Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Bezmięsne, Kremy, Przepisy, Wytrawnie, Zdrowo i Fit, Zupy  /  7 kwietnia, 2013

Krem z kalafiora

Wędrówki po kuchni
Kremy warzywne poza tym, że są zdrowe i pełne witamin, mają jeszcze jedną zaletę - ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Są rozgrzewające, sycące i łatwe w przygotowaniu. Jest to również znakomity sposób na przemycenie do naszej diety sporej ilości warzyw. Krem z kalafiora jest bardzo przyjemny w smaku. Ma jedwabistą, kremową konsystencje. Dodatek czarnuszki i chrupiących migdałów sprawia, że zupa nabiera charakteru.
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie30 min., min.
Czas całkowity45 min., min.
Drukuj
Porcje: 4
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 700 g kalafiora
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml mleka 3,2 %
  • 1 średnia cebula
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 średniego selera
  • 1 mały por
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • pieprz biały
  • sól

Dodatkowo

  • czarnuszka
  • płatki migdałów

Przygotowanie

  • Kalafiora dzielimy na różyczki. Pietruszkę oraz cebulę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, pora myjemy i kroimy w grube plastry. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy pokrojone warzywa i chwilę podsmażamy. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw.
  • Pod koniec dodajemy mleko i miksujemy na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewamy odrobinę bulionu lub mleka. Doprawiamy do smaku solą i sporą ilością białego pieprzu. Patelnię rozgrzewamy, wsypujemy płatki migdałowe i prażymy. Zupę przed podaniem dekorujemy czarnuszką i płatkami migdałowymi.
    Smacznego!

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 4 votes
Article Rating

Tagi

  • Kalafior
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy kremy

Nawigacja wpisu

Łosoś pod pierzynką
Waniliowy sernik z białą czekoladą

Podobne wpisy

Fit ciasto dyniowe
Ciasta ucierane, Na słodko, Przepisy, Wypieki, Zdrowo i Fit  /  2 maja, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 55

Fit ciasto dyniowe

Wiosenna zupa z czosnku niedźwiedziego i szpinaku
Bezmięsne, Kremy, Przepisy, Wytrawnie, Zdrowo i Fit, Zupy  /  25 kwietnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Wiosenna zupa z czosnku niedźwiedziego i szpinaku

Fit placuszki z cukinii i kaszy
Dania bezmięsne, Dania z kaszą, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Szybkie dania, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  6 sierpnia, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 43

Fit placuszki z cukinii i kaszy

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
30 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Edyta
Edyta
6 miesięcy temu

Przepis jest niekompletny. Wymienione najpierw skladniki nie sa wymienione podczas robienia zupy…

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 miesięcy temu
Reply to  Edyta

Proszę uważnie przeczytać. Sprawdziłam i wszystkie składniki są wymienione.

0
Odpowiedz
Kuba
Kuba
5 lat temu

Ciekawy przepis, osobiście uwielbiam krem z Dyni. Pychotka.

0
Odpowiedz
Newenglandblog.pl
Newenglandblog.pl
5 lat temu

Bardzo lubię zupy kremy, zwłaszcza zimą.

0
Odpowiedz
Wiewiórka w okularach
Wiewiórka w okularach
5 lat temu

Bardzo lubię takie warzywne kremy – mój ulubiony to zupa-krem z cukinii, mogę ją jeść na garnki. 😀

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lat temu
Reply to  Wiewiórka w okularach

Też ją bardzo lubię 🙂

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
5 lat temu

Świetny pomysł z czarnuszką i migdałami. Dobre przełamanie konystencji kremu.

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
5 lat temu

Zupy krem z kalafiora jeszcze nie robiłam, zawsze kalafior wydawał mi sie mdłym warzywem do tego rodzaju zup. Ale faktycznie gdyby spróbować z czarnuszką i migdałami to może być ciekawe i smaczne połączenie 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lat temu
Reply to  Aleksandra Załęska

Trochę przypraw i zupa jest bardo aromatyczna 🙂

0
Odpowiedz
ladymamma.pl
ladymamma.pl
5 lat temu

Uwielbiam zupy krem! Moi domownicy niestety nie podzielają moich smaków…

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lat temu
Reply to  ladymamma.pl

No to szkoda 🙁

0
Odpowiedz
Inga Nowicka
Inga Nowicka
5 lat temu

Przyda mi się ten przepis, od środy aparat i ból.

0
Odpowiedz
Lili Ess
Lili Ess
5 lat temu

Wow jeśli ta zupa smakuje tak jak wygląda to już wiem co jutro będę mieć na obiadek

0
Odpowiedz
Dominika D.
Dominika D.
5 lat temu

Brzmi naprawdę pysznie. Będę musiała wypróbować ten przepis

0
Odpowiedz
Pielęgnacyjny Zakątek
Pielęgnacyjny Zakątek
5 lat temu

Bardzo fajna ta zupa. Składniki ma całkiem przyzwoite, Nawet czarnuszka i płatki migdałów zagościły. Pycha.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lat temu
Reply to  Pielęgnacyjny Zakątek

Dziękuję 🙂

0
Odpowiedz
Sikorkowe Pasje
Sikorkowe Pasje
5 lat temu

Bardzo lubię kalafior. Maż też . Dziś nawet wspomniał o tym, że dawno nie było zapiekanki z dodatkiem brokuła i kalafiora.

0
Odpowiedz
Bielecki.es
Bielecki.es
5 lat temu

Chyba czas spróbować go w tej formie, czyli kremu 😉

0
Odpowiedz
Kasiak
Kasiak
5 lat temu

Też często robię zupy kremy z różnych warzyw.

0
Odpowiedz
Angelika
Angelika
7 lat temu

Kolejny ciekawy przepis. Uwielbiam zupy w formie kremów.

0
Odpowiedz
Places and Plants Blog
Places and Plants Blog
7 lat temu

Kolejna pyszna zupa krem – tylko w wersji wegan zamiast masła olej kokosowy, a mleka – mleko kokosowe lub owsiane 🙂

0
Odpowiedz
Pomysłowa
Pomysłowa
7 lat temu

Uwielbiam zupy kremy i pojęcia nie mam, jakim cudem przegapiłam tę z kalafiora 🙂 Dzięki za pomysł, na pewno wypróbuję 🙂

0
Odpowiedz
To gotują Saudyjskie Wielbłądy
To gotują Saudyjskie Wielbłądy
7 lat temu

Niedawno robiłam krem z kalafiora z serem pleśniowym i szynką parmeńską:)

0
Odpowiedz
Danka
Danka
7 lat temu

Ja dawałam tutorial z koperkiem zamiast migdałów, ale ta wersja tez mi się podoba.

0
Odpowiedz
Jull Krajewska
Jull Krajewska
7 lat temu

No i pięknie, moj krem z kalafiora wygląda gorzej :/ Ale dobrze , że wrzuciłaś ten przepis, napewno dodam twoje składniki – mleka np. nie dodawałam w swojej wersji – i mam nadzieje , że bedzie wyglądał tak samo pięknie jak u ciebie.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lat temu
Reply to  Jull Krajewska

Życzę smacznego 🙂

0
Odpowiedz
1journey1life2people
1journey1life2people
7 lat temu

Uwielbiam zupy kremy! Z kalafiora też! Pysznosci! Z checia wypróbuje Twoj przepis

0
Odpowiedz
Kamila
Kamila
7 lat temu

Nie ma to jak kalafior o tej porze roku

0
Odpowiedz
Jud
Jud
7 lat temu

Ciekawy pomysł z połączeniem mleka i kalafiora. Na pewno pysznie smakuje 🙂

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
7 lat temu

A ja bardzo lubię kalafiora i to bardzo. Propozycja dla mnie 😉

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
30
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Odpowiedz