Ciasto, które swoją prostotą i smakiem podbiło serca wielu z nas. Jest bardzo popularne, można je znaleźć na wielu blogach kulinarnych, w różnych wersjach i z różnymi owocami. Ja polecam Was swoją wersję tego ciasta. Delikatne, kruche ciasto z lekką i delikatną pianką, która smakiem przypomina bezę. Do tego mnóstwo świeżych, soczystych jeżyn skąpanych w ciepłym słońcu...jest pysznie 🙂
Porcje: 12
Składniki
Ciasto kruche
- 425 g mąki
- 250 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 5 żółtek
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka budyniowa
- 5 białek
- 220 g drobnego cukru
- 125 ml oleju
- 2 budynie malinowe
- szczypta soli
Dodatkowo
- 500 g jeżyn
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Ciasto kruche
- Masło kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy kruche ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt sypkie, można dodać 2 łyżki zimnej wody. Gotowe ciasto dzielimy na trzy części. Dwie części łączymy ze sobą i zawijamy w folię spożywczą. Resztę ciasta również owijamy folią. Obie porcje ciasta wkładamy do zamrażarki.
- Formę o wymiarach około 22 x 27 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy większą część ciasta, lekko przyklepujemy dłonią i wyrównujemy. Podpiekamy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190’C przez około 20 minut.
Pianka budyniowa
- Białka ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Po ubiciu białek dodajemy do nich partiami cukier cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Gdy cukier się rozpuści dodajemy budynie nadal mieszając. Na koniec strużką wlewamy olej i mieszamy chwilę do połączenia się składników.
- Na podpieczony, przestudzony spód ciasta wykładamy pianę, delikatnie równamy, wysypujemy gęsto jeżyny i delikatnie wciskamy je w pianę. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 45 minut. Po wystudzeniu dekorujemy cukrem pudrem.Smacznego!
Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!
Wygląda przepysznie!
Jeżyny wyglądają tu genialnie, lecę do kuchni piec.
Twoje ciasta atakują mnie z każdej strony!
Popatrzyłam na przepis i wcale nie jest takie skomplikowane.
Jeżyny uwielbiam.Może by tak upiec?
Miałam się odchudzac, ale na Twoim blogu się nie da-)))
Pozdrawiam!!
To bardzo proste ciasto, więc polecam 🙂
To ciasto wygląda przepysznie 🙂 Choć przyznam, że nigdy nie robiłam ciasta z jeżynami.
Następnym razem jak będę miała jeżyny zapamiętam, co mam z nich zrobić 😀 Bo tak saute nie przepadam i zawsze się marnują 🙁
Dla pożeraczy słodkich ciast świetna opcja.
Bardzo lubię kruche ciasta ale z języnami nie jadlan
Ale smakowitości, aż się głodna zrobiłam. Mnie ostatnio jakoś nie chce się piec i pichcić. Może wypróbuję Twój przepis 🙂
mmmm pychota 🙂
Rewelacyjne ciacho, bardzo takie lubię 🙂
Przepyszne cicacho, idealne na sierpniowe popołudnia na tarasie :)))
Dziś postaram się zrobić to ciasto.;-) Jak coś nie wyjdzie złożę reklamacje. hehe;-) Robiłam podobne ciasto z tym, że z jabłkami.;-)
Pyszności , same smakołyki.
Na szczęście jeżynki mam w swoim ogródku 😛
Kocham takie ciasta – kradnę przepis i robię!
Budyniowa pianka brzmi fantastycznie!
Uwielbiam takie ciasto.
Dziękuję za przepis. Chętnie zrobię takie ciasto.