Czy wiedzieliście, że w Europie występuje około 60 gatunków pieczarek? Jest to jedyny grzyb uprawiany na tak masową skalę. Wbrew powszechnej opinii o ubogich wartościach odżywczych grzybów, są bardzo zdrowe. Sprzyjają odchudzaniu i są bogatym źródłem witaminy D. Brązowa pieczarka różni się od białej przede wszystkim walorami aromatycznymi. Jest twardsza i ma bardziej intensywny smak. Wykorzystałam je do zrobienia pysznego i pożywnego kremu, który zachwycił wszystkich domowników.
Porcje: 4
Składniki
- 500 g brązowych pieczarek
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2-3 średnie ziemniaki
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- 1 mała cebula
- 50 ml słodkiej śmietanki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta majeranku
- pieprz czarny
- sól
Przygotowanie
- Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Pozostałe warzywa obieramy i kroimy w większą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i pieczarki. Podsmażamy do momentu, aż cebula zmięknie. Następnie dodajemy wszystkie warzywa, mieszamy i doprawiamy całość otartym majerankiem.
- Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zupę zestawiamy z ognia, dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku przyprawami. Zupę blendujemy do uzyskania konsystencji gładkiego kremu. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Zupę podajemy z grzankami lub świeżą bagietką.Smacznego!
Niestety w domu mam tylko białe pieczarki, ale chyba będą musiały mi wystarczyć – przez to zdjęcie nabrałam niesamowitej ochoty na zupę 😀
Zawsze zastanawiałam się do czego można użyć tych brązowych pieczarek, a tu proszę takie cudo można z nich wyczarować 😉