Klasyka kuchni polskiej - niezmiennie zachwycają chrupiącą panierką i pysznym wnętrzem. Krokiety z mięsem do takie odzyskane danie - mięso z rosołu idealnie nadaje się do ich przygotowania. Wystarczy dodać trochę kiszonej kapusty, usmażyć stertę naleśników, zawinąć i gotowe. Podane z barszczem czerwonym, na domowym zakwasie stanowią wspaniałe i syte danie.
Porcje: 12
Składniki
Naleśniki
- 500 ml mleka
- 100 ml wody gazowanej
- 250 g mąki pszennej
- 1 całe jajko
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Farsz
- 1 kg mięsa z rosołu *
- 800 g kapusty kiszonej
- 2-3 łyżki oliwy
- 2 średnie cebule
- pieprz ziołowy
- pieprz czarny
- gałka muszkatołowa
- sól
Panierka
- 2 jajka
- 150 g bułki tartej
Dodatkowo
- olej do smażenia
Przygotowanie
Naleśniki
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie nieco zgęstniało, więc dolewamy odrobinę wody lub mleka.
- Na patelnię wylewamy łyżkę oleju, za pomocą ręcznika papierowego rozsmarowujemy olej po całej patelni. Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania.
Farsz
- Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Kiedy kapusta będzie miękka odcedzamy na sicie i pozostawiamy do wystudzenia. Kapustę odciskamy dłońmi z nadmiaru wody i drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy do momentu, aż cebula się zeszkli.
- Mięso mielimy w maszynce do mięsa i przekładamy do dużego garnka, najlepiej z grubym dnem. Dodajemy kapustę, podsmażoną cebulkę bez oleju, sporą ilość pieprzu ziołowego oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy i podgrzewamy farsz do momentu, aż przyprawy się rozpuszczą. Na każdy naleśnik kładziemy około 2 łyżek farszu i ciasno zwijamy. Panierujemy najpierw w jajku, następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy krokiety na złoty kolor.Podajemy z barszczem czerwonym, najlepiej na domowym zakwasie.
Odnośniki
- * u mnie mięso mieszane (wołowe, indycze) z przewagą drobiowego
Uwagi dodatkowe
- w pierwszej kolejności przygotujcie farsz, a następnie naleśniki. Zawijajcie farsz w jeszcze ciepłe naleśniki, wtedy nie powinny popękać
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Bardzo ciekawa propozycja. Zawsze jak mam zamiar robić krokiety główkuję czy bardziej mam ochotę na te z mięsem czy z kapustą. Często robiłam obie opcje, a przy tym utyrałam się w kuchni jak wół. Dlatego jestem bardzo ciekawa tego połączenia i na pewno wypróbuję jeszcze przed świętami 🙂
Polecam i życzę smacznego 🙂
Uwielbiam krokiety. U mnie wygrywają te z kapustą i grzybami a z miesem sa osobno 🙂
Ach przypomniałaś mi smak mojego dzieciństwa
Ależ mi narobiłaś apetytu na krokiety, jak ja dawno ich nie robiłam 🙂
Pycha!
A Twoje to na pewno są doskonałe 🙂
Nigdy nie robiłam krokietow bo mam wrażenie że mi nie wyjdą, A chyba czas to zmienić
Takie krokiety to dla mnie smak dzieciństwa, a dokładnie to świąt. I jeszcze dodać do tego barszczyk 🙂
uwielbiam krokiety, ale kojarzą mi się bardziej z kuchnią zimową 🙂
Krokiety miłość, ale może za miast mięska – grzybki – miłość podwójna!
Za krokietami z mięsem nie przepadam, wolę takie z kapustą i grzybami 😉
Kurcze, żeby jeszcze wychodziły mi takie ładne jak na zdjęciu 😉
Muszę wypróbować!
O matko, jak ja uwielbiam krokiety! Zwłaszcza z barszczem. Rewelacja! 🙂
bardzo przepadam za krokietami, a do moich ulubionych zaliczam krokiety z pieczarkami i serem żółty. Fajny przepis – już zapisuję. 🙂 Pozdrawiam.
Kapusta kiszona w naleśniku?! Wow! Tego jeszcze nie robiłam!
Brzmi pysznie!
Uwielbiam krokiety i obowiązkowo do tego barszcz czerwony. Mniam ?
smak dzieciństwa! 🙂
Uwielbiam krokiety i barszczyk 🙂 Pyszności, które są rozkoszą dla podniebienia 🙂