• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Bezmięsne, Kremy, Przepisy  /  28 lutego, 2013

Krem z czerwonej kapusty

Wędrówki po kuchni
Kapusta czerwona ma duże znaczenie w kuchni polskiej. Dawniej używana była w skromnych dworkach, stąd dawne książki naszych prababek podają wiele przepisów na potrawy z kapusty czerwonej. Wykorzystywana jest do surówek, może być także gotowana, duszona lub kiszona. Ja postawiłam na zupę, która dzięki kapuście ma niezwykły kolor jak i smak. Subtelna, kremowa i sycąca zupa z pewnością zaskoczy Waszych domowników jak i gości.
Przygotowanie20 min.
Gotowanie40 min.
Czas całkowity1 godz.
Drukuj
5 from 2 votes
Porcje: 6
Calories:
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 500 g czerwonej kapusty
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 300 ml wody
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 2 średnie buraki
  • 2 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jabłko
  • 4 łyżki śmietany
  • 125 ml mleka
  • ½ cytryny
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz biały
  • sól

Przygotowanie

  • Buraki kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy przez 15-20 minut. Odcedzamy zachowując wodę z buraczków. Do wody dodajemy sok z cytryny. Ziemniaki i jabłko obieramy, kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, kumin rzymski, pieprz i sól. Podsmażamy do momentu, aż cebula się zeszkli.
  • Kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do garnka. Podsmażamy wszystko razem przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy ziemniaki i jabłko. Całość zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy buraki. Zupę blendujemy na gładki krem, dodając wodę z buraków i mleko. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Krem dekorujemy jogurtem naturalnym. Podajemy z grzankami lub świeżym pieczywem.
    Smacznego!

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 1 vote
Article Rating

Tagi

  • Dania bezmięsne
  • Kapusta
  • Zupy kremy

Zobacz wpisy

Zapiekanka ziemniaczana à la lazagne
Muffiny kokosowe

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 80

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 72

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 68

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
34 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
English 4 work Magdalena
English 4 work Magdalena
5 miesięcy temu

hmmm ….. połączenie buraków z czerwoną kapustą …. zapowiada się dobrze. Zapamiętam sobie ten wpis na blogu i przygotują tą zupę. Ciekawe jaka mi wyjdzie?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 miesięcy temu
Reply to  English 4 work Magdalena

Mam nadzieję, że będzie smakować 🙂

0
Odpowiedz
Sawka
Sawka
5 miesięcy temu

super! serio! zaraz zrobię (ale bez kuminu, nie lubię tego zapachu)

0
Odpowiedz
Krystyna
Krystyna
5 miesięcy temu

5 stars
Ależ pięknie ta zupa się prezentuje, a lubię kapustę czerwoną…

0
Odpowiedz
Julka
Julka
5 miesięcy temu

Zupka z kapusty czerwona ciekawa sprawa, zazwyczaj w końcu robi się z białej. Ale krem dla mnie odpada. Nie mogę jeść takiej konsystencji.

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
5 miesięcy temu

Krem z kapusty,ciekawe 🙂

0
Odpowiedz
Szlak Za Szlakiem
Szlak Za Szlakiem
5 miesięcy temu

5 stars
Bardzo lubię smak czerwonej kapusty, ale że można z niej zrobić zupę krem … pierwsze słyszę. Na pewno jest bardzo smaczna, a kolor wygląda obłędnie.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 miesięcy temu
Reply to  Szlak Za Szlakiem

Dziękuję i zachęcam do spróbowania 🙂

0
Odpowiedz
Ania
Ania
2 lat temu

brzmi fajnie, ciekawie 😀

0
Odpowiedz
Holly
Holly
2 lat temu

U mnie króluje krem z marchewki, ale twój też ciekawy.

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
2 lat temu

Z czerwonej kapusty to jedynie surówkę przygotowuję:)

0
Odpowiedz
Ola
Ola
2 lat temu

wygląda obłędnie! kradnę przepis<3

0
Odpowiedz
Tomek
Tomek
2 lat temu

Nigdy nie próbowałem a zaintrygował mnie ten przepis

0
Odpowiedz
Olga
Olga
2 lat temu

Kremu jeszcze nie jadłam, ale miałam okazję spróbować czerwonej kapusty w winie – jest obłędna 🙂

0
Odpowiedz
GosiaK
GosiaK
2 lat temu

Wygląda pięknie. Jeśli tak tez smakuje to musi być super. W moim przypadku się nie sprawdzi – nie przepadam za kremami… Nie mniej sam pomysł brzmi swietnie!

0
Odpowiedz
Agata
Agata
2 lat temu

Nie znałam tej potrawy, brzmi bardzo ciekawie. Zdrowa jest na pewno.

0
Odpowiedz
Anna Kot
Anna Kot
2 lat temu

z chęcią bym spróbowała 🙂 wygląda dobrze 🙂

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
2 lat temu

Musimy przyznać, że takiej zupy krem jeszcze nie jadłyśmy 🙂

0
Odpowiedz
Maja
Maja
2 lat temu

Ależ mnie zaskoczyłaś tym pomysłem! Doskonały, idę zaraz zrobić listę zakupów. Dzięki!

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Maja

Warto spróbować, zupa jest świetna 🙂

0
Odpowiedz
Beata Herbata
Beata Herbata
2 lat temu

W życiu bym nie pomyślała o takim sposobie na czerwoną kapustę, wow! Za chiny nie mogę wyobrazić sobie smaku…

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Beata Herbata

Polecam wypróbować, jest bardzo smaczna

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
5 miesięcy temu
Reply to  Beata Herbata

Ostatnio wykorzystałam czerwoną kapustę jako zamiennik do białej, ale zupa z jej udziałem brzmi kusząco. 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
2 lat temu

Barszczyk w formie kremu? W sumie dlaczego nie? Prezentuje się zacnie

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Kasia

To nie buraki, to kapusta 😉

0
Odpowiedz
Ciekawska Magdalena
Ciekawska Magdalena
2 lat temu

Musze kiedyś wpaść na jedzonko

0
Odpowiedz
Ewelina
Ewelina
2 lat temu

Nigdy nie jadłam takiego kremu, a zapowiada się smakowicie! Zapisuje przepis 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Ewelina

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
Aneta
Aneta
2 lat temu

Wow. Jestem pod wrażeniem. Nie przyszła mi do głowy taka forma podania. Skosztowałabym chętnie. 🙂

0
Odpowiedz
magda
magda
2 lat temu

Trzeba zaskoczyć domowników 😉

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
3 lat temu

Przepięknie ta zupa wygląda i może być prawdziwym hitem na przyjęciu 🙂

0
Odpowiedz
Marta Flak
Marta Flak
3 lat temu

Wygląda wyśmienicie! Tak też pewnie smakuje 🙂

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
3 lat temu

Myślałam, że to owoce! Owocowy deser! A tu mega zaskoczenie! Koniecznie muszę zrobić

0
Odpowiedz
Anna Fit
Anna Fit
3 lat temu

Nie słyszałam, a tym bardziej nie próbowałam takiej zupy. Muszę nadrobić! 🙂

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szparagi
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś

Facebook

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
#FB9072 Włochy to kraj, który kojarzy mi się z #FB9072 Włochy to kraj, który kojarzy mi się z hałasującymi cykadami, dobrym winem i wspaniałą kuchnią, która zachwyca różnorodnością smaków, dbałością o każdy składnik, a przede wszystkim prostotą. I właśnie tę prostotę uwielbiam. Dzisiejsze danie to kompozycja kilku prostych składników, z których powstało niebywale pyszne danie. Aromatyczny, maślany sos cytrynowy, solidnie doprawiony świeżo mielonym pieprzem, cudownie otula makaron, który w połączeniu z delikatnym mięsem łososia wynosi danie w inny wymiar pyszności. Dodatek świeżych liści czosnku niedźwiedziego nadaje daniu niezwykłej lekkości i świeżości. Zaskakujący smak, który z pewnością poczujecie w każdym kęsie! 
Makaron z łososiem w sosie cytrynowym z czosnkiem niedźwiedzim

Link w bio 😍 #salomon
#łosoś #wildgarlic #pasta #makaron #czosnekniedźwiedzi #lemonpasta #lemon #cytryna🍋 #omnomnom #jestpysznie #deliciouse
Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od dawna, jednak przez ostatnie 20 lat ten gatunek zboża był raczej zapomniany. Wiele zmieniło się stosunkowo niedawno. Zdrowa żywność stała się popularna, a z nią orkisz. W rezultacie w sklepach pojawił się chleb orkiszowy, płatki orkiszowe, a nawet ciastka orkiszowe. Jednak nie spotkałam w sklepach chleba wypiekanego w 100% z mąki orkiszowej. Przeważnie są to wypieki z mieszanki mąki orkiszowej i pszennej, ze znaczną przewagą mąki zwykłej pszennej. Dlatego warto w domu upiec prawdziwy, orkiszowy bochenek chleba - pięknie pachnący, z chrupiącą skórką i niesamowitą strukturą.  Chleb orkiszowy 
https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/chleb-orkiszowy/ #bread
#homemadebread #chleb #domowychleb #chleborkiszowy
Jajka to przystawka, bez której Święta Wielkano Jajka to przystawka, bez której Święta Wielkanocne nie istnieją! Są ozdobą wielkanocnego stołu i w różnych odsłonach goszczą w każdym polskim domu. Wraz z pierwszym tchnieniem wiosny w lasach pojawia się czosnek niedźwiedzi, zwany również czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic. To roślina, której właściwości były już cenione w średniowieczu. Wierzono, że był on pierwszym posiłkiem niedźwiedzi budzących się ze snu zimowego - stąd nazwa rośliny. Drzemie w niej potężna moc lecznicza. Substancje zawarte w jej zielonych liściach posiadają fenomenalne korzyści zdrowotne. W Polsce roślina ta jest pod ochroną, można pozyskać czosnek jedynie z własnej hodowli. W Irlandii Północnej na szczęście można korzystać z tych dobrodziejstw do woli. O tej porze roku ogromne łany czosnku pokrywają niemalże całą powierzchnię ściółki leśnej. Spacerując po lesie unosi się delikatny zapach czosnku. Nasz ostatni spacer zaowocował właśnie pomysłem na tą przystawkę. Jeśli tylko uda Wam się zdobyć tą niebywale zdrową i smaczną roślinę - koniecznie spróbujcie. Jajka faszerowane czosnkiem niedźwiedzim

Link w bio #jajka #wildgarlic #czosnekniedzwiedzi #wielkanoc #easter #deliciouse
Hot Cross Buns – brytyjskie bułeczki wielkanocn Hot Cross Buns – brytyjskie bułeczki wielkanocne

Link do przepisu znajdziecie w bio  #bułeczki #jestpysznie #kuchniabrytyjska #wielkanoc #easter
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
34
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply