• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Szybkie dania
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Bezmięsne, Kremy, Przepisy, Wytrawnie, Zdrowo i Fit  /  4 maja, 2015

Krem z ziemniaków

Wędrówki po kuchni
Jeszcze nie tak dawno ziemniaki w Polsce były jedynie nieciekawym, acz niezbędnym dodatkiem do każdego posiłku. Inwencja pań domu polegała głównie na tym, czy podać je gotowane, odsmażane czy purée. A przecież z ziemniaków można zrobić mnóstwo świetnych i oryginalnych potraw, które zapewne nie jednych zaskoczą. Jednym z takich właśnie dań może być kremowy, aksamitny i pyszny krem z ziemniaków. Jak widać, przy odrobinie fantazji z ziemniaka i kilku prostych dodatków można wyczarować na prawdę fantastyczne i smaczne danie. Inspiracją do tego dania był program kulinarny ''Okrasa łamie przepisy''. Przepis nie co zmodyfikowałam, jednak zapewniam Was, że zupa pozostała lekka, kremowa i pyszna.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie40 min.
Czas całkowity55 min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 6
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 duży por
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchew
  • 1 główka czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego *
  • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz biały
  • pieprz kolorowy
  • sól

Dodatkowo

  • oliwa truflowa

Przygotowanie

  • Główkę czosnku obieramy z wierzchnich łupin. Górę minimalnie ścinamy tak, aby odsłonić ząbki czosnku i smarujemy dokładnie całą główkę oliwą. Następnie owijamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180'C przez około 15 minut. Po wystudzeniu ząbki czosnku niemalże same będą wyskakiwały z łupinek.
  • Pora oczyszczamy, marchew obieramy i kroimy w jedno centymetrowe kawałki. Cebulę i ziemniaki obieramy. Cebulę siekamy, a ziemniaki kroimy w większą kostkę. W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy na średnim ogniu. Dodajemy pora i dusimy około 2 minut co jakiś czas mieszając. Dodajemy marchew, ziemniaki i czosnek. Całość zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy zupę jeszcze około 2-3 minut. Następnie zupę miksujemy na gładki krem. Przed podaniem zupę dekorujemy oliwą truflową i grubo mielonym pieprzem kolorowym.

Odnośniki

  • *można użyć bulionu drobiowego

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Delikatny krem z selera

Adapted from Karol Okrasa

5 1 vote
Article Rating

Tagi

  • Zupy kremy

Zobacz wpisy

Zapiekane naleśniki po meksykańsku
Klopsy drobiowe w sosie orzechowym

Podobne wpisy

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 68

Tort Rafaello

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 62

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
31 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
English 4 work Magdalena Angielski Biznesowy
English 4 work Magdalena Angielski Biznesowy
3 miesięcy temu

Tak, zgadzam się: dodanie pora do kremu z ziemniaków to dobra kombinacja – nadaje zupie większej wyrazistości i smaku oczywiście.

0
Odpowiedz
Agata
Agata
3 miesięcy temu

Nie wpadłabym na to, by zrobić krem z ziemniaków, a tu proszę 😉 może kiedyś spróbuję.

0
Odpowiedz
Joanna | Organiczni
Joanna | Organiczni
3 miesięcy temu

Chętnie spróbuję, choć smażyłabym cebulę na oliwie, nie na maśle. Jaki rodzaj ziemniaków polecasz?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 miesięcy temu
Reply to  Joanna | Organiczni

Myślę, że każdy rodzaj się tu nada. Ja używam Navan, ale nie wiem czy takiego są w PL

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
3 miesięcy temu

Nie pomyślałabym, że można w taki sposób wykorzystać ziemniaka 🙂 Muszę koniecznie wypróbować ten przepis 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 miesięcy temu
Reply to  Aleksandra Załęska

Bardzo polecam, krem jest pyszny

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
3 miesięcy temu

5 stars
bałam się kremu z ziemniaków, myślałam, że będzie zbyt mdły, ale przy takich dodatkach musi być super!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
3 miesięcy temu
Reply to  Koralina

Zapewniam, że nie jest mdły 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
3 miesięcy temu

Bardzo często gotuję. A przepis na najlepszy krem z ziemniaków wyniosłam z domu. I nie zgodzę się z Twoją tezą, że ziemniaki były nieciekawym dodatkiem. To zupełnie nie pasuje mi do mojego rodzinnego domu, mnóstwa polskich przepisów na ziemniaki i kuchni regionalnych, gdzie potraw z ziemniakami jest mnóstwo.

0
Odpowiedz
Aga
Aga
3 miesięcy temu

Bardzo pomysłowy. Zaczynam się przekonywać do zup. Ostatnio jadłam pyszny krem z kukurydzy. Zapisuję ten przepis!

0
Odpowiedz
Promotorka czytelnictwa
Promotorka czytelnictwa
1 rok temu

Brzmi przepysznie, uwielbiam kremy. U mnie ostatnio zajadamy się ziemniaczano – porowym, pora jest tam dużo więcej, ale tego Twojego przepisu też z pewnością wypróbuję. Mniam!

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  Promotorka czytelnictwa

Twoja zupa też brzmi bardzo smacznie 🙂

0
Odpowiedz
Irena-Hooltayewpodrozy
Irena-Hooltayewpodrozy
1 rok temu

U mnie w sklepie jest kilkanaście rodzajów ziemniaków.
Zawsze miałam mało pomysłów, jak je zrobic.
Lubię zupy kremy, przepis wykorzystam. Koniecznie dodam pastę truflową bo bardzo ją lubię,podobnie jak same trufle.
Pozdrawiam!

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
1 rok temu

Kocham ziemniaki, ale w zupie krem jeszcze nie jadłam 🙂

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
1 rok temu

Uwielbiam zupy kremowe. Jesienią często je robię.

0
Odpowiedz
ania
ania
1 rok temu

Przepis już zapisany, niebawem zrobię

0
Odpowiedz
Justyna
Justyna
1 rok temu

Wygląda smakowicie. Na jesienną słotę napewno idealna ?

0
Odpowiedz
Psyche Tee - Wirtualny Gabinet Psychologiczny
Psyche Tee - Wirtualny Gabinet Psychologiczny
1 rok temu

Bez masła ten przepis byłby dla mnie niemal idealny – zawsze można dokonać modyfikacji. Mam wrażenie, że dobra oliwa będzie pasować 😉

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
1 rok temu

Jaki ciekawy przepis, nawet kumin mam w domu, trzeba koniecznie wypróbować
jak smakuje ta zupa krem, jestem bardzo ciekawa 🙂
Świetne zdjęcie …

0
Odpowiedz
admin
Autor
admin
1 rok temu
Reply to  krystynabozenna

Dziękuje i polecam 🙂

0
Odpowiedz
Ewa www.inaisewa.blogspot.com
Ewa www.inaisewa.blogspot.com
1 rok temu

Ta zupa wygląda apetycznie.
Jestem pewna, że by mi smakowało.
Muszę skorzystać z Twojego przepisu.

0
Odpowiedz
Jull Krajewska
Jull Krajewska
3 lat temu

Qrcze pyszności…staram się patrzeć na kaloryczność ostatnio tego co jem :/ A tu taki smakołyk :/ bardzo chętnie bym zjadła

0
Odpowiedz
Anna (Ogród Możliwości)
Anna (Ogród Możliwości)
3 lat temu

Super przepis, dawno nie robiłam zupy, więc chętnie wypróbuję 🙂

0
Odpowiedz
Marta
Marta
3 lat temu

Pysznie! Już wiem, co dziś na obiad 🙂

0
Odpowiedz
architectoffreetime
architectoffreetime
3 lat temu

Czesto dodaje ziemniaka do kremow, ale nigdy nie byl on glownym skladnikiem.
Pora sprobowac.

0
Odpowiedz
Agnieszka KLG Properties
Agnieszka KLG Properties
3 lat temu

Kumin, oliwa truflowa, pieprz to wszystko co najbardziej lubię 🙂 super zupka na jesienno zimowe wieczory

0
Odpowiedz
Ula - książkowe powroty
Ula - książkowe powroty
3 lat temu

O, nareszcie zupa bez selera, którego tak strasznie nienawidzę! 😀 W dodatku mam swoje ziemniaki, więc chętnie wypróbuję przepis. 🙂

0
Odpowiedz
Anonim
Anonim
3 lat temu

Kojarzy mi się z górami 🙂

0
Odpowiedz
Ekomentalnie
Ekomentalnie
4 lat temu

Uwielbiam ziemniaki, a całkiem niedawno odkryłam, że ziemniak ziemniakowi nie równy i są różnice pomiędzy poszczególnymi gatunkami. A zupa… smakowita!

0
Odpowiedz
Weronika @Ramydada
Weronika @Ramydada
4 lat temu

Tego ostatnio szukałam! Idzie jesień, na pewno skorzystam z przepisu w któryś z deszczowych wieczorów 🙂

0
Odpowiedz
Ewelina
Ewelina
4 lat temu

Apetycznie i smacznie.Uwielbiam zupy krem.Świetnie pokazujesz,jak ze zwykłych ziemniaków można wyczarować coś pysznego

0
Odpowiedz

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Tagi

  • Babki
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta biszkoptowe
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy

Archiwum

  • LIFESTYLE
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

wpDiscuz
31
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Reply