Poznańska pyra, śląski kartofel, podhalańska grula. Jeden ziemniak, a tyle określeń i nieograniczonych możliwości! Bo przecież z ziemniaka można zrobić niemalże wszystko. Gotowane, smażone czy pieczone - zawsze smakują wyśmienicie. Są także świetnym dodatkiem do sałatek, zapiekanek czy zup. Dziś nie będą tylko dodatkiem, ale głównym składnikiem wspaniałej zupy. Inspiracją do przygotowania tego dania był jeden z programów Karola Okrasy. Przepis lekko zmodyfikowałam, ale zupa wyszła zaskakująco pyszna. Aksamitna, niezwykle aromatyczna i cudowanie rozgrzewająca. Gorąco Wam polecam!
Porcje: 6
Składniki
- 4 duże ziemniaki
- 1 duży por
- 1 średnia cebula
- 1 marchew
- 1 główka czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego *
- 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- pieprz biały
- pieprz kolorowy
- sól
Dodatkowo
- oliwa truflowa
Przygotowanie
- Główkę czosnku obieramy z wierzchnich łupin. Górę minimalnie ścinamy tak, aby odsłonić ząbki czosnku i smarujemy dokładnie całą główkę oliwą. Następnie owijamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180'C przez około 15 minut. Po wystudzeniu ząbki czosnku niemalże same będą wyskakiwały z łupinek.
- Pora oczyszczamy, marchew obieramy i kroimy w jedno centymetrowe kawałki. Cebulę i ziemniaki obieramy. Cebulę siekamy, a ziemniaki kroimy w większą kostkę. W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy na średnim ogniu. Dodajemy pora i dusimy około 2 minut co jakiś czas mieszając. Dodajemy marchew, ziemniaki i czosnek. Całość zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy zupę jeszcze około 2-3 minut. Następnie zupę miksujemy na gładki krem. Przed podaniem zupę dekorujemy oliwą truflową i grubo mielonym pieprzem kolorowym.
Odnośniki
- *można użyć bulionu drobiowego
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Karol Okrasa
Tak, zgadzam się: dodanie pora do kremu z ziemniaków to dobra kombinacja – nadaje zupie większej wyrazistości i smaku oczywiście.
Nie wpadłabym na to, by zrobić krem z ziemniaków, a tu proszę 😉 może kiedyś spróbuję.
Chętnie spróbuję, choć smażyłabym cebulę na oliwie, nie na maśle. Jaki rodzaj ziemniaków polecasz?
Myślę, że każdy rodzaj się tu nada. Ja używam Navan, ale nie wiem czy takiego są w PL
Nie pomyślałabym, że można w taki sposób wykorzystać ziemniaka 🙂 Muszę koniecznie wypróbować ten przepis 🙂
Bardzo polecam, krem jest pyszny
bałam się kremu z ziemniaków, myślałam, że będzie zbyt mdły, ale przy takich dodatkach musi być super!
Zapewniam, że nie jest mdły 🙂
Bardzo często gotuję. A przepis na najlepszy krem z ziemniaków wyniosłam z domu. I nie zgodzę się z Twoją tezą, że ziemniaki były nieciekawym dodatkiem. To zupełnie nie pasuje mi do mojego rodzinnego domu, mnóstwa polskich przepisów na ziemniaki i kuchni regionalnych, gdzie potraw z ziemniakami jest mnóstwo.
Bardzo pomysłowy. Zaczynam się przekonywać do zup. Ostatnio jadłam pyszny krem z kukurydzy. Zapisuję ten przepis!
Brzmi przepysznie, uwielbiam kremy. U mnie ostatnio zajadamy się ziemniaczano – porowym, pora jest tam dużo więcej, ale tego Twojego przepisu też z pewnością wypróbuję. Mniam!
Twoja zupa też brzmi bardzo smacznie 🙂
U mnie w sklepie jest kilkanaście rodzajów ziemniaków.
Zawsze miałam mało pomysłów, jak je zrobic.
Lubię zupy kremy, przepis wykorzystam. Koniecznie dodam pastę truflową bo bardzo ją lubię,podobnie jak same trufle.
Pozdrawiam!
Kocham ziemniaki, ale w zupie krem jeszcze nie jadłam 🙂
Uwielbiam zupy kremowe. Jesienią często je robię.
Przepis już zapisany, niebawem zrobię
Wygląda smakowicie. Na jesienną słotę napewno idealna ?
Bez masła ten przepis byłby dla mnie niemal idealny – zawsze można dokonać modyfikacji. Mam wrażenie, że dobra oliwa będzie pasować 😉
Jaki ciekawy przepis, nawet kumin mam w domu, trzeba koniecznie wypróbować
jak smakuje ta zupa krem, jestem bardzo ciekawa 🙂
Świetne zdjęcie …
Dziękuje i polecam 🙂
Ta zupa wygląda apetycznie.
Jestem pewna, że by mi smakowało.
Muszę skorzystać z Twojego przepisu.
Qrcze pyszności…staram się patrzeć na kaloryczność ostatnio tego co jem :/ A tu taki smakołyk :/ bardzo chętnie bym zjadła
Super przepis, dawno nie robiłam zupy, więc chętnie wypróbuję 🙂
Pysznie! Już wiem, co dziś na obiad 🙂
Czesto dodaje ziemniaka do kremow, ale nigdy nie byl on glownym skladnikiem.
Pora sprobowac.
Kumin, oliwa truflowa, pieprz to wszystko co najbardziej lubię 🙂 super zupka na jesienno zimowe wieczory
O, nareszcie zupa bez selera, którego tak strasznie nienawidzę! 😀 W dodatku mam swoje ziemniaki, więc chętnie wypróbuję przepis. 🙂
Kojarzy mi się z górami 🙂
Uwielbiam ziemniaki, a całkiem niedawno odkryłam, że ziemniak ziemniakowi nie równy i są różnice pomiędzy poszczególnymi gatunkami. A zupa… smakowita!
Tego ostatnio szukałam! Idzie jesień, na pewno skorzystam z przepisu w któryś z deszczowych wieczorów 🙂
Apetycznie i smacznie.Uwielbiam zupy krem.Świetnie pokazujesz,jak ze zwykłych ziemniaków można wyczarować coś pysznego