Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Przepisy z airfryer
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Kuchnia fusion
    • Ponadczasowe przepisy
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • Kuchnia meksykańska
        • Kuchnia południowoamerykańska
        • USA
    • Wypieki
      • Ciasta
      • Ciasteczka
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Torty
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Nalewki
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Na tropie smaków
    • Niezbędnik podróżnika
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Bezmięsne, Kremy, Przepisy, Wytrawnie, Zdrowo i Fit, Zupy  /  4 maja, 2015

Krem z ziemniaków

Wędrówki po kuchni

 

Są takie dni, kiedy nie chce mi się kombinować w kuchni. Chcę po prostu coś prostego, ciepłego i pysznego, coś, co poprawi nastrój i nasyci bez wielkiego wysiłku. Wtedy sięgam po krem z ziemniaków. To zupa, która udowadnia, że zwykłe składniki potrafią zamienić się w coś wyjątkowego. Ma aksamitną konsystencję, delikatny smak i daje to przyjemne uczucie domowego ciepła już po pierwszej kęsie. Idealna na chłodniejsze dni, na leniwe popołudnie albo wtedy, gdy po prostu potrzebujesz odrobiny komfortu w misce.
Przygotowanie15 min., min.
Gotowanie40 min., min.
Czas całkowity55 min., min.
Drukuj
5 from 1 vote
Porcje: 6
Author: Małgorzata Hert

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 duży por
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchew
  • 1 główka czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego *
  • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz biały
  • pieprz kolorowy
  • sól

Dodatkowo

  • oliwa truflowa

Przygotowanie

  • Główkę czosnku obieramy z wierzchnich łupin. Górę minimalnie ścinamy tak, aby odsłonić ząbki czosnku i smarujemy dokładnie całą główkę oliwą. Następnie owijamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180'C przez około 15 minut. Po wystudzeniu ząbki czosnku niemalże same będą wyskakiwały z łupinek.
  • Pora oczyszczamy, marchew obieramy i kroimy w jedno centymetrowe kawałki. Cebulę i ziemniaki obieramy. Cebulę siekamy, a ziemniaki kroimy w większą kostkę. W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy na średnim ogniu. Dodajemy pora i dusimy około 2 minut co jakiś czas mieszając. Dodajemy marchew, ziemniaki i czosnek. Całość zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy zupę jeszcze około 2-3 minut. Następnie zupę miksujemy na gładki krem. Przed podaniem zupę dekorujemy oliwą truflową i grubo mielonym pieprzem kolorowym.

Odnośniki

  • *można użyć bulionu drobiowego


Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

Adapted from Karol Okrasa

5 1 głos
Ocena artykułu

Tagi

  • Zupy kremy

Nawigacja wpisu

Zapiekane naleśniki po meksykańsku
Klopsy drobiowe w sosie orzechowym

Podobne wpisy

Wiosenna zupa z czosnku niedźwiedziego i szpinaku
Bezmięsne, Kremy, Przepisy, Wytrawnie, Zdrowo i Fit, Zupy  /  25 kwietnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 46

Wiosenna zupa z czosnku niedźwiedziego i szpinaku

Krem z czerwonej kapusty
Bezmięsne, Kremy, Przepisy, Zupy  /  28 lutego, 2013
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 37

Krem z czerwonej kapusty

Krem z dyni i batatów
Bezmięsne, Kremy, Przepisy, Wytrawnie, Zdrowo i Fit, Zupy  /  29 października, 2015
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 33

Krem z dyni i batatów

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
31 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
English 4 work Magdalena Angielski Biznesowy
English 4 work Magdalena Angielski Biznesowy
5 lata temu

Tak, zgadzam się: dodanie pora do kremu z ziemniaków to dobra kombinacja – nadaje zupie większej wyrazistości i smaku oczywiście.

0
Odpowiedz
Agata
Agata
5 lata temu

Nie wpadłabym na to, by zrobić krem z ziemniaków, a tu proszę 😉 może kiedyś spróbuję.

0
Odpowiedz
Joanna | Organiczni
Joanna | Organiczni
5 lata temu

Chętnie spróbuję, choć smażyłabym cebulę na oliwie, nie na maśle. Jaki rodzaj ziemniaków polecasz?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Joanna | Organiczni

Myślę, że każdy rodzaj się tu nada. Ja używam Navan, ale nie wiem czy takiego są w PL

0
Odpowiedz
Aleksandra Załęska
Aleksandra Załęska
5 lata temu

Nie pomyślałabym, że można w taki sposób wykorzystać ziemniaka 🙂 Muszę koniecznie wypróbować ten przepis 🙂

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Aleksandra Załęska

Bardzo polecam, krem jest pyszny

0
Odpowiedz
Koralina
Koralina
5 lata temu

5 stars
bałam się kremu z ziemniaków, myślałam, że będzie zbyt mdły, ale przy takich dodatkach musi być super!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
5 lata temu
Odpowiedź do  Koralina

Zapewniam, że nie jest mdły 🙂

0
Odpowiedz
Anna
Anna
5 lata temu

Bardzo często gotuję. A przepis na najlepszy krem z ziemniaków wyniosłam z domu. I nie zgodzę się z Twoją tezą, że ziemniaki były nieciekawym dodatkiem. To zupełnie nie pasuje mi do mojego rodzinnego domu, mnóstwa polskich przepisów na ziemniaki i kuchni regionalnych, gdzie potraw z ziemniakami jest mnóstwo.

0
Odpowiedz
Aga
Aga
5 lata temu

Bardzo pomysłowy. Zaczynam się przekonywać do zup. Ostatnio jadłam pyszny krem z kukurydzy. Zapisuję ten przepis!

0
Odpowiedz
Promotorka czytelnictwa
Promotorka czytelnictwa
6 lata temu

Brzmi przepysznie, uwielbiam kremy. U mnie ostatnio zajadamy się ziemniaczano – porowym, pora jest tam dużo więcej, ale tego Twojego przepisu też z pewnością wypróbuję. Mniam!

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  Promotorka czytelnictwa

Twoja zupa też brzmi bardzo smacznie 🙂

0
Odpowiedz
Irena-Hooltayewpodrozy
Irena-Hooltayewpodrozy
6 lata temu

U mnie w sklepie jest kilkanaście rodzajów ziemniaków.
Zawsze miałam mało pomysłów, jak je zrobic.
Lubię zupy kremy, przepis wykorzystam. Koniecznie dodam pastę truflową bo bardzo ją lubię,podobnie jak same trufle.
Pozdrawiam!

0
Odpowiedz
blogierka
blogierka
6 lata temu

Kocham ziemniaki, ale w zupie krem jeszcze nie jadłam 🙂

0
Odpowiedz
Akacja
Akacja
6 lata temu

Uwielbiam zupy kremowe. Jesienią często je robię.

0
Odpowiedz
ania
ania
6 lata temu

Przepis już zapisany, niebawem zrobię

0
Odpowiedz
Justyna
Justyna
6 lata temu

Wygląda smakowicie. Na jesienną słotę napewno idealna ?

0
Odpowiedz
Psyche Tee - Wirtualny Gabinet Psychologiczny
Psyche Tee - Wirtualny Gabinet Psychologiczny
6 lata temu

Bez masła ten przepis byłby dla mnie niemal idealny – zawsze można dokonać modyfikacji. Mam wrażenie, że dobra oliwa będzie pasować 😉

0
Odpowiedz
krystynabozenna
krystynabozenna
6 lata temu

Jaki ciekawy przepis, nawet kumin mam w domu, trzeba koniecznie wypróbować
jak smakuje ta zupa krem, jestem bardzo ciekawa 🙂
Świetne zdjęcie …

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
6 lata temu
Odpowiedź do  krystynabozenna

Dziękuje i polecam 🙂

0
Odpowiedz
Ewa www.inaisewa.blogspot.com
Ewa www.inaisewa.blogspot.com
6 lata temu

Ta zupa wygląda apetycznie.
Jestem pewna, że by mi smakowało.
Muszę skorzystać z Twojego przepisu.

0
Odpowiedz
Jull Krajewska
Jull Krajewska
8 lata temu

Qrcze pyszności…staram się patrzeć na kaloryczność ostatnio tego co jem :/ A tu taki smakołyk :/ bardzo chętnie bym zjadła

0
Odpowiedz
Anna (Ogród Możliwości)
Anna (Ogród Możliwości)
8 lata temu

Super przepis, dawno nie robiłam zupy, więc chętnie wypróbuję 🙂

0
Odpowiedz
Marta
Marta
8 lata temu

Pysznie! Już wiem, co dziś na obiad 🙂

0
Odpowiedz
architectoffreetime
architectoffreetime
8 lata temu

Czesto dodaje ziemniaka do kremow, ale nigdy nie byl on glownym skladnikiem.
Pora sprobowac.

0
Odpowiedz
Agnieszka KLG Properties
Agnieszka KLG Properties
8 lata temu

Kumin, oliwa truflowa, pieprz to wszystko co najbardziej lubię 🙂 super zupka na jesienno zimowe wieczory

0
Odpowiedz
Ula - książkowe powroty
Ula - książkowe powroty
8 lata temu

O, nareszcie zupa bez selera, którego tak strasznie nienawidzę! 😀 W dodatku mam swoje ziemniaki, więc chętnie wypróbuję przepis. 🙂

0
Odpowiedz
Anonim
Anonim
8 lata temu

Kojarzy mi się z górami 🙂

0
Odpowiedz
Ekomentalnie
Ekomentalnie
9 lata temu

Uwielbiam ziemniaki, a całkiem niedawno odkryłam, że ziemniak ziemniakowi nie równy i są różnice pomiędzy poszczególnymi gatunkami. A zupa… smakowita!

0
Odpowiedz
Weronika @Ramydada
Weronika @Ramydada
9 lata temu

Tego ostatnio szukałam! Idzie jesień, na pewno skorzystam z przepisu w któryś z deszczowych wieczorów 🙂

0
Odpowiedz
Ewelina
Ewelina
9 lata temu

Apetycznie i smacznie.Uwielbiam zupy krem.Świetnie pokazujesz,jak ze zwykłych ziemniaków można wyczarować coś pysznego

0
Odpowiedz
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jabłka
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś
  • Śliwki

Facebook

  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autorki zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
31
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x
()
x
| Odpowiedz