Kapusta czerwona ma duże znaczenie w kuchni polskiej. Dawniej używana była w skromnych dworkach, stąd dawne książki naszych prababek podają wiele przepisów na potrawy z kapusty czerwonej. Wykorzystywana jest do surówek, może być także gotowana, duszona lub kiszona. Ja postawiłam na zupę, która dzięki kapuście ma niezwykły kolor jak i smak. Subtelna, kremowa i sycąca zupa z pewnością zaskoczy Waszych domowników jak i gości.
Porcje: 6
Składniki
- 500 g czerwonej kapusty
- 350 ml bulionu warzywnego
- 300 ml wody
- 2 średnie czerwone cebule
- 2 średnie buraki
- 2 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1 jabłko
- 4 łyżki śmietany
- 125 ml mleka
- ½ cytryny
- 1 łyżeczka kuminu
- 3 łyżki oliwy
- pieprz biały
- sól
Przygotowanie
- Buraki kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy przez 15-20 minut. Odcedzamy zachowując wodę z buraczków. Do wody dodajemy sok z cytryny. Ziemniaki i jabłko obieramy, kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, kumin rzymski, pieprz i sól. Podsmażamy do momentu, aż cebula się zeszkli.
- Kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do garnka. Podsmażamy wszystko razem przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy ziemniaki i jabłko. Całość zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy buraki. Zupę blendujemy na gładki krem, dodając wodę z buraków i mleko. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Krem dekorujemy jogurtem naturalnym. Podajemy z grzankami lub świeżym pieczywem.Smacznego!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Uwielbiam czerwoną kapustę, ale w takiej odsłonie jej jeszcze nie kosztowałam.
Jaki rodzaj jabłek najlepszy? Kwaśne i twarde czy raczej słodkie?
Myślę, że dobrze się tu sprawdzą lekko kwaśne jabłka 🙂
hmmm ….. połączenie buraków z czerwoną kapustą …. zapowiada się dobrze. Zapamiętam sobie ten wpis na blogu i przygotują tą zupę. Ciekawe jaka mi wyjdzie?
Mam nadzieję, że będzie smakować 🙂
super! serio! zaraz zrobię (ale bez kuminu, nie lubię tego zapachu)
Ależ pięknie ta zupa się prezentuje, a lubię kapustę czerwoną…
Zupka z kapusty czerwona ciekawa sprawa, zazwyczaj w końcu robi się z białej. Ale krem dla mnie odpada. Nie mogę jeść takiej konsystencji.
Krem z kapusty,ciekawe 🙂
Bardzo lubię smak czerwonej kapusty, ale że można z niej zrobić zupę krem … pierwsze słyszę. Na pewno jest bardzo smaczna, a kolor wygląda obłędnie.
Dziękuję i zachęcam do spróbowania 🙂
brzmi fajnie, ciekawie 😀
U mnie króluje krem z marchewki, ale twój też ciekawy.
Z czerwonej kapusty to jedynie surówkę przygotowuję:)
wygląda obłędnie! kradnę przepis<3
Nigdy nie próbowałem a zaintrygował mnie ten przepis
Kremu jeszcze nie jadłam, ale miałam okazję spróbować czerwonej kapusty w winie – jest obłędna 🙂
Wygląda pięknie. Jeśli tak tez smakuje to musi być super. W moim przypadku się nie sprawdzi – nie przepadam za kremami… Nie mniej sam pomysł brzmi swietnie!
Nie znałam tej potrawy, brzmi bardzo ciekawie. Zdrowa jest na pewno.
z chęcią bym spróbowała 🙂 wygląda dobrze 🙂
Musimy przyznać, że takiej zupy krem jeszcze nie jadłyśmy 🙂
Ależ mnie zaskoczyłaś tym pomysłem! Doskonały, idę zaraz zrobić listę zakupów. Dzięki!
Warto spróbować, zupa jest świetna 🙂
W życiu bym nie pomyślała o takim sposobie na czerwoną kapustę, wow! Za chiny nie mogę wyobrazić sobie smaku…
Polecam wypróbować, jest bardzo smaczna
Ostatnio wykorzystałam czerwoną kapustę jako zamiennik do białej, ale zupa z jej udziałem brzmi kusząco. 🙂
Barszczyk w formie kremu? W sumie dlaczego nie? Prezentuje się zacnie
To nie buraki, to kapusta 😉
Musze kiedyś wpaść na jedzonko
Nigdy nie jadłam takiego kremu, a zapowiada się smakowicie! Zapisuje przepis 🙂
Polecam 🙂
Wow. Jestem pod wrażeniem. Nie przyszła mi do głowy taka forma podania. Skosztowałabym chętnie. 🙂
Trzeba zaskoczyć domowników 😉
Przepięknie ta zupa wygląda i może być prawdziwym hitem na przyjęciu 🙂
Wygląda wyśmienicie! Tak też pewnie smakuje 🙂
Myślałam, że to owoce! Owocowy deser! A tu mega zaskoczenie! Koniecznie muszę zrobić
Nie słyszałam, a tym bardziej nie próbowałam takiej zupy. Muszę nadrobić! 🙂