Uwielbiam wypieki z rabarbarem za ich słodko-kwaśną nutę! W połączeniu ze słodkim marcepanem i kruchym, waniliowym ciastem tworzy boskie połączenie. Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu – nie może się nie udać, a efekt przechodzi oczekiwania.
Porcje: 18
Składniki
Ciasto kruche
- 300 g pszennej mąki
- 50 g maki krupczatki
- 200 g zimnego masła
- 150 g cukru
- 3 duże żółtka
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- szczypta soli
Nadzienie
- 1 kg rabarbaru
- 200 g marcepanu
Przygotowanie
Ciasto kruche
- Oba rodzaje mąki mieszamy ze sobą, dodajemy masło pokrojone na małe kawałki, żółtka, cukier, pastę z wanilii i szczyptę soli. Szybko zagniatamy kruche ciasto i formujemy kulę. Ciasto dzielimy na trzy części. Dwie części łączymy razem. Tak podzielone ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę.
Nadzienie
- Rabarbar oczyszczamy, myjemy i kroimy na kawałki o długości około 1 cm. Formę o wymiarach 33 x 23 wykładamy papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wykładamy dno blachy łącznie z bokami. Na ciasto układamy pokrojony w cienkie plastry marcepan. Na marcepan wykładamy pokrojony rabarbar i zawijamy brzegi ciasta.
- Na wierzch ścieramy pozostałą część kruchego ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30-35 minut. Wierzch ciasta powinien być lekko rumiany. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.Smacznego!
Adapted from Mniam mniam
Kuszące! Teraz rabarbar jest najlepszy!
Zapomniałam, że to już pora na rabarbar! Uwielbiam go w przeróżnych postaciach.
Rabarbar z marcepanem muszą fajnie kontrastować, takie słodko-kwaśne połączenie 🙂 A to starte ciasto skojarzyło mi się z takim, które chyba “szarpaniec” się nazywało, czy jakoś tak… Bardzo lubię taki efekt!
Niestety nie lubię rabarbaru, ale może dla rodziny skuszę się upiec ?
Idealne do kawy o każdej porze dnia, bardzo lubimy się nim delektować, niby proste, a jak dobrze smakuje. 🙂
Lubir\ę takie proste przepisy
Mój piekarnik wyzionął ducha, więc nie mam możliwości sprawdzenia przepisu 🙂 Poza tym jeśli chodzi o ciasta, to potrafię zepsuć nawet takie, które nie mają szans się nie udać :d
Uwielbiam kruche i uwielbiam rabarbar 🙂 mam troszkę inny przepis ale z chęcią wypróbuje twój 🙂
Wyglada obłędnie! Zapisuje przepis ?
Wygląda dobrze. 🙂 Chętnie spróbuję
Przepis na czasie, na pewno go wykorzystam, takie ciasta w upalne dni smakują wyśmienicie.
Super na pewno skorzystam.
To może być pyszne. Z marcepanem jadłam rogale.
Wyglada cudownie musze wypróbować latem