• Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Wędrówki po kuchni

Można zjeść byle co, ale nie byle jak zrobione…

MENUMENU
  • PRZEPISY
    • Śniadania
    • Przekąski i przystawki
      • Na ciepło
      • Na zimno
      • Sałatki
      • Wypieki wytrawne
    • Zupy
      • Bezmięsne
      • Klasyczne
      • Kremy
    • Obiady
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania mięsne
        • Dania z drobiu
        • Dziczyzna
        • Jagnięcina
        • Mięso mielone
        • Wieprzowina
        • Wołownina
      • Dania z kaszą
      • Dania z makaronem
      • Dania z ryżem
      • Faszerowane
      • Pierogi, kluski, naleśniki
      • Pizza, tarty
      • Ryby i owoce morza
      • Szybkie dania
      • Zapiekanki
    • Dodatki do obiadu
      • Sosy, dipy
      • Surówki i warzywa
    • Wędrówki kulinarne
      • Europejska
        • Kuchnia angielska
        • Kuchnia francuska
        • Kuchnia grecka
        • Kuchnia hiszpańska
        • Kuchnia niemiecka
        • Kuchnia polska
        • Kuchnia ukraińska
        • Kuchnia węgierska
        • Kuchnia włoska
      • Azjatycka
        • Kuchnia arabska
        • Kuchnia azjatycka
        • Kuchnia gruzińska
        • Kuchnia indyjska
        • Kuchnia turecka
      • Amerykańska
        • USA
        • Kuchnia meksykańska
      • Fusion
    • Wypieki
      • Ciasta bez pieczenia
      • Desery
      • Serniki
        • Serniki pieczone
        • Serniki na zimno
      • Wypieki biszkoptowe
        • Ciasta biszkoptowe
        • Ciasta z kremem
        • Torty
      • Wypieki drożdżowe
        • Ciasta drożdżowe
        • Słodkie bułki
      • Wypieki kruche
        • Ciasta kruche
        • Ciasteczka
        • Tarty słodkie
        • Mazurki
      • Wypieki ucierane
        • Babeczki i muffiny
        • Babki
        • Ciasta ucierane
      • Wypieki z owocami i warzywami
        • Ciasta z owocami
        • Ciasta z warzywami
    • Domowa spiżarnia
      • Przetwory z owoców
      • Przetwory z warzyw
    • Napoje i alkohole
      • Alkohole
      • Koktajle i kompoty
      • Nalewki
    • Okazje
      • Boże Narodzenie
      • Grill
      • Halloween
      • Karnawał
      • Wielkanoc
      • Walentynki
    • Swojskie wyroby
      • Mięsa i wędliny
      • Sery
    • Zdrowo i Fit
      • Na słodko
      • Wytrawnie
    • Weekendowa piekarnia
      • Bułki
      • Chleby
  • W KUCHNI
    • ABC kuchni
    • Kulinarne ciekawostki i porady
    • Kuchnie świata
    • Polecane produkty
  • LIFESTYLE
    • Eko lifestyle
    • Sekrety zdrowia
    • Życiem pisane
  • PODRÓŻE
    • Śladami Gry o Tron
    • Moja Irlandia
    • Polska
  • SKLEP KITCHEN.ART
    • Boże Narodzenie
    • Dzień Matki/Ojca
    • Dzień Babci/Dziadka
    • Walentynki
  • AUTORKA
  • KONTAKT I WSPÓŁPRACA
    • Kontakt
    • Osiągnięcia
    • Współpraca
Ciasta kruche, Ciasta z owocami, Przepisy, Wypieki kruche  /  22 sierpnia, 2014

Kruche ciasto z jeżynami i delikatną pianką

Wędrówki po kuchni

 

Ciasto, które swoją prostotą i smakiem podbiło serca wielu z nas. Jest bardzo popularne, można je znaleźć na wielu blogach kulinarnych, w różnych wersjach i z różnymi owocami. Ja polecam Was swoją wersję tego ciasta. Delikatne, kruche ciasto z lekką i delikatną pianką, która smakiem przypomina bezę. Do tego mnóstwo świeżych, soczystych jeżyn skąpanych w ciepłym słońcu...jest pysznie 🙂
Przygotowanie20 min.
Gotowanie1 godz. 5 min.
Czas całkowity1 godz. 25 min.
Drukuj
Porcje: 12
Autor: Małgorzata Hert

Składniki

    Ciasto kruche

    • 425 g mąki
    • 250 g zimnego masła
    • 100 g cukru pudru
    • 5 żółtek
    • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Pianka budyniowa

    • 5 białek
    • 220 g drobnego cukru
    • 125 ml oleju
    • 2 budynie malinowe
    • szczypta soli

    Dodatkowo

    • 500 g jeżyn
    • 2 łyżki cukru pudru

    Przygotowanie

      Ciasto kruche

      • Masło kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy kruche ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt sypkie, można dodać 2 łyżki zimnej wody. Gotowe ciasto dzielimy na trzy części. Dwie części łączymy ze sobą i zawijamy w folię spożywczą. Resztę ciasta również owijamy folią. Obie porcje ciasta wkładamy do zamrażarki.
      • Formę o wymiarach około 22 x 27 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy większą część ciasta, lekko przyklepujemy dłonią i wyrównujemy. Podpiekamy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190’C przez około 20 minut.

      Pianka budyniowa

      • Białka ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Po ubiciu białek dodajemy do nich partiami cukier cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Gdy cukier się rozpuści dodajemy budynie nadal mieszając. Na koniec strużką wlewamy olej i mieszamy chwilę do połączenia się składników.
      • Na podpieczony, przestudzony spód ciasta wykładamy pianę, delikatnie równamy, wysypujemy gęsto jeżyny i delikatnie wciskamy je w pianę. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 45 minut. Po wystudzeniu dekorujemy cukrem pudrem.
        Smacznego!
      5 1 vote
      Article Rating

      Tagi

      • Ciasta kruche
      • Ciasta z owocami
      • Jeżyny

      Zobacz wpisy

      Cukinia faszerowana mięsem z indyka i kaszą jaglaną
      Krupnik z kaszą kuskus

      Podobne wpisy

      Tort waniliowo-malinowy
      Przepisy, Torty  /  21 sierpnia, 2019
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 78

      Tort waniliowo-malinowy

      Tort Rafaello
      Przepisy, Torty  /  25 października, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 70

      Tort Rafaello

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
      Przepisy, Torty  /  11 listopada, 2018
      Wędrówki po kuchni  /  Komentarze: 66

      Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

      Subscribe
      Powiadom o
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      guest
      Ocena przepisu




      Zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.
      18 komentarzy
      Newest
      Oldest Most Voted
      Inline Feedbacks
      View all comments
      Neave
      Neave
      1 rok temu

      Wygląda przepysznie!

      0
      Odpowiedz
      Neave
      Neave
      1 rok temu
      Reply to  Neave

      Jeżyny wyglądają tu genialnie, lecę do kuchni piec.

      0
      Odpowiedz
      Irena-Hooltayewpodrozy
      Irena-Hooltayewpodrozy
      1 rok temu

      Twoje ciasta atakują mnie z każdej strony!
      Popatrzyłam na przepis i wcale nie jest takie skomplikowane.
      Jeżyny uwielbiam.Może by tak upiec?
      Miałam się odchudzac, ale na Twoim blogu się nie da-)))
      Pozdrawiam!!

      0
      Odpowiedz
      admin
      Autor
      admin
      1 rok temu
      Reply to  Irena-Hooltayewpodrozy

      To bardzo proste ciasto, więc polecam 🙂

      0
      Odpowiedz
      monikabloguje
      monikabloguje
      1 rok temu

      To ciasto wygląda przepysznie 🙂 Choć przyznam, że nigdy nie robiłam ciasta z jeżynami.

      0
      Odpowiedz
      Magda M blog
      Magda M blog
      1 rok temu

      Następnym razem jak będę miała jeżyny zapamiętam, co mam z nich zrobić 😀 Bo tak saute nie przepadam i zawsze się marnują 🙁

      0
      Odpowiedz
      Aneta
      Aneta
      1 rok temu

      Dla pożeraczy słodkich ciast świetna opcja.

      0
      Odpowiedz
      Ciekawska Magdalena
      Ciekawska Magdalena
      1 rok temu

      Bardzo lubię kruche ciasta ale z języnami nie jadlan

      0
      Odpowiedz
      Moja lepsza wersja
      Moja lepsza wersja
      1 rok temu

      Ale smakowitości, aż się głodna zrobiłam. Mnie ostatnio jakoś nie chce się piec i pichcić. Może wypróbuję Twój przepis 🙂

      0
      Odpowiedz
      klaudia
      klaudia
      2 lat temu

      mmmm pychota 🙂

      0
      Odpowiedz
      kuchnia u bietki
      kuchnia u bietki
      2 lat temu

      Rewelacyjne ciacho, bardzo takie lubię 🙂

      0
      Odpowiedz
      ada
      ada
      2 lat temu

      Przepyszne cicacho, idealne na sierpniowe popołudnia na tarasie :)))

      0
      Odpowiedz
      Monika-BlogMama.pl
      Monika-BlogMama.pl
      2 lat temu

      Dziś postaram się zrobić to ciasto.;-) Jak coś nie wyjdzie złożę reklamacje. hehe;-) Robiłam podobne ciasto z tym, że z jabłkami.;-)

      0
      Odpowiedz
      Sikoreczka
      Sikoreczka
      2 lat temu

      Pyszności , same smakołyki.

      0
      Odpowiedz
      Justyna
      Justyna
      2 lat temu

      Na szczęście jeżynki mam w swoim ogródku 😛

      0
      Odpowiedz
      Marta
      Marta
      2 lat temu

      Kocham takie ciasta – kradnę przepis i robię!

      0
      Odpowiedz
      Kasia
      Kasia
      2 lat temu

      Budyniowa pianka brzmi fantastycznie!

      0
      Odpowiedz
      Ewa www.inaisewa.blogspot.com
      Ewa www.inaisewa.blogspot.com
      1 rok temu
      Reply to  Kasia

      Uwielbiam takie ciasto.
      Dziękuję za przepis. Chętnie zrobię takie ciasto.

      0
      Odpowiedz

      wedrowkipokuchni

      wedrowkipokuchni
      Właśnie wyszedł z pieca 😀 Gorący, pachnący i chrupiący 😍 Prawdziwy chleb na zakwasie, składany 4 razy, garowany kilka godzin. #bread #homemadebread #chleb #domowychleb #chlebnazakwasie #jestpysznie #zapachchlebawcałymdomu
      Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjem Kochani! Dziś mija kolejny rok, kiedy mam przyjemność karmić Wasze zmysły i podniebienia. Rok trudny, bardzo intensywny, ale także zaskakujący i inspirujący. Wypełniony niezwykłymi smakami, wspaniałymi podróżami i emocjami. Poznałam  wielu wspaniałych, ciekawych i życzliwych osób. Udało mi się zrealizować kilka pomysłów, marzeń i planów. Podjęłam ważną decyzję, dzięki której na nowo złapałam głęboki oddech, zyskując tym motywację i siłę do dalszego działania. Niezmiernie się cieszę, że z każdym dniem jest Was co raz więcej - za co z całego serca Wam bardzo dziękuję. W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam drodzy czytelnicy , nieocenionych inspiracji, spełnienia najskrytszych słodkich marzeń i wielu kulinarnych wrażeń. Niech wielką radość sprawiają Wam wspólne posiłki, nowe smaki i kulinarne wyzwania. Szczęśliwego Nowego Roku !!! Happy New Year !!!
      Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset Śledź króluje na polskich stołach od kilkuset lat i cieszy się niesłabnącą popularnością. Jest obowiązkowym elementem świąt Bożego Narodzenia, rozmaitych uroczystości i przyjęć, szczególnie tych zakrapianych. Klasyczny śledź po wiejsku jest dla mnie smakiem świąt, jakie pamiętam z dzieciństwa - skromnych, ale ciepłych i magicznych, spędzonych w rodzinnym gronie. Dlatego też nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. Są niezwykle proste w przygotowaniu i jakże pyszne! Najlepiej smakują, kiedy wszystkie smaki dokładnie się połączą, więc można je przygotować bez pośpiechu, kilka dni przed świętami. Gorąco Wam polecam! Śledzie po wiejsku https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sledzie-po-wiejsku/ #śledzie #bozenarodzenie #wigilia #jestpysznie
      Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie Wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby! Koniecznie ze świeczkami! I choć nie idealny, to przygotowany z miłością, dla najważniejszej osoby w moim życiu. Nie było łatwo, zresztą jak co roku. Zeszłoroczny tort Honda był sporym wyzwaniem i nie sądziłam, że przyjdzie mi się zmierzyć z czymś trudniejszym. Jednak dla tego jednego uśmiechu zdecydowane było warto. Tort zachwyca wyglądem i uwodzi smakiem. Pomiędzy puszystym i delikatnym biszkoptem, solidnie nasączonym alkoholem kryje się nieziemsko pysznym kremem piernikowym na bazie kremu speculaas. Do tego orzeźwiającym kremem malinowym, który świetnie balansuje ze słodyczą kremy piernikowego oraz soczysta żelka malinowa. Nie za słodki, idealny! Tort League of Legends pienikowo-malinowy https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-league-of-legends-pienikowo-malinowy/ #tort #birthdaycakes #rasberry #speculaas #jestpysznie #omnomnom #formyson #leagueoflegends
      Zobacz więcej... Obserwuj na Instagram

      Tagi

      • Babki
      • Boże Narodzenie
      • Ciasta biszkoptowe
      • Ciasta kruche
      • Ciasta ucierane
      • Ciasta z owocami
      • Ciasteczka
      • Ciasto francuskie
      • Cukinia
      • Czosnek niedźwiedzi
      • Dania bezmięsne
      • Dania jednogarnkowe
      • Dania z ryżem
      • Desery
      • Drób
      • Jajka
      • Jeżyny
      • Kapusta
      • Kokos
      • Kuchnia azjatycka
      • Kuchnia polska
      • Kuchnia włoska
      • Makarony
      • Maliny
      • Mięso mielone
      • Mleko kokosowe
      • Orzechy
      • Pieczarki
      • Pieczywo
      • Pierogi kluski naleśniki
      • Przetwory z warzyw
      • Rabarbar
      • Ryby i owoce morza
      • Sałatki
      • Serniki na zimno
      • Serniki pieczone
      • Szpinak
      • Torty
      • Truskawki
      • Wielkanoc
      • Wieprzowina
      • Wołowina
      • Zdrowo i Fit
      • Zupy klasyczne
      • Zupy kremy

      Archiwum

      • LIFESTYLE
      • ABC kuchni
      • Podróże
      • Autorka
      • Współpraca
      • Kontakt
      • Polityka prywatności i cookies
      • Elara Pro by LyraThemes.com
      • © 2020 Wędrówki po kuchni - Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i przepisów bez zgody autora zabronione.
      Używam cookies w celu personalizacji treści, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie. Kliknij Akceptuję aby wyrazić zgodę na korzystanie z powyższych technologii. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach Swojej przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych osobowych i cookies znajdują się w Polityka prywatności.
      Polityka prywatności i cookies

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled

      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

      Non-necessary

      Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

      wpDiscuz
      18
      0
      Would love your thoughts, please comment.x
      ()
      x
      | Reply