Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Kremy, Kuchnia turecka, Przepisy, Wędrówki kulinarne, Wytrawnie, Zdrowo i Fit, Zupy  /  8 lutego, 2015

Krem z czerwonej soczewicy i marchewki

Wędrówki po kuchni
Ponownie zabieram Was do Turcji, która cieszy się dużą popularnością, nie tylko jeśli chodzi o podróżowanie. Jej bogata i aromatyczna kuchnia przez wielu uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Jest ona wystarczająco egzotyczna, by nas czymś zaskoczyć, a bogactwo aromatów i składników na tyle ogromne, by każdy znalazł w niej coś dla siebie. Soczewica ma wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie - właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i kwasu foliowego. Charakteryzuje się niskim IG, jest stosunkowo tania i łatwa w przygotowaniu. Dziś przygotowałam wspaniałą zupę z soczewicą, która jest bardzo delikatna i kremowa. Słodkawy smak, który nadaje marchewka przełamuje imbir i ostra papryka.
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie35 min., min.
Czas całkowity50 min., min.
Drukuj
Porcje: 5
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 1½ litra bulionu drobiowego*
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 200 ml mleka
  • 4 średnie marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 6 łyżek passaty pomidorowej
  • 2-3 łyżki masła
  • ⅓ łyżeczki pieprzu cayenne
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • sól morska
  • pieprz czarny

Dodatkowo

  • natka pietruszki
  • jogurt naturalny

Przygotowanie

  • Marchew i cebulę obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a marchew kroimy w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i imbir starty na tarce o małych oczkach. Mieszamy i podsmażamy chwilę, aż cebulka lekko się zeszkli. Dodajemy marchew i podsmażamy około 2 minut, mieszając.
  • Soczewicę płuczemy na sicie, odsączamy z wody i dodajemy do garnka. Mieszając smażymy chwilę wszystko razem, następnie dodajemy passatę pomidorową i bulion. Gotujemy na średnim ogniu około 15-20 minut, aż marchew będzie miękka. Zupę przyprawiamy pieprzem, solą, pieprzem cayenne i słodką papryką. Blendujemy na gładki krem. Następnie dodajemy mleko i mieszamy. Mlekiem regulujemy konsystencję zupy. Gotowy krem dekorujemy kleksem z jogurtu naturalnego i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z grzankami.
    Afiyet olsun!!!

Odnośniki

  • * można użyć również bulionu warzywnego. Świetnie się też sprawdzi rosół, który nam pozostał z dnia poprzedniego

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

Adapted from Baika w kuchni

0 0 głosy
Ocena artykułu

Tagi

  • Kuchnia turecka
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy kremy

Nawigacja wpisu

Tort Minni Mouse
Kremowa zupa z tortellini, groszkiem, orzechami i parmezanem

Podobne wpisy

Fit ciasto dyniowe
Ciasta ucierane, Na słodko, Przepisy, Wypieki, Zdrowo i Fit  /  2 maja, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 55

Fit ciasto dyniowe

Wiosenna zupa z czosnku niedźwiedziego i szpinaku
Bezmięsne, Kremy, Przepisy, Wytrawnie, Zdrowo i Fit, Zupy  /  25 kwietnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Wiosenna zupa z czosnku niedźwiedziego i szpinaku

Fit placuszki z cukinii i kaszy
Dania bezmięsne, Dania z kaszą, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Szybkie dania, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  6 sierpnia, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 43

Fit placuszki z cukinii i kaszy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
23 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Ania
Ania
1 rok temu

Świetnie smakuje. Jestem fanatyczką zup, bo są lekkie i zdrowe. Ostatnio odkryłam
<a href=”https://przepisynaszybko.pl/przepis/zupa-cebulowa/”>zupa cebulowa</a>
przepyszna, ale ta twoja jest świetną altrnatywą.
pozdrawiam

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
1 rok temu
Odpowiedź do  Ania

Dziękuję. Cebulowa jest przepyszna!

0
Odpowiedz
Candy Pandas
Candy Pandas
5 lata temu

Z przyjemnością byśmy się rozgrzały przy takiej zupie 🙂

0
Odpowiedz
Rafał
Rafał
5 lata temu

Właśnie zrobiłem tę zupę i jest pyszna!

0
Odpowiedz
Marusitestowanie
Marusitestowanie
5 lata temu

Turcja jest moim marzeniem i może uda się kiedyś odwiedzić ten kraj i poznać bliżej ich kuchnię. Powoli przekonuje się do zup typu krem. Ostatnio gotowałam krem z groszku 😉 Myślę, że to połączenie soczewicy i marchewki może być przepyszne!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Marusitestowanie

Zachęcam do spróbowania 🙂

0
Odpowiedz
Moja lepsza wersja
Moja lepsza wersja
5 lata temu

Właśnie kupiłam sobie czerwoną i zieloną soczewicę. Uwielbiam ją więc pewnie niebawem skorzystam z Twojego przepisu.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Moja lepsza wersja

Zachęcam 🙂

0
Odpowiedz
Margaretkaw
Margaretkaw
5 lata temu

Zupa wygląda pysznie. Cenię soczewicę i dodaję do wielu potraw, łącznie z fasolką po bretońsku 🙂

0
Odpowiedz
Marlena H.
Marlena H.
5 lata temu

Nie przepadam za zupami typu krem, mój mąż też ich nie je. Natomiast coraz częściej wpadam na tak smakowicie wyglądające przepisy, że być moze któryś wypróbuję i może akurat mi posmakuje. ?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Marlena H.

Warto spróbować, czasem smaki się zmieniają 🙂

0
Odpowiedz
Marta
Marta
5 lata temu

Ciekawy przepis, takiej zupy jeszcze nie jadłam.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Marta

Zachęcam do spróbowania 🙂

0
Odpowiedz
Ewka - Poligon Domowy
Ewka - Poligon Domowy
5 lata temu

Uwielbiam takie smaki!!! A zupa-krem to coś dla mnie i te kolorki 😀

0
Odpowiedz
Psyche Tee - Wirtualny Gabinet Psychologiczny
Psyche Tee - Wirtualny Gabinet Psychologiczny
5 lata temu

Ja w tym przepisie musiałabym trochę modyfikacji dokonać, choć nie byłoby to trudne 🙂

0
Odpowiedz
Agata
Agata
7 lata temu

Wszystko super, ale żeby jeszcze ktoś chciał mi coś takiego gotować 🙂

0
Odpowiedz
Agnieszka
Agnieszka
7 lata temu

Uwielbiam takie połaczenia?az zatęsknilam za Turcją?

0
Odpowiedz
Sandra
Sandra
7 lata temu

Wyglada bardzo apetycznie. W sumie soczewicy jeszcze nie jadlam wiec z checia sprobuje

0
Odpowiedz
Monika
Monika
7 lata temu

Skladniki mam, w sobote bedzie zupka 😀

0
Odpowiedz
Sikoreczka
Sikoreczka
7 lata temu

Ciekawie i apatycznie brzmi to wszystko. Może spróbuję tego przepisu.

0
Odpowiedz
Agnieszka
Agnieszka
7 lata temu

UwielBiały zupę z soczewicy tylko ja robie taka mega mięsna do tego jest bardzo sycaca i przy dobrym doprawione idealnie rozgrzewające w te nie najcieplejsze dni

0
Odpowiedz
sandra
sandra
7 lata temu

Fajny pomysł!

0
Odpowiedz
Ania
Ania
7 lata temu

Ale pyszności

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
23
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz