• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Bezmięsne, Kremy, Przepisy, Zupy  /  24 lutego, 2014

Krem z brązowych pieczarek

Wędrówki po kuchni
Czy wiedzieliście, że w Europie występuje około 60 gatunków pieczarek? Jest to jedyny grzyb uprawiany na tak masową skalę. Wbrew powszechnej opinii o ubogich wartościach odżywczych grzybów, są bardzo zdrowe. Sprzyjają odchudzaniu i są bogatym źródłem witaminy D. Brązowa pieczarka różni się od białej przede wszystkim walorami aromatycznymi. Jest twardsza i ma bardziej intensywny smak. Wykorzystałam je do zrobienia pysznego i pożywnego kremu, który zachwycił wszystkich domowników.
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie30 min., min.
Czas całkowity45 min., min.
Drukuj
Porcje: 4
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 500 g brązowych pieczarek
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 mała cebula
  • 50 ml słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta majeranku
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  • Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Pozostałe warzywa obieramy i kroimy w większą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i pieczarki. Podsmażamy do momentu, aż cebula zmięknie. Następnie dodajemy wszystkie warzywa, mieszamy i doprawiamy całość otartym majerankiem.
  • Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zupę zestawiamy z ognia, dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku przyprawami. Zupę blendujemy do uzyskania konsystencji gładkiego kremu. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Zupę podajemy z grzankami lub świeżą bagietką.
    Smacznego!
0 0 votes
Article Rating

Tagi

  • Grzyby
  • Pieczarki
  • Zupy kremy

Nawigacja wpisu

Walentynkowe serduszka
Tort Michałkowy

Podobne wpisy

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty, Wypieki  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 116

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty, Wypieki  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 90

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty, Wypieki  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort Rafaello

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Nihil Novi
Nihil Novi
5 lat temu

Niestety w domu mam tylko białe pieczarki, ale chyba będą musiały mi wystarczyć – przez to zdjęcie nabrałam niesamowitej ochoty na zupę 😀

0
Odpowiedz
Makijazagi
Makijazagi
5 lat temu

Zawsze zastanawiałam się do czego można użyć tych brązowych pieczarek, a tu proszę takie cudo można z nich wyczarować 😉

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Śledzie

Facebook

Archiwum

  • Lifestyle
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Odpowiedz