• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Bezmięsne, Kremy, Przepisy, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  29 października, 2015

Krem z dyni i batatów

Wędrówki po kuchni
Podczas ostatnich zakupów zobaczyłam kilka ogromnych skrzyń z dyniami. Pospiesznie skierowałam się w ich kierunku, gdyż co roku wyczekuję na nie z niecierpliwością. U nas w Irlandii pojawiają się bardzo późno, tuż przed Halloween i równie szybko znikają. Koło dyni leżały skromnie bataty, które choć z pozoru bywają duże to przy tych pomarańczowych, dużych głowach marnie wyglądały. Patrząc na ten zestaw od razu wpadłam na pomysł, aby krem z dyni połączyć z batatami. Wrzuciłam kilka ładnych dyń do koszyka i dorzuciłam bataty. W drodze powrotnej myślałam nad przepisem. Tak właśnie powstał przepis na tą jesienną, kremową i rozgrzewającą zupę.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie30 min.
Czas całkowity45 min.
Drukuj
5 from 3 votes
Porcje: 6
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 500 g dyni
  • 450 g batatów
  • 1½ litra bulionu warzywnego *
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • ½ łyżeczki pieprzu białego
  • pieprz czarny
  • sól

Dodatkowo

  • 30 g suszonych pestek dyni

Przygotowanie

  • Wszystkie warzywa obieramy. Cebulę i czosnek kroimy w małą kostkę. Dynię i bataty kroimy w większą kostkę, a marchew w plasterki. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy do momentu, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy bataty i marchew. Mieszamy i podsmażamy wszystko razem około 2-3 minut.
  • Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy dynię i wszystkie przyprawy. Gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zupę zdejmujemy z palnika i miksujemy na gładki krem. Jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku przyprawami. Pestki dyni rozdrabniamy przy pomocy blendera. Gorącą zupę nalewamy do miseczek. Posypujemy mielonymi pestkami dyni. Podajemy z grzankami.

Odnośniki

  • * można użyć bulionu drobiowego

Uwagi dodatkowe

  • jeśli lubicie bardziej zdecydowane smaki, możecie dodać więcej pieprzu cayenne

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj również Kremu z batatów

2 1 vote
Article Rating

Tagi

  • Bataty
  • Dynia
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy kremy

Zobacz wpisy

Naleśniki z serem i sosem jeżynowym
Zupa buraczkowa

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 70

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
33 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Koralina
Koralina
2 miesięcy temu

5 stars
odpuściłabym sobie chyba pieprz cayenne, ale poza tym bardzo mi się podoba 🙂

0
Odpowiedz
Pojedztam.pl
Pojedztam.pl
2 miesięcy temu

5 stars
Robimy tylko zupę z samej dyni, ale takie połączenie smaków też jest pewnie pyszne.

0
Odpowiedz
Agnieszka Szczygieł
Agnieszka Szczygieł
2 miesięcy temu

Bataty w połączeniu z dynią? Musi być lekko słodko, prawda?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 miesięcy temu
Reply to  Agnieszka Szczygieł

Absolutnie nie. Przyprawy robią swoje 🙂

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
2 miesięcy temu

Fajne połączenie – ja swoją robię sote albo na włoszczyźnie 🙂

0
Odpowiedz
Dee
Dee
2 miesięcy temu

A właśnie szukałam pomysłu na krem z dyni. Dzięki pięknie, na pewno skorzystam

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 miesięcy temu
Reply to  Dee

Proszę i polecam

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
2 miesięcy temu

5 stars
Widzę, że bardzo podobnie podchodzimy do gotowania: patrzymy na jakieś produkty, a w głowie łączymy je i kombinujemy nad przepisem. Dynia z batatem zda się dobrym pomysłem.

0
Odpowiedz
Kamila z Z naciskiem na szczęscie
Kamila z Z naciskiem na szczęscie
2 miesięcy temu

Aż nabrałam ochoty na krem z dyni, myślę, że wieczorem skorzystam z Twojego przepisu <3

0
Odpowiedz
CzteryFajery.pl - blog kulinarny
CzteryFajery.pl - blog kulinarny
2 miesięcy temu

Uwielbiam ten krem, robię go zazwyczaj z przyprawami charakterystycznymi dla kuchni indyjskiej

0
Odpowiedz
edyta
edyta
2 miesięcy temu

Zabieram ten przepis. Aktualnie mam wszystko w lodówce

0
Odpowiedz
Agaman
Agaman
2 miesięcy temu

Nie jestem wielka fanka dyni,ale ostatnio mamq caly czas powtarza,ze zjadlaby zupe dyniowa, podkradam przepis :*

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
2 miesięcy temu

Nie wiem, czy u nas taki smaczny pomysł by chwycił, jeśli chodzi o męża i dzieciaki, ale ja chętnie bym się na niego załapała. 🙂

0
Odpowiedz
English 4 work Magdalena Angielski Biznesowy
English 4 work Magdalena Angielski Biznesowy
3 miesięcy temu

Już nie mogę się doczekać aż wypróbuję ten przepis! Zupę dyniową przygotowywałam na różne sposoby – z pomarańczą, z imbirem i marchewką, ale …. z batatem jeszcze nie! Przy następnych zakupach pomyślę o batacie do dyniowego przepisu.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 miesięcy temu
Reply to  English 4 work Magdalena Angielski Biznesowy

Zapewniam, że smakuje świetnie 🙂

0
Odpowiedz
Rebel
Rebel
2 lat temu

Kocham takie zupy!
Tym lepiej, że mam oba te składniki w domu.

0
Odpowiedz
Olga
Olga
2 lat temu

Krem z dyni to moje normalne jesienne menu, aczkolwiek nigdy nie łączyłam tego z batatem.

0
Odpowiedz
Urodzianka.pl
Urodzianka.pl
2 lat temu

Ostatnio sama właśnie gotowałam podobną zupkę 🙂 W sam raz na jesień 🙂

0
Odpowiedz
Monika
Monika
2 lat temu

Bardzo fajny przepis chętnie go wypróbuje.

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
2 lat temu

Skład super. I dynię i bataty uwielbiam. Ale chyba bym to doostrzyła imbirem świeżym. Pasowałby?

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Kasia

Przeważnie wszystkie przepisy na zupę dyniową są z imbirem, ale nie tym razem 🙂 Kumin i pieprz cayenne załatwiają w zupełności sprawę 🙂

0
Odpowiedz
Karolina
Karolina
2 lat temu

Pysznie wygląda! Napewno takie jest

0
Odpowiedz
Joanna
Joanna
2 lat temu

Idealnie! Właśnie czekają trzy dynie z których potrafię zrobić jedynie krem ale pomysł z dodaniem batatów to strzał w 10! Muszę wypróbować zanim córka wykroi jakiegoś potwora ze świeczką 🙂

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Joanna

Polecam, choć potwór też może być ciekawy 🙂

0
Odpowiedz
Agnieszka Wleciał
Agnieszka Wleciał
2 lat temu

Dynia jakoś nie może mnie do siebie przekonać, sama nie wiem dlaczego.

0
Odpowiedz
Beata Herbata
Beata Herbata
2 lat temu

Bardzo korci mnie żeby zrobić… Zwłaszcza te bataty tu mnie przekonują bo bardzo lubię, a sama dynia czasem wydaje mi się jakaś mdła… hmmm

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
2 lat temu
Reply to  Beata Herbata

Polecam 🙂

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
3 lat temu

Super! U mnie tez co chwila dyniowa zupka 🙂 koniecznie następnym razem wkomponuje tam batata. Pycha!

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
3 lat temu

Dynię to chyba można łączyć ze wszystkim :-)))
Bardzo ciekawy przepis…

0
Odpowiedz
Marta
Marta
3 lat temu

Ostatnio robiłam bardzo podobną zupę. 🙂

0
Odpowiedz
Lukrecjjja
Lukrecjjja
3 lat temu

Bardzo ciekawy przepis i inny niż do tej pory widziałam w temacie zupy dyniowej 🙂
Już sobie zapisałam i przepis czeka na użycie w najbliższych dniach 😉

Zapraszam do mnie: https://lukrecjjja.blogspot.com/

0
Odpowiedz
Gosia
Gosia
3 lat temu

Mhmm brzmi swietnie ? muszę spróbować ❤️

0
Odpowiedz
zuzia
zuzia
4 lat temu

Dynię uwielbiam bataty również więc na pewno wykorzystam ten przepis!
Zapowiada się pysznie!

Pozdrawiam Gosiu :*

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

wpDiscuz
33
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply