Małe, delikatne i kruche babeczki są wyjątkowe na każdą okazję. Doskonale smakują zarówno w wersji słodkiej jak i tej wytrawnej. Foremki do babeczek wraz z przepisem dostałam od swojej mamy i jak sądzę jest to bardzo stary i niezawodny przepis. Foremek nie trzeba dodatkowo natłuszczać przed pieczeniem, babeczki bez problemu odchodzą od nich. Po upieczeniu zamykam je w szczelnym pudełku. Dzięki temu zawsze pod ręką mam przygotowane babeczki dla niespodziewanych gości.
Porcje: 25
Składniki
Ciasto słodkie
- 500 g mąki
- 200 g zimnego masła
- 40 g smalcu
- 60 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto słone
- 500 g mąki
- 200 g masła
- 40 g smalcu
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy kruche ciasto, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Foremki do babeczek cienko wylepiamy kruchym ciastem i układamy na blaszce do pieczenia. Spód babeczek nakłuwamy widelcem.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 12 minut. Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika. Każdą babeczkę przekładając na blat delikatnie upuszczamy. Następnie przekręcamy do góry nogami. Babeczka powinna bez problemu wyjść z foremki. Babeczki należy wyjąc z foremek, gdy są jeszcze gorące.
Uwagi dodatkowe
- babeczki można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku kilka tygodni
- babeczki można nadziać delikatnym kremem na bazie bitej śmietany i udekorować owocami
- świetnie smakują w wersji wytrawnej np. z farszem pieczarkowym
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Babeczki wyszły tak kruche, że ciężko było je wyjąć z foremek, kruszyły się w rękach. Co zrobiłam nie tak (proporcje wg przepisu, zimne ciasto, nagrzany piekarnik)?
Babeczki są kruche i trzeba się z nimi obchodzić delikatnie, ale nigdy mi się nie kruszyły. Czy dodane było prawdziwe masło?
Witam… Dziękuję za przepis. Babeczki wyszły piękne.
Super, że się udały. Pozdrawiam
Dziękuję za przepis wyszły przepyszne 🙂
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Szybkie i proste, a jakie smaczne. 🙂 Jakbym umiała piec, to na pewno bym miała takich zapas. 😉
Muszę wypróbować przepis .
Kocham wszelkie kruche ciastka 😉 niestety obecnie ze względu na aparat nie mogę gryźć
Dobrze jest mieć pod ręką coś dobrego do jedzenia, gdy przyjdą goście:) Bardziej przemawia do mnie wersja wytrwana z pieczarkami, ale z pewnością nie brakuje osób, które kochają słodką wersję.
jakoś zawsze konsystencja kruchej babeczki mi nie leży w ustach… to nie moje ciasto 🙁
Talie ciasteczka są idealne do kawy
Uwielbiam takie kruche babeczki – niebo w gębie 🙂
Pod tym względem jestem leń i kupuję takie babeczki gotowe:)
Uwielbiamy takie do popołudniowej kawy
Ostatnio kupiłam kupcze, ale to nie ten smak, dobrze miec przepis pod ręka 😉
Takie babeczki robiła moja Mama, mam miłe wspomnienia z tej okazji,
to były pyszności dzieciństwa 🙂
Uwielbiam w każdej wersji- na słodko i na słono z wytrawnym farszem.
W końcu wiem, jak przygotować takie babeczki 😀 Na pewno kiedyś wypróbuję.
Polecam 🙂
Mniami, babeczki lubię i w wersji słodkiej i słonej, więc zapiszę te przepisy 🙂 Przydadzą się 🙂
Będę musiała spróbować tego przepisu 😉
Bardzo lubię takie kruche babeczki
Polecam, są pyszne!
Z jakimś dobrym kremem na pewno pycha.
Super przepis! Można zrobić wiele wariantów z tych babeczek, w zależności od nadzienia 🙂
Też mam takie foremki od mojej mamy 🙂 Takie srebrne, metalowe 🙂 Uwielbiam takie babeczki z dodatkiem budyniu i owoców <3
Moja mama zawsze takie robiła. Smaki dzieciństwa się przypominają.
Czym mogę zastąpić smalec?
Nie polecam zamiany smalcu lub jego wyeliminowanie. Babeczki z pewnością już nie będą takie same
Do Miry .
Proszę o ten przepis babeczek i kremy jakie Pani robi. Dziękuję Ewa
Witam
Pani Małgorzato, znam ten przepis. Korzystam z niego prawie od 50 lat. Trochę go zmodyfikowałam. Nawet foremki blaszane mam te same ( widzę na zdjęciu ).
Jeżeli jest Pani zainteresowana moją wersją przepisu, mogę przesłać. Krem do tych babeczek, zdecydowanie najlepszy jest orzechowy z Nutellą.
Ja przepis mam od mamy i jak sądzę ona ma od swojej mamy. Jak dla mnie przepis jest najlepszy, są mega kruche i pyszne 🙂 Kremy robię bardzo różne, zalezy na co mam w danej chwili ochotę 🙂
Jak może Pani podać jakieś przepisy na kremy do babeczek będę bardzo wdzięczna?
Jakie rowniotkie, mi nigdy takie nie wychodza. Sprobuje z Twojego przepisu.
Uwielbiam babeczki ze szpinakiem ?