Kremy warzywne poza tym, że są zdrowe i pełne witamin, mają jeszcze jedną zaletę - ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Są rozgrzewające, sycące i łatwe w przygotowaniu. Jest to również znakomity sposób na przemycenie do naszej diety sporej ilości warzyw. Krem z kalafiora jest bardzo przyjemny w smaku. Ma jedwabistą, kremową konsystencje. Dodatek czarnuszki i chrupiących migdałów sprawia, że zupa nabiera charakteru.
Porcje: 4
Składniki
- 700 g kalafiora
- 250 ml bulionu warzywnego
- 200 ml mleka 3,2 %
- 1 średnia cebula
- 1 korzeń pietruszki
- 1/2 średniego selera
- 1 mały por
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- pieprz biały
- sól
Dodatkowo
- czarnuszka
- płatki migdałów
Przygotowanie
- Kalafiora dzielimy na różyczki. Pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, pora myjemy i kroimy w grube plastry. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy pokrojone warzywa i chwilę podsmażamy. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw.
- Pod koniec dodajemy mleko i miksujemy na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewamy odrobinę bulionu lub mleka. Doprawiamy do smaku solą i sporą ilością białego pieprzu. Patelnię rozgrzewamy, wsypujemy płatki migdałowe i prażymy. Zupę przed podaniem dekorujemy czarnuszką i płatkami migdałowymi.Smacznego!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Ciekawy przepis, osobiście uwielbiam krem z Dyni. Pychotka.
Bardzo lubię zupy kremy, zwłaszcza zimą.
Bardzo lubię takie warzywne kremy – mój ulubiony to zupa-krem z cukinii, mogę ją jeść na garnki. 😀
Też ją bardzo lubię 🙂
Świetny pomysł z czarnuszką i migdałami. Dobre przełamanie konystencji kremu.
Zupy krem z kalafiora jeszcze nie robiłam, zawsze kalafior wydawał mi sie mdłym warzywem do tego rodzaju zup. Ale faktycznie gdyby spróbować z czarnuszką i migdałami to może być ciekawe i smaczne połączenie 🙂
Trochę przypraw i zupa jest bardo aromatyczna 🙂
Uwielbiam zupy krem! Moi domownicy niestety nie podzielają moich smaków…
No to szkoda 🙁
Przyda mi się ten przepis, od środy aparat i ból.
Wow jeśli ta zupa smakuje tak jak wygląda to już wiem co jutro będę mieć na obiadek
Brzmi naprawdę pysznie. Będę musiała wypróbować ten przepis
Bardzo fajna ta zupa. Składniki ma całkiem przyzwoite, Nawet czarnuszka i płatki migdałów zagościły. Pycha.
Dziękuję 🙂
Bardzo lubię kalafior. Maż też . Dziś nawet wspomniał o tym, że dawno nie było zapiekanki z dodatkiem brokuła i kalafiora.
Chyba czas spróbować go w tej formie, czyli kremu 😉
Też często robię zupy kremy z różnych warzyw.
Kolejny ciekawy przepis. Uwielbiam zupy w formie kremów.
Kolejna pyszna zupa krem – tylko w wersji wegan zamiast masła olej kokosowy, a mleka – mleko kokosowe lub owsiane 🙂
Uwielbiam zupy kremy i pojęcia nie mam, jakim cudem przegapiłam tę z kalafiora 🙂 Dzięki za pomysł, na pewno wypróbuję 🙂
Niedawno robiłam krem z kalafiora z serem pleśniowym i szynką parmeńską:)
Ja dawałam tutorial z koperkiem zamiast migdałów, ale ta wersja tez mi się podoba.
No i pięknie, moj krem z kalafiora wygląda gorzej :/ Ale dobrze , że wrzuciłaś ten przepis, napewno dodam twoje składniki – mleka np. nie dodawałam w swojej wersji – i mam nadzieje , że bedzie wyglądał tak samo pięknie jak u ciebie.
Życzę smacznego 🙂
Uwielbiam zupy kremy! Z kalafiora też! Pysznosci! Z checia wypróbuje Twoj przepis
Nie ma to jak kalafior o tej porze roku
Ciekawy pomysł z połączeniem mleka i kalafiora. Na pewno pysznie smakuje 🙂
A ja bardzo lubię kalafiora i to bardzo. Propozycja dla mnie 😉