To pyszna zupa, która znacznie różni się od popularnej pomidorówki. Bardzo pomidorowa, lekko pikantna, gęsta, o pięknym kolorze i wspaniałym aromacie. Doskonała w smaku, a jednocześnie bardzo zdrowa. Zawarty w pomidorach likopen wywiera bowiem korzystny wpływ na nasze zdrowie. Latem zupę można przygotować ze świeżych, wygrzanych w słońcu pomidorów. Wtedy będzie jeszcze smaczniejsza.
Porcje: 3
Składniki
- 800 g pomidorków krojonych z puszki
- 150 ml bulionu warzywnego
- 100 ml słodkiej śmietanki *
- 30 g startego parmezanu
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- ½ pęczka świeżej bazylii
- 1 płaska łyżeczka harrisy w proszku
- ½ łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz czarny
- sól
Dodatkowo
- 300 g tortellini szpinak i ricotta **
- kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę z czosnkiem i podsmażamy, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy pomidory, bulion, parmezan, posiekaną bazylię, harrisę i cukier. Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut. Do zupy dodajemy śmietankę i delikatnie blendujemy. W zupie powinny pozostać niewielkie kawałeczki pomidorów. Ponownie stawiamy na gazie, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i chwilę gotujemy, aby smaki się połączyły.
- Tortellini gotujemy w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Do miseczek nakładamy porcje pierożków, zalewamy zupą i dekorujemy listkiem bazylii.
Odnośniki
- * można zastąpić jogurtem naturalnym** użyłam świeżego tortellini
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
bardzo lubię taką konsystencję, więc na pewno wypróbuję. Myślę, że to będzie hit 🙂
Aż ślinka leci 😉
Bardzo lubię pomidorową i tortellini – ale jeszcze nie wpadłam na pomysł, żeby je ze sobą połączyć. Bardzo mi się ten przepis podoba – i ta nutka pikanterii również:)
Uwielbiam zupy krem, a takiej jeszcze nie jadłam 😀
Wygląda zachęcająco:)
Aż mi zapachniało od samego czytania?
Pycha taka zupa, lubię pomidorową ,ale tutaj Twoja jest wyśmienita 🙂
Uwielbiam taka zupę! A jeszcze fakt, ze jest lekko pikantna dodatkowo robi mi smaka!
O bardzo fajne połączenie – tortellini i niezwykła-zwykła pomidorówka. Pycha 🙂
Powiem Ci, że takiej jeszcze nie jadłam. Ale narobiłaś smak!
kurcze, nigdy nie robiłam pomidorówki z pomidorów w puszce. Koniecznie muszę spróbować