Uwielbiam dania, które robi się tak szybko i w dodatku tak dobrze smakują. Zupa jest pyszna, kremowa i sycąca. Charakterystyczny smak parmezanu świetnie komponuje się z delikatnymi pierożkami wypełnionymi szpinakiem i ricottą. Dodatek chrupiących włoskich orzechów znacznie poprawia teksturę dania. Koniecznie spróbujcie!
Porcje: 4
Składniki
- 250 g tortellini szpinak i ricotta *
- 250 g zielonego mrożonego groszku
- 1,2 litry bulionu drobiowego
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50 g tartego parmezanu
- 150 ml słodkiej śmietany
- 2 płaski łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz biały
- sól
Dodatkowo
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 30 g orzechów włoskich
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę bardzo drobno siekamy a czosnek przeciskamy przez praskę.W garnku rozgrzewamy oliwę wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy na małym ogniu 2 minuty, mieszając. Dodajemy bulion, groszek zielony i parmezan. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 4-5 minut. Śmietanę mieszamy dokładnie z mąką kukurydzianą, dodajemy do zupy i mieszamy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku białym pieprzem i solą.
- Tortellini przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i dodajemy do zupy. Jeśli zupę zamierzacie podać później, tortellini dodajcie do zupy tuż przed podaniem. W przeciwnym razie tortellini rozmięknie i nie będzie zbyt smaczne. Zupę przed podaniem dekorujemy natką pietruszki i uprażonymi i posiekanymi orzechami.
Odnośniki
- *użyłam świeżych pierożków tortellini
Uwagi dodatkowe
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Adapted from Moje pasje
Robiłam podobną zupę, była bardzo dobra. 🙂
Brzmi bardzo smakowicie 🙂
Jak dla mnie przepis nie wygląda tak strasznie i nawet ja – zupny laik mogę zaryzykować jej przygotowanie. 😉
Piekna i smaczna zupa. Ma niesamowity kolor. To zdecydowanie moje klimaty ?
Brzmi apetycznie ? uwielbiam podane składniki zwłaszcza parmezan wiec na pewno skorzystam z przepisu ?
Podrawiam,
dziewczynazsasiedztwa.com.pl
Może przez tę zieleń wiosną zapachniała, śliczne zdjęcie 😉
Szybkie obiady zawsze w cenie! Dlatego lubię mieć półprodukty w kuchni, zawsze pod ręką. Często też gotuję na zapas, żeby nie sięgać po niezdrowe jedzenie na mieście…
Oj tak zdecydowanie coś dla mnie 🙂
Ale smakowite! :O
Z chęcią bym spróbowała. Wygląda pysznie. 🙂