• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Kuchnia dla najmłodszych
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia rosyjska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
      • Grzyby
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle, kawy, kompoty
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
      • Pozostałe
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
    • Niezbędnik podróżnika
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Klasyczne, Przepisy  /  13 czerwca, 2015

Kremowa zupa z marchewką i groszkiem

Wędrówki po kuchni
Poniedziałkowa pomidorowa na niedzielnym rosole to klasyka gatunku i kwintesencja polskiego obiadu. Ot to taki polski zwyczaj od zarania dziejów. Jednak z rosołu można wyczarować nie tylko pomidorową. Rosół jest świetną bazą do wielu zup, więc poniedziałki nie muszą być nudne. Zapraszam Was na pyszną, kremową zupę z warzywami i szczyptą curry.
Przygotowanie15 min.
Gotowanie35 min.
Czas całkowity50 min.
Drukuj
5 from 3 votes
Porcje: 6
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

  • 3 litry rosołu
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 200 g mrożonego groszku zielonego
  • 2 marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • ½ łyżeczki curry medium
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz biały
  • sól

Przygotowania

  • Cebulę i czosnek drobno siekamy. Marchew i ziemniaki obieramy. Marchew kroimy w plasterki, a ziemniaki w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulkę i chwilę smażymy na średnim ogniu. Dodajemy czosnek, marchew, curry i kurkumę. Mieszając podsmażamy wszystko około 2 minut. Wlewamy rosół i gotujemy wszystko razem około 10 minut.
  • Dodajemy ziemniaki i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy groszek zielony i gotujemy kolejne 2 minuty. Teraz dodajemy śmietanę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawiamy do smaku solą i sporą ilością białego pieprzu.

Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

5 2 votes
Article Rating

Tagi

  • Zupy klasyczne

Nawigacja wpisu

Zielona, grillowa sałatka ziemniaczana
Kryształek

Podobne wpisy

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 94

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Tort waniliowo-malinowy
Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 85

Tort waniliowo-malinowy

Tort Rafaello
Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 74

Tort Rafaello

Subscribe
Powiadom o
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
guest
Ocena przepisu




Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
31 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
1 rok temu

Warzywne zupy bardzo lubimy. U mnie nie było i nie ma tego zwyczaju, że z rosołu musi być pomidorowa…Pomidorową gotujemy specjalnie.

0
Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska
Paulina Kwiatkowska
1 rok temu

Zupa-krem bardzo mi smakuje, więc będę miała ten przepis na uwadze.

0
Odpowiedz
Pojedztam.pl
Pojedztam.pl
1 rok temu

Lubię połączenie marchwi z groszkiem, więc to zupa dla mnie.

0
Odpowiedz
Bookendorfina
Bookendorfina
1 rok temu

I to jest propozycja, na którą skusze się natychmiast, lubię w zupach prostotę, ale zarazem odwołanie do polskich smaków. 🙂

0
Odpowiedz
Miye
Miye
2 lat temu

Uwielbiam takie zupy, nie ma nic lepszego.

0
Odpowiedz
Dominik
Dominik
2 lat temu

Pytanko- jak rozumieć curry medium? Pasta średnia ostrość?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lat temu
Reply to  Dominik

Nie, chodzi o sypką przyprawę curry 🙂

0
Odpowiedz
Wojtek
Wojtek
2 lat temu

5 stars
Zapowiada się smacznie 😉 czekam na więcej podobnych przepisów

0
Odpowiedz
Agnieszka
Agnieszka
2 lat temu

Szkoda że rosół, jestem vege. Może jest jakaś wersja dla roślinożernych?

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lat temu
Reply to  Agnieszka

Zawsze można zrobić taką zupę na wywarze warzywnym 🙂

0
Odpowiedz
Paulina Wu
Paulina Wu
2 lat temu

5 stars
Właśnie miałam ochotę na taką kremową zupę, dzięki za inspirację 😊

0
Odpowiedz
Marta
Marta
2 lat temu

5 stars
Zdecydowanie klasykiem w poniedziałek jest pomidorowa lub ogórkowa, z niedzielnego rosołu 🙂 Zupę z marchewką i groszkiem często robię, jest kolorowa- dzieci jedzą oczami, więc zawsze szybko znika 🙂

0
Odpowiedz
Marta
Marta
2 lat temu

Na rosole można wyczarować chyba wszystko 🙂 Choć akurat ta pomidorowa to chyba najszybsza możliwa zupa – ot wrzucić pomidory z puszki lub koncentrat i gotowe 🙂

0
Odpowiedz
Globfoterka
Globfoterka
2 lat temu

Ja akurat nie lubię ani gotowanej marchewki, ani groszku, ale jestem przekonana, że Twoja zupa była bardzo smaczna :). Nie odmówiłabym spróbowania.

0
Odpowiedz
MagdaM
MagdaM
2 lat temu

Na pewno dobre, tylko bez groszku, bo go nie lubię

0
Odpowiedz
Marlena H.
Marlena H.
2 lat temu

Mam…zupka wygląda pierwsza klasa. Mam wszystkie składniki, jednak zamiast słodkiej śmietanki, mam 18% Czy smak się różni? Jutro wypróbowałam przepis.

0
Odpowiedz
Wędrówki po kuchni
Autor
Wędrówki po kuchni
2 lat temu
Reply to  Marlena H.

Możesz oczywiście użyć śmietany 18 🙂

0
Odpowiedz
MangoMania
MangoMania
3 lat temu

Unikam teraz zup na rosole, za gorąco jest. Ale już wkrótce czemu nie:)

0
Odpowiedz
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
Atrakcyjne wakacje z dzieckiem
3 lat temu

Chyba będzie jutro kolejny pyszny obiad

0
Odpowiedz
Pokularna
Pokularna
3 lat temu

Jutro mam dzień wolny i chyba mam ochotę na taki obiad <3
Ta propozycja jest pyszna i kusi.

0
Odpowiedz
Kinga Ł
Kinga Ł
3 lat temu

Dodałam do ulubionych, będę gotować 🙂

0
Odpowiedz
ola
ola
4 lat temu

wygląda smakowicie, na pewno wypróbuję przepis:)

0
Odpowiedz
Jelenka
Jelenka
4 lat temu

Ostatnio mam fazę na zielony groszek i najchętniej dodawałabym go do wszystkiego.

0
Odpowiedz
Katarzyna R
Katarzyna R
4 lat temu

Świetny przepis, chętnie wypróbuję, bo bardzo lubię tego rodzaju zupy. Zwłaszcza, że są takie zdrowe

0
Odpowiedz
Olka
Olka
4 lat temu

Zupę z marchwi robię bardzo często. Również w wersji z dynią i mlekiem kokosowym oraz imbirem. Idealnie rozgrzewa w zimne dni 🙂

0
Odpowiedz
Magda Kaczanowicz
Magda Kaczanowicz
4 lat temu

Szybka, łatwa i przyjemna:) Przepis zapisany do wypróbowania:)

0
Odpowiedz
Świat Toli
Świat Toli
4 lat temu

Może być smaczna

0
Odpowiedz
Ewelina
Ewelina
4 lat temu

Już mi trochę ta pomidorowa w poniedziałek wychodzi bokiem. Myślałam, żeby ją zastąpić krupnikiem, ale Twoja opcja mi się bardzo podoba. Zwłaszcza, że kocham groszek 🙂

0
Odpowiedz
Dominika Długołęcka
Dominika Długołęcka
4 lat temu

Wygląda pysznie 🙂

0
Odpowiedz
zaniczka
zaniczka
5 lat temu

Wyglada bardzo apetycznie 🙂

0
Odpowiedz
Marta
Marta
5 lat temu

Zapisuję sobie przepis, bo takie warzywne zupy bardzo lubię 🙂

0
Odpowiedz

Tagi

  • Boże Narodzenie
  • Ciasta kruche
  • Ciasta ucierane
  • Ciasta z owocami
  • Ciasteczka
  • Ciasto francuskie
  • Cukinia
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Dania bezmięsne
  • Dania jednogarnkowe
  • Dania z ryżem
  • Desery
  • Drób
  • Grzyby
  • Jajka
  • Jeżyny
  • Kapusta
  • Kokos
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia polska
  • Kuchnia włoska
  • Makarony
  • Maliny
  • Mięso mielone
  • Mleko kokosowe
  • Orzechy
  • Pieczarki
  • Pieczywo
  • Pierogi kluski naleśniki
  • Przetwory z warzyw
  • Rabarbar
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Serniki na zimno
  • Serniki pieczone
  • Szpinak
  • Torty
  • Truskawki
  • Wielkanoc
  • Wieprzowina
  • Wołowina
  • Zdrowo i Fit
  • Zupy klasyczne
  • Zupy kremy
  • Łosoś

Facebook

wedrowkipokuchni

wedrowkipokuchni
Wiśnie - smak pełnego lata! Uwielbiam je za ich Wiśnie - smak pełnego lata! Uwielbiam je za ich soczysty, słodki smak z lekką nutą kwasowości. Zanurzone w gęstym, delikatnym, wiśniowym żelu smakują nieziemsko. Frużelina wiśniowa jest wspaniałym, owocowym dodatkiem do kremowego sernika, chrupiących gofrów, lodów i do czego jeszcze tylko zapragniecie. Choć przyznam, że lubię wyjadać ją łyżeczką wprost ze słoiczka. No cóż, trudno się powstrzymać. Wyjątkowo smakuje zimową porą, kiedy mróz na szybach maluje piękne wzory. Jest, jak pachnące wspomnienie lata. Nie może zabraknąć jej w mojej słoiczkowej spiżarni! Frużelina wiśniowa

Link do przepisu w komentarzu #wiśnie #pysznie #cherry #przetworydomowe #delicious #frużelina
Lato trwa w najlepsze! Ogród przybiera sierpniowe Lato trwa w najlepsze! Ogród przybiera sierpniowe barwy. Na tyczkach niespiesznie dojrzewają mięsiste pomidory. Ogórki wiją się po spragnionej deszczu ziemi. Obok malinowego zagajnika dojrzewają soczyste wiśnie i morele. Trzeba korzystaćz tych sezonowych pyszności ile się da! Co powiecie na sałatkę pachnącą latem, pełną owocowego smaku? Na jednym talerzu przeplata się tyle wspaniałych barw, tekstur i kontrastujących ze sobą smaków. To lekka, kolorowa i orzeźwiająca bomba witaminowa. Podana z dobrze schłodzonym dressingiem, wspaniale orzeźwia i fantastycznie smakuje. Zasmakuj lata, póki trwa! Letnia sałatka z dressingiem brzoskwiniowym

Link do przepisu w konentarzu #salad #fruit #fresh #sałatka #owoce #jestpysznie #jestpysznieizdrowo #delucious
Patisony to taki cud natury. Trzeba przyznać, że Patisony to taki cud natury. Trzeba przyznać, że zachwycają swoim dziwacznym wyglądem. Są one mniejszą i zdecydowanie bardziej uroczą wersją powszechnie znanej dyni. Trochę nawet przypomina ją w smaku, choć ich struktura jest bardziej zwarta i jędrna. Zerwane w bardzo wczesnej fazie wzrostu idealnie nadają się do marynowania. Nabierają wspaniałego smaku swojego słoikowego towarzystwa, czyli zalewy oraz aromatycznych przypraw. Są niezwykle delikatne, zdrowe i wspaniale chrupią! Stanowią świetną alternatywę dla powszechnie znanych konserwowych ogórków. Wprowadzą do Twojej kuchni oryginalną i wyborną przekąskę. Chrup na zdrowie! Marynowane patisony

Link do przepisu w pierwszym komentarzu #marynujemy #przetworydomowe #pysznie #słoiki #przetwory #patison
Nalewka z czarnej porzeczki jest jedną z nalewek Nalewka z czarnej porzeczki jest jedną z nalewek o ciekawym, ba nawet magicznym smaku. Bo owoce czarnej porzeczki są magiczne! Przeplatają się w nich nuty słodyczy z odrobiną kwaśno-cierpkiego smaku, dzięki czemu finalnie nalewka ma wielowarstwowy smak. Wciąż zachwycam się jej kolorem, bogatym smakiem i wspaniałym aromatem. Nalewka z czarnej porzeczki ma moc i wcale nie chodzi tu o procenty. To przede wszystkim niezłe combo witaminowe, które z pewnością Was rozgrzeje w jesienną słotę, gdy za oknem siąpi deszczem! W każdej kropli można poczuć smak wakacji i ciepłych, słonecznych dni. Wyjątkowy, letni rarytas zamknięty w butelce!  Nalewka z czarnej porzeczki  Link do przepisu w komentarzu #nalewka
#alkohol #owoce #czarnaporzeczka
#blackcurrant #fruit #alcohol
Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

Archiwum

  • Lifestyle
  • ABC kuchni
  • Podróże
  • Autorka
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności i cookies
  • Elara Pro by LyraThemes.com
  • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
Polityka prywatności i cookies

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
wpDiscuz
31
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
| Odpowiedz