Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dodatki do obiadu
        • Sosy, dipy
        • Surówki i warzywa
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Podróże małe i duże
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Bezmięsne, Kremy, Przepisy, Wytrawnie, Zdrowo i Fit, Zupy  /  19 maja, 2013

Krem z zielonego groszku

Wędrówki po kuchni
Wiosna, wiosna wiosna ach to Ty! Uwielbiam wiosnę, za poranny zapach ziemi, subtelne promienie słońca, ciepłe podmuchy wiatru, za bociany, poranną rosę, romantycznie kwitnące jabłonie i pachnące kwiaty. Wszystko przybiera wspaniałe, kolorowe barwy. Zielony, delikatny i aksamitny krem z zielonego groszku, zapewni nam mnóstwo energii na pierwsze, wiosenne spacery i co raz dłuższe wieczory.
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie30 min., min.
Czas całkowity45 min., min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 4
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 450 g mrożonego groszku
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 mała marchewka
  • 2 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ cebuli
  • imbir mielony
  • papryka chili
  • pieprz biały
  • sól

Dodatkowo

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie

  • Marchewkę, ziemniaki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy marchew i ziemniaki. Mieszając, podsmażamy chwilę.
  • Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy odrobinę imbiru i papryki chili. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy groszek i gotujemy wszystko razem jeszcze przez około 5 minut. Zupę blendujemy na gładki, aksamitny krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta możemy dolać odrobiną bulionu lub wody.
  • Jogurt naturalny mieszamy z odrobiną przegotowanej wody tak, aby jego konsystencja pozwoliła nam udekorować ładnie każdą miseczkę z zupą. Krem podajemy z grzankami.

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

 

5 1 głos
Ocena artykułu

Tagi

  • Zdrowo i Fit
  • Zupy kremy

Nawigacja wpisu

Leśny mech
Aromatyczny kurczak otulony boczkiem

Podobne wpisy

Fit ciasto dyniowe
Ciasta ucierane, Na słodko, Przepisy, Wypieki, Zdrowo i Fit  /  2 maja, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 55

Fit ciasto dyniowe

Wiosenna zupa z czosnku niedźwiedziego i szpinaku
Bezmięsne, Kremy, Przepisy, Wytrawnie, Zdrowo i Fit, Zupy  /  25 kwietnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Wiosenna zupa z czosnku niedźwiedziego i szpinaku

Fit placuszki z cukinii i kaszy
Dania bezmięsne, Dania z kaszą, Obiady, Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki, Przepisy, Szybkie dania, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  6 sierpnia, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 43

Fit placuszki z cukinii i kaszy

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
11 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Martyna
Martyna
2 lata temu

Mamy groszek z działki, więc chętnie skuszę się na tę zupę.

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
4 lata temu

5 stars
bardzo mnie skusiłaś tym przepisem, zwłaszcza, że jest w nim imbir i masło <3 na pewno zrobię sobie taką przyjemność 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
4 lata temu
Odpowiedź do  Koralina

Cieszę się, że zupka przypadła Ci do gustu, smacznego 🙂

0
Odpowiedz
Pojedztam.pl
Pojedztam.pl
4 lata temu

Lubię surowy zielony groszek, więc krem z tego warzywa na pewno też mi zasmakuje.

0
Odpowiedz
Renata
Renata
4 lata temu

Tak pięknie podany, że już jestem pewna – wypróbuję przepis!

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
7 lata temu

Uwielbiam zupy -krem, a wiosenna wersja groszkowa wygląda bardzo apetycznie. Muszę wypróbować Twoją opcję z imbirem i papryczką chili.

0
Odpowiedz
Gosia
Gosia
7 lata temu

Zielony groszek unas jedynie w sałatce a szkoda ale cörka bradzo nie lubi.

0
Odpowiedz
Nihil Novi
Nihil Novi
7 lata temu

Nigdy nie jadłam groszku w takiej wersji, wygląda apetycznie! Muszę sobie zrobić taką wiosenną zupę 🙂

0
Odpowiedz
Aina
Aina
7 lata temu

Brzmi ciekawie 🙂 muszę spróbować 🙂

0
Odpowiedz
Agata
Agata
7 lata temu

Osobiście kiedyś jadłam krem z zielonego groszku i do tej pory mam wstręt.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
7 lata temu
Odpowiedź do  Agata

Przykro mi, że masz takie złe doświadczenia z tą potrawą

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śledzie

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
11
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz