Ponownie zabieram Was do Turcji, która cieszy się dużą popularnością, nie tylko jeśli chodzi o podróżowanie. Jej bogata i aromatyczna kuchnia przez wielu uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Jest ona wystarczająco egzotyczna, by nas czymś zaskoczyć, a bogactwo aromatów i składników na tyle ogromne, by każdy znalazł w niej coś dla siebie. Soczewica ma wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie - właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i kwasu foliowego. Charakteryzuje się niskim IG, jest stosunkowo tania i łatwa w przygotowaniu. Dziś przygotowałam wspaniałą zupę z soczewicą, która jest bardzo delikatna i kremowa. Słodkawy smak, który nadaje marchewka przełamuje imbir i ostra papryka.
Porcje: 5
Składniki
- 1½ litra bulionu drobiowego*
- 200 g czerwonej soczewicy
- 200 ml mleka
- 4 średnie marchewki
- 1 średnia cebula
- 2 cm świeżego imbiru
- 6 łyżek passaty pomidorowej
- 2-3 łyżki masła
- ⅓ łyżeczki pieprzu cayenne
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- sól morska
- pieprz czarny
Dodatkowo
- natka pietruszki
- jogurt naturalny
Przygotowanie
- Marchew i cebulę obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a marchew kroimy w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i imbir starty na tarce o małych oczkach. Mieszamy i podsmażamy chwilę, aż cebulka lekko się zeszkli. Dodajemy marchew i podsmażamy około 2 minut, mieszając.
- Soczewicę płuczemy na sicie, odsączamy z wody i dodajemy do garnka. Mieszając smażymy chwilę wszystko razem, następnie dodajemy passatę pomidorową i bulion. Gotujemy na średnim ogniu około 15-20 minut, aż marchew będzie miękka. Zupę przyprawiamy pieprzem, solą, pieprzem cayenne i słodką papryką. Blendujemy na gładki krem. Następnie dodajemy mleko i mieszamy. Mlekiem regulujemy konsystencję zupy. Gotowy krem dekorujemy kleksem z jogurtu naturalnego i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z grzankami.Afiyet olsun!!!
Odnośniki
- * można użyć również bulionu warzywnego. Świetnie się też sprawdzi rosół, który nam pozostał z dnia poprzedniego
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Baika w kuchni
Świetnie smakuje. Jestem fanatyczką zup, bo są lekkie i zdrowe. Ostatnio odkryłam
<a href=”https://przepisynaszybko.pl/przepis/zupa-cebulowa/”>zupa cebulowa</a>
przepyszna, ale ta twoja jest świetną altrnatywą.
pozdrawiam
Dziękuję. Cebulowa jest przepyszna!
Z przyjemnością byśmy się rozgrzały przy takiej zupie 🙂
Właśnie zrobiłem tę zupę i jest pyszna!
Turcja jest moim marzeniem i może uda się kiedyś odwiedzić ten kraj i poznać bliżej ich kuchnię. Powoli przekonuje się do zup typu krem. Ostatnio gotowałam krem z groszku 😉 Myślę, że to połączenie soczewicy i marchewki może być przepyszne!
Zachęcam do spróbowania 🙂
Właśnie kupiłam sobie czerwoną i zieloną soczewicę. Uwielbiam ją więc pewnie niebawem skorzystam z Twojego przepisu.
Zachęcam 🙂
Zupa wygląda pysznie. Cenię soczewicę i dodaję do wielu potraw, łącznie z fasolką po bretońsku 🙂
Nie przepadam za zupami typu krem, mój mąż też ich nie je. Natomiast coraz częściej wpadam na tak smakowicie wyglądające przepisy, że być moze któryś wypróbuję i może akurat mi posmakuje. ?
Warto spróbować, czasem smaki się zmieniają 🙂
Ciekawy przepis, takiej zupy jeszcze nie jadłam.
Zachęcam do spróbowania 🙂
Uwielbiam takie smaki!!! A zupa-krem to coś dla mnie i te kolorki 😀
Ja w tym przepisie musiałabym trochę modyfikacji dokonać, choć nie byłoby to trudne 🙂
Wszystko super, ale żeby jeszcze ktoś chciał mi coś takiego gotować 🙂
Uwielbiam takie połaczenia?az zatęsknilam za Turcją?
Wyglada bardzo apetycznie. W sumie soczewicy jeszcze nie jadlam wiec z checia sprobuje
Skladniki mam, w sobote bedzie zupka 😀
Ciekawie i apatycznie brzmi to wszystko. Może spróbuję tego przepisu.
UwielBiały zupę z soczewicy tylko ja robie taka mega mięsna do tego jest bardzo sycaca i przy dobrym doprawione idealnie rozgrzewające w te nie najcieplejsze dni
Fajny pomysł!
Ale pyszności