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Wędrówki kulinarne  /  15 kwietnia, 2020
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 64

Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem

Fit ciasto dyniowe
Ciasta ucierane, Na słodko, Przepisy, Wypieki, Zdrowo i Fit  /  2 maja, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 55

Fit ciasto dyniowe

Wiosenna zupa z czosnku niedźwiedziego i szpinaku
Bezmięsne, Kremy, Przepisy, Wytrawnie, Zdrowo i Fit, Zupy  /  25 kwietnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Wiosenna zupa z czosnku niedźwiedziego i szpinaku

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
32 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
blogierka
blogierka
3 lata temu

Przyznam, że zupy z batatów nie próbowałam i chętnie kiedyś zrobię 🙂

0
Odpowiedz
Ania
Ania
4 lata temu

Nie próbowałam jeszcze batatów, jakoś nigdy nie było mi do nich po drodze. Koniecznie muszę to jednak nadrobić.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Ania

Bardzo polecam 🙂

0
Odpowiedz
Radosna - Książki jak narkotyk
Radosna - Książki jak narkotyk
4 lata temu

Nigdy nie jadłam, ale może sprawdzę twój przepis i dam ci znać.

0
Odpowiedz
Irena -Hooltaye w podróży
Irena -Hooltaye w podróży
4 lata temu

5 stars
Bardzo ciekawy przepis.
Lubię zupy – kremy.
Bataty są dla mnie troszkę słodkie, więc dodatek chili bardzo wskazany.
Idealna, rozgrzewająca zupa na chłodne dni.

0
Odpowiedz
Grafy w podróży
Grafy w podróży
6 lata temu

W batatach przeszkadza mi ich mocno słodkawy smak, trudno go ukryć, a z ziołami nie lubię przesadzać. Ale fakt zupy jeszcze nie próbowałem.

0
Odpowiedz
Pawel
Pawel
6 lata temu

Super sprawa – smakuje prawie jak deser

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Pawel

No jak deser to nie zupełnie 🙂

0
Odpowiedz
odjechanestudia
odjechanestudia
6 lata temu

zupy krem pychota

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
6 lata temu

Bataty znam jedynie ze słyszenia, nigdy nie przygotowywałam potrawy z ich uczestnictwem.

0
Odpowiedz
Spirulina
Spirulina
6 lata temu

Uwielbiam zupy kremy! Tutaj zdecydowanie wrzucił bym jeszcze chrupkie pieczywko czosnkowe 🙂

0
Odpowiedz
Anszpi
Anszpi
6 lata temu

Nie miałam okazji jeść kremu z batatów ale z chęcią spróbowała bym tego dania

0
Odpowiedz
Bea
Bea
6 lata temu

Bardzo lubię bataty. Koniecznie muszę taki zrobić 🙂

0
Odpowiedz
Agnieszka
Agnieszka
6 lata temu

Kocham zupy krem! Mogłabym jeść każdego dnia, niestety moi domownicy nie podzielają mojego entuzjazmu… 🙁

0
Odpowiedz
Gocha
Gocha
6 lata temu

No kupie w koncu ten nowy blender.

0
Odpowiedz
BEATA REDZIMSKA
BEATA REDZIMSKA
6 lata temu

Wlasnie – coraz czesciej slysze o batatach i o ich dobroczynnych wlasnosciach i coraz bardziej mam ochote po nie siegnac. Dziekuje za ten przepis, moze od niego wlasnie zaczne odkrywanie batatow.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  BEATA REDZIMSKA

Mam nadzieję, że będzie smakować 🙂

0
Odpowiedz
Joanna | Organiczni
Joanna | Organiczni
6 lata temu

Bataty najbardziej lubię pieczone, ale krem wygląda bardzo apetycznie.

0
Odpowiedz
Ladylemon
Ladylemon
6 lata temu

Co prawda nie przepadam za kremami, ale do batatów ostatnio się przekonałam – miałam okazję jeść przepyszne frytki z batatów z sosem jogurtowym. Skradły moje serce, więc może i krem skuszę się zrobić. Jedyne, co na pewno bym tutaj dodała to żółty ser na wierzch (tego nigdy za wiele… :D).

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Ladylemon

Polecam 🙂 Jak lubisz ser to oczywiście możesz dodać 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
6 lata temu

Jadłam krem z batatów, ale był nieciekawy,
spróbuję Twojego przepisu ,
bo wierzę ,że będzie smaczny 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  krystynabozenna

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
JackieDubb
JackieDubb
6 lata temu

wygląda nieźle, pamiętam że kiedyś jadłam takową podobną i była całkiem smaczna!

0
Odpowiedz
Anna (Ogród Możliwości)
Anna (Ogród Możliwości)
7 lata temu

Kolejny świetny przepis 🙂 Idealny na chłodne dni 🙂

0
Odpowiedz
Anna Lena ze Zjem Cię
Anna Lena ze Zjem Cię
7 lata temu

Kiedyś robiłam podobą zupę, ale widzę, że czas też jąugotować jeszcze prościej 😉 Dzięki za inspiracje 🙂

0
Odpowiedz
Piotrek
Piotrek
7 lata temu

Super! Akurat w mojej spiżarce znajduje się kilka batatów i zastanawiałem się co mogę z nimi fajnego zrobić. Na te już chłodne jesienne wieczory będzie idealna 🙂 Na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie.

0
Odpowiedz
Aga - AJF Handmade
Aga - AJF Handmade
7 lata temu

Muszę spróbować kremu z batatów. Lubię takie zupy, ale z batatów jeszcze nie jadłam. Musi być pycha 🙂

0
Odpowiedz
Karolina | nicponwkuchni.pl
Karolina | nicponwkuchni.pl
7 lata temu

Sądząc po przyprawach i składnikach to na pewno jest pyszne! 🙂 Muszę kupić bataty 🙂

0
Odpowiedz
Slow fix blog
Slow fix blog
7 lata temu

Piękne zdjęcia i super przepis! Bataty lubię zwłaszcza jesienią. Przepis wypróbuję na pewno !

0
Odpowiedz
Agata-wegedroga.pl
Agata-wegedroga.pl
7 lata temu

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju kremy, więc i ten będzie pyszny

0
Odpowiedz
Michał - czytajkomiksy.pl
Michał - czytajkomiksy.pl
7 lata temu

Uwielbiam zupy typu krem. Czas zatem spróbować z Batatów 😉

0
Odpowiedz
Aleksandra - Cooking Monster
Aleksandra - Cooking Monster
8 lata temu

Uwielbiam bataty 🙂 też ostatnio robiłam z nich zupę krem, jest fantastyczny! Tak bardzo je polubiliśmy z moją drugą połową, że już niemal nie jadamy normalnych ziemniaków 😉

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
32
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz